Ciasta drożdżowe

ciasta drożdżowe

Już w zamierzchłej starożytności odkryto, że fermentacja drożdżowa spulchnia chleb, umożliwia warzenie piwa czy produkcję wina. Dopiero jednak w XVII wieku nauczono się piec pyszne i pulchne ciasta drożdżowe. Drożdżowiec pełni szczególną rolę w kuchni polskiej, gdzie z ciasta drożdżowego piecze się makowce, baby wielkanocne, tradycyjne polskie pączki czy też placki drożdżowe ze śliwkami. Wypieki drożdżowe robi się na całym świecie. Na drożdżach przygotowuje się różne rodzaje pączków i oponek, placki oraz ciasta. Drożdże fermentują na pożywce z cukru, dlatego też przygotowanie ciasta wymaga zrobienia zaczynu i czekania, aż wyrośnie. Ciasta drożdżowe uchodzą za pracochłonne, gdyż wymagają starannego wyrabiania. Można jednak zrobić je szybko i łatwo.

Ciasta drożdżowe - polecane przepisy

Ciasta drożdżowe - pozostałe przepisy

Ciasta drożdżowe - przepisy na proste i szybkie ciasta na bazie drożdży

Żadne święto nie może się obyć bez tradycyjnego makowca lub ciasta drożdżowego. Kto nie lubi zrelaksować się przy filiżance kawy z pączkiem lub drożdżówką? Pyszne ciasto drożdżowe ze śliwkami, baby wielkanocne, pączki, czy oponki, a także racuchy czy pankejki, powstają na bazie drożdży. Drożdże powodują, że ciasto wyrasta i staje się pyszne i puszyste. Przedstawiamy jakie wypieki możemy zrobić na bazie drożdży. Doradzamy jak przygotować drożdże, tak aby wykonanie ciasta było łatwe i proste. Pokazujemy najciekawsze i łatwe przepisy na ciasta drożdżowe klasyczne i nowoczesne.

Jak powstały przepisy na ciasta drożdżowe

Jak i dlaczego robimy wypieki z drożdżami

Jednokomórkowe organizmy zaliczane do grzybów, jakimi są drożdże, od wieków pomagają ludzkości w przygotowaniu napojów i pożywienia. Drożdże piwne odkryli już Sumerowie, zaś drożdże piekarnicze znaleziono wśród artefaktów Starożytnego Egiptu. Drożdże rozwijają się w środowisku, gdzie istnieją cukry proste. W warunkach beztlenowych doprowadzają do fermentacji alkoholowej. Od czasów Sumerów wykorzystywane są do produkcji piwa. Później zaś odkryto ich możliwości przy wyrobie innych alkoholi oraz do wypieku chleba i ciast. Drożdże sprawiły, że nauczono się piec pulchne, pyszne chleby, zamiast twardych i płaskich podpłomyków, ponieważ drożdże występują w zakwasie chlebowym.

Na świecie występuje około 1500 gatunków drożdży. Do celów spożywczych wykorzystuje się drożdże szlachetne z gatunku Saccharomyces cerevisiae, które prawdopodobnie pozyskano ze skórek winogron. Jako pierwsi zastosowali je Sumerowie do warzenia piwa, zaś wyjaśnienie procesu fermentacji i roli jaką odgrywają w nim drożdże zawdzięczamy Ludwikowi Pasteurowi. Dopiero w XVII wieku odkryto i w pełni wykorzystano zagęszczone drożdże do wypieku chleba i ciast. Obecnie w przemyśle spożywczym wykorzystuje się drożdze winiarskie, drożdże piwowarskie, gorzelnianie i piekarnicze.

Na drożdżach wypieka się pyszne placki, ciasta i babki drożdżowe. Wykorzystuje się je również do wypieku pysznych, pulchnych placków na co dzień, jak racuchy, czy pankejki. Z drożdżami robi się również wypieki wytrawne jak paszteciki, kulebiaki czy spody do pizzy.

Czy wypieki drożdżowe są zdrowe

O tym jak zdrowe są drożdże jako takie świadczy fakt, że są one wykorzystywane przez przemysł farmaceutyczny do wyrobu leków i kosmetyków. Dla przykładu, drożdże piekarnicze stosuje się do wyrobu tabletek na uspokojenie. Z drożdży można samodzielnie zrobić preparaty na trądzik, na rozstępy czy też maseczki na ujędrnienie skóry.

Drożdże zawierają wiele witamin i składników mineralnych, szczególnie witaminy z grupy B. Biotyna zawarta w drożdżach dobrze wpływa na włosy, skórę i paznokcie. Drożdże same w sobie są zdrowe, jednak nigdy nie jemy ich w naturalnej formie. Drożdże stanowią dodatek do wypieków, który sprawia, że chleby i ciasta są pulchne. W tym tkwi problem, że same ciasta i wypieki są tuczące. Ponadto zawierają cukier, tłuszcz i węglowodany, których nie należy spożywać w nadmiarze.

Tradycyjne ciasta drożdżowe w kuchni polskiej

Kuchnia polska od wieków korzysta z przepisów na ciasta drożdżowe. Zrobienie dobrego ciasta drożdżowego nie jest łatwe i wymaga sporo pracy. Dlatego też klasyczne ciasta drożdżowe kuchni polskiej pieczono głównie na święta.

Do klasyki kuchni polskiej należą baby wielkanocne, których tradycja sięga XVII wieku. Niegdyś pieczono je w klasycznych formach ceramicznych lub kamionkowych. Po upieczeniu na wierzchu dekorowano je polewą lukrową. Pieczenie babek wielkanocnych było nie lada wyzwaniem, gdyż wypieki te potrafiły opaść po wyjęciu z pieca lub przekrzywić się. Obecnie tradycja pieczenia babek na wielkanoc nieco odeszła w zapomnienie. Nadal jednak popularnym wypiekiem jest klasyczne ciasto drożdżowe z kruszonką.

Z ciasta drożdżowego robi się tradycyjny, polski makowiec. Po wyrośnięciu ciasta należy je rozwałkować na duży placek, posmarować masą makową i zwinąć w roladę. Z ciasta drożdżowego robi się również tradycyjne, polskie pączki smażone na głębokim tłuszczu i podawane z polewą lukrową. Tradycyjnie pączki wypiekało się na koniec karnawału, czego reliktem jest słynny, polski tłusty czwartek.

Od końca XX wieku w Polsce zapanowała moda na drożdżówki, które stały się popularną przekąską, szczególnie gdy dorwie nas głód na mieście. Drożdżówki, czyli słodkie bułeczki, wypiekane są z różnym owocowym lub makowym nadzieniem oraz w różnych kształtach. Dostępne są wszędzie, lecz nic nie smakuje tak jak dobre drożdżówki upieczone własnoręcznie w domu. Dlatego też warto poznać przepisy na łatwe drożdżówki domowe.

Najsłynniejsze przepisy na ciasta drożdżowe w kuchniach świata

Wypieki z drożdżami królują w kuchniach świata od wieków. Drożdże służą nie tylko do wypieku ciast, lecz także do przygotowywania pysznych dań na śniadanie i kolację, szczególnie lubianych przez dzieci. W kuchni anglosaskiej królują pankejki, które robi się z ciasta z dodatkiem drożdży i podaje polane syropem. Na drożdżach piecze się również oponki w stylu angielskim i amerykańskie donaty. Z ciasta drożdżowego powstają również japońskie dorayaki oraz azjatyckie placki naan.

Na całym świecie z ciasta drożdżowego robi się pączki lub oponki smażone na głębokim tłuszczu. Przysmaki te jada się najczęściej jako danie śniadaniowe. Należą do nich amerykańskie donaty, czy angielskie oponki serowe. Z ciasta drożdżowego robi się hiszpańskie churros, pączki izraelskie, czy też tureckie pączuszki lokma.

Dobre, sprawdzone przepisy na pyszne ciasta drożdżowe

Czy wypieki z drożdżami są łatwe do zrobienia

Drożdżowiec uchodzi za ciasto trudne do zrobienia i pracochłonne. Wbrew pozorom wykonanie ciasta drożdżowego jest łatwe, jednak wymaga ono czasu na wyrośnięcie. Największą trudność sprawia wyrabianie ciasta. Ciasto wyrabia się długo. Im dłużej jest wyrabiane tym wypiek jest bardziej puszysty i smaczny. Niektóre osoby jeszcze pamiętają mamy lub babcie z dłońmi zanurzonymi w dzieży z ciastem i pracowicie wyrabiające kleistą masę. Ciasto było tak kleiste, że trudno było przerwać pracę i wyjąć ręce z dzieży. Dlatego potrzebna była druga osoba, która dodawała pozostałe składniki do ciasta. Obecnie pracę nad wyrabianiem ciasta może wykonać za nas robot kuchenny.

Na rynku dostępne są drożdże świeże i suche. Wymagają on innego rodzaju przygotowania do wypieku. Z świeżych drożdży robimy zaczyn. Drożdże mieszamy w miseczce z ciepłym mlekiem, mąką i cukrem i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Suche drożdże nie wymagają robienia zaczynu i znacznie lepiej nadają się do małych wypieków jak pankejki, racuchy, oponki czy drożdżówki. Warto jednak zrobić zaczyn także z drożdży suchych, gdyż wówczas ciasto jest pulchne i pyszne.

Do ciasta potrzebujemy mąkę, mleko, roztopione masło, cukier i żółtka. Po zmieszaniu składników dodajemy zaczyn z drożdży, mieszamy i wyrabiamy ciasto. Tradycyjnie do ciasta drożdżowego dodajemy rodzynki, które powinny być namoczone, najlepiej w mleku. Po wyrobieniu drożdżowiec odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto przekładamy do formy, wierzch dekorujemy kruszonką i pieczemy.

Dobre i łatwe przepisy na ciasto drożdżowe

Wbrew pozorom upieczenie tradycyjnego makowca wcale nie jest trudne. Wystarczy przygotować klasyczne ciasto drożdżowe i po wyrośnięciu rozwałkować na stolnicy na placek. Gotową masę makową smarujemy na cieście i zawijamy w roladę.

Tradycyjnym, polskim ciastem jest prosty drożdżowiec z kruszonką. Placek ten można także urozmaicić tworząc ciasta z owocami, na przykład ze śliwkami, z jabłkami lub z rabarbarem. Najprostszym ciastem jest placek ze śliwkami. Wystarczy na wierzchu ciasta wyłożyć wydrylowane i pokrojone na połówki śliwki.

Klasycznym ciastem ze śliwkami jest tzw. topielec. Jest to jedno z najłatwiejszych ciast drożdżowych. Placek ten nie wymaga robienia zaczynu z drożdży. Składniki ciasta mieszamy z pokruszonymi drożdżami i miksujemy. Z tak zrobionego ciasta formujemy kulę i zatapiamy ją w garnku z wodą. Gdy kula wypłynie na wierzch, wyjmujemy je z wody i miksujemy z cukrem. Ciasto wykładamy do formy, na wierzchu układamy połówki śliwek i kruszonkę. Do tego ciasta możemy dodać dowolne owoce jak jabłka, wiśnie, rabarbar, maliny, truskawki itp.

W czasie przygotowania ciasta drożdżowego najtrudniejszym i najbardziej nudnym etapem jest wyrabianie. Można jednak zrobić ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Cała tajemnica tkwi w ułożeniu składników ciasta warstwami. W misce układamy najpierw pokruszone drożdże, następnie cukier, roztrzepane jajka, olej, mleko i mąkę. Całość odstawiamy na kilka godzin do wyrośnięcia, a potem już możemy przełożyć do formy, dodać kruszonkę, owoce i upiec.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto