Przepis na chaczapuri z mięsem krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, kminek mielony, kolendra świeża
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, stolnica

Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, sól, drożdże i olej. Dodaj ok. 1-1,5 szklanki ciepłej wody, wymieszaj i ręcznie zagnieć ciasto. Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 30 minut w ciepłe miejsce, aż wyrośnie.

Kiedy ciasto będzie wyrastać, drobno posiekaj cebulę i czosnek i wymieszaj z mięsem. Dodaj przyprawy.

Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części i rozpłaszcz na stolnicy podsypanej mąką. Na każdy placek nałóż farsz, złóż na pół i delikatnie rozwałkuj.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piecz ok. 20 minut.

gruziński placek chaczapuri z mięsem
chaczapuri z mięsem
Koszt przygotowania dania
24.16 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
478 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
75

Chaczapuri z mięsem - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o Chaczapuri z mięsem

Chaczapuri to klasyka i jedno z najpopularniejszych dań tradycyjnej kuchni gruzińskiej. To drożdżowy placek, który w zależności od regionu podawany jest z różnymi dodatkami, na przykład z serem lub z mięsem mielonym. Tradycyjnie znajduje się w nim również jajko i duża ilość masła. Jest bardzo sycący, a dzięki dodatkowi wielu aromatycznych przypraw również pyszne i wyraziste w smaku. Mimo że gruzińskie chaczapuri z mięsem mogłoby wydawać się skomplikowane do samodzielnego przygotowania, z naszym przepisem będzie to łatwiejsze, niż myślisz. Chaczapuri to świetny pomysł na niecodzienny, oryginalny obiad lub kolację, może sprawdzić się również jako danie na imprezę. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić chaczapuri z mięsem, które wyjdzie dobre, a wręcz idealne, koniecznie czytaj dalej. Do przygotowania chaczapuri potrzebne Ci będą drożdże świeże lub suszone, mąka pszenna, cukier, sól, olej rzepakowy, mielone mięso, cebula, czosnek oraz przyprawy. Przygotowania najlepiej zacząć od ciasta, ponieważ najbardziej czasochłonnym elementem przepisu jest oczekiwanie na jego wyrośnięcie. Powinno ono wyrastać około 30 minut, dlatego ten czas najlepiej wykorzystać na przygotowanie farszu. Chaczapuri możesz zarówno upiec, jak i usmażyć na patelni, jednak polecamy pierwszą opcję, ze względu na to, że będzie ono mniej kaloryczne i bardziej chrupiące. Jeśli chcesz poznać szczegółowy przepis na chaczapuri z mięsem i dowiedzieć się jak przygotować to pyszne danie krok po kroku koniecznie czytaj dalej.

Wartości odżywcze Chaczapuri z mięsem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kalorie)
281.74 kcal
478.96 kcal
Białko
14.87 g
25.28 g

Węglowodany w chaczapuri z mięsem

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany
23.50 g
39.95 g
Węglowodany przyswajalne
23.29 g
39.59 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz
14.02 g
23.83 g
Tłuszcze nasycone
6.54 g
11.12 g
Tłuszcze nienasycone
7.47 g
12.71 g

Witaminy w przepisie na chaczapuri z mięsem

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina B6
0.28 mg
0.48 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.77 mg
1.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.29 mg
0.50 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
4.76 mg
8.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
55.35 µg (mcg)
94.09 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na chaczapuri z mięsem

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód
200.43 mg
340.72 mg
Potas
229.48 mg
390.12 mg
Wapń
18.06 mg
30.70 mg
Fosfor
149.45 mg
254.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
23.51 mg
39.97 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.26 mg
3.84 mg
Cynk
1.71 mg
2.90 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny Chaczapuri z mięsem 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w Chaczapuri z mięsem

Lista alergenów dla Chaczapuri z mięsem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania Chaczapuri z mięsem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Sól
7 g
1 płaska łyżka
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 7 g
Drożdże suche
5 g
1 łyżeczka
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 5 g
Cukier
5 g
1 łyżeczka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Mięso mielone wieprzowo-wołowe
1000 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 3
20.00
Za 1000 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
20 g
4 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Koszt składników
45.00
Jak oceniasz przepis na chaczapuri z mięsem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób