Ciasto z owocami i kremem
- Jajko (7 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 (200 g)
- Masło (170 g)
- Czekolada gorzka (170 g)
- Cukier (250 g)
- Śmietanka kremowa 30% (600 g)
- Mascarpone (600 g)
- Cukier puder (150 g)
- Galaretka - 1 opakowanie (77 g)
- Brzoskwinie w syropie (300 g)
- Dżem porzeczkowy (230 g)
- Czekolada mleczna (100 g)
- Czekolada biała (100 g)
Przepis na ciasto z owocami i kremem krok po kroku
Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Czekoladę gorzką połam i umieść w garnku razem z masłem. Podgrzej tylko do rozpuszczenia (nie zagotuj). Wystudź.
Białka oddziel od żółtek.
Białka ubij z 50 g cukru na sztywną pianę.
Żółtka wymieszaj z 200 g cukru i ubij, aż powstanie puszysta masa.
Gdy masło z czekoladą będą zimne, dodaj je do żółtek i zmiksuj.
Dodaj do żółtek także mąkę wymieszaną z łyżeczką proszku do pieczenia. Krótko miksuj.
Na końcu dodaj ubitą pianę z białek. Wymieszaj delikatnie łyżką.
Wlej masę do blaszki i piecz przez 35 minut.
Upieczone ciasto należy schłodzić.
Wymieszaj galaretkę z 200 ml gorącej wody i ostudź. Zrób to na około 20 minut przed robieniem kremu (szybko się ochładza, powinna być lejąca, ale zimna).
Gdy ciasto będzie zimne, zrób krem do ciasta.
Serek mascarpone zmiksuj ze śmietanką oraz cukrem pudrem. Powinna być gładka.
Dodawaj, ciągle miksując, lejącą i zimną galaretkę do kremu. Mieszaj do momentu połączenia składników.
Zimne ciasto przekrój na pół.
Wyłóż jeden blat do blaszki. Nasącz ciasto syropem z brzoskwini. Wyłóż też pokrojone brzoskwinie.
Na brzoskwinie wyłóż połowę kremu.
Przykryj go drugim blatem ciasta.
Ponownie ciasto nasącz syropem z brzoskwiń. Posmaruj blat dżemem porzeczkowym.
Na porzeczki wyłóż krem.
Rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce obie czekolady (oddzielnie biała i mleczna).
Za pomocą łyżki udekoruj ciasto roztopioną i zimną (ale lejącą) czekoladą tworząc czarne i białe paseczki.
Ciasto odstaw do schłodzenia na kilka godzin.
-
Śmietanowiec
-
Galaretkowiec
-
Malinowa księżniczka
-
Ciasto pszczółka
-
Ciasto balladyna
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Boża krówka
-
Ciasto kubuś
-
Sernik mango
-
Biszkopt z galaretką
-
Ciasto popapraniec
-
Sernik bez sera
-
Biszkopt z owocami
-
Ciasto z truskawkami i mascarpone
-
Malinowa chmurka Thermomix
-
Ciasto orchidea
-
Kora orzechowa
-
Ciasto jajko sadzone
-
Ciasta z galaretką
Więcej informacji na temat ciasta z owocami i kremem
Brakuje Ci pomysłu na pyszne, wilgotne ciasto na deser? Zobacz, jak zrobić ciasto z owocami i kremem. To prosty przepis na dobry wypiek na każdą okazję. Jest to przepis na dużą blachę. Genialny pomysł na tort. Przepis na ciasto z owocami i kremem jest nieskomplikowany. Ciasto to jest dobre także na zwykłe, niedzielne popołudnie. Ciasto z owocami i kremem jest to w skrócie ciemne ciasto, brzoskwinie, krem śmietankowo-brzoskwiniowy, porzeczki i czekolada. Ma super konsystencję, a ciasto jest wilgotne i nasączone syropem z brzoskwiń.
Ciasto z owocami i kremem to prosty przepis na pyszny deser. To ciemne ciasto nasączone syropem z brzoskwini przełożone brzoskwiniami, kremem oraz dżemem porzeczkowym. Wierzch zdobią wzorki z czekolady białej i mlecznej. Przepis na ciasto z owocami i kremem to dobry sposób na zachwycającą słodycz. Jak zrobisz ciasto z owocami i kremem pozwól mu chłodzić się nawet całą noc, by smak przeniknął przez całe ciasto.
Pomysł na pyszne ciasto z owocami i kremem jest odpowiedni w każdym momencie. Jest prostym przepisem nawet na tort. Jak zrobić ciasto z owocami i kremem? Zacznij od biszkoptu, więc na początku przygotuj piekarnik i blachę do pieczenia. Oddziel białka od żółtek, mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia oraz rozpuść masło z gorzką czekoladą. Ubij białka z cukrem, następnie ubij żółtka z cukrem. Chłodne masło z czekoladą dodaj do żółtek, tak samo mąkę. Zmiksuj i na końcu dodaj pianę z białek. Ją już wymieszaj łyżką. Wlej masę do blaszki, upiecz i ostudź. Krem można robić, dopiero gdy ciasto jest zimne. Przedtem (około 20 minut wcześniej) rozpuść galaretkę brzoskwiniową w gorącej wodzie, dobrze wymieszaj i ostudź. Przy dodawaniu galaretki do kremu do ciasta, powinna ona być zimna, ale lejąca. Krem do ciasta jest bardzo łatwy – wystarczy tylko zmiksować mikserem składniki kremu. Gdy śmietanka, serek mascarpone i cukier puder będą gładkie, dodaj zimną i płynną galaretkę. Miksuj chwilę. Zimne ciasto podziel na dwie części. Jeden płat ciasta włóż do blaszki i nasącz syropem, a na niego wyłóż pokrojone brzoskwinie. Wyłóż połowę kremu i ponownie połóż ciasto. Je także nasącz i posmaruj dżemem. Krem do ciasta wyłóż na wierzch. Rozpuść czekolady, biała i mleczna w osobnych garnuszkach. Wystudź. Polej ciasto czekoladą, najlepiej tworząc łyżką piękne paseczki. Ciasto odstaw do schłodzenia na kilka godzin.
*W przepisie na ciasto z owocami i kremem dobre jest nasączenie ciasta także wodą z sokiem z cytryny i cukrem, alkoholem, naparem z kawy bądź herbaty – w zależności od upodobań.
Alergeny w cieście z owocami i kremem
Lista alergenów dla ciasta z owocami i kremem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
- mascarpone
- Czekolada mleczna
- Czekolada biała
Wartości odżywcze ciasta z owocami i kremem
Ciasto jest wysokokaloryczne. Nie należy do wypieków o niskim indeksie glikemicznym, więc osoby z cukrzycą powinny uważać. Ma także sporą zawartość tłuszczów nasyconych.
Energia i białka
(175g)
Węglowodany
(175g)
Tłuszcze
(175g)
Składniki mineralne
(175g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.