Ciasto z porzeczkami
-
Tarta z porzeczkami
Dobra, idealnie słodka, z ogromną ilością kremu – taka jest ta tarta z czerwonymi porzeczkami oraz z czarnymi porzeczkami. Po …
30 + 30 min łatwy 6 840 kcal
-
Porzeczkowiec
Porzeczkowiec to wyjątkowe ciasto, które zachwyca nie tylko smakiem, ale również wyglądem. Zrobione na bazie kremu, biszkopta z dużym dodatkiem …
20 + 35 min łatwy 10 720 kcal -
Ciasto z porzeczkami
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
25 + 50 min łatwy 12 282 kcal
Ciasto z porzeczkami - przepisy
-
Ciasto łabędzi puch
Ciasto łabędzi puch zawdzięcza swoją nazwę ze względu na podobieństwo do upierzenia młodego łabędzia. Jest piękne, a przy okazji naprawdę …
30 + 50 min łatwy 10 435 kcal
-
Ciasto kubanka
Ciasto kubanka jest znakomitym pomysłem na pyszne ciasto z kremem czekoladowym oraz śmietankowym, przełamane kwaśnym smakiem dżemu. To prosty przepis …
45 + 30 min łatwy 18 455 kcal
-
Ciasto z chałwą i dżemem bez pieczenia
Znasz prosty przepis na ciasto z chałwą? Jeśli nie, zobacz jak zrobić ciasto z chałwą i dżemem bez pieczenia. Bardzo …
30 min łatwy 10 408 kcal
-
Ciasto z dżemem porzeczkowym
Pyszne ciasto z dżemem porzeczkowym to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi …
60 + 40 min łatwy 12 294 kcal
-
Ciasto z czarną porzeczką
Ciasto z czarną porzeczką to domowy wypiek doskonale sprawdzający się podczas spotkań z rodziną i w gronie znajomych. Wilgotne, dobre …
20 + 50 min łatwy 10 327 kcal
-
Ciasto z czerwoną porzeczką
Ciasto z czerwoną porzeczką jest przepysznym i łatwym domowym deserem, który najlepiej sprawdzi się zwłaszcza latem. To ciasto wspaniale łączy …
20 + 45 min łatwy 10 396 kcal
-
Szybkie ciasto czekoladowe z dżemem
Pyszne szybkie ciasto czekoladowe z dżemem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie …
90 + 40 min łatwy 12 367 kcal
-
Ciasto porzeczkowiec z serkiem mascarpone
Ciasto porzeczkowiec z serkiem mascarpone to wspaniały pomysł na przepiękny wypiek, który przyciąga wzrok różnorodnością kolorów i faktur. To idealny …
25 + 25 min łatwy 10 475 kcal -
Ciasto chałwowe bez pieczenia
Herbatniki, dżem porzeczkowy, budyń chałwowy i mleczna czekolada – oto pyszne i proste ciasto. Ciasto chałwowe bez pieczenia to świetny …
30 min łatwy 12 472 kcal
-
Ciasto z porzeczkami i bezą
Ciasto z porzeczkami i bezą to wypiek, który wspaniale się prezentuje, a jeszcze lepiej smaku. Jego podstawą jest słodka beza, …
30 + 30 min łatwy 10 354 kcal
-
Ciasto hiszpan
Ciasto hiszpan to bardzo dobry pomysł na wspaniałe ciasto z dżemem porzeczkowym. Jest ono lekko kwaśne i świetnie komponuje się …
30 + 50 min łatwy 10 716 kcal
-
Ciasto z owocami i kremem
Brakuje Ci pomysłu na pyszne, wilgotne ciasto na deser? Zobacz, jak zrobić ciasto z owocami i kremem. To prosty przepis …
30 + 35 min łatwy 20 578 kcal -
Kruche ciasto z porzeczkami
Kruche ciasto z porzeczkami to doskonały przepis na smaczny placek, który idealnie łączy w sobie słodki smak z kwaśnymi nutami …
20 + 30 min łatwy 10 404 kcal
-
Ciasto z porzeczkami na oleju
Ciasto z porzeczkami na oleju to bardzo łatwy placek, który wspaniale sprawdzi się do niedzielnej kawy. Ma pyszny smak i …
20 + 30 min łatwy 10 334 kcal
-
Pleśniak z porzeczkami
Pleśniak z porzeczkami to doskonała propozycja na pyszną słodką przekąskę z czarną porzeczką. Tradycyjne domowe ciasto jest bardzo smaczne. Przepis …
45 + 60 min łatwy 10 513 kcal
-
Ciasto drożdżowe z porzeczkami
Ciasto drożdżowe z porzeczkami to doskonała propozycja na pyszny deser lub śniadanie na słodko. Przepis na ciasto drożdżowe z porzeczkami …
25 + 50 min łatwy 10 577 kcal
-
Ciasto z porzeczkami i galaretką
Ciasto z porzeczkami i galaretką to doskonała propozycja na smaczne ciasto do kawy i herbaty. Prosty przepis możesz wykorzystać, aby …
20 + 50 min łatwy 10 491 kcal
Ciasto z porzeczkami - co to jest?
Porzeczki należą do roślin agrestowatych i występują w klimacie umiarkowanym i subarktycznym. Spośród około 150 gatunków, w Polsce naturalnie rośnie 6 gatunków. Rosną one na niskich, kolczastych krzewach. Jako owoce jadalne wykorzystywane są porzeczki pospolite czerwone, porzeczki czarne, porzeczki białe i agrest. Z porzeczek najczęściej robi się różne przetwory, jak dżemy, konfitury, nalewki czy soki. Stanowią one również doskonały dodatek do ciast i ciastek, które najczęściej robi się z czerwonymi porzeczkami. Ze świeżymi lub mrożonymi porzeczkami pieczemy kruche placki z kruszonką, kremem lub galaretką, serniki na zimno z galaretkę, ciasta półkruche, jak również tarty, tartaletki i babeczki.
Ciasto z porzeczkami-przepisy na szybki i smaczne placki z dodatkiem porzeczek
Pyszne, kwaskowate porzeczki nieco odeszły w zapomnienie. Warto jednak do nich wrócić, gdyż stanowią świetny dodatek do ciast i ciasteczek. Pyszny placek ucierany z porzeczkami, kruche ciasto z porzeczkami i kremem budyniowym lub bezą, sernik na zimno z porzeczkami i galaretką. To tylko kilka pomysłów na pyszne ciasta z porzeczkami, które można zaserwować gościom na imprezie lub raczyć się przy filiżance kawy i chwili relaksu. Doradzamy jak użyć porzeczki do ciasta i jakie ciasta można zrobić z dodatkiem porzeczek. Przedstawiamy najciekawsze przepisy na szybkie i proste ciasta z porzeczkami.
Jak wykorzystujemy porzeczki w kuchni
Porzeczki w sztuce kulinarnej
Porzeczki należą do rodziny roślin agrestowatych i występują na półkuli północnej w klimacie umiarkowanym i subarktycznym. Rosną na niedużych, kolczastych krzewach. W Polsce naturalnie rośnie 6 gatunków porzeczek. Co ciekawe, agrest to również porzeczka.
Do porzeczek jadalnych należą:
- agrest,
- porzeczka zwyczajna o czerwonych owocach,
- porzeczka czarna,
- porzeczka biała jest albinotyczną odmianą porzeczki zwyczajnej.
Jeszcze w czasach PRL porzeczki były owocem bardzo popularnym, wykorzystywanym głównie do przetworów, czy też do ciast. Wtedy była to popularne krzewy uprawiane chętnie w przydomowych ogródkach. Obecnie te nieduże owoce straciły swoją popularność, być może dlatego, że wymagają pracochłonnego czyszczenia. Czarna porzeczka o charakterystycznym smaku najczęściej służy jako surowiec do soków i dżemów. Natomiast wypieki robimy najczęściej z czerwonych, białych porzeczek oraz z agrestu.
Czy porzeczki są zdrowe
Największe właściwości prozdrowotne mają czarne porzeczki, które zawierają ogromną ilość witaminy C. Porzeczki czerwone i białe o smaku słodko-kwaśnym, mają mniej witaminy C, lecz ich delikatniejszy smak sprawia, że świetnie nadają się do wypieków i deserów.
Czerwone i białe porzeczki mają dużo pektyn, które spowalniają wchłanianie cukrów. Dzięki temu są one bardzo wskazane dla diabetyków. Ponadto regulują poziom cholesterolu, opóźniają proces starzenia, działają przeciwgorączkowo i przeczyszczająco. Również wiele właściwości prozdrowotnych ma agrest, który przeciwdziała zakwaszeniu organizmu, wspomaga odporność, pamięć i koncentrację, jak również jest dobry na stawy, oczy i serce.
Proste i szybkie przepisy na ciasta z porzeczkami
Jak zrobić ciasto z porzeczkami
Ciasta najczęściej pieczemy z czerwonymi porzeczkami, które mają pyszny, lekko kwaskowy smak. Zdecydowany i kwaśny smak czerwonych porzeczek sprawia, że są one idealnym dodatkiem do ciast, gdyż przełamują słodki smak ciasta oraz słodycz kremów. Dzięki temu czerwone porzeczki doskonale sprawdzają się jako dodatek do kremów.
Białe porzeczki spotykamy dużo rzadziej na rynku. Są delikatniejsze w smaku od czerwonych. Są słodsze, jednak ich smak jest mniej określony. Porzeczki czarne mają dość charakterystyczny smak i mniej nadają się na dodatek do ciasta.
Porzeczki mają nieco mniejsze powodzenie jako dodatek do ciast, prawdopodobnie dlatego, że przygotowanie owoców do wypieków nie jest zbyt szybkie. Aby przygotować porzeczki do ciasta trzeba je pracowicie oczyścić z ogonków i szypułek. Również agrest wymaga usunięcia ogonków i szypułek. Ciasta możemy piec zarówno z porzeczkami świeżymi, mrożonymi jak i z przetworami ze słoika.
Szybkie i proste ciasta i ciastka z porzeczkami:
- tarty i tartaletki z porzeczkami,
- kruche babeczki z porzeczkami,
- muffinki z porzeczkami,
- ciasto kruche z porzeczkami i kruszonką,
- ciasto półkruche z porzeczkami,
- sernik na zimno z galaretką i porzeczkami,
- torty z porzeczkami.
Prosty przepis na półkruchy placek z czerwonych porzeczek
Porzeczki czerwone, białe i czarne nadają się do ozdoby większości ciast. Każdy przepis na placek z owocami doskonale sprawdzi się, jeśli chcemy dodać do niego porzeczki. Najczęściej wybieramy te same ciasta, które robimy z jagodami. Świeże jagody dostępne są na rynku tylko w lipcu, i to przez dość krótki czas. Natomiast porzeczki dostępne są całe lato i warto z nich korzystać, gdyż są pyszne i soczyste. Ich kwaskowy smak sprawia, że ciasto staje się lekkie, szczególnie jeśli placek zawiera ciężki krem.
Najbardziej proste i szybkie ciasto z porzeczkami to prosty placek półkruchy, ucierany. Ciasto półkruche robi się podobnie jak biszkopt, lecz z dodatkiem tłuszczu. Klasyczny przepis wymaga ucierania masła z cukrem i jajami, do których następnie dodaje się pozostałe składniki. Po przełożeniu ciasta do formy posypujemy je warstwą porzeczek. W czasie pieczenia porzeczki wtopią się w miąższ ciasta nadając mu pyszny, kwaskowy smak. To ciasto możemy zrobić zarówno ze świeżymi jak i z mrożonymi porzeczkami. Ciasto podajemy posypane cukrem pudrem.
Mimo konieczności ucierania masła, ciasto półkruche jest dość szybkie do zrobienia. Jeśli chcemy jeszcze bardziej ułatwić sobie zadanie, możemy zamiast masła użyć oleju. Wówczas ucieramy jajka z cukrem, a następnie dolewamy do masy olej. Innym sposobem jest rozpuszczenie masła i dodanie do ciasta po przestudzeniu. Ciasto tego rodzaju możemy z powodzeniem robić przy pomocy miksera. Pyszne ciasto uzyskamy, jeśli dodamy również półtłusty twaróg lub jogurt.
Prosty przepis na kruche ciasto z porzeczkami
Ciasto kruche idealnie nadaje się na prosty placek z owocami. Możemy zastosować różne owoce, jak maliny, śliwki, brzoskwinie, jabłka, jagody i oczywiście porzeczki. Ciasto kruche wymaga zagniatania na stolnicy mąki z jajkami i schłodzonym masłem. Wbrew temu, jest to jednak ciasto proste i szybkie oraz takie, które zawsze wychodzi. Ciasto kruche idealnie sprawdza się jako spód placków z owocami oraz na kruche babeczki.
Mając spód z ciasta kruchego i porzeczki możemy wykorzystać najróżniejsze przepisy i pomysły na pyszne ciasto. Najbardziej klasycznym sposobem na pyszny placek z porzeczkami jest wylanie galaretki na upieczony spód z ciasta kruchego i wtopienie porzeczek w galaretce.
Jednak ciasto kruche z porzeczkami można znacznie urozmaicić, tak że goście na imprezie nie będą się mogli oderwać od tych przysmaków. Ciekawy pomysł stanowi dodanie kremu budyniowego. Krem budyniowy, serowy, maślany, czy śmietankowy mieszamy z porzeczkami i układamy na cieście. Całość pokrywamy kruszonką i pieczemy. Placek podajemy posypany cukrem pudrem. Placek tego rodzaju możemy również zrobić w wersji czekoladowej. Wystarczy dodać kakao do ciasta kruchego, aby nabrało ono czekoladowego koloru. Natomiast krem budyniowy robimy z czekoladą lub z kakao.
Innym sposobem urozmaicenia placka kruchego jest pianka. Na podpieczonym placku kruchym układamy warstwę porzeczek wymieszanych z mąką ziemniaczaną. Następnie układamy warstwę pianki bezowej i pieczemy. Ciasto można udekorować porzeczkami, orzechami, posypką itp.
Jak zrobić szybkie i pyszne ciasta i ciasteczka z porzeczkami na imprezę
Jeśli chcesz szybko zrobić pyszne desery na imprezę, porzeczki również staną się idealnym dodatkiem. Świetnym pomysłem będzie tarta z budyniem posypana porzeczkami i polana galaretką. Zrobienie takiego deseru jest naprawdę szybkie, szczególnie jeśli mamy gotowe spody do tarty lub tartaletek. Podobnie możemy zrobić pyszne ciasteczka z kruchych babeczek. Babeczki napełniamy budyniem, bitą śmietaną lub kremem i posypujemy porzeczkami. Porzeczki świetnie pasują do słodkich, tłustych kremów, gdyż są kwaskowe i świetnie równoważą słodycz kremu.
Nic nie pasuje na imprezę tak jak szybki sernik na zimno. Jest to jeden z najszybszych deserów, jaki można szybko zrobić i zaserwować gościom. Wystarczy wyłożyć blachę herbatnikami, na których układamy łatwą do zrobienia masę serową. Jak wykorzystać porzeczki? Możemy dodać je do masy serowej. Zmiksowane porzeczki razem z masą serową, zabarwią ją na czerwony kolor. Idealnym zwieńczeniem sernika na zimno jest zawsze galaretka, w której zatapiamy porzeczki.