Przepis na pierogi drożdżowe krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, duża miska, papier do pieczenia, wałek, rondelek

Jajka ugotuj na twardo, następie ostudź je i obierz. Połącz je z posiekaną natką pietruszki.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną cebulę. Gdy będzie rumiana, dodaj mięso mielone i delikatnie podduś. Przypraw solą i pieprzem.

Do mięsa dodaj również jajko, całość dokładnie wymieszaj.

Do miski przesiej mąkę, dodaj sól i drożdże. Całość zalej 180 ml wody i dokładnie wymieszaj.

Ciasto odłóż na 30 minut do ciepłego miejsca.

Ciasto rozwałkuj i wytnij okręgi za pomocą szklanki.

Każdy okręg wypełnij farszem i złóż na pół, dobrze sklej ze sobą końce.

Pierogi ułóż na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.

Całość piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Często zadawane pytania

Pierogi drożdżowe ułożone na talerzyku.
pierogi drożdżowe
Koszt przygotowania dania
15.64 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
461 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
75

Pierogi drożdżowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pierogach drożdżowych

Pierogi drożdżowe to świetna alternatywa dla tych z wody. Ich przygotowanie jest może nieco bardziej pracochłonne, jednak jest zdecydowanie warte poświęconego czasu. Pierogi są smaczne nie tylko zaraz po upieczeniu podane na ciepło, ale także na zimno, jako wspaniała przekąska. Dodatkowo są niezwykle sycące, już kilka sztuk wystarcza, by zaspokoić głód na długo.

Przepis na pierogi drożdżowe jest świetnym wyborem dla wszystkich osób, które kochają proste i tradycyjne dania, w nieco świeższej odsłonie. W tej opcji wspaniale zastąpią klasyczną wersję. Ich przygotowanie jest nieco bardziej skomplikowane i zabiera trochę więcej czasu, jednak efekt jest tak fantastyczny, że warto poświęcić im trochę więcej swojego czasu, by później móc się nimi cieszyć. To danie sprawdzi się nie tylko jako obiad, czy kolacja na ciepło. Pierożki równie dobrze smakują na zimno, więc można używać ich jako pysznej przystawki, ale także zabierać ze sobą do lunchboxa.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pierogi drożdżowe, które będą smaczne, proste i naprawdę ciekawe, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Całość można podzielić na dwa etapy. Najpierw robi się ciasto drożdżowe na pierogi, trochę inaczej niż w tradycyjnej wersji. Jednak ciasto musi mieć odpowiednio dużo czasu na to, by wyrosnąć. Najlepiej dodać do niego drożdży instant, które sprawiają, że cały proces jest szybszy i nie trzeba dodatkowo tworzyć zaczynu. To opcja dla tych, którzy naprawdę nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni. Następnie należy przygotować farsz. W tej wersji jest to prosty farsz z mięsa mielonego i warzyw, który jest niezwykle uniwersalny. Sprawdza się na większe okazje, ale również na co dzień. Można jednak zastąpić go innym ulubionym farszem, na przykład z kapusty i pieczarek.

To doskonały pomysł na dobre i naprawdę szybkie przekąski, ale także wspaniały obiad. Ten prosty przepis sprawdzi się wspaniale również dla początkujących kucharzy, gdyż jego wykonanie nie jest wcale tak skomplikowane, jak może się wydawać. W dodatku wszystkie składniki pewnie są w twojej spiżarni.

Wartości odżywcze pierogów drożdżowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(178g)
Energia (kalorie)
259.09 kcal
461.18 kcal
Białko
13.53 g
24.08 g

Węglowodany w pierogach drożdżowych

Na 100g
Na porcję
(178g)
Węglowodany
22.24 g
39.59 g
Węglowodany przyswajalne
21.70 g
38.63 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.54 g
0.96 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(178g)
Tłuszcz
12.74 g
22.67 g
Tłuszcze nasycone
5.70 g
10.14 g
Tłuszcze nienasycone
7.04 g
12.53 g
Tłuszcze jednonasycone
5.81 g
10.34 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.23 g
2.19 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
71.42 mg
127.13 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pierogi drożdżowe

Na 100g
Na porcję
(178g)
Witamina A
17.27 µg (mcg)
30.74 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.24 mg
0.43 mg
Witamina B12
0.42 µg (mcg)
0.74 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
1.72 mg
3.07 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
17.27 µg (mcg)
30.74 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.69 mg
1.22 mg
Ryboflawina
0.31 mg
0.56 mg
Niacyna
4.15 mg
7.39 mg
Foliany
67.28 µg (mcg)
119.77 µg (mcg)
Beta karoten
3.34 µg (mcg)
5.95 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pierogi drożdżowe

Na 100g
Na porcję
(178g)
Sód
42.49 mg
75.62 mg
Potas
218.16 mg
388.32 mg
Wapń
21.36 mg
38.02 mg
Fosfor
145.81 mg
259.54 mg
Magnez
22.54 mg
40.12 mg
Żelazo
2.20 mg
3.91 mg
Cynk
1.54 mg
2.74 mg
Miedź
0.09 mg
0.17 mg
Mangan
0.24 mg
0.43 mg
Brak danych dla: cebula, jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów drożdżowych 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pierogach drożdżowych

Lista alergenów dla pierogów drożdżowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania pierogów drożdżowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowe
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pietruszka
45 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 45 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Drożdże suche
7 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 7 g
Koszt składników
51.00
Jak oceniasz przepis na pierogi drożdżowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób