Pizza z krewetkami

Opublikowano: 19.12.2022 r., 18:39 | Autor: Patrycja Kaminiecka
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pizza z krewetkami w kartonie
Pizza z krewetkami
Pizza należy do dań uwielbianych przez większość społeczeństwa. Dzisiejsza propozycja na pizzę z krewetkami jest unikatowa, dlatego warto ją spróbować.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie 15 min
411 kcal
Kcal w porcji
355 g
Wielkość porcji
41
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka pszenna typ 1850 (150 g)
  • Sól (2 g)
  • Olej rzepakowy (10 ml)
  • Drożdże świeże (10 g)
  • Krewetki (400 g)
  • Ser mozzarella light (250 g)
  • Szpinak (100 g)
  • Pomidory koktajlowe (400 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny, oregano
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na pizzę z krewetki krok po kroku

Przed przygotowaniem ciasta odmroź krewetki, przekrój je wzdłuż i przypraw według uznania.

Następnie przygotuj ciasto. Świeże drożdże rozpuść w lekko ciepłej wodzie. Następnie dokładnie wymieszaj z mąką, solą i olejem.

Wyrośnięte ciasto rozciągnij na całej blaszce i ponakłuwaj widelcem. Następnie odstaw na około 10-15 minut do wyrośnięcia.

Gotowe ciasto posmaruj przecierem pomidorowym, nałóż krewetki i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.

Całość posyp startym serem mozzarella. Piecz w piekarniku przez około 15 minut w 230 st. C.

Po wyjęciu pizzy z piekarnika nałóż szpinak i posyp oregano.

Jak oceniasz przepis na pizzę z krewetki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,3% osób

Więcej informacji na temat pizzy z krewetek

Domowa pizza z krewetkami to pyszna propozycja na obiad lub kolację. Jest to szybka i smaczna opcja dla każdego, kto uwielbia krewetki. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich domowników lub gości to zdecydowanie będzie to dobry pomysł. Przepis na pizzę z krewetkami koktajlowymi możesz dowolnie zmodyfikować, dodając ulubione dodatki.

Jak zrobić pizzę z krewetkami? Przed przygotowaniem ciasta odmroź krewetki, przekrój je wzdłuż i przypraw według uznania. Następnie przygotuj ciasto. Świeże drożdże rozpuść w lekko ciepłej wodzie. Następnie dokładnie wymieszaj z mąką, solą i olejem. Jeśli posiadasz robot kuchenny, możesz go użyć do wyrobienia ciasta. Jeśli go nie posiadasz, musisz samodzielnie je wyrobić, aby ciasto stało się elastyczne. Wyrośnięte ciasto rozciągnij na całej blaszce i ponakłuwaj widelcem. Następnie odstaw na około 10-15 minut do wyrośnięcia.

Gotowe ciasto posmaruj przecierem pomidorowym, nałóż krewetki i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Całość posyp startym serem mozzarella. Piecz w piekarniku przez około 15 minut w 230 stopniach. Po wyjęciu pizzy z piekarnika nałóż szpinak i posyp oregano.

Krewetki należą do grupy skorupiaków wraz z homarami i krabami. Owoce morza mają wiele cennych właściwości zdrowotnych. W 100 gramach krewetek koktajlowych znajduje się 80 kcal i 17 gram białka. Krewetki są bogatym źródłem witamin z grupy B, zawierają wapń, selen, cynk oraz kwasy tłuszczowe omega-3 głównie EPA i DHA. Regularne spożywanie ryb i owoców morza przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wielu chorób m.in sercowo-naczyniowych. Dodatkowo owoce morza charakteryzują się niską zawartością kwasów tłuszczowych nasyconych, które spożywane w nadmiernych ilościach przyczyniają się do rozwoju np. choroby niedokrwiennej serca czy miażdżycy.

Pizza z krewetkami jest bardzo dobra i sycąca. Najlepiej smakuje z sosem np. czosnkowym, który można samodzielnie przygotować z naturalnych składników. Przyrządzenie sosu nie zajmuje zbyt wiele czasu, a może okazać się świetnym dodatkiem do pizzy.

Alergeny w pizzy z krewetkami

Lista alergenów dla Pizzy z krewetek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 1850
  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krewetki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser mozzarella light

Wartości odżywcze pizzy z krewetek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(355g)
Energia (kcal)
115.93
411.55
Białko (g)
12.27
43.54

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(355g)
Węglowodany (g)
10.35
36.75
Węglowodany przyswajalne (g)
8.55
30.36
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.80
6.39

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(355g)
Tłuszcz (g)
3.08
10.93
Tłuszcze nasycone (g)
2.30
8.16
Tłuszcze nienasycone (g)
0.78
2.77
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.51
1.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.27
0.97
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850, drożdże świeże.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
52.67
186.99
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(355g)
Sód (mg)
243.95
866.03
Potas (mg)
254.94
905.04
Wapń (mg)
157.69
559.81
Fosfor (mg)
112.70
400.09
Brak danych dla: olej rzepakowy, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.97
3.44
Cynk (mg)
0.90
3.19
Brak danych dla: olej rzepakowy, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.20
0.73
Brak danych dla: olej rzepakowy, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.49
1.75
Brak danych dla: olej rzepakowy, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pizzy z krewetek 41
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pizzy z krewetek

Koszt składników
107.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 1850
150 g
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 150 g
Sól
2 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 2 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Drożdże świeże
10 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 10 g
Krewetki
400 g
22.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
48.89
Za 400 g
Ser mozzarella light
250 g
4.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 250 g
Szpinak
100 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 100 g
Pomidory koktajlowe
400 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 400 g
Przecier pomidorowy bez soli
100 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Koszt składników
107.00