Parówki w cieście drożdżowym

Opublikowano: 30.12.2021 r., 10:41 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Parówki w cieście drożdżowym podane na białym talerzyku.
Parówki w cieście drożdżowym
Parówki w cieście drożdżowym to doskonała propozycja na pyszną przekąskę podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszną przekąskę.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 30 min
626 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
73
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 3 szklanki (600 g)
  • Drożdże świeże pół kostki (50 g)
  • Cukier 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Parówki (700 g)
  • Ser żółty (400 g)
  • Ketchup (200 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Białko jajka (2 szt.)
  • Masło pół kostki (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, suszone pomidory z chilli
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na parówki w cieście drożdżowym krok po kroku

W ciepłej wodzie rozpuść drożdże, łyżkę mąki i cukru.

Przesiej mąkę i dodaj do niej zaczyn drożdżowy, sól, jajka i roztopione masło, zagnieć gładkie ciasto, powinno delikatnie odklejać się od rąk.

Ciasto zostaw w ciepłym miejscu na około 2 godziny.

Rozwałkuj ciasto i podziel na równe porcje.

Kawałki ciasta posmaruj ketchupem i posyp suszonymi pomidorami.

Parówki przekrój na pół i ułóż jedną połówkę na kawałku ciasta.

Zetrzyj ser na tarce.

Posyp parówkę serem i zwiń w rulon.

Ciasto posmaruj białkiem jajka wymieszanym z wodą.

Piecz w nagrzanym do 220 stopni C piekarniku przez 20 minut.

Jak oceniasz przepis na parówki w cieście drożdżowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,0% osób

Więcej informacji na temat parówek w cieście drożdżowym

Parówki w cieście drożdżowym to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę dla dzieci i dorosłych. Przepis na parówki w cieście drożdżowym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia przekąski potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajko, drożdże, cukier, sól, masło, parówki, ser żółty, ketchup, suszone pomidory z chili, białko jajka.

Jak zrobić parówki w cieście drożdżowym? Przygotuj zaczyn drożdżowy: w ciepłej wodzie rozpuść drożdże, łyżkę mąki i cukru. Przesiej mąkę i dodaj do niej zaczyn drożdżowy, sól, jajka i roztopione masło, zagnieć gładkie ciasto, powinno delikatnie odklejać się od rąk. Ciasto zostaw w ciepłym miejscu na około 2 godziny. Rozwałkuj ciasto i podziel na równe porcje. Kawałki ciasta posmaruj ketchupem i posyp suszonymi pomidorami. Parówki przekrój na pół i ułóż jedną połówkę na kawałku ciasta. Zetrzyj ser na tarce. Posyp parówkę serem i zwiń w rulon. Ciasto posmaruj białkiem jajka wymieszanym z wodą. Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 20 minut.

Parówki inaczej zwane serdelkami to wędlina o dużym stopniu rozdrobnienia mięsa. Parówki produkowane są z mięsa wieprzowego, drobiowego lub cielęcego. Zawierają sporą ilość tłuszczu przez co są kalorycznym wyrobem jak większość kiełbas i kabanosów. Pamiętaj, aby wybierać wędliny z dobry składem, możliwie jak najkrótszym bez dodatku konserwantów, mięsa oddzielonego mechanicznie oraz cukru. Parówki mogą być zdrową wędliną, śmiało możesz je podawać na śniadanie dzieciom, warunek jest taki, że wybierzesz te z szynki lub z mięsa bez antybiotyków. Ser żółty jest wyrobem z mleka krowiego. Sery żółte są serami dojrzewającymi. Zawierają dużą ilość tłuszczu i kalorii ogółem. Są bardzo dobrym źródłem wapnia, który pomaga w prewencji powstawania osteoporozy.

Podsumowując pyszne parówki zapiekane w piekarniku to świetna propozycja na imprezę. Parówki możesz podać w towarzystwie sosu czosnkowego lub koperkowego. Najlepsze są od razu po przygotowaniu na ciepło. Nie nadają się do przechowywania w lodówce.

Alergeny w parówkach w cieście drożdżowym

Lista alergenów dla parówek w cieście drożdżowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser żółty
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Wartości odżywcze parówek w cieście drożdżowym

na 100g gotowej potrawy

Parówki w cieście drożdżowym to danie zawierające dużą ilość białka zwierzęcego. Ciasto drożdżowe jest nisko kaloryczne. Zawiera jednak dużą ilość glutenu, dlatego nie powinny go spożywać osoby chorujące na celiakię.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
284.68
626.29
Białko (g)
14.33
31.53

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
24.44
53.78
Węglowodany przyswajalne (g)
24.24
53.32
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.21
0.45
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
14.48
31.86
Tłuszcze nasycone (g)
8.46
18.61
Tłuszcze nienasycone (g)
6.02
13.24
Cholesterol (mg)
77.88
171.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, białko jajka.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A (µg (mcg))
69.87
153.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
0.37
Witamina B12 (µg (mcg))
0.50
1.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.37
0.81
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.34
0.75
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.27
0.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
66.80
146.96
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.32
0.71
Ryboflawina (mg)
0.33
0.74
Niacyna (mg)
3.63
7.98
Foliany (µg (mcg))
65.38
143.83
Beta karoten (µg (mcg))
36.89
81.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
560.74
1233.62
Potas (mg)
169.46
372.81
Wapń (mg)
158.32
348.30
Fosfor (mg)
201.52
443.35
Magnez (mg)
24.01
52.83
Żelazo (mg)
2.08
4.57
Cynk (mg)
1.63
3.58
Miedź (mg)
0.10
0.22
Szacunkowy indeks glikemiczny parówek w cieście drożdżowym 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania parówek w cieście drożdżowym

Koszt składników
54.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
600 g
3 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 600 g
Drożdże świeże
50 g
pół kostki
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Cukier
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Parówki
700 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
12.60
Za 700 g
Ser żółty
400 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
11.20
Za 400 g
Ketchup
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Białko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Koszt składników
54.60