Przepis na gozleme krok po kroku
- Mąka pszenna typ 1850 180 g
- Cukier 3 g
- Sól 3 g
- Drożdże suche 5 g
- Szpinak 200 g
- Czosnek 10 g
- Olej rzepakowy 5 ml
- Ser Feta 120 g
Do miseczki wlej wodę, suche drożdże, pół łyżeczki cukru i soli.
Używając miksera, ubijaj na ciasto, stopniowo dodając mąkę.
Po zmiksowaniu ciasto wyciągnij na blat i wyrabiaj ręką.
Wsyp mąkę do miski, włóż wyrobione ciasto i przykryj pokrywką.
Zostaw ciasto do wyrośnięcia przez około 40-50 minut.
Przygotuj farsz: na rozgrzanym oleju podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dodaj liście świeżego szpinaku. Całość przypraw według uznania. Gotowy szpinak wyłóż do miseczki, dodaj pokruszony ser feta i wymieszaj.
Wyciągnij ciasto i posyp delikatnie mąką.
Rozetnij na trzy porcje i każde z nich rozwałkuj na okrągłe placki.
Nałóż farsz i złóż na pół, zawijając dokładnie końce ciasta.
Na suchej rozgrzanej patelni podsmaż placki z obu stron do momentu, aż się zarumienią.
Gotowe placki przełóż na talerz i przekrój na pół.
-
Naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Polewa czekoladowa
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Banan w cieście
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Placki na maślance
-
Naleśniki

(liczba kalorii)
Gozleme - cechy przepisu
Więcej o Gozleme
Gozleme to najlepsze tureckie ciasto, które świetnie sprawdzi się jako przekąska dla całej rodziny. Placki są cienkie i chrupiące, a podanie ich ze smacznym farszem sprawi, że pokochasz to danie!
Pomysł na placki gozleme jest powszechną i tradycyjną potrawą w tureckiej kuchni. Przepis na gozleme nie jest wymagający, jednak najlepiej wykonać go z wyprzedzeniem, ponieważ należy poczekać za wyrośnięciem ciasta. W naszej polskiej kuchni gozleme przypomina naleśniki. Poza tym, przygotowując to danie, można użyć swoich ulubionych dodatków. Dzisiejsza propozycja na farsz zawiera następujące składniki: szpinak, ser feta i czosnek.
Jak zrobić gozleme? Oto sprawdzony przepis na pyszne ciasto. Do miseczki wlej wodę, dodaj suche drożdże, pół łyżeczki cukru i soli. Całość dokładnie wymieszaj łyżką. Następnie używając miksera, ubijaj na ciasto, stopniowo dodając mąkę. Po zmiksowaniu ciasto wyciągnij na blat i wyrabiaj ręką. Wsyp mąkę do miski, włóż wyrobione ciasto i przykryj pokrywką. Zostaw ciasto do wyrośnięcia przez około 40-50 minut. W międzyczasie przygotuj farsz. Na rozgrzanym oleju podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dodaj liście świeżego szpinaku. Całość przypraw według uznania. Gotowy szpinak wyłóż do miseczki, dodaj pokruszony ser feta i wymieszaj. Farsz odłóż na bok. Następnie wyciągnij ciasto i posyp delikatnie mąką. Rozetnij na kilka porcji i każde z nich rozwałkuj na okrągłe placki. Nałóż farsz i złóż na pół, zawijając dokładnie końce ciasta. Na suchej rozgrzanej patelni podsmaż placki z obu stron, do momentu aż się zarumienią. Gotowe placki przełóż na talerz i przekrój na pół.
Pyszne placki można podawać w wersji wegetariańskiej, wegańskiej lub klasycznej. Danie można przygotować z różnym nadzieniem np. z wykorzystaniem mięsa, warzyw, grzybów, sera lub jajek. Dobrym pomysłem może być przyrządzenie gozleme np. z pastą warzywną, wówczas można przemycić więcej warzyw do posiłku. Przedstawiona propozycja posiłku idealnie sprawdzi się na śniadanie, przekąskę lub kolacje, najlepiej smakuje na ciepło.
Wartości odżywcze Gozleme
Energia i białka
(175g)
Węglowodany w gozleme
(175g)
Tłuszcze
(175g)
Witaminy w przepisie na gozleme
(175g)
Składniki mineralne w przepisie na gozleme
(175g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w Gozleme
Lista alergenów dla Gozleme przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 1850
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta