Dania z kiszonej kapusty

dania z kiszonej kapusty

Dania z kapusty kiszonej to doskonała propozycja na pyszne i zdrowe posiłki. Kapustę możemy wykorzystać na zimno i na ciepło, aby przygotować z jej pomocą smaczne potrawy. Kapusta kiszona jest tradycyjnym produktem kuchni polskiej, ma charakterystyczny lekko kwaśny smak. Można z niej przygotowywać surówki, a z gotowanej wykonywać farsze do pierogów, naleśników a także mięs. Gotowana kapusta kiszona jest także podawana tradycyjnie na święta Bożego Narodzenia.

Dania z kiszonej kapusty - polecane przepisy

Dania z kiszonej kapusty - pozostałe przepisy

Dania z kapusty kiszonej – pomysły na wykorzystanie kapusty kiszonej w kuchni

Kiszonki, a przede wszystkim kapusta kiszona, to tradycyjne przetwory kuchni polskiej. Kapusta kiszona ma charakterystyczny smak, świetnie podkreśla smak delikatnych farszów, wzbogaca smak bigosu, a surówka z niej przygotowana jest doskonałym, zdrowym dodatkiem do obiadu. Kapusta komponuje się dobrze z prawie każdym daniem obiadowym. Dania z kapusty kiszonej są wyraziste w smaku i bardzo zdrowe. Co zrobić z kapusty kiszonej? Odpowiedź jest bardzo prosta, wykorzystuj ją jak często tylko się da do przygotowania surówki, dania obiadowego czy farszu do pierogów lub krokietów. Pomysły na dania z kapusty ogranicza jedynie nasza wyobraźnia.

Kapusta kiszona – jak powstaje oraz jakie właściwości posiada

Kiszenie pozwala na przedłużenie trwałości warzyw. Dzięki zmianie pH następującego podczas procesu fermentacji, hamowany jest rozwój bakterii odpowiedzialnych za gnicie warzyw. Kiszone warzywa są zdrowe, gdyż są bardzo dobrym źródłem witaminy C. Kiszona kapusta to nic innego jak poddana procesowi fermentacji mlekowej biała kapusta, często z dodatkiem marchwi. Kapustę kiszoną możesz przygotować z różnymi dodatkami takimi jak kminek, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie a także buraki. Każdy z nich wzbogaca smak kapusty.

Abu ukisić kapustę należy ją drobno poszatkować, utrzeć z solą i umieścić bardzo ciasno w glinianym garnku lub słoiku wraz z sokiem, który powstał. Kapustę najlepiej ubić, aby proces miał możliwość przebiegać w środowisku beztlenowym. Po kilku dniach w temperaturze pokojowej kapusta zaczyna fermentować - po procesie fermentacji kapustę należy trzymać w lodówce lub chłodnym pomieszczeniu w temperaturze nieprzekraczającej 15 stopni.

Kiszoną kapustę możemy przygotowywać własnoręcznie w domu, kupić gotową w sklepie lub na lokalnym ryneczku. Pamiętaj, aby sprawdzić czy kapusta jest kiszona czy kwaszona. Kwaszona kapusta to nic innego jak kapusta z dodatkiem octu spirytusowego, nie ma ona nic wspólnego z kiszoną kapusta i może podrażniać układ pokarmowy. Producenci często oszukują, gdyż proces fermentacji trwa znacznie dłużej, a co za tym idzie - generuje także większy koszt.

Właściwości kapusty kiszonej

Kapusta biała, z której produkuje się kiszoną kapustę, jest bardzo popularnym warzywem. Kapusta zawiera dużo błonnika pokarmowego. Jest także bardzo dobrym źródłem witaminy C, która jest naturalnym przeciwutleniaczem. Kapusta, dzięki zawartości witaminy C, wspomaga naszą odporność oraz wzmacnia naczynia krwionośne.

Kapusta uważana jest za ciężkostrawne warzywo, ma jednak łagodzący wpływ na układ trawienia. Dodatkowo kapusta kiszona jest doskonałym źródłem naturalnego probiotyku, jakim jest kwas mlekowy powstający podczas fermentacji. Dobre bakterie odgrywają w naszym jelicie bardzo ważną funkcję. Pozwalają mu prawidłowo pracować i trawić pokarm, wzmacniają naszą odporność.

Kapusta kiszona ma także silne właściwości antybakteryjne, dlatego powinniśmy ją spożywać w dużych ilościach - szczególnie jesienią i zimą, kiedy nasza odporność jest stale testowana przez pogodę. Wykorzystywać możemy także sok pozostały po kapuście. Od bardzo dawna docenia się jego prozdrowotne właściwości. Jest on źródłem wielu cennych składników mineralnych a także witamin, które spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu.

Kapusta kiszona – jakie potrawy można przygotować

Do wykonania dań z kapusty kiszonej można użyć surowej kapusty lub gotowanej. Surowa najlepiej nadaje się na surówki. Gotowana natomiast jako farsz do naleśników a także pieczonego mięsa, które nadziać można kapustą i innymi dodatkami, takimi jak suszone owoce.

Przepisy na dania z kapusty kiszonej są proste i szybkie do zrobienia. Wykorzystując kapustę kiszoną można przygotować wiele potraw. Kapustę można spożywać samodzielnie lub przygotowywać surówki z jej dodatkiem. Świetnie nadaje się także do wykonywania wigilijnego farszu do pierogów czy naleśników.

Popularna zupa góralska (zwana kwaśnicą) jest przygotowana właśnie na bazie kapusty kiszonej, gotowanej z mięsem wieprzowym. Potrawy wigilijne zawierają w sobie kapustę kiszoną. Tradycyjny dodatek do schabowego, to właśnie zasmażana kapusta z boczkiem.

Jak widać popularność dań z kapusty jest bardzo duża. Wiąże się to z łatwą dostępnością składnika oraz jego niską ceną. Wiele dań teraźniejszej kuchni wywodzi się od jadła spożywanego przez pasterzy lub rolników. Byli oni bardzo ubogimi ludźmi, którzy spożywali głównie warzywa i rośliny strączkowe. Dzięki temu mamy tak wiele dostępnych pomysłów na przygotowywanie tego typu dań.

Przykładowe potrawy na dania z kapusty kiszonej i ich krótki opis

Surówka z kapusty kiszonej

Przepisy na surówki są bardzo szybkie i łatwe do zrobienia. Surówka z kapusty kiszonej jest dobrym dodatkiem do każdego dania mięsnego, ryby a także warzywnych kotletów. Można ją przygotować z różnymi dodatkami takimi jak jabłko, cebula, olej rzepakowy lub oliwa. Do kapusty możesz dodać także siekany koper lub natkę pietruszki, które dodatkowo wzbogacą smak surówki.

Bigos z kapusty kiszonej

Przepisy na przygotowanie bigosu są bardzo różne w zależności od regionu. Bigos to tradycyjne danie kuchni staropolskiej. Bigos można przygotować z kapusty słodkiej, kiszonej lub z połączenia obydwu rodzajów. Wyróżnia się bigosy wegetariańskie, a także z dodatkiem mięsa. Bigos możemy wzbogacić dodatkiem kiełbasy. Możemy dodać do niego suszone owoce lub konfiturę. Wykwintny bigos na święta gotuje się z dodatkiem czerwonego wina.

Farsz z kapusty kiszonej

Pomysł na farsz jest uniwersalny do przygotowywania pierogów oraz naleśników czy krokietów. Najczęściej przygotowuje się go z gotowanej kapusty kiszonej z dodatkiem suszonych grzybów oraz bułką tartą, która spaja całość. Aby wzmocnić smak warzywnego farszu dodaje się do niego cebulę smażoną. Można przygotować także farsz z dodatkiem skwarek lub boczku.

Kapuśniak

Jest to zupa przygotowywana na bazie kapusty kiszonej, wywaru warzywnego, żeberek wieprzowych i ziemniaków. Zupę podaje się z kleksem kwaśnej śmietany. Kapuśniak świetnie rozgrzewa i jest bardzo wyrazisty w smaku. Dodatkowo zupa jest bardzo syta i zawiera sporo białka zwierzęcego. Pomysł na kapuśniak jest świetny na obiad dla całej rodziny.

Kapusta kiszona na ciepło

Kapusta jest bardzo wdzięcznym warzywem podawanym na ciepło. Przygotować ją możesz z dodatkiem zasmażki z masła i mąki. Możesz ją także poddusić na wywarze warzywnym z dodatkiem grzybów suszonych lub pieczarek. Tradycyjną potrawą wigilijną jest kapusta duszona na oleju rzepakowym z grzybami. Kapusta kiszona podawana jest także z dodatkiem grochu. Tradycyjnym daniem śląskim są ziemniaki tłuczone ze skwarkami oraz kapustą kiszoną na ciepło.

Kurczak faszerowany

Kurczak faszerowany jest wspaniałym pomysłem na danie obiadowe dla całej rodziny. Warto nafaszerować kurczaka, gdyż jest on wtedy bardziej soczysty. Do faszerowania kurczaka możemy właśnie wykorzystać kapustę kiszoną w wersji gotowanej. Należy ją połączyć z bułką pszenną, jajkiem i suszonymi owocami, takimi jak śliwki lub żurawina. Można dodać świeże jabłka albo gruszki. Słodko-kwaśny farsz wspaniale podkreśli smak delikatnego kurczaka. Zamiast bułki pszennej można użyć także gotowanych ziemniaków lub kaszy jęczmiennej. Pomysł na kurczaka możesz wykorzystać podczas uroczystych obiadów rodzinnych lub ze znajomymi.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto