Lahmacun na drożdżach
- Mąka pszenna typ 500 (175 g)
- Drożdże suche (3 g)
- Oliwa z oliwek (10 ml)
- Comber jagnięcy - mielony (250 g)
- Papryka czerwona (100 g)
- Cebula (100 g)
Przepis na lahmacun na drożdżach krok po kroku
Zagrzej 125 ml wody (powinna być ciepła).
Do miski przesiej mąkę i pół łyżki soli. Wsyp drożdże.
Dolewaj powoli wodę i za pomocą ręki lub widelca mieszaj ciasto.
Dolej także stopniowo oliwę, także wyrabiając ciasto.
Całość wyrabiaj na stolnicy, aż ciasto będzie gładkie. Może to zająć około 5 minut.
Ciasto włóż z powrotem do miski. Posmaruj oliwą z wierzchu i przykryj ściereczką. Odstaw na godzinę do ciepłego miejsca.
Mięso wymieszaj z posiekanym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem i papryką ostrą.
Do mięsa dodaj bardzo drobno pokrojoną paprykę oraz cebulę - wymieszaj.
Gdy ciasto urośnie, wyłóż je na stolnicę. Wyrób ciasto przez około minutę.
Nagrzej piekarnik na 250 st. C.
Ciasto podziel na 4 kawałki. Z każdego zrób kulkę, a następnie rozwałkuj. Każda pizza powinna mieć średnicę 23 cm. Pizze będą się piekły oddzielnie (jedna po drugiej).
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, posyp mąką. Ułóż na niej pizzę. Na pizzy wyłóż 1/4 część mięsa z warzywami. Rozsmaruj równomiernie.
Każdą pizzę piecz około 10 minut.
-
Chlebek ziołowy
-
Pizza margherita
-
Szybka pizza
-
Pizza na suchych drożdżach
-
Pizza Thermomix
-
Cebularz
-
Parówki w cieście drożdżowym
-
Chaczapuri adżarskie
-
Pierogi drożdżowe
-
Chaczapuri z mięsem
-
Rozczyn z drożdży
-
Pizza z krewetkami
-
Pierogi meksykańskie
-
Pizza wiejska
-
Paszteciki ze szpinakiem
-
Paszteciki drożdżowe z mięsem
-
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami
-
Gozleme
-
Ciasta drożdżowe na słono
Więcej informacji na temat lahmacun na drożdżach
Pizza turecka na cieniutkim cieście drożdżowym z mięsem, papryką i cebulą to znana lahmacun pizza. Zobacz, jaki prosty jest przepis na lahmacun. Jeśli lubisz fast-foody, lahmacun jest dobrym przykładem tureckiej przekąski. Zrobienie lahmacun pizzy jest łatwe, robi się go właśnie tak, jak pizzę. Upieczenie jednak wymaga czasu, gdyż każdy placek piecze się pojedynczo. W lahmacun nie znajdziesz sera żółtego. Lahmacun, przed podaniem polewa się sokiem z cytryny. Jeżeli kebab Ci się znudził, lahmacun może być dobrą odmianą.
Lahmacun pizza to znana pizza turecka. Obok kebaba, lahmacun stanowi częsty przysmak serwowany na ulicach Turcji. Jest to cienkie ciasto przygotowane na drożdżach. Farsz to mięso jagnięce wymieszane z bardzo drobno posiekanymi warzywami (papryką, cebulą). Całość przyprawiona jest solą, pieprzem oraz papryką ostrą. Każdy lahmacun należy polewać sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny. Jako dodatek do przepisu na lahmacun podawać można dipy. Idealny przykład sosu to sos czosnkowy, jogurtowy lub koperkowy. Może być też zwykła śmietana. Najlepsza lahmacun pizza to ta, która jest chrupiąca.
Kebab to jest jeden z niewielu tureckich specjalności, które znasz? Pizza turecka jest bardzo smaczna, a także niezbyt wymagająca pod względem przygotowania. Warto jednak uzbroić się w chwilę cierpliwości, ze względu na proces pieczenia. Przepis na lahmacun możesz zrobić w domu, więc może to odpowiedni moment? Jak zrobić lahmacun? Na początku zagrzej wodę, by była ciepła. W misce wymieszaj przesianą mąkę z solą i drożdżami suchymi. Dodawaj wodę i mieszaj ciasto. Następnie dodaj oliwę, mieszaj i przełóż ciasto na stolnicę. Wyrabiaj je około 5 minut. Po tym czasie najlepsze będzie włożenie ciasta z powrotem do miski, posmarowanie oliwą (by zabezpieczyć przez wysychaniem) i przykrycie miski ściereczką. Tak przygotowane ciasto na pizzę turecką należy odstawić na około godzinę. Powinna w tym czasie urosnąć, więc zapewnij ciepło. Gdy ciasto rośnie, przygotuj farsz. Posiekaj bardzo drobno czosnek, cebulę i paprykę. Dodaj warzywa do mięsa mielonego, przypraw do smaku solą, pieprzem, a także papryką ostrą. Wymieszaj całość. Po godzinie, ciasto wyrabiaj około minutę na stolnicy. W tym czasie nastaw też piekarnik. Ciasto podziel na 4 placki, każdy rozwałkuj na 23 centymetry średnicy. Na blaszce ułóż papier do pieczenia, podsyp go mąką. Wyłóż jeden placek z pizzą. Posmaruj częścią farszu. Piecz lahmacun przez 10 minut. Po upieczeniu zrób to samo z pozostałymi 3 kawałkami ciasta oraz farszu.
Alergeny w lahmacun na drożdżach
Lista alergenów dla lahmacun na drożdżach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze lahmacun na drożdżach
Lahmacun dostarczy każdego makroskładnika. Posiłek zapewni podaż węglowodanów, tłuszczu i białka.
Energia i białka
(190g)
Węglowodany
(190g)
Tłuszcze
(190g)
Witaminy
(190g)
Składniki mineralne
(190g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.