Dania z kiszonej kapusty
-
Bigos myśliwski
Bigos myśliwski to świetny pomysł na pyszny obiad z dodatkiem mięsa i kiełbasy. Bigos myśliwski jest bardzo aromatyczny i lekko …
20 + 120 min łatwy 5 720 kcal -
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach to pyszna zupa, którą przygotujesz z podstawowych składników. Podawana z ziemniakami, marchewką, pietruszką i …
20 + 80 min łatwy 9 377 kcal -
Łazanki z kapustą kiszoną
Łazanki z kapustą kiszoną to klasyka polskiej kuchni. Na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom tradycji. Choć istnieje niezliczona liczba …
20 + 20 min łatwy 4 742 kcal
Dania z kiszonej kapusty - przepisy
-
Szczi
Najlepsza rosyjska zupa szczi – musisz jej spróbować. Z dodatkiem mięsa oraz z grzybami jest sprawdzonym przepisem na sycącą i …
30 + 60 min łatwy 8 193 kcal -
Żeberka pieczone w kapuście
Pyszne żeberka pieczone w kapuście to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
120 + 90 min łatwy 6 325 kcal -
Zapiekanka z kapustą kiszoną
Dziś prezentujemy przepis na zapiekankę z kapustą kiszoną. To szybkie danie powstaje z zaledwie kilku składników, ale mimo to, to …
20 + 70 min łatwy 4 346 kcal -
Fuczki
Fuczki to bieszczadzkie placki z kapusty kiszonej, które niestety są mało popularne w pozostałych regionach Polski. Te wyśmienite placki z …
30 + 20 min łatwy 2 241 kcal -
Karkówka w kapuście kiszonej
Pyszna karkówka w kapuście kiszonej pieczona w piekarniku jest prostym przepisem na obiad. Sprawdź jak zrobić karkówkę w kapuście kiszonej, …
20 + 50 min łatwy 8 420 kcal -
Kotlety z kapusty kiszonej
Kotlety z kapusty kiszonej to doskonały pomysł na smaczne, wegetariańskie danie na obiad dla całej rodziny. Jako dodatek obiadowy można …
30 + 20 min łatwy 2
-
Pierogi z kapustą i grzybami
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami to jesteś w odpowiednim miejscu. Nasz sprawdzony przepis na pyszne …
30 + 240 min średni 80 39 kcal -
Golonka w kapuście kiszonej
Golonka w kapuście kiszonej jest naprawdę wspaniałą opcją dla wszystkich miłośników mięsnych dań. To jeden z klasycznych przepisów kuchni polskiej. …
30 + 60 min łatwy 4 832 kcal -
Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem
Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem to doskonały dodatek do dań obiadowych. Świetnie pasuje zarówno do dań mięsnych jak i …
15 min łatwy 3 154 kcal -
Uszka z kapustą i grzybami
Wigilijny barszczyk czerwony na święta z uszkami, krokietami czy pasztecikami? W każdym domu jest określona tradycja. Zobacz jak zrobić uszka …
60 + 30 min trudny 50 43 kcal -
Kapusta kiszona zasmażana
Pyszna kapusta kiszona zasmażana to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się …
45 + 30 min łatwy 6 94 kcal
-
Kwaśnica góralska
Kwaśnica góralska to tradycyjne, staropolskie danie przygotowywane z kapusty kiszone i mięsa, najczęściej z ziemniakami lub pieczywem. To pomysł na …
30 + 60 min średni 5 455 kcal -
Panczkraut
Domowy panczkraut to tradycyjne danie kuchni śląskiej. Ciapkapusta to nic innego jak połączenie duszonych ziemniaków z kiszoną kapustą i cebulą, …
30 + 40 min łatwy 4 109 kcal -
Krokiety z kapustą i grzybami
Krokiety to tradycyjne danie kuchni polskiej. Pierwsze rodzaje krokietów pochodzą ze starożytnego Rzymu, obtaczali oni mięso oraz warzywa w cieśnie …
20 + 45 min łatwy 12 235 kcal -
Kapusta z pieczarkami
Kapusta z pieczarkami to świetna opcja na pyszny dodatek do dań głównych. Ma wspaniały smak i idealną konsystencję. Sprawdzi się …
20 + 50 min łatwy 2 283 kcal -
Ciapkapusta
Ciapkapusta to bardzo dobry pomysł na tradycyjne śląskie danie na naszym codzienny stole. Smaczna ciapkapusta przypomina ciapkę i nie wygląda …
15 + 40 min łatwy 5 371 kcal -
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami
Dzisiaj przedstawiam Ci prosty i sprawdzony przepis na paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami. Niedługo święta, które zbliżają się wielkimi …
60 + 20 min łatwy 20 72 kcal
-
Schab w kapuście
Schab w kapuście to danie, które możesz przygotować na obiad lub na imprezę. Ten pyszny i soczysty schab przygotujesz w …
20 + 90 min łatwy 5 438 kcal -
Kwaśnica na żeberkach
Kwaśnica na żeberkach jest podobna do kapuśniaku. Obie te zupy różnią się tylko kilkoma składniki. Niektórym bardziej przypada do gustu …
40 + 125 min łatwy 8 639 kcal -
Schab po góralsku
Schab z kapustą kiszoną po góralsku to danie, które możesz przygotować na obiad lub na imprezę. Ten pyszny i soczysty …
10 + 100 min średni 10 186 kcal -
Chłopski garnek z kapustą
Chłopski garnek z kapustą to danie jednogarnkowe, które powstaje z jedenastu składników. Mimo to, to naprawę łatwy w przygotowaniu i …
20 + 60 min łatwy 6 533 kcal -
Placki ziemniaczane z kapusty kiszonej
Pyszne placki ziemniaczane z kapusty kiszonej to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie …
30 + 25 min łatwy 12 92 kcal
-
Żeberka w kapuście kiszonej z piekarnika
Żeberka w kapuście kiszonej z piekarnika to potrawa, która kojarzy się z rodzinnym niedzielnym obiadem chociaż nikt nie powiedział, że …
30 + 60 min łatwy 5 336 kcal -
Kaszanka z kapustą kiszoną z grilla
Jeśli nie wyobrażasz sobie wakacji bez grilla, a grilla bez kaszanki to znaczy, że jesteś w dobrym miejscu! Znasz już …
30 min średni 1 1215 kcal -
Bigos z boczniakami
Bigos z boczniakami to wspaniała alternatywa dla klasycznej wersji tego dania. Bez dodatku mięsa bigos nie jest już tak ciężkostrawny, …
20 + 45 min łatwy 4 174 kcal -
Bigos ze śliwkami
Bigos ze śliwkami to świetny pomysł na pyszny bigos z mięsem. Najlepszy bigos to ten łączący w sobie kapustę kiszoną …
20 + 60 min łatwy 5 -
Surówka z kiszonej kapusty
Surówka z kiszonej kapusty to doskonały dodatek do dań obiadowych. Świetnie smakuje zarówno z daniami mięsnymi oraz z rybami. Kapusta …
15 min łatwy 4 116 kcal -
Bigos z kiszonej kapusty
Pyszny bigos z kiszonej kapusty to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
120 + 90 min łatwy 4 528 kcal
-
Kapuśniak z kiszonej kapusty
Tradycyjny kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami to jedna z najpopularniejszych, polskich zup. Znany jest w szczególności w kuchni góralskiej, …
30 + 90 min średni 8 487 kcal -
Kapusta wigilijna
Dobra, postna kapusta wigilijna to potrawa przygotowywana najczęściej podczas świąt. Pyszny bigos z grzybami bez mięsa to jedna z bardziej …
15 + 90 min łatwy 4 261 kcal -
Kapuśniak z kwaśnej kapusty
Pyszny, prosty przepis na kapuśniak z kwaśnej kapusty z ziemniakami, marchewką i cebulą. Ta dobra zupa gotowana jest na wywarze …
20 + 120 min łatwy 8 411 kcal -
Golonka w kapuście
Golonka to danie wywodzące się z kuchni niemieckiej, szczególnie rozpowszechnione w kuchni bawarskiej. W kuchni polskiej, golonka to tradycyjne danie …
30 + 170 min łatwy 2 876 kcal -
Golonki w kapuście
Golonki w kapuście to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Golonki są potrawą kaloryczną i spożywaną przez …
20 + 150 min łatwy 5 801 kcal -
Zupa kapuśniak
Zupa kapuśniak z kapusty kiszonej na żeberkach i boczku to jedna z najpopularniejszych, polskich zup. Tradycyjny kapuśniak świetnie sprawdzi się …
20 + 90 min średni 7 304 kcal -
Pierogi z kapustą i pieczarkami
Pierogi z kapustą i pieczarkami to tradycyjne danie kuchni polskiej, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Pierogi z tego przepisu są …
40 + 20 min łatwy 6 338 kcal -
Kiszona kapusta zasmażana
Kiszona kapusta zasmażana to doskonały pomysł na smaczny dodatek do obiadu. Domowa i szybka w przygotowaniu kapusta zasmażana to doskonały …
20 + 60 min łatwy 4 221 kcal -
Kapusta kiszona w słoikach
Jeśli w Twojej kuchni nie może zabraknąć kapusty kiszonej, to dziś pokazujemy jak wykonać ją samodzielnie w słoiku. Wystarczy tylko …
30 min łatwy 10 50 kcal -
Łazanki z kapusty kiszonej
Łazanki z kapusty kiszonej to szybki i prosty pomysł na obiad, który jednocześnie będzie lekki ale zapewni nam sytość. Przepis …
25 + 10 min łatwy 3 1038 kcal -
Placki z kapusty kiszonej
Placki, zazwyczaj kojarzone z ziemniaczanymi ale tak naprawdę mogą występować w wielu odsłonach. Każda z nich jest równie ciekawa. Dzisiaj …
20 + 10 min łatwy 2 371 kcal -
Zupa kapuściana
Zupa kapuściana z ziemniakami to doskonały pomysł na obiad dla rodziny. Pyszna zupa jest bardzo aromatyczna i stanowi bogactwo cennych …
40 + 40 min łatwy 10 211 kcal -
Krokiety z mięsem i kapustą
Krokiety z mięsem i kapustą to tradycyjne danie przygotowywane z faszerowanych naleśników. Naleśniki z farszem są panierowane w jajku i …
20 + 40 min łatwy 20 276 kcal -
Karkówka w kapuście
Karkówka w kapuście to danie, które idealnie sprawdzi się jako pomysł na rodzinny obiad. Danie z pewnością zrobi wrażenie na …
30 + 60 min łatwy 6 146 kcal -
Kapusta wigilijna z grzybami
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wigilijną kapustę z grzybami to jesteś w odpowiednim miejscu. Nasz przepis jest bardzo prosty w …
10 + 120 min łatwy 7 92 kcal -
Łazanki z kapustą i kiełbasą
Pyszne łazanki z kapustą i kiełbasą to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie …
60 + 45 min łatwy 4 803 kcal -
Łazanki z kapustą i mięsem
Łazanki z kapustą i mięsem to dobre i szybkie danie. Tradycyjne łazanki z kapustą kiszoną z dodatkiem mięsa tworzą pełnowartościowe …
10 + 20 min łatwy 8 456 kcal -
Bigos z kabaczka
Bigos z kabaczka to doskonała propozycja na pyszny i szybki bigos. Bigos świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. …
20 + 40 min łatwy 10 71 kcal -
Bigos z kapusty mieszanej
Bigos z kapusty mieszanej to potrawa, która co roku gości zapewne w każdy polskim domu na stole podczas Świąt Bożego …
20 + 40 min łatwy 10 270 kcal -
Karkówka z kapustą kiszoną
Pyszna karkówka z kapustą kiszoną to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
120 + 90 min łatwy 8 249 kcal -
Schab w kapuście kiszonej
Schab w kapuście kiszonej to danie, które idealnie sprawdzi się na obiad dla całej Twojej rodziny. Przepis na schab w …
20 + 60 min łatwy 8 232 kcal -
Bigos wegański
Bigos to zapewne wszystkim dobrze znana, tradycyjna, polska potrawa, podawana przede wszystkim na święta Bożego Narodzenia. Przygotowywany z kiszonej kapusty, …
10 + 40 min łatwy 4 412 kcal -
Kapuśniak z kiełbasą
Kapuśniak z kiełbasą sprawdzi się idealnie jako rozgrzewająca zupa na obiad. Możesz przygotować ją w wersji tradycyjnej tak jak ja …
20 + 40 min łatwy 4 340 kcal -
Bigos Thermomix
Dziś prezentujemy jak zrobić bigos w Thermomixie. Bigos jest daniem, które powstaje z kapusty kiszonej, kapusty białej, różnych mięs i …
20 + 80 min średni 8 295 kcal
Dania z kiszonej kapusty - co to jest?
Dania z kapusty kiszonej to doskonała propozycja na pyszne i zdrowe posiłki. Kapustę możemy wykorzystać na zimno i na ciepło, aby przygotować z jej pomocą smaczne potrawy. Kapusta kiszona jest tradycyjnym produktem kuchni polskiej, ma charakterystyczny lekko kwaśny smak. Można z niej przygotowywać surówki, a z gotowanej wykonywać farsze do pierogów, naleśników a także mięs. Gotowana kapusta kiszona jest także podawana tradycyjnie na święta Bożego Narodzenia.
Często zadawane pytania
Dania z kapusty kiszonej – pomysły na wykorzystanie kapusty kiszonej w kuchni
Kiszonki, a przede wszystkim kapusta kiszona, to tradycyjne przetwory kuchni polskiej. Kapusta kiszona ma charakterystyczny smak, świetnie podkreśla smak delikatnych farszów, wzbogaca smak bigosu, a surówka z niej przygotowana jest doskonałym, zdrowym dodatkiem do obiadu. Kapusta komponuje się dobrze z prawie każdym daniem obiadowym. Dania z kapusty kiszonej są wyraziste w smaku i bardzo zdrowe. Co zrobić z kapusty kiszonej? Odpowiedź jest bardzo prosta, wykorzystuj ją jak często tylko się da do przygotowania surówki, dania obiadowego czy farszu do pierogów lub krokietów. Pomysły na dania z kapusty ogranicza jedynie nasza wyobraźnia.
Kapusta kiszona – jak powstaje oraz jakie właściwości posiada
Kiszenie pozwala na przedłużenie trwałości warzyw. Dzięki zmianie pH następującego podczas procesu fermentacji, hamowany jest rozwój bakterii odpowiedzialnych za gnicie warzyw. Kiszone warzywa są zdrowe, gdyż są bardzo dobrym źródłem witaminy C. Kiszona kapusta to nic innego jak poddana procesowi fermentacji mlekowej biała kapusta, często z dodatkiem marchwi. Kapustę kiszoną możesz przygotować z różnymi dodatkami takimi jak kminek, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie a także buraki. Każdy z nich wzbogaca smak kapusty.
Abu ukisić kapustę należy ją drobno poszatkować, utrzeć z solą i umieścić bardzo ciasno w glinianym garnku lub słoiku wraz z sokiem, który powstał. Kapustę najlepiej ubić, aby proces miał możliwość przebiegać w środowisku beztlenowym. Po kilku dniach w temperaturze pokojowej kapusta zaczyna fermentować - po procesie fermentacji kapustę należy trzymać w lodówce lub chłodnym pomieszczeniu w temperaturze nieprzekraczającej 15 stopni.
Kiszoną kapustę możemy przygotowywać własnoręcznie w domu, kupić gotową w sklepie lub na lokalnym ryneczku. Pamiętaj, aby sprawdzić czy kapusta jest kiszona czy kwaszona. Kwaszona kapusta to nic innego jak kapusta z dodatkiem octu spirytusowego, nie ma ona nic wspólnego z kiszoną kapusta i może podrażniać układ pokarmowy. Producenci często oszukują, gdyż proces fermentacji trwa znacznie dłużej, a co za tym idzie - generuje także większy koszt.
Właściwości kapusty kiszonej
Kapusta biała, z której produkuje się kiszoną kapustę, jest bardzo popularnym warzywem. Kapusta zawiera dużo błonnika pokarmowego. Jest także bardzo dobrym źródłem witaminy C, która jest naturalnym przeciwutleniaczem. Kapusta, dzięki zawartości witaminy C, wspomaga naszą odporność oraz wzmacnia naczynia krwionośne.
Kapusta uważana jest za ciężkostrawne warzywo, ma jednak łagodzący wpływ na układ trawienia. Dodatkowo kapusta kiszona jest doskonałym źródłem naturalnego probiotyku, jakim jest kwas mlekowy powstający podczas fermentacji. Dobre bakterie odgrywają w naszym jelicie bardzo ważną funkcję. Pozwalają mu prawidłowo pracować i trawić pokarm, wzmacniają naszą odporność.
Kapusta kiszona ma także silne właściwości antybakteryjne, dlatego powinniśmy ją spożywać w dużych ilościach - szczególnie jesienią i zimą, kiedy nasza odporność jest stale testowana przez pogodę. Wykorzystywać możemy także sok pozostały po kapuście. Od bardzo dawna docenia się jego prozdrowotne właściwości. Jest on źródłem wielu cennych składników mineralnych a także witamin, które spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu.
Kapusta kiszona – jakie potrawy można przygotować
Do wykonania dań z kapusty kiszonej można użyć surowej kapusty lub gotowanej. Surowa najlepiej nadaje się na surówki. Gotowana natomiast jako farsz do naleśników a także pieczonego mięsa, które nadziać można kapustą i innymi dodatkami, takimi jak suszone owoce.
Przepisy na dania z kapusty kiszonej są proste i szybkie do zrobienia. Wykorzystując kapustę kiszoną można przygotować wiele potraw. Kapustę można spożywać samodzielnie lub przygotowywać surówki z jej dodatkiem. Świetnie nadaje się także do wykonywania wigilijnego farszu do pierogów czy naleśników.
Popularna zupa góralska (zwana kwaśnicą) jest przygotowana właśnie na bazie kapusty kiszonej, gotowanej z mięsem wieprzowym. Potrawy wigilijne zawierają w sobie kapustę kiszoną. Tradycyjny dodatek do schabowego, to właśnie zasmażana kapusta z boczkiem.
Jak widać popularność dań z kapusty jest bardzo duża. Wiąże się to z łatwą dostępnością składnika oraz jego niską ceną. Wiele dań teraźniejszej kuchni wywodzi się od jadła spożywanego przez pasterzy lub rolników. Byli oni bardzo ubogimi ludźmi, którzy spożywali głównie warzywa i rośliny strączkowe. Dzięki temu mamy tak wiele dostępnych pomysłów na przygotowywanie tego typu dań.
Przykładowe potrawy na dania z kapusty kiszonej i ich krótki opis
Surówka z kapusty kiszonej
Przepisy na surówki są bardzo szybkie i łatwe do zrobienia. Surówka z kapusty kiszonej jest dobrym dodatkiem do każdego dania mięsnego, ryby a także warzywnych kotletów. Można ją przygotować z różnymi dodatkami takimi jak jabłko, cebula, olej rzepakowy lub oliwa. Do kapusty możesz dodać także siekany koper lub natkę pietruszki, które dodatkowo wzbogacą smak surówki.
Bigos z kapusty kiszonej
Przepisy na przygotowanie bigosu są bardzo różne w zależności od regionu. Bigos to tradycyjne danie kuchni staropolskiej. Bigos można przygotować z kapusty słodkiej, kiszonej lub z połączenia obydwu rodzajów. Wyróżnia się bigosy wegetariańskie, a także z dodatkiem mięsa. Bigos możemy wzbogacić dodatkiem kiełbasy. Możemy dodać do niego suszone owoce lub konfiturę. Wykwintny bigos na święta gotuje się z dodatkiem czerwonego wina.
Farsz z kapusty kiszonej
Pomysł na farsz jest uniwersalny do przygotowywania pierogów oraz naleśników czy krokietów. Najczęściej przygotowuje się go z gotowanej kapusty kiszonej z dodatkiem suszonych grzybów oraz bułką tartą, która spaja całość. Aby wzmocnić smak warzywnego farszu dodaje się do niego cebulę smażoną. Można przygotować także farsz z dodatkiem skwarek lub boczku.
Kapuśniak
Jest to zupa przygotowywana na bazie kapusty kiszonej, wywaru warzywnego, żeberek wieprzowych i ziemniaków. Zupę podaje się z kleksem kwaśnej śmietany. Kapuśniak świetnie rozgrzewa i jest bardzo wyrazisty w smaku. Dodatkowo zupa jest bardzo syta i zawiera sporo białka zwierzęcego. Pomysł na kapuśniak jest świetny na obiad dla całej rodziny.
Kapusta kiszona na ciepło
Kapusta jest bardzo wdzięcznym warzywem podawanym na ciepło. Przygotować ją możesz z dodatkiem zasmażki z masła i mąki. Możesz ją także poddusić na wywarze warzywnym z dodatkiem grzybów suszonych lub pieczarek. Tradycyjną potrawą wigilijną jest kapusta duszona na oleju rzepakowym z grzybami. Kapusta kiszona podawana jest także z dodatkiem grochu. Tradycyjnym daniem śląskim są ziemniaki tłuczone ze skwarkami oraz kapustą kiszoną na ciepło.
Kurczak faszerowany
Kurczak faszerowany jest wspaniałym pomysłem na danie obiadowe dla całej rodziny. Warto nafaszerować kurczaka, gdyż jest on wtedy bardziej soczysty. Do faszerowania kurczaka możemy właśnie wykorzystać kapustę kiszoną w wersji gotowanej. Należy ją połączyć z bułką pszenną, jajkiem i suszonymi owocami, takimi jak śliwki lub żurawina. Można dodać świeże jabłka albo gruszki. Słodko-kwaśny farsz wspaniale podkreśli smak delikatnego kurczaka. Zamiast bułki pszennej można użyć także gotowanych ziemniaków lub kaszy jęczmiennej. Pomysł na kurczaka możesz wykorzystać podczas uroczystych obiadów rodzinnych lub ze znajomymi.