Chaczapuri adżarskie

Opublikowano: 28.04.2022 r., 9:00 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chaczapuri adżarskie podane na białym talerzu.
Chaczapuri adżarskie
Chaczapuri adżarskie to bardzo dobra propozycja na pyszne śniadanie. Drożdżowe ciasto zapiekane z dodatkiem sera i jajek to smaczny pomysł na posiłek. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 30 min
1075 kcal
Kcal w porcji
425 g
Wielkość porcji
73
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 3 szklanki (600 g)
  • Drożdże świeże około pół kostki (60 g)
  • Mleko 3,2% (300 ml)
  • Ser Feta (150 g)
  • Mascarpone (100 g)
  • Ser żółty (200 g)
  • Jajko (6 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na chaczapuri adżarskie krok po kroku

W misce wymieszaj ciepłe mleko, drożdże, cukier i łyżkę mąki.

Przesiej mąkę pszenną, dodaj do niej zaczyn, roztopione masło i sól.

Zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i łatwo będzie odklejać się od dłoni.

Ciasto pozostaw do wyrośnięcia na 2 godziny.

Zetrzyj ser żółty na tarce.

Pokrusz fetę.

Ciasto podziel na 4 porcje, rozwałkuj ciasto cienko.

Na ciasto wyłóż ser żółty oraz mascarpone.

Złóż brzegi, aby powstał rant, zwiń brzegi.

Umieść je na blasze, wbij jajko i dodaj pokruszoną fetę.

Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 30 minut.

Posiekaj szczypiorek i udekoruj wierzch wypieku.

Jak oceniasz przepis na chaczapuri adżarskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,4% osób

Więcej informacji na temat chaczapuri adżarskiego

Chaczapuri adżarskie to wspaniały pomysł na pyszny posiłek. Można je podać jako śniadanie lub obiad dla całej rodziny. Tradycyjne chaczapuri przygotowuje się z dodatkiem sera i jajek. Przepis na chaczapuri adżarskie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia posiłku potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, drożdże, mleko, jajka, ser żółty, mascarpone, feta, sól, pieprz, szczypior.

Jak zrobić chaczapuri adżarskie? Przygotuj zaczyn drożdżowy. W misce wymieszaj ciepłe mleko, drożdże, cukier i łyżkę mąki. Przesiej mąkę pszenną, dodaj do niej zaczyn, roztopione masło i sól. Zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i łatwo będzie odklejać się od dłoni. Ciasto pozostaw do wyrośnięcia na 2 godziny. Zetrzyj ser żółty na tarce. Pokrusz fetę. Ciasto podziel na 4 porcje, rozwałkuj ciasto cienko. Na ciasto wyłóż ser żółty oraz mascarpone. Złóż brzegi, aby powstał rant, zwiń brzegi. Chaczapuri ma mieć kształt łezki. Umieść je na blasze, wbij jajko i dodaj pokruszoną fetę. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 30 minut. Posiekaj szczypiorek i udekoruj wierzch wypieku.

Ser feta jest źródłem łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka. Feta jest tłustym serem pochodzącym z Grecji, powinna być zrobiona z sera koziego lub owczego, jest doskonałym źródłem wapnia, witamin z grupy B i sodu. Wapń odpowiada za prawidłową budowę naszych kości. Dlatego powinniśmy zwracać uwagę na jego prawidłową podaż w diecie. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując pyszne danie gruzińskie można podać na obiad lub śniadanie. Faszerowane smaczne ciasto przygotować można także z innymi dodatkami. To, jaki ser wybrać zależy od twoich preferencji smakowych. Można użyć także sera pleśniowego lub koziego. Drożdżowe ciasto z jajkiem to domowe danie.

Alergeny w chaczapuri adżarskim

Lista alergenów dla chaczapuri adżarskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Ser Feta
    • mascarpone
    • Ser żółty
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze chaczapuri adżarskiego

na 100g gotowej potrawy

Chaczapuri adżarskie to bardzo dobre źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(425g)
Energia (kcal)
253.01
1075.30
Białko (g)
12.45
52.89

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(425g)
Węglowodany (g)
27.45
116.66
Węglowodany przyswajalne (g)
27.17
115.48

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(425g)
Tłuszcz (g)
10.29
43.74
Tłuszcze nasycone (g)
7.65
32.49
Tłuszcze nienasycone (g)
2.65
11.25

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(425g)
Witamina B6 (mg)
0.13
0.55
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.43
1.81
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.41
1.75
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.81
11.95
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
91.16
387.41
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(425g)
Sód (mg)
229.86
976.91
Potas (mg)
135.80
577.17
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń (mg)
169.64
720.96
Fosfor (mg)
201.12
854.76
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez (mg)
23.07
98.07
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.44
10.38
Cynk (mg)
1.72
7.32
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.39
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chaczapuri adżarskiego 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chaczapuri adżarskiego

Koszt składników
39.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
600 g
3 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 600 g
Drożdże świeże
60 g
około pół kostki
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 60 g
Mleko 3,2%
300 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 ml
Ser Feta
150 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
9.00
Za 150 g
Mascarpone
100 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.60
Za 100 g
Ser żółty
200 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 200 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Koszt składników
39.40