Wyróżnione przepisy na paszteciki
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
Paszteciki wigilijne z pieczarkami w cieście naleśnikowym to pyszny, domowy przepis na świetne paszteciki. Niesamowicie pyszne! Każda osoba je uwielbia. …
70 min średni 12 301 kcal -
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami
Dzisiaj przedstawiam Ci prosty i sprawdzony przepis na paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami. Niedługo święta, które zbliżają się wielkimi …
60 + 20 min łatwy 20 -
Paszteciki krucho drożdżowe
Dzisiaj przedstawiam Ci prosty i sprawdzony przepis na paszteciki krucho drożdżowe. Niedługo święta, które zbliżają się wielkimi krokami, dlatego każdy …
60 + 20 min łatwy 50 73 kcal -
Paszteciki z mięsem z rosołu
Paszteciki z mięsem z rosołu to danie obowiązkowe, szczególnie podczas przyjęć weselnych. Idealnie pasują do domowego czerwonego barszczu. Przepis na …
60 + 30 min łatwy 35 140 kcal -
Paszteciki z mięsem i pieczarkami
Paszteciki z mięsem i pieczarkami to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do zupy. Smaczne paszteciki przygotować można na bazie …
20 + 30 min łatwy 10
Pozostałe przepisy na paszteciki
-
Paszteciki z ciasta francuskiego z mięsem
Paszteciki z ciasta francuskiego z mięsem to świetny pomysł na pyszne przekąski na imprezę, na święta, czy spotkanie w gronie …
30 + 20 min łatwy 7 -
Paszteciki z ciasta francuskiego do barszczu
Paszteciki z ciasta francuskiego do barszczu z kapustą i grzybami to świetny pomysł na pyszne przekąski wigilijne na święta, ale …
30 + 20 min łatwy 5 -
Ciasto drożdżowe na paszteciki
Ciasto drożdżowe na paszteciki jest idealną opcją dla wszystkich, którzy szukają najlepszego sposobu na stworzenie przepysznych, delikatnych i chrupiących pasztecików. …
20 min łatwy 1 1857 kcal -
Paszteciki drożdżowe z mięsem
Pyszne paszteciki drożdżowe z mięsem to dobry pomysł na domowe, a co ważne szybkie w wykonaniu przekąski, które idealnie sprawdzą …
90 + 30 min łatwy 15 134 kcal -
Krokiety z pieczarkami i jajkiem
Dobre na święta krokiety z pieczarkami i jajkiem – idealny dodatek do świątecznego barszczyku czerwonego. To sprawdzony przepis na pyszny …
35 min średni 10 340 kcal -
Szpinak w cieście francuskim
Szpinak jest zdrowym i moim zdaniem ciekawym produktem. Możesz go wykorzystać do sałatek, sosów, zapiekanek, koktajli, jajecznicy itp. Szpinak zawiera …
15 + 15 min łatwy 5
-
Ciasto francuskie z parówką
Ciasto francuskie z parówką i z serem to doskonała propozycja na smaczną przekąskę serwowaną podczas spotkań rodzinnych czy ze znajomymi. …
15 + 20 min łatwy 10 297 kcal -
Ślimaczki z ciasta francuskiego
Poznaj nasz przepis na pyszne ślimaki z ciasta francuskiego. Jeżeli potrzebujesz prostej i szybkiej przekąski na imprezę to ślimaczki z …
10 + 25 min łatwy 5 386 kcal -
Paszteciki z mięsem
Paszteciki z mięsem to doskonała propozycja na szybką przekąskę, danie zabierane do pracy lub jako dodatek do barszczu czerwonego. Paszteciki …
30 + 60 min łatwy 5 568 kcal -
Paszteciki z ciasta francuskiego
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami to doskonała propozycja na pyszną przekąskę na słono, posiłek zabierany do pracy lub dodatek …
25 + 60 min łatwy 5 460 kcal
-
Paszteciki wigilijne z pieczarkami i kapustą w cieście francuskim
Paszteciki wigilijne z pieczarkami w cieście francuskim to najszybsze do wykonania paszteciki. Są tak pyszne, że wykonasz je nie tylko …
30 + 75 min łatwy 8 280 kcal -
Paszteciki wigilijne z kapustą i grzybami leśnymi w cieście drożdżowym
Najlepsze drożdżowe kapuśniaczki jakie będziesz miał okazję zjeść – musisz tego spróbować! Puchate ciasto drożdżowe i pyszny, kwaskowaty farsz to …
50 + 165 min średni 12 313 kcal -
Paszteciki ze szpinakiem
Paszteciki ze szpinakiem i serem to ciekawy pomysł na przystawkę dla gości albo dodatek do obiadu lub kolacji. Te paszteciki …
75 + 20 min średni 5 575 kcal -
Paszteciki z soczewicą
Jak zrobić paszteciki z soczewicą i warzywami? Warto zacząć od przygotowania ciasta drożdżowego. W czasie, gdy ciasto będzie wyrastało, można …
65 + 60 min średni 6 636 kcal -
Paszteciki z pieczarkami i serem
Paszteciki z pieczarkami i serem idealnie nadają się na rodzinny obiad lub spotkanie ze znajomymi. Jeżeli spodziewasz się wielu gości, …
70 + 40 min średni 6 628 kcal -
Paszteciki szczecińskie
Paszteciki szczecińskie to charakterystyczne danie dla Szczecina. Nadziewane ciasto drożdżowe jest smażone na głębokim oleju. Farsz tych pasztecików może być …
70 + 20 min średni 6 1184 kcal
-
Paszteciki z pieczarkami
Paszteciki to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej znanym od wielu, wielu lat. Jest mnóstwo teorii, które mówią jak wymyślono …
75 + 25 min łatwy 10 300 kcal -
Paszteciki z kapustą
Paszteciki to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej znanym od wielu, wielu lat. Jest mnóstwo teorii, które mówią jak wymyślono …
90 + 50 min łatwy 10 287 kcal -
Paszteciki z kapustą i grzybami
Paszteciki z kapustą i grzybami to wspaniały pomysł na pyszną przekąskę na imprezę. Są naprawdę łatwe, a ich smak zachwyca …
30 + 25 min średni 4 453 kcal -
Farsz do krokietów z mięsa
Chcesz zrobić dobry farsz do krokietów z mięsa, ale nie jesteś pewna/pewny jak go przygotować, aby był pyszny i nadawał …
20 min łatwy 6
-
Farsz do pasztecików
Planujesz przygotować farsz do pasztecików, ale nie wiesz, jak go zrobić, tak aby był idealny i nadawał się na wiele …
20 min łatwy 7 -
Farsz mięsny do krokietów
Farsz mięsny do krokietów to pyszne nadzienie, które idealnie smakuje otoczone ciastem naleśnikowym i panierką. Taki farsz możesz wykorzystać również …
20 min łatwy 12 -
Farsz do pasztecików z mięsa mielonego
Dzisiaj przedstawiam Ci prosty i sprawdzony przepis na farsz do pasztecików z mięsa mielonego. Sprawdzi się nie tylko na święta, …
20 + 40 min łatwy 4 -
Farsz do krokietów z kapustą i grzybami
Dzisiaj przedstawiam Ci prosty i sprawdzony przepis na farsz do krokietów z kapustą i grzybami. Niedługo święta, które zbliżają się …
20 + 30 min łatwy 4 148 kcal -
Bułki drożdżowe z pieczarkami
Bułki drożdżowe z pieczarkami, serem żółtym i sezamem to najlepsze drugie śniadanie z piekarnika. Weź je ze sobą do pracy …
45 + 20 min łatwy 10 401 kcal
Paszteciki - przepisy na ciasto i farsz, porady, ciekawostki
Ciastka nie zawsze piecze się na słodko. Ciasteczka wytrawne z nadzieniem na słono, noszą nazwę pasztecików. Stanowią one świetną przekąskę, tradycyjnie podawaną do barszczu czerwonego. Świetnie smakują jako przekąską na podwieczorek czy aby przekąsić coś na szybko, czy też jako poczęstunek na imprezie. Dowiedz się jak zrobić dobre ciasto drożdżowe do pasztecików, jak zrobić farsz oraz jak piec paszteciki.
Kto wymyślił przepis na pyszne paszteciki
Pyszne paszteciki w kuchni polskiej
W kuchni polskiej paszteciki jada się jako przekąskę do barszczu czerwonego. Są to małe, wytrawne ciasteczka o różnym kształcie, czyli inaczej mięso w cieście. Jednak paszteciki nie zawsze są mięsne. Do barszczu można podać również paszteciki wegetariańskie, z kapustą i grzybami, z soczewicą, z serem i grzybami, lub inne. Sosy nie są podawane do pasztecików, gdyż tradycyjnie jest to przekąska do zup.
W Polsce paszteciki kojarzą się z Wigilią Bożego Narodzenia, kiedy jada się potrawy postne. Jednym z nich jest barszcz czerwony, z uszkami lub z pasztecikami. Na postne święto paszteciki muszą być bezmięsne, czyli z kapustą i grzybami.
Paszteciki stanowią także smaczną przekąskę. Dobre drożdżowe paszteciki warto upiec na imprezę, gdyż to proste i szybkie danie łatwo jest podać, aby uraczyć gości. Małe paszteciki świetnie sprawdzają się jako danie barowe, czy też na imprezę z bufetem.
Charakterystycznym, polskim daniem regionalnym są paszteciki szczecińskie. Mięso zawija się w cieście drożdżowym. Farsz najczęściej robi się z mięsa wieprzowego, kapusty z grzybami czy też sera z grzybami. W czasach PRLu farsz do pasztecików robiono z masy jajecznej, aby ograniczyć mięso. Paszteciki szczecińskie podaje się do barszczu czerwonego.
Podobnym daniem są kapuśniaczki żuławskie, czyli regionalne danie z Żuław. Są to bułeczki z ciasta drożdżowego z nadzieniem z kapusty i grzybów. Na pograniczu litewskim robi się soczewiaki, czyli paszteciki z soczewicą, które podaje się również do barszczu czerwonego.
Tradycyjne, polskie paszteciki robi się z ciasta drożdżowego. Istnieją też wersje robione z ciasta francuskiego czy ciasta kruchego, lecz nie są to już klasyczne paszteciki.
Czy przepis na paszteciki występuje w kuchniach świata
Mięso zapiekane w cieście drożdżowym jako pierwowzór pasztecików
Przepis na mięso zapiekane w cieście jest na pewno bardzo stary, podobnie jak stary jest przepis na kanapki. Już w starożytności na przydrożnych straganach sprzedawano mięso mielone zapieczone w cieście, tak aby podróżni mogli zjeść nie brudząc sobie palców. Farsz zazwyczaj stanowi mielone mięso i podroby, jak do pasztetu.
Stolicą pasztetów jest Francja, gdzie powstały najbardziej wykwintne przepisy na pasztety oraz pieczone mięsa i sosy. Natomiast przepisy na mięso zapiekane w cieście królują w kuchni angielskiej. Anglicy uwielbiają mięso pieczone w cieście drożdżowym, a ich narodowymi daniami są kidney pie, czyli placek z nadzieniem z nerek i wołowiny, czy też pie and mash, czyli placek nadziewany wieprzowiną i ziemniakami.
Ciastem bardzo podobnym do pasztecików jest kulebiak, pochodzący z kuchni rosyjskiej. Kulebiak występuje w formie rolady, którą kroi się w plastry, podobnie jak paszteciki. Można go zrobić w cieście drożdżowym lub półkruchym, z nadzieniem z mięsa, ryby lub warzyw. Klasyczny, rosyjski kulebiak nadziewano kaszą gryczaną, kapustą i jajkami na twardo. Kulebiaki upowszechniły się w tradycyjnej kuchni lubelszczyzny, gdzie robi się je z ciasta drożdżowego z nadzieniem z kapusty.
W tradycyjnej kuchni rosyjskiej występuje także kurnik, czyli rodzaj babki z ciasta drożdżowego nadziewanej mięsem, jajkami i grzybami. Natomiast w kuchni bułgarskiej robi się banicę, czyli tradycyjny placek zawijany z serem, który kroi się na kawałki i jada na śniadanie. Wersja bałkańska tego placka nosi nazwę borek i zawiera nadzienie z mięsa, papryki i cebuli. Turecki burek robi się z ciasta filo i nadziewa mięsem. Kroi się go w trójkąty przypominające paszteciki. Burek arabski nadziewa się mieloną jagnięciną.
Czy przepis na paszteciki występuje w kuchniach świata
W kuchniach świata najczęściej występują duże placki z ciasta drożdżowego z nadzieniem mięsnym, które kroi się w trójkąty lub w plastry, tak że przypominają paszteciki. Ale występują także typowe paszteciki jako małe, wytrawne ciasteczka. Daniem bardzo podobnym są pieczone pierożki z mięsem, na przykład uzbeckie samsy.
We Francji piecze się paszteciki z ciasta francuskiego, które noszą nazwę vol-au-vent. Są to okrągłe babeczki z ciasta francuskiego, które napełnia się nadzieniem z kurczaka i pieczarek. We Francji można kupić w sklepie gotowe babeczki, napełnić je farszem i upiec samodzielnie.
Paszteciki popularne są w Australii. Szczególnie popularnym pasztecikiem jest pie floater z ciasta francuskiego, który podaje się w talerzu z zupą. Rodzaj pasztecików występuje także w kuchni baszkirskiej i tatarskiej. Peremechy są to okrągłe ciasteczka wytrawne z farszem mięsnym, zaś jeczpoczmaki to trójkątne ciasteczka z ciasta drożdżowego nadziewane mięsem i cebulą.
Jak piec proste, szybkie i pyszne paszteciki
Jak zrobić farsz do pasztecików
Klasyczny farsz do pasztecików można zrobić z mięsa wieprzowego lub wołowego. Można również dodać podroby. Nadzienie do tradycyjnych pasztecików robimy podobnie jak pasztet. Mięso i podroby należy ugotować z warzywami, a następnie zmielić w maszynce do mięsa. Często dodaje się również podsmażoną cebulę.
Typowe paszteciki są mięsne, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić paszteciki wegetariańskie. Jako nadzienie może posłużyć klasyczna kapusta z grzybami, nadzienie z samych grzybów, na przykład pieczarek, czy też z soczewicy. Wspaniale smakuje nadzienie do pasztecików z sera i grzybów czy też ze szpinaku.
Proste i szybkie ciasto do pasztecików
Tradycyjne, polskie paszteciki należy zrobić z ciasta drożdżowego. Ciasto drożdżowe wymaga zrobienia najpierw zaczynu z drożdży, który odstawia się do wyrośnięcia. Ciasto na paszteciki robimy z mąki, mleka i jajek, które mieszamy w osobnej miseczce na gładką masę. Dopiero, gdy drożdże wyrosną, dodajemy je do ciasta i mieszamy.
Ciasto wyrabiamy na stolnicy. Następnie należy je rozwałkować na cienki placek, który kroimy na paski. Każdy pasek smarujemy farszem i zwijamy jak roladę. Przed upieczeniem każdą roladkę kroimy na mniejsze kawałki. Aby paszteciki pokrywała od góry chrupka, błyszcząca skórka, smarujemy paszteciki roztrzepanym jajkiem. Gotowe paszteciki należy jeszcze odstawić do wyrośnięcia, a następnie piec około 25 minut.
Ciekawym zagadnieniem jest sposób zawijania ciasta na paszteciki. Sposobów jest bardzo wiele i możemy tu puścić wodze fantazji i wymyślić własne, oryginalne sposoby na zawijanie ciasta drożdżowego lub francuskiego. Typowe paszteciki robi się w formie rolady, którą przed upieczeniem kroi się na kawałki o długości około 5 cm. Ciasto na paszteciki możemy również pokroić na prostokąty a następnie nałożyć farsz i zawinąć je w kopertę, trójkąty czy w prostokąty. Aby farsz nie wypłynął, brzegi pasztecika łączymy ze sobą przyciskając końcem widelca.