Przepis na paszteciki ze szpinakiem krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, tymianek
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, duża miska, stolnica, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia, sitko, praska do czosnku, miska

Ciepłe mleko wlej do szklanki, a następnie dodaj rozkruszone drożdże. Dodaj 2 łyżki mąki i 1 łyżeczkę cukru. Całość dobrze wymieszaj. Szklankę przykryj ściereczką. Rozczyn odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 min.

Do miski przesiej mąkę i dodaj do niej 1 łyżeczkę soli. Następnie dodaj 1 żółtko, 1 jajko, 4 łyżki oleju i rozczyn. Łyżką wstępnie połącz składniki, a następnie przełóż masę na stolnicę i ręcznie zagniataj ciasto przez ok. 10-15 min.

Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, umieść je w misce i zakryj. Ciasto odstaw na ok. 60 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Rozgrzej patelnię z 2 łyżkami oleju. Następnie dodaj cebulę i poczekaj, aż się zeszkli. Dodaj szpinak i podsmażaj, aż liście zwiędną. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pierz i tymianek do smaku. Całość wymieszaj i podsmażaj jeszcze ok. 2 min. Odstaw do wystudzenia.

Ser feta rozkrusz na mniejsze kawałki.

Do przestudzonego szpinaku z cebulą i czosnkiem dodaj ser feta i całość wymieszaj.

Wyrośnięte ciasto podziel na mniejsze kawałki i po kolei rozwałkuj. Szklanką wytnij kółka i na środku każdego z nich nałóż farsz. Następnie dobrze zalep paszteciki.

Na blaszce umieść papier do pieczenia i układaj na nim zalepione paszteciki. Odstaw je do ponownego wyrośnięcia (ok. 10-15 min), a potem z wierchu wysmaruj je żółtkiem.

Piekarnik rozgrzej do 175 stopni. Paszteciki piecz ok. 15-18 min (powinny być zarumienione).

Paszteciki ze szpinakiem są zalepiane przez kucharkę. Na stolnicy znajduje się rozwałkowane i powycinane ciasto na paszteciki.
Paszteciki ze szpinakiem
Koszt przygotowania dania
25.09 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
575 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
78

Paszteciki ze szpinakiem - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pasztecikach ze szpinakiem

Paszteciki ze szpinakiem i serem to ciekawy pomysł na przystawkę dla gości albo dodatek do obiadu lub kolacji. Te paszteciki są bardzo dobre, więc każdy miłośnik szpinaku powinien je spróbować. Paszteciki mogą być upieczone w piekarniku albo usmażone w garnku lub frytkownicy.

Jak zrobić paszteciki drożdżowe ze szpinakiem i fetą? Warto zacząć od samego ciasta, ponieważ jego przygotowanie zajmuje sporo czasu. Drożdże muszą mieć temperaturę pokojową i mogą być rozkruszone tylko do ciepłego mleka. Jeśli dodasz je zimne lub wsypiesz je do gorącego mleka, to rozczyn się nie uda i będzie trzeba go powtórzyć. Ciasto należy długo zagniatać, bo nawet 15 minut. Jest to jednak istotne i nie warto z tego rezygnować. Po tym czasie należy odstawić ciasto do wyrośnięcia.

Farsz do pasztecików ze szpinakiem jest prosty do przygotowania. Możesz zdecydować się na szpinak mrożony lub świeży. W przypadku tej pierwszej opcji szpinak należy wcześniej rozmrozić, a potem odcisnąć z nadmiaru wody. Świeży szpinak należy podsmażać do momentu zwiędnięcia liści, a na sam koniec trzeba go jeszcze zblendować.

Ten przepis na paszteciki ze szpinakiem możesz nieco zmodyfikować, aby bardziej wpasowywał się w twoje gusta smakowe. Ser feta możesz zamienić na ulubiony ser żółty, ale wtedy warto mieć na uwadze to, że farsz będzie trzeba dodatkowo posolić. Odpowiednim dodatkiem będą też inne przyprawy. Jeśli chcesz, możesz dodać m.in. majeranek, rozmaryn, bazylię, paprykę ostrą oraz czosnek granulowany (zamiast świeżego). Farsz na te paszteciki możesz przygotować bez cebuli.

Paszteciki ze szpinakiem i fetą możesz także usmażyć na głębokim oleju. Właśnie w ten sposób przygotowuje się tradycyjne paszteciki szczecińskie. Istotne jest to, aby cały farsz znajdował się wewnątrz pasztecików, więc na pewno nie można przygotować ich w formie rolady. Po zalepieniu pasztecików warto chwilę odczekać, a potem włożyć je do głębokiej patelni lub garnka z dobrze rozgrzanym olejem. Paszteciki należy smażyć na rumiano z każdej strony.

Wartości odżywcze pasztecików ze szpinakiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(270g)
Energia (kalorie)
213.08 kcal
575.32 kcal
Białko
7.99 g
21.58 g

Węglowodany w pasztecikach ze szpinakiem

Na 100g
Na porcję
(270g)
Węglowodany
24.63 g
66.50 g
Węglowodany przyswajalne
23.84 g
64.38 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.79 g
2.12 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(270g)
Tłuszcz
9.39 g
25.35 g
Tłuszcze nasycone
3.18 g
8.60 g
Tłuszcze nienasycone
6.21 g
16.76 g
Tłuszcze jednonasycone
4.49 g
12.11 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.72 g
4.65 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
69.45 mg
187.51 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na paszteciki ze szpinakiem

Na 100g
Na porcję
(270g)
Witamina B6
0.16 mg
0.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.51 µg (mcg)
1.39 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina
0.37 mg
1.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.33 mg
0.90 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.43 mg
6.56 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
113.02 µg (mcg)
305.16 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na paszteciki ze szpinakiem

Na 100g
Na porcję
(270g)
Sód
269.82 mg
728.53 mg
Potas
224.46 mg
606.05 mg
Wapń
102.89 mg
277.80 mg
Fosfor
128.50 mg
346.96 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
33.18 mg
89.59 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.50 mg
6.74 mg
Cynk
1.14 mg
3.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztecików ze szpinakiem 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pasztecikach ze szpinakiem

Lista alergenów dla pasztecików ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania pasztecików ze szpinakiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szpinak
300 g
12 garści
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 300 g
Ser Feta
125 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
7.50
Za 125 g
Czosnek
10 g
2 ząbki czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
72 ml
6 łyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 72 ml
Mąka pszenna typ 550
405 g
3 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.22
Za 405 g
Jajko
1 szt.
1 jajko rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Żółtko jajka
3 szt.
3 żółtka
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Drożdże świeże
33 g
1/3 kostki
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 33 g
Cukier
6 g
1 łyżeczka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 6 g
Sól
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Koszt składników
57.00
Jak oceniasz przepis na paszteciki ze szpinakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób