Paszteciki

Ilustracja: Paszteciki - przepisy na ciasto i farsz, porady, ciekawostki

W kuchni polskiej paszteciki są to małe, wytrawne ciasteczka, które podaje się do barszczu czerwonego. Głównym składnikiem pasztecików jest ciasto drożdżowe, które napełnia się farszem. Dobre paszteciki robi się także z ciasta francuskiego lub półkruchego. Klasyczne nadzienie stanowi mielone mięso i podroby, ale można również upiec paszteciki z kapustą i grzybami, lub z serem i grzybami. Typowe paszteciki znane są głównie z kuchni polskiej. Natomiast w kuchniach świata występują placki z mięsem zapiekanym w cieście drożdżowym, które kroi się na mniejsze kawałki i zjada jak paszteciki.

Paszteciki - przepisy na ciasto i farsz, porady, ciekawostki

Ciastka nie zawsze piecze się na słodko. Ciasteczka wytrawne z nadzieniem na słono, noszą nazwę pasztecików. Stanowią one świetną przekąskę, tradycyjnie podawaną do barszczu czerwonego. Świetnie smakują jako przekąską na podwieczorek czy aby przekąsić coś na szybko, czy też jako poczęstunek na imprezie. Dowiedz się jak zrobić dobre ciasto drożdżowe do pasztecików, jak zrobić farsz oraz jak piec paszteciki.

Kto wymyślił przepis na pyszne paszteciki

Pyszne paszteciki w kuchni polskiej

W kuchni polskiej paszteciki jada się jako przekąskę do barszczu czerwonego. Są to małe, wytrawne ciasteczka o różnym kształcie, czyli inaczej mięso w cieście. Jednak paszteciki nie zawsze są mięsne. Do barszczu można podać również paszteciki wegetariańskie, z kapustą i grzybami, z soczewicą, z serem i grzybami, lub inne. Sosy nie są podawane do pasztecików, gdyż tradycyjnie jest to przekąska do zup.

W Polsce paszteciki kojarzą się z Wigilią Bożego Narodzenia, kiedy jada się potrawy postne. Jednym z nich jest barszcz czerwony, z uszkami lub z pasztecikami. Na postne święto paszteciki muszą być bezmięsne, czyli z kapustą i grzybami.

Paszteciki stanowią także smaczną przekąskę. Dobre drożdżowe paszteciki warto upiec na imprezę, gdyż to proste i szybkie danie łatwo jest podać, aby uraczyć gości. Małe paszteciki świetnie sprawdzają się jako danie barowe, czy też na imprezę z bufetem.

Charakterystycznym, polskim daniem regionalnym są paszteciki szczecińskie. Mięso zawija się w cieście drożdżowym. Farsz najczęściej robi się z mięsa wieprzowego, kapusty z grzybami czy też sera z grzybami. W czasach PRLu farsz do pasztecików robiono z masy jajecznej, aby ograniczyć mięso. Paszteciki szczecińskie podaje się do barszczu czerwonego.

Podobnym daniem są kapuśniaczki żuławskie, czyli regionalne danie z Żuław. Są to bułeczki z ciasta drożdżowego z nadzieniem z kapusty i grzybów. Na pograniczu litewskim robi się soczewiaki, czyli paszteciki z soczewicą, które podaje się również do barszczu czerwonego.

Tradycyjne, polskie paszteciki robi się z ciasta drożdżowego. Istnieją też wersje robione z ciasta francuskiego czy ciasta kruchego, lecz nie są to już klasyczne paszteciki.

Czy przepis na paszteciki występuje w kuchniach świata

Mięso zapiekane w cieście drożdżowym jako pierwowzór pasztecików

Przepis na mięso zapiekane w cieście jest na pewno bardzo stary, podobnie jak stary jest przepis na kanapki. Już w starożytności na przydrożnych straganach sprzedawano mięso mielone zapieczone w cieście, tak aby podróżni mogli zjeść nie brudząc sobie palców. Farsz zazwyczaj stanowi mielone mięso i podroby, jak do pasztetu.

Stolicą pasztetów jest Francja, gdzie powstały najbardziej wykwintne przepisy na pasztety oraz pieczone mięsa i sosy. Natomiast przepisy na mięso zapiekane w cieście królują w kuchni angielskiej. Anglicy uwielbiają mięso pieczone w cieście drożdżowym, a ich narodowymi daniami są kidney pie, czyli placek z nadzieniem z nerek i wołowiny, czy też pie and mash, czyli placek nadziewany wieprzowiną i ziemniakami.

Ciastem bardzo podobnym do pasztecików jest kulebiak, pochodzący z kuchni rosyjskiej. Kulebiak występuje w formie rolady, którą kroi się w plastry, podobnie jak paszteciki. Można go zrobić w cieście drożdżowym lub półkruchym, z nadzieniem z mięsa, ryby lub warzyw. Klasyczny, rosyjski kulebiak nadziewano kaszą gryczaną, kapustą i jajkami na twardo. Kulebiaki upowszechniły się w tradycyjnej kuchni lubelszczyzny, gdzie robi się je z ciasta drożdżowego z nadzieniem z kapusty.

W tradycyjnej kuchni rosyjskiej występuje także kurnik, czyli rodzaj babki z ciasta drożdżowego nadziewanej mięsem, jajkami i grzybami. Natomiast w kuchni bułgarskiej robi się banicę, czyli tradycyjny placek zawijany z serem, który kroi się na kawałki i jada na śniadanie. Wersja bałkańska tego placka nosi nazwę borek i zawiera nadzienie z mięsa, papryki i cebuli. Turecki burek robi się z ciasta filo i nadziewa mięsem. Kroi się go w trójkąty przypominające paszteciki. Burek arabski nadziewa się mieloną jagnięciną.

Czy przepis na paszteciki występuje w kuchniach świata

W kuchniach świata najczęściej występują duże placki z ciasta drożdżowego z nadzieniem mięsnym, które kroi się w trójkąty lub w plastry, tak że przypominają paszteciki. Ale występują także typowe paszteciki jako małe, wytrawne ciasteczka. Daniem bardzo podobnym są pieczone pierożki z mięsem, na przykład uzbeckie samsy.

We Francji piecze się paszteciki z ciasta francuskiego, które noszą nazwę vol-au-vent. Są to okrągłe babeczki z ciasta francuskiego, które napełnia się nadzieniem z kurczaka i pieczarek. We Francji można kupić w sklepie gotowe babeczki, napełnić je farszem i upiec samodzielnie.

Paszteciki popularne są w Australii. Szczególnie popularnym pasztecikiem jest pie floater z ciasta francuskiego, który podaje się w talerzu z zupą. Rodzaj pasztecików występuje także w kuchni baszkirskiej i tatarskiej. Peremechy są to okrągłe ciasteczka wytrawne z farszem mięsnym, zaś jeczpoczmaki to trójkątne ciasteczka z ciasta drożdżowego nadziewane mięsem i cebulą.

Jak piec proste, szybkie i pyszne paszteciki

Jak zrobić farsz do pasztecików

Klasyczny farsz do pasztecików można zrobić z mięsa wieprzowego lub wołowego. Można również dodać podroby. Nadzienie do tradycyjnych pasztecików robimy podobnie jak pasztet. Mięso i podroby należy ugotować z warzywami, a następnie zmielić w maszynce do mięsa. Często dodaje się również podsmażoną cebulę.

Typowe paszteciki są mięsne, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić paszteciki wegetariańskie. Jako nadzienie może posłużyć klasyczna kapusta z grzybami, nadzienie z samych grzybów, na przykład pieczarek, czy też z soczewicy. Wspaniale smakuje nadzienie do pasztecików z sera i grzybów czy też ze szpinaku.

Proste i szybkie ciasto do pasztecików

Tradycyjne, polskie paszteciki należy zrobić z ciasta drożdżowego. Ciasto drożdżowe wymaga zrobienia najpierw zaczynu z drożdży, który odstawia się do wyrośnięcia. Ciasto na paszteciki robimy z mąki, mleka i jajek, które mieszamy w osobnej miseczce na gładką masę. Dopiero, gdy drożdże wyrosną, dodajemy je do ciasta i mieszamy.

Ciasto wyrabiamy na stolnicy. Następnie należy je rozwałkować na cienki placek, który kroimy na paski. Każdy pasek smarujemy farszem i zwijamy jak roladę. Przed upieczeniem każdą roladkę kroimy na mniejsze kawałki. Aby paszteciki pokrywała od góry chrupka, błyszcząca skórka, smarujemy paszteciki roztrzepanym jajkiem. Gotowe paszteciki należy jeszcze odstawić do wyrośnięcia, a następnie piec około 25 minut.

Ciekawym zagadnieniem jest sposób zawijania ciasta na paszteciki. Sposobów jest bardzo wiele i możemy tu puścić wodze fantazji i wymyślić własne, oryginalne sposoby na zawijanie ciasta drożdżowego lub francuskiego. Typowe paszteciki robi się w formie rolady, którą przed upieczeniem kroi się na kawałki o długości około 5 cm. Ciasto na paszteciki możemy również pokroić na prostokąty a następnie nałożyć farsz i zawinąć je w kopertę, trójkąty czy w prostokąty. Aby farsz nie wypłynął, brzegi pasztecika łączymy ze sobą przyciskając końcem widelca.

Pozostałe przepisy na paszteciki

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto