Przepis na pizzę z krewetki krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny, oregano
To będzie niezbędne
piekarnik

Przed przygotowaniem ciasta odmroź krewetki, przekrój je wzdłuż i przypraw według uznania.

Następnie przygotuj ciasto. Świeże drożdże rozpuść w lekko ciepłej wodzie. Następnie dokładnie wymieszaj z mąką, solą i olejem.

Wyrośnięte ciasto rozciągnij na całej blaszce i ponakłuwaj widelcem. Następnie odstaw na około 10-15 minut do wyrośnięcia.

Gotowe ciasto posmaruj przecierem pomidorowym, nałóż krewetki i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.

Całość posyp startym serem mozzarella. Piecz w piekarniku przez około 15 minut w 230 st. C.

Po wyjęciu pizzy z piekarnika nałóż szpinak i posyp oregano.

Pizza z krewetkami podana w kartonie
Pizza z krewetkami
Koszt przygotowania dania
69.99 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
411 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
41

Pizza z krewetkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o Pizzy z krewetkami

Domowa pizza z krewetkami to pyszna propozycja na obiad lub kolację. Jest to szybka i smaczna opcja dla każdego, kto uwielbia krewetki. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich domowników lub gości to zdecydowanie będzie to dobry pomysł. Przepis na pizzę z krewetkami koktajlowymi możesz dowolnie zmodyfikować, dodając ulubione dodatki.

Jak zrobić pizzę z krewetkami? Przed przygotowaniem ciasta odmroź krewetki, przekrój je wzdłuż i przypraw według uznania. Następnie przygotuj ciasto. Świeże drożdże rozpuść w lekko ciepłej wodzie. Następnie dokładnie wymieszaj z mąką, solą i olejem. Jeśli posiadasz robot kuchenny, możesz go użyć do wyrobienia ciasta. Jeśli go nie posiadasz, musisz samodzielnie je wyrobić, aby ciasto stało się elastyczne. Wyrośnięte ciasto rozciągnij na całej blaszce i ponakłuwaj widelcem. Następnie odstaw na około 10-15 minut do wyrośnięcia.

Gotowe ciasto posmaruj przecierem pomidorowym, nałóż krewetki i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Całość posyp startym serem mozzarella. Piecz w piekarniku przez około 15 minut w 230 stopniach. Po wyjęciu pizzy z piekarnika nałóż szpinak i posyp oregano.

Krewetki należą do grupy skorupiaków wraz z homarami i krabami. Owoce morza mają wiele cennych właściwości zdrowotnych. W 100 gramach krewetek koktajlowych znajduje się 80 kcal i 17 gram białka. Krewetki są bogatym źródłem witamin z grupy B, zawierają wapń, selen, cynk oraz kwasy tłuszczowe omega-3 głównie EPA i DHA. Regularne spożywanie ryb i owoców morza przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wielu chorób m.in sercowo-naczyniowych. Dodatkowo owoce morza charakteryzują się niską zawartością kwasów tłuszczowych nasyconych, które spożywane w nadmiernych ilościach przyczyniają się do rozwoju np. choroby niedokrwiennej serca czy miażdżycy.

Pizza z krewetkami jest bardzo dobra i sycąca. Najlepiej smakuje z sosem np. czosnkowym, który można samodzielnie przygotować z naturalnych składników. Przyrządzenie sosu nie zajmuje zbyt wiele czasu, a może okazać się świetnym dodatkiem do pizzy.

Wartości odżywcze Pizzy z krewetek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(355g)
Energia (kalorie)
115.93 kcal
411.55 kcal
Białko
12.27 g
43.54 g

Węglowodany w pizzy z krewetkami

Na 100g
Na porcję
(355g)
Węglowodany
10.35 g
36.75 g
Węglowodany przyswajalne
8.55 g
30.36 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.80 g
6.39 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(355g)
Tłuszcz
3.08 g
10.93 g
Tłuszcze nasycone
1.56 g
5.55 g
Tłuszcze nienasycone
1.51 g
5.37 g
Tłuszcze jednonasycone
0.51 g
1.80 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.27 g
0.97 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850, drożdże świeże.
czytaj dalej
Cholesterol
52.67 mg
186.99 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pizzę z krewetki

Na 100g
Na porcję
(355g)
Sód
243.95 mg
866.03 mg
Potas
254.94 mg
905.04 mg
Wapń
157.69 mg
559.81 mg
Fosfor
112.70 mg
400.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Żelazo
0.97 mg
3.44 mg
Cynk
0.90 mg
3.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Miedź
0.20 mg
0.73 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Mangan
0.49 mg
1.75 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny Pizzy z krewetek 41
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w Pizzy z krewetkami

Lista alergenów dla Pizzy z krewetek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 1850
  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krewetki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser mozzarella light

Cena przygotowania Pizzy z krewetek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 1850
150 g
4.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 150 g
Sól
2 g
1.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 2 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Drożdże świeże
10 g
1.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 10 g
Krewetki
400 g
22.00
Za 180.0 g
Liczba opakowań 3
48.89
Za 400 g
Ser mozzarella light
250 g
4.00
Za 125.0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 250 g
Szpinak
100 g
5.00
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 100 g
Pomidory koktajlowe
400 g
5.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 400 g
Przecier pomidorowy bez soli
100 g
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Koszt składników
107.00
Jak oceniasz przepis na pizzę z krewetki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób