Przepis na chaczapuri adżarskie krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 600 g 3 szklanki
- Drożdże świeże 60 g około pół kostki
- Mleko 3,2% 300 ml
- Ser Feta 150 g
- Mascarpone 100 g
- Ser żółty 200 g
- Jajko 6 szt.
W misce wymieszaj ciepłe mleko, drożdże, cukier i łyżkę mąki.
Przesiej mąkę pszenną, dodaj do niej zaczyn, roztopione masło i sól.
Zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i łatwo będzie odklejać się od dłoni.
Ciasto pozostaw do wyrośnięcia na 2 godziny.
Zetrzyj ser żółty na tarce.
Pokrusz fetę.
Ciasto podziel na 4 porcje, rozwałkuj ciasto cienko.
Na ciasto wyłóż ser żółty oraz mascarpone.
Złóż brzegi, aby powstał rant, zwiń brzegi.
Umieść je na blasze, wbij jajko i dodaj pokruszoną fetę.
Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 30 minut.
Posiekaj szczypiorek i udekoruj wierzch wypieku.

(liczba kalorii)
Chaczapuri adżarskie - cechy przepisu
Więcej o chaczapuri adżarskim
Chaczapuri adżarskie to wspaniały pomysł na pyszny posiłek. Można je podać jako śniadanie lub obiad dla całej rodziny. Tradycyjne chaczapuri przygotowuje się z dodatkiem sera i jajek. Przepis na chaczapuri adżarskie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia posiłku potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, drożdże, mleko, jajka, ser żółty, mascarpone, feta, sól, pieprz, szczypior.
Jak zrobić chaczapuri adżarskie? Przygotuj zaczyn drożdżowy. W misce wymieszaj ciepłe mleko, drożdże, cukier i łyżkę mąki. Przesiej mąkę pszenną, dodaj do niej zaczyn, roztopione masło i sól. Zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i łatwo będzie odklejać się od dłoni. Ciasto pozostaw do wyrośnięcia na 2 godziny. Zetrzyj ser żółty na tarce. Pokrusz fetę. Ciasto podziel na 4 porcje, rozwałkuj ciasto cienko. Na ciasto wyłóż ser żółty oraz mascarpone. Złóż brzegi, aby powstał rant, zwiń brzegi. Chaczapuri ma mieć kształt łezki. Umieść je na blasze, wbij jajko i dodaj pokruszoną fetę. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 30 minut. Posiekaj szczypiorek i udekoruj wierzch wypieku.
Ser feta jest źródłem łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka. Feta jest tłustym serem pochodzącym z Grecji, powinna być zrobiona z sera koziego lub owczego, jest doskonałym źródłem wapnia, witamin z grupy B i sodu. Wapń odpowiada za prawidłową budowę naszych kości. Dlatego powinniśmy zwracać uwagę na jego prawidłową podaż w diecie. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując pyszne danie gruzińskie można podać na obiad lub śniadanie. Faszerowane smaczne ciasto przygotować można także z innymi dodatkami. To, jaki ser wybrać zależy od twoich preferencji smakowych. Można użyć także sera pleśniowego lub koziego. Drożdżowe ciasto z jajkiem to domowe danie.
Wartości odżywcze chaczapuri adżarskiego
Energia i białka
(425g)
Węglowodany w chaczapuri adżarskim
(425g)
Tłuszcze
(425g)
Witaminy w przepisie na chaczapuri adżarskie
(425g)
Składniki mineralne w przepisie na chaczapuri adżarskie
(425g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w chaczapuri adżarskim
Lista alergenów dla chaczapuri adżarskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Ser Feta
- mascarpone
- Ser żółty
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko