Przepis na pizzę wiejską krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, bazylia
To będzie niezbędne
piekarnik, garnek, duża miska, stolnica, blaszka do pieczenia, sitko, praska do czosnku, folia spożywcza

Suche drożdże wsyp do 200 ml letniej wody. Dobrze je wymieszaj.

Mąkę przesiej przez sitko, a potem dodaj łyżeczkę soli i wymieszaj. Powoli wlej rozczyn i jedną łyżeczkę oliwy. Wstępnie połącz składniki, a potem wysyp całość na stolnicę i zagniataj ciasto ręcznie (ok. 15 min).

Gotowe ciasto włóż do miski i polej 2 łyżeczkami oliwy. Miskę szczelnie zakryj folią spożywczą i odstaw na 25 min, aby ciasto wyrosło.

Do garnka wlej 2 łyżeczki oliwy i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Po ok. 1,5 min smażenia, dodaj przecier pomidorowy. Następnie wsyp łyżeczkę soli, nieco świeżo mielonego pieprzu, łyżkę oregano i łyżeczkę bazylii. Całość wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez 10-15 min.

Ser mozzarella zetrzyj na tarce.

Cebulkę, ogórka, kiełbasę i szynkę pokrój według własnego uznania.

Wyrośnięte ciasto przełóż na blaszkę i rozciągnij palcami, aż uformujesz pożądany kształt swojej pizzy. Spód polej sosem i dodaj dodatki.

Piecz pizzę w 200 stopniach (grzanie góra-dół) przez ok. 15-20 min.

Upieczona pizza wiejska leży na drewnianej desce. Z tyłu leży pokrojona kiełbasa i żółty ser. Obok znajdują się pomidorki koktajlowe, ser mozzarella na talerzu i papryka w koszyku.
Pizza wiejska
Koszt przygotowania dania
25.29 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
856 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
81

Pizza wiejska - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pizzy wiejskiej

Pizza wiejska jest bardzo mięsna. Dodaje się do niej różnego rodzaju mięsa, ale poza nimi można dodać też inne rzeczy. Jest to bardzo smaczny rodzaj pizzy, który zazwyczaj często jest wybierany przez miłośników mięsa. Jeżeli masz takie osoby wśród swoich gości, ta pizza będzie dla nich idealna.

Poszczególne składniki z tego dania możesz wymieniać. Jeżeli nie odpowiada ci ogórek kiszony, możesz zdecydować się na ogórka konserwowego lub całkiem z niego zrezygnować. Do tej pizzy będą pasować także pieczarki, więc śmiało może je dorzucić. Akurat ten przepis na pizzę nie jest z jajkiem. Bardzo często do pizzy wiejskiej dodawana jest czerwona papryka. Jeżeli lubisz ostrzejsze jedzenie, zamiast zwykłej papryki zawsze możesz dodać pokrojoną papryczkę chili.

Ciasto na pizzę trzeba dość długo wyrabiać. Warto się do tego przyłożyć, ponieważ od tego będzie zależała jakość ciasta. Należy je ręcznie ugniatać przez ok. 10-15 min, dopóki nie będzie jednolite, sprężyste i puszyste. Na początku może się nieco kleić do rąk, ale warto nie dosypywać mąki, a tylko wyrabiać do momentu, aż przestanie się lepić. Później trzeba je odstawić na jakiś czas, aby wyrosło. Im dłużej, tym lepiej, ponieważ wtedy będzie bardziej puszyste.

Sos do pizzy możesz zrobić samemu. Nadmiar, który ci zostanie, możesz przeznaczyć do polewania upieczonej pizzy. Jeżeli lubisz mocno pomidorowe smaki, to możesz do tego sosu dodać jeszcze krojone pomidory w puszcze (bez skórki). Możesz je później odcedzić, rozdrobnić lub zostawić w kawałkach. Do sosu możesz dodać mieloną paprykę słodką, paprykę ostrą i nieco papryki chili.

Pizza wiejska charakteryzuje się tym, że jest z dużą ilością mięsa, ale jest nie tylko z kiełbasą, ale też szynką. Możesz dorzucić do niej także boczek. Jeżeli chcesz, aby pizza wyszła dobra, to pamiętaj o tym, aby drożdże rozpuścić w letniej, a nie gorącej wodzie. Ważne jest również to, aby porządnie zagnieść ciasto, a później rozciągnąć je na blaszce za pomocą palców (nie wałkować wałkiem). Kiedy tak przygotujesz spód, twoi goście powinny być zachwyceni jego puszystością i smakiem.

Wartości odżywcze pizzy wiejskiej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(355g)
Energia (kalorie)
Białko
9.77 g
34.69 g
Fenyloalanina
0.37 mg
1.30 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, szynka wieprzowa.
czytaj dalej

Węglowodany w pizzy wiejskiej

Na 100g
Na porcję
(355g)
Węglowodany
30.14 g
106.98 g
Węglowodany przyswajalne
28.90 g
102.60 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.23 g
4.38 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(355g)
Tłuszcz
8.86 g
31.45 g
Tłuszcze nasycone
4.23 g
15.02 g
Tłuszcze nienasycone
4.63 g
16.42 g
Tłuszcze jednonasycone
3.69 g
13.11 g
Tłuszcze wielonasycone
0.93 g
3.31 g
Cholesterol
22.66 mg
80.43 mg

Witaminy w przepisie na pizzę wiejską

Na 100g
Na porcję
(355g)
Witamina A
38.12 µg (mcg)
135.32 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6
0.09 mg
0.33 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12
0.51 µg (mcg)
1.80 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C
3.83 mg
13.61 mg
Witamina D
0.18 µg (mcg)
0.64 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E
0.71 mg
2.52 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol
31.71 µg (mcg)
112.57 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina
0.44 mg
1.55 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.27 mg
0.95 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna
3.46 mg
12.28 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany
79.26 µg (mcg)
281.37 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten
71.97 µg (mcg)
255.50 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pizzę wiejską

Na 100g
Na porcję
(355g)
Sód
332.87 mg
1181.70 mg
Potas
182.49 mg
647.83 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
103.31 mg
366.74 mg
Fosfor
136.75 mg
485.45 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez
12.46 mg
44.25 mg
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli, cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo
3.14 mg
11.14 mg
Cynk
1.13 mg
4.01 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź
0.13 mg
0.46 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Mangan
0.28 mg
0.98 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, szynka wieprzowa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pizzy wiejskiej 81
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pizzy wiejskiej

Lista alergenów dla pizzy wiejskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Cena przygotowania pizzy wiejskiej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Drożdże suche
7 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 7 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
480 g
3 szklanki mąki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 480 g
Oliwa z oliwek
25 ml
5 łyżeczek
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 25 ml
Czosnek
15 g
3 ząbki czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Przecier pomidorowy bez soli
250 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Ser Mozzarella
250 g
1 opakowanie
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 250 g
Cebula czerwona
50 g
Pół dużej cebuli czerwonej
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Ogórek kiszony
120 g
2 średnie ogórki kiszone
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.44
Za 120 g
Kiełbasa podwawelska
100 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 100 g
Szynka wieprzowa
100 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Koszt składników
61.80
Jak oceniasz przepis na pizzę wiejską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób