Ciasto z owocami i kremem

Opublikowano: 13.01.2022 r., 12:24 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Owocowe ciasto z kremem
Ciasto z owocami i kremem
Brakuje Ci pomysłu na pyszne, wilgotne ciasto na deser? Zobacz, jak zrobić ciasto z owocami i kremem. To prosty przepis na dobry wypiek na każdą okazję.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 35 min
578 kcal
Kcal w porcji
175 g
Wielkość porcji
59
Indeks glikemiczny
Składniki dla 20 porcji
  • Jajko (7 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 (200 g)
  • Masło (170 g)
  • Czekolada gorzka (170 g)
  • Cukier (250 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (600 g)
  • Mascarpone (600 g)
  • Cukier puder (150 g)
  • Galaretka - 1 opakowanie (77 g)
  • Brzoskwinie w syropie (300 g)
  • Dżem porzeczkowy (230 g)
  • Czekolada mleczna (100 g)
  • Czekolada biała (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, garnek mały, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia

Przepis na ciasto z owocami i kremem krok po kroku

Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Czekoladę gorzką połam i umieść w garnku razem z masłem. Podgrzej tylko do rozpuszczenia (nie zagotuj). Wystudź.

Białka oddziel od żółtek.

Białka ubij z 50 g cukru na sztywną pianę.

Żółtka wymieszaj z 200 g cukru i ubij, aż powstanie puszysta masa.

Gdy masło z czekoladą będą zimne, dodaj je do żółtek i zmiksuj.

Dodaj do żółtek także mąkę wymieszaną z łyżeczką proszku do pieczenia. Krótko miksuj.

Na końcu dodaj ubitą pianę z białek. Wymieszaj delikatnie łyżką.

Wlej masę do blaszki i piecz przez 35 minut.

Upieczone ciasto należy schłodzić.

Wymieszaj galaretkę z 200 ml gorącej wody i ostudź. Zrób to na około 20 minut przed robieniem kremu (szybko się ochładza, powinna być lejąca, ale zimna).

Gdy ciasto będzie zimne, zrób krem do ciasta.

Serek mascarpone zmiksuj ze śmietanką oraz cukrem pudrem. Powinna być gładka.

Dodawaj, ciągle miksując, lejącą i zimną galaretkę do kremu. Mieszaj do momentu połączenia składników.

Zimne ciasto przekrój na pół.

Wyłóż jeden blat do blaszki. Nasącz ciasto syropem z brzoskwini. Wyłóż też pokrojone brzoskwinie.

Na brzoskwinie wyłóż połowę kremu.

Przykryj go drugim blatem ciasta.

Ponownie ciasto nasącz syropem z brzoskwiń. Posmaruj blat dżemem porzeczkowym.

Na porzeczki wyłóż krem.

Rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce obie czekolady (oddzielnie biała i mleczna).

Za pomocą łyżki udekoruj ciasto roztopioną i zimną (ale lejącą) czekoladą tworząc czarne i białe paseczki.

Ciasto odstaw do schłodzenia na kilka godzin.

Jak oceniasz przepis na ciasto z owocami i kremem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,8% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ciasta z owocami i kremem

Brakuje Ci pomysłu na pyszne, wilgotne ciasto na deser? Zobacz, jak zrobić ciasto z owocami i kremem. To prosty przepis na dobry wypiek na każdą okazję. Jest to przepis na dużą blachę. Genialny pomysł na tort. Przepis na ciasto z owocami i kremem jest nieskomplikowany. Ciasto to jest dobre także na zwykłe, niedzielne popołudnie. Ciasto z owocami i kremem jest to w skrócie ciemne ciasto, brzoskwinie, krem śmietankowo-brzoskwiniowy, porzeczki i czekolada. Ma super konsystencję, a ciasto jest wilgotne i nasączone syropem z brzoskwiń.

Ciasto z owocami i kremem to prosty przepis na pyszny deser. To ciemne ciasto nasączone syropem z brzoskwini przełożone brzoskwiniami, kremem oraz dżemem porzeczkowym. Wierzch zdobią wzorki z czekolady białej i mlecznej. Przepis na ciasto z owocami i kremem to dobry sposób na zachwycającą słodycz. Jak zrobisz ciasto z owocami i kremem pozwól mu chłodzić się nawet całą noc, by smak przeniknął przez całe ciasto.

Pomysł na pyszne ciasto z owocami i kremem jest odpowiedni w każdym momencie. Jest prostym przepisem nawet na tort. Jak zrobić ciasto z owocami i kremem? Zacznij od biszkoptu, więc na początku przygotuj piekarnik i blachę do pieczenia. Oddziel białka od żółtek, mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia oraz rozpuść masło z gorzką czekoladą. Ubij białka z cukrem, następnie ubij żółtka z cukrem. Chłodne masło z czekoladą dodaj do żółtek, tak samo mąkę. Zmiksuj i na końcu dodaj pianę z białek. Ją już wymieszaj łyżką. Wlej masę do blaszki, upiecz i ostudź. Krem można robić, dopiero gdy ciasto jest zimne. Przedtem (około 20 minut wcześniej) rozpuść galaretkę brzoskwiniową w gorącej wodzie, dobrze wymieszaj i ostudź. Przy dodawaniu galaretki do kremu do ciasta, powinna ona być zimna, ale lejąca. Krem do ciasta jest bardzo łatwy – wystarczy tylko zmiksować mikserem składniki kremu. Gdy śmietanka, serek mascarpone i cukier puder będą gładkie, dodaj zimną i płynną galaretkę. Miksuj chwilę. Zimne ciasto podziel na dwie części. Jeden płat ciasta włóż do blaszki i nasącz syropem, a na niego wyłóż pokrojone brzoskwinie. Wyłóż połowę kremu i ponownie połóż ciasto. Je także nasącz i posmaruj dżemem. Krem do ciasta wyłóż na wierzch. Rozpuść czekolady, biała i mleczna w osobnych garnuszkach. Wystudź. Polej ciasto czekoladą, najlepiej tworząc łyżką piękne paseczki. Ciasto odstaw do schłodzenia na kilka godzin.

*W przepisie na ciasto z owocami i kremem dobre jest nasączenie ciasta także wodą z sokiem z cytryny i cukrem, alkoholem, naparem z kawy bądź herbaty – w zależności od upodobań.

Alergeny w cieście z owocami i kremem

Lista alergenów dla ciasta z owocami i kremem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone
    • Czekolada mleczna
    • Czekolada biała

Wartości odżywcze ciasta z owocami i kremem

na 100g gotowej potrawy

Ciasto jest wysokokaloryczne. Nie należy do wypieków o niskim indeksie glikemicznym, więc osoby z cukrzycą powinny uważać. Ma także sporą zawartość tłuszczów nasyconych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kcal)
330.55
578.46
Białko (g)
5.13
8.97

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany (g)
28.92
50.60
Węglowodany przyswajalne (g)
28.28
49.50
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.63
1.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz (g)
21.82
38.18
Tłuszcze nasycone (g)
18.58
32.52
Tłuszcze nienasycone (g)
3.23
5.66

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód (mg)
29.49
51.61
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
47.89
83.81
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.97
1.70
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z owocami i kremem 59
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z owocami i kremem

Koszt składników
98.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
7 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
7.00
Za 7 szt.
Mąka pszenna typ 500
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Masło
170 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.25
Za 170 g
Czekolada gorzka
170 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.50
Za 170 g
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Śmietanka kremowa 30%
600 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
9.00
Za 600 g
Mascarpone
600 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
15.60
Za 600 g
Cukier puder
150 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 150 g
Galaretka
77 g
1 opakowanie
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
1.85
Za 77 g
Brzoskwinie w syropie
300 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
3.91
Za 300 g
Dżem porzeczkowy
230 g
9.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 2
9.41
Za 230 g
Czekolada mleczna
100 g
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 100 g
Czekolada biała
100 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Koszt składników
98.10