Przepis na chaczapuri adżarskie krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, cukier
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

W misce wymieszaj ciepłe mleko, drożdże, cukier i łyżkę mąki.

Przesiej mąkę pszenną, dodaj do niej zaczyn, roztopione masło i sól.

Zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i łatwo będzie odklejać się od dłoni.

Ciasto pozostaw do wyrośnięcia na 2 godziny.

Zetrzyj ser żółty na tarce.

Pokrusz fetę.

Ciasto podziel na 4 porcje, rozwałkuj ciasto cienko.

Na ciasto wyłóż ser żółty oraz mascarpone.

Złóż brzegi, aby powstał rant, zwiń brzegi.

Umieść je na blasze, wbij jajko i dodaj pokruszoną fetę.

Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 30 minut.

Posiekaj szczypiorek i udekoruj wierzch wypieku.

Chaczapuri adżarskie podane na białym talerzu.
Chaczapuri adżarskie
Koszt przygotowania dania
26.35 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1075 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
73

Chaczapuri adżarskie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o chaczapuri adżarskim

Chaczapuri adżarskie to wspaniały pomysł na pyszny posiłek. Można je podać jako śniadanie lub obiad dla całej rodziny. Tradycyjne chaczapuri przygotowuje się z dodatkiem sera i jajek. Przepis na chaczapuri adżarskie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia posiłku potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, drożdże, mleko, jajka, ser żółty, mascarpone, feta, sól, pieprz, szczypior.

Jak zrobić chaczapuri adżarskie? Przygotuj zaczyn drożdżowy. W misce wymieszaj ciepłe mleko, drożdże, cukier i łyżkę mąki. Przesiej mąkę pszenną, dodaj do niej zaczyn, roztopione masło i sól. Zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i łatwo będzie odklejać się od dłoni. Ciasto pozostaw do wyrośnięcia na 2 godziny. Zetrzyj ser żółty na tarce. Pokrusz fetę. Ciasto podziel na 4 porcje, rozwałkuj ciasto cienko. Na ciasto wyłóż ser żółty oraz mascarpone. Złóż brzegi, aby powstał rant, zwiń brzegi. Chaczapuri ma mieć kształt łezki. Umieść je na blasze, wbij jajko i dodaj pokruszoną fetę. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 30 minut. Posiekaj szczypiorek i udekoruj wierzch wypieku.

Ser feta jest źródłem łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka. Feta jest tłustym serem pochodzącym z Grecji, powinna być zrobiona z sera koziego lub owczego, jest doskonałym źródłem wapnia, witamin z grupy B i sodu. Wapń odpowiada za prawidłową budowę naszych kości. Dlatego powinniśmy zwracać uwagę na jego prawidłową podaż w diecie. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując pyszne danie gruzińskie można podać na obiad lub śniadanie. Faszerowane smaczne ciasto przygotować można także z innymi dodatkami. To, jaki ser wybrać zależy od twoich preferencji smakowych. Można użyć także sera pleśniowego lub koziego. Drożdżowe ciasto z jajkiem to domowe danie.

Wartości odżywcze chaczapuri adżarskiego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(425g)
Energia (kalorie)
253.01 kcal
1075.30 kcal
Białko
12.45 g
52.89 g

Węglowodany w chaczapuri adżarskim

Na 100g
Na porcję
(425g)
Węglowodany
27.45 g
116.66 g
Węglowodany przyswajalne
27.17 g
115.48 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(425g)
Tłuszcz
10.29 g
43.74 g
Tłuszcze nasycone
7.65 g
32.49 g
Tłuszcze nienasycone
2.65 g
11.25 g

Witaminy w przepisie na chaczapuri adżarskie

Na 100g
Na porcję
(425g)
Witamina B6
0.13 mg
0.55 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tiamina
0.43 mg
1.81 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.41 mg
1.75 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna
2.81 mg
11.95 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Foliany
91.16 µg (mcg)
387.41 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na chaczapuri adżarskie

Na 100g
Na porcję
(425g)
Sód
229.86 mg
976.91 mg
Potas
135.80 mg
577.17 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń
169.64 mg
720.96 mg
Fosfor
201.12 mg
854.76 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez
23.07 mg
98.07 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo
2.44 mg
10.38 mg
Cynk
1.72 mg
7.32 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.39 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chaczapuri adżarskiego 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w chaczapuri adżarskim

Lista alergenów dla chaczapuri adżarskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Ser Feta
    • mascarpone
    • Ser żółty
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania chaczapuri adżarskiego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
600 g
3 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 600 g
Drożdże świeże
60 g
około pół kostki
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 60 g
Mleko 3,2%
300 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 ml
Ser Feta
150 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
9.00
Za 150 g
Mascarpone
100 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.60
Za 100 g
Ser żółty
200 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 200 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Koszt składników
39.40
Jak oceniasz przepis na chaczapuri adżarskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób