Przepis na cebularz krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, stolnica, papier do pieczenia, wałek, blacha do pieczenia 28x34 cm, miska, patelnia

Podgrzej mleko i dodaj do niego cukier, 2 łyżki mąki i drożdże. Dokładnie wymieszaj i odstaw zaczyn na 15 minut w ciepłe miejsce.

W międzyczasie obierz cebulę, pokrój w kostkę i zeszklij na patelni z oliwą.

Rozpuść masło.

Do miski wsyp resztę mąki, łyżeczkę soli i dodaj zaczyn. Dokładnie wyrób ciasto.

Dolej do ciasta masło i ponownie wyrób.

Wyrobione ciasto odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.

Cebulę wymieszaj z 0,5 łyżeczki soli i pieprzu oraz 4 łyżkami maku.

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrób i podziel na mniejsze kulki.

Każdą kulkę lekko rozwałkuj, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wyłóż na nie cebulę. Pamiętaj, aby zostawić odstępy między bułeczkami, żeby się nie pozlepiały.

Odstaw cebularze na 30 minut do wyrośnięcia.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

Wyrośnięte bułeczki piecz 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Stół z 4 cebularzami, obok których leżą kiszone ogórki i szklanka piwa
Cebularz
Koszt przygotowania dania
10.50 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
259 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
82

Cebularz - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cebularzu

Cebularz jest kojarzony głównie z Lubelszczyzną, ale drożdżowy placek z cebulą i makiem występuje także w kuchni żydowskiej. Przepis na cebularze drożdżowe jest dosyć tani i łatwy, lecz wymaga trochę czasu. Domowe cebularze możesz zrobić z cebuli z makiem, z samej cebuli bez maku, a także w innych wersjach, na przykład cebularze z pieczarkami lub z dodatkiem sera.

Jak zrobić cebularz?

Zaczynamy od ciasta drożdżowego, ponieważ to ono wymaga najwięcej czasu. Najpierw rozrabiamy zaczyn z letniego mleka, drożdży, cukru i odrobiny mąki. Po wymieszaniu składników na zaczyn przykrywamy go i odstawiamy w ciepłe miejsce. W tym czasie mąkę z solą wsypujemy do dużej miski, w której potem będziemy gnieść ciasto (może to być zwykła duża miska lub miska od miksera). Do miski z mąką dodajemy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy, aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję. Następnie dodajemy miękkie masło i dalej wyrabiamy, aby dokładnie połączyć masło z ciastem. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, na około 30 minut, do wyrośnięcia. W tym czasie możemy obrać cebulę, pokroić w kostkę i podsmażyć. Możesz dodać do cebuli mak lub inne dodatki. Gdy cebula się zeszkli, wyłączamy kuchenkę i zostawiamy ją, żeby trochę wystygła. Gdy ciasto wyrośnie, jeszcze raz je wyrabiamy, i dzielimy na równe części — ich wielkość zależy, od tego, jak duże chcesz mieć cebularze. Z ciasta drożdżowego formujemy kulki, które następnie rozwałkowujemy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie posmarowanej olejem. Pamiętaj, żeby zostawić trochę miejsca między plackami, ponieważ ciasto jeszcze urośnie. Roztrzepujemy jajko i smarujemy nim ciasto. Na każdy placek z ciasta układamy cebulę i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, na około 30 minut. Potem już tylko pieczemy nasze pyszne cebularze, w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, przez około 20 minut, aż się zarumienią. W ten sposób mamy gotowe bardzo dobre, domowe cebularze, które z pewnością pokochają fani słonych wypieków z ciasta drożdżowego.

Wartości odżywcze cebularza

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(115g)
Energia (kalorie)
225.24 kcal
259.03 kcal
Białko
6.76 g
7.77 g
Brak danych dla: cukier, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w cebularzu

Na 100g
Na porcję
(115g)
Węglowodany
31.37 g
36.08 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
30.08 g
34.59 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(115g)
Tłuszcz
8.50 g
9.78 g
Tłuszcze nasycone
4.87 g
5.60 g

Witaminy w przepisie na cebularz

Na 100g
Na porcję
(115g)
Tiamina
0.49 mg
0.56 mg
Brak danych dla: cukier, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.23 mg
0.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.76 mg
3.18 mg
Brak danych dla: cukier, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
83.33 µg (mcg)
95.83 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na cebularz

Na 100g
Na porcję
(115g)
Sód
11.04 mg
12.70 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
150.50 mg
173.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
68.37 mg
78.63 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
97.26 mg
111.85 mg
Brak danych dla: cukier, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
25.94 mg
29.84 mg
Brak danych dla: cukier, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.22 mg
2.55 mg
Brak danych dla: mleko 2%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.75 mg
0.87 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.12 mg
0.14 mg
Brak danych dla: mleko 2%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny cebularza 82
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cebularzu

Lista alergenów dla cebularza przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło

Cena przygotowania cebularza

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Drożdże suche
15 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 3
3.21
Za 15 g
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Cukier
15 g
1 łyżka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 15 g
Cebula
525 g
5 cebul
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.57
Za 525 g
Olej rzepakowy
15 ml
1,5 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.10
Za 15 ml
Mak suchy
30 g
3 łyżki
6.30
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 30 g
Liczba porcji:
Koszt składników
33.80
Jak oceniasz przepis na cebularz
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób