Przepis na paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, miska

Olej rzepakowy rozgrzej na patelni, zeszklij drobno pokrojoną cebulę.

Dodaj posiekane grzyby i poszatkowaną kapustę.

Wlej wodę i podgrzewaj do miękkości kapusty.

Drożdże rozetrzyj z cukrem, dodaj ciepłe mleko i odrobinę mąki.

Odstaw zaczyn na 30 minut pod przykryciem.

Do zaczynu dodaj resztę mąki i sól, wyrób ciasto.

Stopniowo dodawaj żółtka i wyrabiaj ciasto.

Do ciasta dodaj pokrojone masło i wymieszaj dokładnie. Odstaw ciasto pod przykryciem na godzinę.

Ciasto rozwałkuj na stolnicy i pokrój w 4 paski.

Na każdy z nich dodaj farsz i zawiń paszteciki. Odstaw na 15 minut pod przykryciem.

Upiecz paszteciki w piecu przez 20 minut w 180 st. C.

paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami
Koszt przygotowania dania
21.17 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
72 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
90

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pasztecikach drożdżowych z kapustą i grzybami

Dzisiaj przedstawiam Ci prosty i sprawdzony przepis na paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami. Niedługo święta, które zbliżają się wielkimi krokami, dlatego każdy z nas powinien mieć przygotowane sprawdzone przepisy na świąteczne potrawy. Jeśli jeszcze takich nie masz, przychodzę z pomocą. U mnie co roku paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami są przygotowywane w domu, a nie kupne.

Prosty przepis na farsz jest uniwersalny i możecie go wykorzystać do wielu potraw na święta.

Nie będzie Ci potrzebne nic więcej jak kapusta kiszona, suszone grzyby lub świeże, jeśli jesteś akurat po grzybobraniu. Możesz skorzystać także. Mrożonych grzybów, jeśli masz takie z zeszłorocznych zbiorów, każde sprawdzą się idealnie.

Wystarczy, że kapustę poszatkujesz i ugotujesz w wodzie do miękkości. Ważne jest aby sprawdzić jej smak przed obróbką termiczną. Jeśli okaże się zbyt kwaśna, wypłucz ją kilkakrotnie pod bieżącą wodą. Tak przygotowana kapusta będzie idealna. Ugotuj ją aby była miękka. Jeśli korzystasz z suszonych grzybów koniecznie namocz je przed dodaniem do kapusty. One także muszą być miękkie.

Kapustę ugotuj z liśćmi laurowymi i zielem angielskim te przyprawy nadadzą dodatkowego aromatu Twojej potrawie.

W tym czasie na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym lub masłem klarowanym podsmaż drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym. Do warzyw dodaj ugotowaną kapustę, dokładnie wymieszaj i podsmaż jeszcze przez moment aby wszystkie składniki się połączyły. Idealny farsz, który sprawi, że wszystkie Twoje potrawy będą pyszne.

Możesz przygotować z nim domowe krokiety lub pierogi. Każde danie z wykorzystaniem tego farszu będzie bardzo dobre. Dokładnie jak zrobić paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami opisuję nieco niżej, przygotuj je samodzielnie i przekonaj się, jak pyszne są domowe potrawy wigilijne.

Wartości odżywcze pasztecików drożdżowych z kapustą i grzybami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kalorie)
181.06 kcal
72.42 kcal
Białko
5.33 g
2.13 g

Węglowodany w pasztecikach drożdżowych z kapustą i grzybami

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany
21.69 g
8.68 g
Węglowodany przyswajalne
20.48 g
8.19 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.22 g
0.49 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz
8.50 g
3.40 g
Tłuszcze nasycone
5.25 g
2.10 g
Tłuszcze nienasycone
3.24 g
1.30 g
Tłuszcze jednonasycone
2.65 g
1.06 g
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.59 g
0.23 g
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
56.03 mg
22.41 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami

Na 100g
Na porcję
(40g)
Witamina A
68.94 µg (mcg)
27.58 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.10 mg
0.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.17 µg (mcg)
0.07 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
5.02 mg
2.01 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.38 µg (mcg)
0.15 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.27 mg
0.11 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
67.19 µg (mcg)
26.88 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.29 mg
0.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.22 mg
0.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.26 mg
0.90 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
63.71 µg (mcg)
25.48 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
18.22 µg (mcg)
7.29 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami

Na 100g
Na porcję
(40g)
Sód
205.18 mg
82.07 mg
Potas
164.67 mg
65.87 mg
Wapń
39.87 mg
15.95 mg
Fosfor
83.44 mg
33.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
16.76 mg
6.70 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.97 mg
0.79 mg
Cynk
0.70 mg
0.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztecików drożdżowych z kapustą i grzybami 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pasztecikach drożdżowych z kapustą i grzybami

Lista alergenów dla pasztecików drożdżowych z kapustą i grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania pasztecików drożdżowych z kapustą i grzybami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żółtko jajka
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Drożdże świeże
30 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Cukier
20 g
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Mleko 3,2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Świeże leśne grzyby
200 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 200 g
Kapusta kwaszona
500 g
2 szklanki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 500 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
60.00
Jak oceniasz przepis na paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób