Lahmacun na drożdżach

Opublikowano: 03.02.2022 r., 12:09 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Lahmacun na drożdżach
Lahmacun na drożdżach
Pizza turecka na cieniutkim cieście drożdżowym z mięsem, papryką i cebulą to znana lahmacun pizza. Zobacz, jaki prosty jest przepis na lahmacun.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 40 min
441 kcal
Kcal w porcji
190 g
Wielkość porcji
91
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (175 g)
  • Drożdże suche (3 g)
  • Oliwa z oliwek (10 ml)
  • Comber jagnięcy mielony (250 g)
  • Papryka czerwona (100 g)
  • Cebula (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny, papryka ostra, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, stolnica, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia, sitko

Przepis na lahmacun na drożdżach krok po kroku

Zagrzej 125 ml wody (powinna być ciepła).

Do miski przesiej mąkę i pół łyżki soli. Wsyp drożdże.

Dolewaj powoli wodę i za pomocą ręki lub widelca mieszaj ciasto.

Dolej także stopniowo oliwę, także wyrabiając ciasto.

Całość wyrabiaj na stolnicy, aż ciasto będzie gładkie. Może to zająć około 5 minut.

Ciasto włóż z powrotem do miski. Posmaruj oliwą z wierzchu i przykryj ściereczką. Odstaw na godzinę do ciepłego miejsca.

Mięso wymieszaj z posiekanym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem i papryką ostrą.

Do mięsa dodaj bardzo drobno pokrojoną paprykę oraz cebulę - wymieszaj.

Gdy ciasto urośnie, wyłóż je na stolnicę. Wyrób ciasto przez około minutę.

Nagrzej piekarnik na 250 st. C.

Ciasto podziel na 4 kawałki. Z każdego zrób kulkę, a następnie rozwałkuj. Każda pizza powinna mieć średnicę 23 cm. Pizze będą się piekły oddzielnie (jedna po drugiej).

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, posyp mąką. Ułóż na niej pizzę. Na pizzy wyłóż 1/4 część mięsa z warzywami. Rozsmaruj równomiernie.

Każdą pizzę piecz około 10 minut.

Jak oceniasz przepis na lahmacun na drożdżach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,5% osób

Więcej informacji na temat lahmacun na drożdżach

Pizza turecka na cieniutkim cieście drożdżowym z mięsem, papryką i cebulą to znana lahmacun pizza. Zobacz, jaki prosty jest przepis na lahmacun. Jeśli lubisz fast-foody, lahmacun jest dobrym przykładem tureckiej przekąski. Zrobienie lahmacun pizzy jest łatwe, robi się go właśnie tak, jak pizzę. Upieczenie jednak wymaga czasu, gdyż każdy placek piecze się pojedynczo. W lahmacun nie znajdziesz sera żółtego. Lahmacun, przed podaniem polewa się sokiem z cytryny. Jeżeli kebab Ci się znudził, lahmacun może być dobrą odmianą.

Lahmacun pizza to znana pizza turecka. Obok kebaba, lahmacun stanowi częsty przysmak serwowany na ulicach Turcji. Jest to cienkie ciasto przygotowane na drożdżach. Farsz to mięso jagnięce wymieszane z bardzo drobno posiekanymi warzywami (papryką, cebulą). Całość przyprawiona jest solą, pieprzem oraz papryką ostrą. Każdy lahmacun należy polewać sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny. Jako dodatek do przepisu na lahmacun podawać można dipy. Idealny przykład sosu to sos czosnkowy, jogurtowy lub koperkowy. Może być też zwykła śmietana. Najlepsza lahmacun pizza to ta, która jest chrupiąca.

Kebab to jest jeden z niewielu tureckich specjalności, które znasz? Pizza turecka jest bardzo smaczna, a także niezbyt wymagająca pod względem przygotowania. Warto jednak uzbroić się w chwilę cierpliwości, ze względu na proces pieczenia. Przepis na lahmacun możesz zrobić w domu, więc może to odpowiedni moment? Jak zrobić lahmacun? Na początku zagrzej wodę, by była ciepła. W misce wymieszaj przesianą mąkę z solą i drożdżami suchymi. Dodawaj wodę i mieszaj ciasto. Następnie dodaj oliwę, mieszaj i przełóż ciasto na stolnicę. Wyrabiaj je około 5 minut. Po tym czasie najlepsze będzie włożenie ciasta z powrotem do miski, posmarowanie oliwą (by zabezpieczyć przez wysychaniem) i przykrycie miski ściereczką. Tak przygotowane ciasto na pizzę turecką należy odstawić na około godzinę. Powinna w tym czasie urosnąć, więc zapewnij ciepło. Gdy ciasto rośnie, przygotuj farsz. Posiekaj bardzo drobno czosnek, cebulę i paprykę. Dodaj warzywa do mięsa mielonego, przypraw do smaku solą, pieprzem, a także papryką ostrą. Wymieszaj całość. Po godzinie, ciasto wyrabiaj około minutę na stolnicy. W tym czasie nastaw też piekarnik. Ciasto podziel na 4 placki, każdy rozwałkuj na 23 centymetry średnicy. Na blaszce ułóż papier do pieczenia, podsyp go mąką. Wyłóż jeden placek z pizzą. Posmaruj częścią farszu. Piecz lahmacun przez 10 minut. Po upieczeniu zrób to samo z pozostałymi 3 kawałkami ciasta oraz farszu.

Alergeny w lahmacun na drożdżach

Lista alergenów dla lahmacun na drożdżach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze lahmacun na drożdżach

na 100g gotowej potrawy

Lahmacun dostarczy każdego makroskładnika. Posiłek zapewni podaż węglowodanów, tłuszczu i białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kcal)
232.27
441.32
Białko (g)
10.94
20.79

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany (g)
22.65
43.03
Węglowodany przyswajalne (g)
21.93
41.66
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.72
1.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz (g)
11.09
21.07
Tłuszcze nasycone (g)
6.84
13.00
Tłuszcze nienasycone (g)
4.25
8.08
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.72
7.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.53
1.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
27.04
51.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(190g)
Witamina A (µg (mcg))
30.49
57.92
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.28
Witamina B12 (µg (mcg))
0.37
0.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
21.18
40.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.04
0.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.65
1.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
5.88
11.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.37
0.71
Ryboflawina (mg)
0.20
0.38
Niacyna (mg)
3.99
7.59
Beta karoten (µg (mcg))
254.70
483.93
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód (mg)
27.03
51.37
Potas (mg)
208.93
396.97
Wapń (mg)
12.42
23.60
Fosfor (mg)
106.76
202.84
Magnez (mg)
20.99
39.89
Żelazo (mg)
2.15
4.08
Cynk (mg)
1.19
2.27
Miedź (mg)
0.10
0.19
Szacunkowy indeks glikemiczny lahmacun na drożdżach 91
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania lahmacun na drożdżach

Koszt składników
132.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
175 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 175 g
Drożdże suche
3 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
0.64
Za 3 g
Oliwa z oliwek
10 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Comber jagnięcy
250 g
mielony
100.00
Za 750,0 g
Liczba opakowań 1
33.33
Za 250 g
Papryka czerwona
100 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 100 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
132.00