Ciasta drożdżowe
-
Chałka drożdżowa
Chałka drożdżowa jest wypiekiem niezwykle smacznym, dlatego doskonale sprawdzi się jako element wspaniałego śniadania. Chałka kojarzy się wielu osobom z …
40 + 25 min łatwy 10 294 kcal -
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką idealnie nadaje się na podwieczorek przy herbacie. To ciasto sprawdzi się także na śniadanie …
55 + 45 min średni 10 522 kcal -
Ciasto drożdżowe dla leniwych
Szybkie ciasto drożdżowe dla leniwych to świetny pomysł na pyszny deser w gronie rodziny, połączenie ciasta na drożdżach z dowolnymi …
40 + 50 min łatwy 10 184 kcal
Ciasta drożdżowe - przepisy
-
Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką
Pyszne ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który …
120 + 40 min łatwy 12 350 kcal -
Ciasto drożdżowe z malinami
Pyszne ciasto drożdżowe z malinami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi …
120 + 40 min łatwy 10 432 kcal -
Ciasto drożdżowe z kruszonką
Ciasto drożdżowe z kruszonką to świetna opcja na łatwy placek do popołudniowej kawy. Ma wspaniały smak i bardzo puszystą strukturę. …
20 + 40 min łatwy 10 503 kcal -
Ciasto drożdżowe z serem i kruszonką
Pyszne ciasto drożdżowo-serowe i fantastyczna kruszonka. Bez problemu zabierzesz go w dłuższą trasę. Będzie też idealną opcją na szybką przekąskę …
30 + 94 min łatwy 24 270 kcal -
Babka drożdżowa
Babka drożdżowa to doskonała propozycja na ciasto wielkanocne i nie tylko. Przepis na babkę drożdżową jest szybki i nie musisz …
30 + 25 min łatwy 5 429 kcal -
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Ciasto drożdżowe z rabarbarem zwykle kojarzy się z długim wyrabianiem ciasta, dlatego ja pokażę Ci jak przygotować szybkie ciasto drożdżowe. …
45 + 45 min łatwy 15 319 kcal
-
Szybkie ciasto drożdżowe
Pyszne szybkie ciasto drożdżowe to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się …
120 + 40 min łatwy 12 357 kcal -
Ciasto drożdżowe z jagodami
Ciasto drożdżowe z jagodami to wspaniały pomysł na słodkie śniadanie oraz deser podczas spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Pomysł na …
25 + 50 min łatwy 10 612 kcal -
Strucla z serem
Drożdżowa strucla z serem twarogowym i kruszonką o aromatycznym, waniliowym smaku to smaczny, domowy wypiek. Najlepszy pomysł na coś pysznego. …
45 + 50 min łatwy 10 473 kcal -
Makowiec drożdżowy
Makowiec drożdżowy to typowe danie, które serwujemy przeważnie w okresie wigilijnym lub wielkanocnym. Jest to doskonała propozycja na dodatek do …
45 + 35 min łatwy 10 303 kcal -
Ciasto drożdżowe z dżemem
Dzisiaj przedstawię Wam przepis na ciasto drożdżowe z dżemem, które wbrew pozorom jest łatwe i szybkie w wykonaniu, a po …
30 + 40 min łatwy 12 281 kcal
-
Wilgotne ciasto drożdżowe
Domowe wypieki to najlepszy pomysł, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na wilgotne ciasto drożdżowe, …
40 + 50 min łatwy 10 296 kcal -
Ciasto drożdżowe z makiem
Ciasto drożdżowe z makiem to prosty przepis na pyszny dodatek do kawy i herbaty podczas spotkań z rodziną i znajomymi. …
30 + 50 min łatwy 10 761 kcal -
Ciasto drożdżowe z budyniem
Pyszne ciasto drożdżowe z budyniem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi …
120 + 45 min łatwy 12 385 kcal -
Ciasto drożdżowe z rodzynkami
Dzisiaj przedstawię Wam przepis na ciasto drożdżowe z rodzynkami, które wbrew pozorom jest łatwe i szybkie w wykonaniu, a po …
20 + 50 min łatwy 10 290 kcal -
Ciasto drożdżowe z kakao
Domowe ciasto drożdżowe z kakao to świetny pomysł na pyszny deser w gronie rodziny, połączenie ciasta na drożdżach z kakao …
40 + 40 min łatwy 12 -
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Pyszne ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który …
120 + 40 min łatwy 12 355 kcal
-
Ciasto drożdżowe z borówką
Ciasto drożdżowe z borówką to pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto z kruszonką. Idealnie sprawdzi się jako słodki wypiek na …
150 + 40 min łatwy 40 113 kcal -
Ciasto drożdżowe bezglutenowe
Pyszne ciasto drożdżowe bezglutenowe to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się …
120 + 45 min łatwy 6 323 kcal -
Ciasto drożdżowe z cynamonem
Ciasto drożdżowe z cynamonem w moim wykonaniu to cynamonowe rollsy. Słodkie i pyszne domowe bułeczki to szybkie i łatwe w …
60 + 45 min łatwy 20 95 kcal -
Ciasto drożdżowe z wiśniami
Ciasto drożdżowe z wiśniami to pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto z kruszonką. Idealnie sprawdzi się jako słodki wypiek na …
150 + 40 min łatwy 40 109 kcal -
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką jest smaczne, a przy okazji naprawdę proste w przygotowaniu. Całość zajmuje kilka minut, a …
10 + 30 min łatwy 10 479 kcal
-
Ciasto drożdżowe z owocami
Ciasto drożdżowe z owocami to wspaniała opcja dla wszystkich, którzy kochają domowe wypieki. Całość jest naprawdę smaczna, a przy okazji …
25 + 40 min łatwy 10 479 kcal -
Knedliki
Knedliki przygotowywane na parze to tradycyjne danie kuchni czeskiej. Podaje się je jako dodatek do gulaszu. Knedliki to gotowane na …
120 + 20 min łatwy 10 518 kcal -
Pączki z mascarpone
Pączki z mascarpone to świetny pomysł na pyszne ciasto drożdżowe z nadzieniem w postaci Włoskiego serka. Przepis na pączki z …
140 + 20 min łatwy 15 597 kcal -
Chaczapuri z mięsem
Chaczapuri to klasyka i jedno z najpopularniejszych dań tradycyjnej kuchni gruzińskiej. To drożdżowy placek, który w zależności od regionu podawany …
25 + 20 min średni 10 478 kcal -
Drożdżowe ciasto z kruszonką, rabarbarem, budyniem oraz polewą cytrynową
Łatwe w wykonaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem, budyniem oraz kruszonką. Dodatek polewy cytrynowej idealnie komponuje się z całością. W wersji …
30 + 60 min łatwy 20 216 kcal -
Germknödel
Germknödel to doskonała propozycja na tradycyjny austriacki deser. Przygotowuje się na bazie ciasta drożdżowego gotowanego na parze z dodatkiem konfitury …
130 + 30 min łatwy 10 458 kcal
-
Ciasto drożdżowe
Ciasto drożdżowe to klasyka polskiej kuchni i jedno z najpopularniejszych i najbardziej lubianych ciast. Przygotowywane i podawane w wielu różnorakich …
25 + 40 min średni 10 319 kcal -
Racuchy drożdżowe
Tradycyjne, domowe racuchy drożdżowe to danie, którego nie trzeba nikomu przedstawiać i wielu z nas kojarzą się ze smakiem dzieciństwa, …
25 min łatwy 5 533 kcal -
Chanuka
Chanuka to nazwa żydowskiego święta. Nie jest to nazwa dania samego w sobie. Chanuka zwana inaczej świętem Poświęcenia. Święto trwa …
30 + 30 min łatwy 10 833 kcal -
Rogaliki drożdżowe
Rogaliki drożdżowe sprawdzą się zarówno na podwieczorek, jak i jako przekąska w czasie podróży. Najlepsze domowe rogaliki są bardzo puszyste …
50 + 20 min łatwy 32 113 kcal -
Kulebiaki
Kulebiaki to prosty przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Pomysł na tradycyjne kulebiaki możesz wykorzystać także jako danie na …
20 + 60 min łatwy 10 785 kcal -
Lahmacun na drożdżach
Pizza turecka na cieniutkim cieście drożdżowym z mięsem, papryką i cebulą to znana lahmacun pizza. Zobacz, jaki prosty jest przepis …
30 + 40 min łatwy 4 441 kcal -
Strucel makowy
Strucel makowy z bakaliami jest najlepszym pomysłem na świąteczne ciasto. To bardzo prosty przepis – sprawdź jak zrobić strucel makowy …
45 + 60 min łatwy 14 484 kcal -
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania to dobra opcja dla wszystkich, którzy kochają ten tradycyjny wypiek, jednak nie mają czasu lub nie …
20 + 40 min łatwy 10 410 kcal -
Ciasto drożdżowe z serem
Ciasto drożdżowe z serem to pyszna opcja zarówno na deser, jak i drugie śniadanie. To doskonała opcja dla wszystkich miłośników …
10 + 40 min łatwy 10 502 kcal -
Drożdżówki z kruszonką
Drożdżówki z kruszonką, w niektórych regionach Polski znane, także jako słodkie bułki to świetny pomysł na drugie śniadanie lub słodką …
60 + 30 min łatwy 10 340 kcal -
Drożdżówki z rabarbarem
Drożdżówki z rabarbarem, w niektórych regionach Polski znane, także jako słodkie bułki to świetny pomysł na drugie śniadanie lub słodką …
40 + 20 min łatwy 10 192 kcal -
Bułki z jagodami
Bułki z jagodami, czyli tradycyjne, puszyste jagodzianki to wypiek, który koniecznie powinieneś spróbować. Są niezwykle smacznym pomysłem na śniadanie lub …
95 + 25 min łatwy 5 273 kcal -
Drożdżówki z makiem
Drożdżówki z makiem, w niektórych regionach Polski znane, także jako słodkie bułki to świetny pomysł na drugie śniadanie lub słodką …
60 + 20 min łatwy 10 308 kcal -
Pide
Pide to tradycyjne danie pochodzące z Turcji. Kształtem przypomina nieco gruzińskie chaczapuri. Pide to doskonały pomysł na obiad dla całej …
20 + 40 min łatwy 5 1247 kcal -
Ciasto drożdżowe z truskawkami
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
75 + 40 min łatwy 12 336 kcal -
Ciasto drożdżowe z jabłkami
Ciasto drożdżowe z jabłkami to rewelacyjny przepis. Jest ono pachnące, bardzo puszyste i smaczne. Dodatkowo jest to łatwe w przygotowaniu …
30 + 60 min łatwy 10 498 kcal -
Parówki w cieście drożdżowym
Parówki w cieście drożdżowym to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę dla dzieci i dorosłych. Przepis na parówki w cieście …
20 + 30 min łatwy 10 626 kcal -
Oponki drożdżowe
Oponki drożdżowe to bardzo dobry pomysł na pyszne łakocie dla dzieci i dorosłych. Najlepsze oponki z ciasta drożdżowego podaj z …
140 + 30 min łatwy 12 654 kcal -
Faworki drożdżowe
Faworki drożdżowe to bardzo dobry pomysł na smaczne ciasta do kawy i herbaty. Faworki sprawdzą się na karnawał jako zamiennik …
140 + 20 min łatwy 20 348 kcal -
Rogaliki drożdżowe z marmoladą
Rogaliki drożdżowe z marmoladą to najlepsze domowe łakocie, jakie możesz przygotować dla swoich bliskich. Z całą pewnością pokocha je każdy …
60 + 25 min łatwy 20 159 kcal -
Pączki pieczone
Pączki pieczone to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Pączki to idealny dodatek do kawy. Pieczone pączki …
20 + 20 min łatwy 10 460 kcal -
Makowiec zawijany z gotowej masy makowej
Makowiec zawijany z gotowej masy makowej to świetny pomysł na pyszny deser w gronie rodziny, połączenie ciasta na drożdżach z …
60 + 45 min łatwy 15 321 kcal -
Chleb pszenny na drożdżach
Chleb pszenny na drożdżach jest najprostszym sposobem na domowe pieczywo. Jest niezwykle prosty i szybki, a przy okazji smaczny, delikatny …
60 + 25 min łatwy 1 2053 kcal -
Placek z borówkami
Placek z borówkami to świetny pomysł na deser w rodzinnym gronie. Jest niezwykle pyszny w smaku, dodatkowo szybki i łatwy …
30 + 45 min łatwy 20 213 kcal
Ciasta drożdżowe - co to jest?
Już w zamierzchłej starożytności odkryto, że fermentacja drożdżowa spulchnia chleb, umożliwia warzenie piwa czy produkcję wina. Dopiero jednak w XVII wieku nauczono się piec pyszne i pulchne ciasta drożdżowe. Drożdżowiec pełni szczególną rolę w kuchni polskiej, gdzie z ciasta drożdżowego piecze się makowce, baby wielkanocne, tradycyjne polskie pączki czy też placki drożdżowe ze śliwkami. Wypieki drożdżowe robi się na całym świecie. Na drożdżach przygotowuje się różne rodzaje pączków i oponek, placki oraz ciasta. Drożdże fermentują na pożywce z cukru, dlatego też przygotowanie ciasta wymaga zrobienia zaczynu i czekania, aż wyrośnie. Ciasta drożdżowe uchodzą za pracochłonne, gdyż wymagają starannego wyrabiania. Można jednak zrobić je szybko i łatwo.
Często zadawane pytania
Ciasta drożdżowe - przepisy na proste i szybkie ciasta na bazie drożdży
Żadne święto nie może się obyć bez tradycyjnego makowca lub ciasta drożdżowego. Kto nie lubi zrelaksować się przy filiżance kawy z pączkiem lub drożdżówką? Pyszne ciasto drożdżowe ze śliwkami, baby wielkanocne, pączki, czy oponki, a także racuchy czy pankejki, powstają na bazie drożdży. Drożdże powodują, że ciasto wyrasta i staje się pyszne i puszyste. Przedstawiamy jakie wypieki możemy zrobić na bazie drożdży. Doradzamy jak przygotować drożdże, tak aby wykonanie ciasta było łatwe i proste. Pokazujemy najciekawsze i łatwe przepisy na ciasta drożdżowe klasyczne i nowoczesne.
Jak powstały przepisy na ciasta drożdżowe
Jak i dlaczego robimy wypieki z drożdżami
Jednokomórkowe organizmy zaliczane do grzybów, jakimi są drożdże, od wieków pomagają ludzkości w przygotowaniu napojów i pożywienia. Drożdże piwne odkryli już Sumerowie, zaś drożdże piekarnicze znaleziono wśród artefaktów Starożytnego Egiptu. Drożdże rozwijają się w środowisku, gdzie istnieją cukry proste. W warunkach beztlenowych doprowadzają do fermentacji alkoholowej. Od czasów Sumerów wykorzystywane są do produkcji piwa. Później zaś odkryto ich możliwości przy wyrobie innych alkoholi oraz do wypieku chleba i ciast. Drożdże sprawiły, że nauczono się piec pulchne, pyszne chleby, zamiast twardych i płaskich podpłomyków, ponieważ drożdże występują w zakwasie chlebowym.
Na świecie występuje około 1500 gatunków drożdży. Do celów spożywczych wykorzystuje się drożdże szlachetne z gatunku Saccharomyces cerevisiae, które prawdopodobnie pozyskano ze skórek winogron. Jako pierwsi zastosowali je Sumerowie do warzenia piwa, zaś wyjaśnienie procesu fermentacji i roli jaką odgrywają w nim drożdże zawdzięczamy Ludwikowi Pasteurowi. Dopiero w XVII wieku odkryto i w pełni wykorzystano zagęszczone drożdże do wypieku chleba i ciast. Obecnie w przemyśle spożywczym wykorzystuje się drożdze winiarskie, drożdże piwowarskie, gorzelnianie i piekarnicze.
Na drożdżach wypieka się pyszne placki, ciasta i babki drożdżowe. Wykorzystuje się je również do wypieku pysznych, pulchnych placków na co dzień, jak racuchy, czy pankejki. Z drożdżami robi się również wypieki wytrawne jak paszteciki, kulebiaki czy spody do pizzy.
Czy wypieki drożdżowe są zdrowe
O tym jak zdrowe są drożdże jako takie świadczy fakt, że są one wykorzystywane przez przemysł farmaceutyczny do wyrobu leków i kosmetyków. Dla przykładu, drożdże piekarnicze stosuje się do wyrobu tabletek na uspokojenie. Z drożdży można samodzielnie zrobić preparaty na trądzik, na rozstępy czy też maseczki na ujędrnienie skóry.
Drożdże zawierają wiele witamin i składników mineralnych, szczególnie witaminy z grupy B. Biotyna zawarta w drożdżach dobrze wpływa na włosy, skórę i paznokcie. Drożdże same w sobie są zdrowe, jednak nigdy nie jemy ich w naturalnej formie. Drożdże stanowią dodatek do wypieków, który sprawia, że chleby i ciasta są pulchne. W tym tkwi problem, że same ciasta i wypieki są tuczące. Ponadto zawierają cukier, tłuszcz i węglowodany, których nie należy spożywać w nadmiarze.
Tradycyjne ciasta drożdżowe w kuchni polskiej
Kuchnia polska od wieków korzysta z przepisów na ciasta drożdżowe. Zrobienie dobrego ciasta drożdżowego nie jest łatwe i wymaga sporo pracy. Dlatego też klasyczne ciasta drożdżowe kuchni polskiej pieczono głównie na święta.
Do klasyki kuchni polskiej należą baby wielkanocne, których tradycja sięga XVII wieku. Niegdyś pieczono je w klasycznych formach ceramicznych lub kamionkowych. Po upieczeniu na wierzchu dekorowano je polewą lukrową. Pieczenie babek wielkanocnych było nie lada wyzwaniem, gdyż wypieki te potrafiły opaść po wyjęciu z pieca lub przekrzywić się. Obecnie tradycja pieczenia babek na wielkanoc nieco odeszła w zapomnienie. Nadal jednak popularnym wypiekiem jest klasyczne ciasto drożdżowe z kruszonką.
Z ciasta drożdżowego robi się tradycyjny, polski makowiec. Po wyrośnięciu ciasta należy je rozwałkować na duży placek, posmarować masą makową i zwinąć w roladę. Z ciasta drożdżowego robi się również tradycyjne, polskie pączki smażone na głębokim tłuszczu i podawane z polewą lukrową. Tradycyjnie pączki wypiekało się na koniec karnawału, czego reliktem jest słynny, polski tłusty czwartek.
Od końca XX wieku w Polsce zapanowała moda na drożdżówki, które stały się popularną przekąską, szczególnie gdy dorwie nas głód na mieście. Drożdżówki, czyli słodkie bułeczki, wypiekane są z różnym owocowym lub makowym nadzieniem oraz w różnych kształtach. Dostępne są wszędzie, lecz nic nie smakuje tak jak dobre drożdżówki upieczone własnoręcznie w domu. Dlatego też warto poznać przepisy na łatwe drożdżówki domowe.
Najsłynniejsze przepisy na ciasta drożdżowe w kuchniach świata
Wypieki z drożdżami królują w kuchniach świata od wieków. Drożdże służą nie tylko do wypieku ciast, lecz także do przygotowywania pysznych dań na śniadanie i kolację, szczególnie lubianych przez dzieci. W kuchni anglosaskiej królują pankejki, które robi się z ciasta z dodatkiem drożdży i podaje polane syropem. Na drożdżach piecze się również oponki w stylu angielskim i amerykańskie donaty. Z ciasta drożdżowego powstają również japońskie dorayaki oraz azjatyckie placki naan.
Na całym świecie z ciasta drożdżowego robi się pączki lub oponki smażone na głębokim tłuszczu. Przysmaki te jada się najczęściej jako danie śniadaniowe. Należą do nich amerykańskie donaty, czy angielskie oponki serowe. Z ciasta drożdżowego robi się hiszpańskie churros, pączki izraelskie, czy też tureckie pączuszki lokma.
Dobre, sprawdzone przepisy na pyszne ciasta drożdżowe
Czy wypieki z drożdżami są łatwe do zrobienia
Drożdżowiec uchodzi za ciasto trudne do zrobienia i pracochłonne. Wbrew pozorom wykonanie ciasta drożdżowego jest łatwe, jednak wymaga ono czasu na wyrośnięcie. Największą trudność sprawia wyrabianie ciasta. Ciasto wyrabia się długo. Im dłużej jest wyrabiane tym wypiek jest bardziej puszysty i smaczny. Niektóre osoby jeszcze pamiętają mamy lub babcie z dłońmi zanurzonymi w dzieży z ciastem i pracowicie wyrabiające kleistą masę. Ciasto było tak kleiste, że trudno było przerwać pracę i wyjąć ręce z dzieży. Dlatego potrzebna była druga osoba, która dodawała pozostałe składniki do ciasta. Obecnie pracę nad wyrabianiem ciasta może wykonać za nas robot kuchenny.
Na rynku dostępne są drożdże świeże i suche. Wymagają on innego rodzaju przygotowania do wypieku. Z świeżych drożdży robimy zaczyn. Drożdże mieszamy w miseczce z ciepłym mlekiem, mąką i cukrem i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Suche drożdże nie wymagają robienia zaczynu i znacznie lepiej nadają się do małych wypieków jak pankejki, racuchy, oponki czy drożdżówki. Warto jednak zrobić zaczyn także z drożdży suchych, gdyż wówczas ciasto jest pulchne i pyszne.
Do ciasta potrzebujemy mąkę, mleko, roztopione masło, cukier i żółtka. Po zmieszaniu składników dodajemy zaczyn z drożdży, mieszamy i wyrabiamy ciasto. Tradycyjnie do ciasta drożdżowego dodajemy rodzynki, które powinny być namoczone, najlepiej w mleku. Po wyrobieniu drożdżowiec odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto przekładamy do formy, wierzch dekorujemy kruszonką i pieczemy.
Dobre i łatwe przepisy na ciasto drożdżowe
Wbrew pozorom upieczenie tradycyjnego makowca wcale nie jest trudne. Wystarczy przygotować klasyczne ciasto drożdżowe i po wyrośnięciu rozwałkować na stolnicy na placek. Gotową masę makową smarujemy na cieście i zawijamy w roladę.
Tradycyjnym, polskim ciastem jest prosty drożdżowiec z kruszonką. Placek ten można także urozmaicić tworząc ciasta z owocami, na przykład ze śliwkami, z jabłkami lub z rabarbarem. Najprostszym ciastem jest placek ze śliwkami. Wystarczy na wierzchu ciasta wyłożyć wydrylowane i pokrojone na połówki śliwki.
Klasycznym ciastem ze śliwkami jest tzw. topielec. Jest to jedno z najłatwiejszych ciast drożdżowych. Placek ten nie wymaga robienia zaczynu z drożdży. Składniki ciasta mieszamy z pokruszonymi drożdżami i miksujemy. Z tak zrobionego ciasta formujemy kulę i zatapiamy ją w garnku z wodą. Gdy kula wypłynie na wierzch, wyjmujemy je z wody i miksujemy z cukrem. Ciasto wykładamy do formy, na wierzchu układamy połówki śliwek i kruszonkę. Do tego ciasta możemy dodać dowolne owoce jak jabłka, wiśnie, rabarbar, maliny, truskawki itp.
W czasie przygotowania ciasta drożdżowego najtrudniejszym i najbardziej nudnym etapem jest wyrabianie. Można jednak zrobić ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Cała tajemnica tkwi w ułożeniu składników ciasta warstwami. W misce układamy najpierw pokruszone drożdże, następnie cukier, roztrzepane jajka, olej, mleko i mąkę. Całość odstawiamy na kilka godzin do wyrośnięcia, a potem już możemy przełożyć do formy, dodać kruszonkę, owoce i upiec.