Chaczapuri z mięsem

Opublikowano: 19.02.2022 r., 9:57 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
gruziński placek chaczapuri z mięsem
Chaczapuri z mięsem
Chaczapuri z mięsem to jedno z najpopularniejszych dań kuchni gruzińskiej, które bez problemu możesz przygotować w domu.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 20 min
478 kcal
Kcal w porcji
170 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 2 szklanki (500 g)
  • Sól 1 płaska łyżka (7 g)
  • Drożdże suche 1 łyżeczka (5 g)
  • Cukier 1 łyżeczka (5 g)
  • Olej rzepakowy 1 łyżka (10 ml)
  • Mięso mielone wieprzowo-wołowe (1000 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek 4 ząbki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, kminek mielony, kolendra świeża
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, stolnica

Przepis na chaczapuri z mięsem krok po kroku

Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, sól, drożdże i olej. Dodaj ok. 1-1,5 szklanki ciepłej wody, wymieszaj i ręcznie zagnieć ciasto. Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 30 minut w ciepłe miejsce, aż wyrośnie.

Kiedy ciasto będzie wyrastać, drobno posiekaj cebulę i czosnek i wymieszaj z mięsem. Dodaj przyprawy.

Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części i rozpłaszcz na stolnicy podsypanej mąką. Na każdy placek nałóż farsz, złóż na pół i delikatnie rozwałkuj.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piecz ok. 20 minut.

Jak oceniasz przepis na chaczapuri z mięsem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,3% osób

Więcej informacji na temat chaczapuri z mięsem

Chaczapuri to klasyka i jedno z najpopularniejszych dań tradycyjnej kuchni gruzińskiej. To drożdżowy placek, który w zależności od regionu podawany jest z różnymi dodatkami, na przykład z serem lub z mięsem mielonym. Tradycyjnie znajduje się w nim również jajko i duża ilość masła. Jest bardzo sycący, a dzięki dodatkowi wielu aromatycznych przypraw również pyszne i wyraziste w smaku. Mimo że gruzińskie chaczapuri z mięsem mogłoby wydawać się skomplikowane do samodzielnego przygotowania, z naszym przepisem będzie to łatwiejsze, niż myślisz. Chaczapuri to świetny pomysł na niecodzienny, oryginalny obiad lub kolację, może sprawdzić się również jako danie na imprezę. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić chaczapuri z mięsem, które wyjdzie dobre, a wręcz idealne, koniecznie czytaj dalej. Do przygotowania chaczapuri potrzebne Ci będą drożdże świeże lub suszone, mąka pszenna, cukier, sól, olej rzepakowy, mielone mięso, cebula, czosnek oraz przyprawy. Przygotowania najlepiej zacząć od ciasta, ponieważ najbardziej czasochłonnym elementem przepisu jest oczekiwanie na jego wyrośnięcie. Powinno ono wyrastać około 30 minut, dlatego ten czas najlepiej wykorzystać na przygotowanie farszu. Chaczapuri możesz zarówno upiec, jak i usmażyć na patelni, jednak polecamy pierwszą opcję, ze względu na to, że będzie ono mniej kaloryczne i bardziej chrupiące. Jeśli chcesz poznać szczegółowy przepis na chaczapuri z mięsem i dowiedzieć się jak przygotować to pyszne danie krok po kroku koniecznie czytaj dalej.

Alergeny w chaczapuri z mięsem

Lista alergenów dla Chaczapuri z mięsem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze chaczapuri z mięsem

na 100g gotowej potrawy

Chaczapuri jest daniem dość ciężkostrawnym i u osób z problemami żołądkowo-jelitowymi w dużych ilościach może nasilać dolegliwości.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kcal)
281.74
478.96
Białko (g)
14.87
25.28

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany (g)
23.50
39.95
Węglowodany przyswajalne (g)
23.29
39.59

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz (g)
14.02
23.83
Tłuszcze nasycone (g)
6.54
11.12
Tłuszcze nienasycone (g)
7.47
12.71

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina B6 (mg)
0.28
0.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.77
1.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.29
0.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.76
8.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
55.35
94.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód (mg)
200.43
340.72
Potas (mg)
229.48
390.12
Wapń (mg)
18.06
30.70
Fosfor (mg)
149.45
254.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
23.51
39.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.26
3.84
Cynk (mg)
1.71
2.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chaczapuri z mięsem 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chaczapuri z mięsem

Koszt składników
45.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Sól
7 g
1 płaska łyżka
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 7 g
Drożdże suche
5 g
1 łyżeczka
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 5 g
Cukier
5 g
1 łyżeczka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Mięso mielone wieprzowo-wołowe
1000 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 3
20.00
Za 1000 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
20 g
4 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Koszt składników
45.00