Ciasto z porzeczkami

ciasto z porzeczkami

Porzeczki należą do roślin agrestowatych i występują w klimacie umiarkowanym i subarktycznym. Spośród około 150 gatunków, w Polsce naturalnie rośnie 6 gatunków. Rosną one na niskich, kolczastych krzewach. Jako owoce jadalne wykorzystywane są porzeczki pospolite czerwone, porzeczki czarne, porzeczki białe i agrest. Z porzeczek najczęściej robi się różne przetwory, jak dżemy, konfitury, nalewki czy soki. Stanowią one również doskonały dodatek do ciast i ciastek, które najczęściej robi się z czerwonymi porzeczkami. Ze świeżymi lub mrożonymi porzeczkami pieczemy kruche placki z kruszonką, kremem lub galaretką, serniki na zimno z galaretkę, ciasta półkruche, jak również tarty, tartaletki i babeczki.

Ciasto z porzeczkami - polecane przepisy

Ciasto z porzeczkami - pozostałe przepisy

Ciasto z porzeczkami-przepisy na szybki i smaczne placki z dodatkiem porzeczek

Pyszne, kwaskowate porzeczki nieco odeszły w zapomnienie. Warto jednak do nich wrócić, gdyż stanowią świetny dodatek do ciast i ciasteczek. Pyszny placek ucierany z porzeczkami, kruche ciasto z porzeczkami i kremem budyniowym lub bezą, sernik na zimno z porzeczkami i galaretką. To tylko kilka pomysłów na pyszne ciasta z porzeczkami, które można zaserwować gościom na imprezie lub raczyć się przy filiżance kawy i chwili relaksu. Doradzamy jak użyć porzeczki do ciasta i jakie ciasta można zrobić z dodatkiem porzeczek. Przedstawiamy najciekawsze przepisy na szybkie i proste ciasta z porzeczkami.

Jak wykorzystujemy porzeczki w kuchni

Porzeczki w sztuce kulinarnej

Porzeczki należą do rodziny roślin agrestowatych i występują na półkuli północnej w klimacie umiarkowanym i subarktycznym. Rosną na niedużych, kolczastych krzewach. W Polsce naturalnie rośnie 6 gatunków porzeczek. Co ciekawe, agrest to również porzeczka.

Do porzeczek jadalnych należą:

  • agrest,
  • porzeczka zwyczajna o czerwonych owocach,
  • porzeczka czarna,
  • porzeczka biała jest albinotyczną odmianą porzeczki zwyczajnej.

Jeszcze w czasach PRL porzeczki były owocem bardzo popularnym, wykorzystywanym głównie do przetworów, czy też do ciast. Wtedy była to popularne krzewy uprawiane chętnie w przydomowych ogródkach. Obecnie te nieduże owoce straciły swoją popularność, być może dlatego, że wymagają pracochłonnego czyszczenia. Czarna porzeczka o charakterystycznym smaku najczęściej służy jako surowiec do soków i dżemów. Natomiast wypieki robimy najczęściej z czerwonych, białych porzeczek oraz z agrestu.

Czy porzeczki są zdrowe

Największe właściwości prozdrowotne mają czarne porzeczki, które zawierają ogromną ilość witaminy C. Porzeczki czerwone i białe o smaku słodko-kwaśnym, mają mniej witaminy C, lecz ich delikatniejszy smak sprawia, że świetnie nadają się do wypieków i deserów.

Czerwone i białe porzeczki mają dużo pektyn, które spowalniają wchłanianie cukrów. Dzięki temu są one bardzo wskazane dla diabetyków. Ponadto regulują poziom cholesterolu, opóźniają proces starzenia, działają przeciwgorączkowo i przeczyszczająco. Również wiele właściwości prozdrowotnych ma agrest, który przeciwdziała zakwaszeniu organizmu, wspomaga odporność, pamięć i koncentrację, jak również jest dobry na stawy, oczy i serce.

Proste i szybkie przepisy na ciasta z porzeczkami

Jak zrobić ciasto z porzeczkami

Ciasta najczęściej pieczemy z czerwonymi porzeczkami, które mają pyszny, lekko kwaskowy smak. Zdecydowany i kwaśny smak czerwonych porzeczek sprawia, że są one idealnym dodatkiem do ciast, gdyż przełamują słodki smak ciasta oraz słodycz kremów. Dzięki temu czerwone porzeczki doskonale sprawdzają się jako dodatek do kremów.

Białe porzeczki spotykamy dużo rzadziej na rynku. Są delikatniejsze w smaku od czerwonych. Są słodsze, jednak ich smak jest mniej określony. Porzeczki czarne mają dość charakterystyczny smak i mniej nadają się na dodatek do ciasta.

Porzeczki mają nieco mniejsze powodzenie jako dodatek do ciast, prawdopodobnie dlatego, że przygotowanie owoców do wypieków nie jest zbyt szybkie. Aby przygotować porzeczki do ciasta trzeba je pracowicie oczyścić z ogonków i szypułek. Również agrest wymaga usunięcia ogonków i szypułek. Ciasta możemy piec zarówno z porzeczkami świeżymi, mrożonymi jak i z przetworami ze słoika.

Szybkie i proste ciasta i ciastka z porzeczkami:

  • tarty i tartaletki z porzeczkami,
  • kruche babeczki z porzeczkami,
  • muffinki z porzeczkami,
  • ciasto kruche z porzeczkami i kruszonką,
  • ciasto półkruche z porzeczkami,
  • sernik na zimno z galaretką i porzeczkami,
  • torty z porzeczkami.

Prosty przepis na półkruchy placek z czerwonych porzeczek

Porzeczki czerwone, białe i czarne nadają się do ozdoby większości ciast. Każdy przepis na placek z owocami doskonale sprawdzi się, jeśli chcemy dodać do niego porzeczki. Najczęściej wybieramy te same ciasta, które robimy z jagodami. Świeże jagody dostępne są na rynku tylko w lipcu, i to przez dość krótki czas. Natomiast porzeczki dostępne są całe lato i warto z nich korzystać, gdyż są pyszne i soczyste. Ich kwaskowy smak sprawia, że ciasto staje się lekkie, szczególnie jeśli placek zawiera ciężki krem.

Najbardziej proste i szybkie ciasto z porzeczkami to prosty placek półkruchy, ucierany. Ciasto półkruche robi się podobnie jak biszkopt, lecz z dodatkiem tłuszczu. Klasyczny przepis wymaga ucierania masła z cukrem i jajami, do których następnie dodaje się pozostałe składniki. Po przełożeniu ciasta do formy posypujemy je warstwą porzeczek. W czasie pieczenia porzeczki wtopią się w miąższ ciasta nadając mu pyszny, kwaskowy smak. To ciasto możemy zrobić zarówno ze świeżymi jak i z mrożonymi porzeczkami. Ciasto podajemy posypane cukrem pudrem.

Mimo konieczności ucierania masła, ciasto półkruche jest dość szybkie do zrobienia. Jeśli chcemy jeszcze bardziej ułatwić sobie zadanie, możemy zamiast masła użyć oleju. Wówczas ucieramy jajka z cukrem, a następnie dolewamy do masy olej. Innym sposobem jest rozpuszczenie masła i dodanie do ciasta po przestudzeniu. Ciasto tego rodzaju możemy z powodzeniem robić przy pomocy miksera. Pyszne ciasto uzyskamy, jeśli dodamy również półtłusty twaróg lub jogurt.

Prosty przepis na kruche ciasto z porzeczkami

Ciasto kruche idealnie nadaje się na prosty placek z owocami. Możemy zastosować różne owoce, jak maliny, śliwki, brzoskwinie, jabłka, jagody i oczywiście porzeczki. Ciasto kruche wymaga zagniatania na stolnicy mąki z jajkami i schłodzonym masłem. Wbrew temu, jest to jednak ciasto proste i szybkie oraz takie, które zawsze wychodzi. Ciasto kruche idealnie sprawdza się jako spód placków z owocami oraz na kruche babeczki.

Mając spód z ciasta kruchego i porzeczki możemy wykorzystać najróżniejsze przepisy i pomysły na pyszne ciasto. Najbardziej klasycznym sposobem na pyszny placek z porzeczkami jest wylanie galaretki na upieczony spód z ciasta kruchego i wtopienie porzeczek w galaretce.

Jednak ciasto kruche z porzeczkami można znacznie urozmaicić, tak że goście na imprezie nie będą się mogli oderwać od tych przysmaków. Ciekawy pomysł stanowi dodanie kremu budyniowego. Krem budyniowy, serowy, maślany, czy śmietankowy mieszamy z porzeczkami i układamy na cieście. Całość pokrywamy kruszonką i pieczemy. Placek podajemy posypany cukrem pudrem. Placek tego rodzaju możemy również zrobić w wersji czekoladowej. Wystarczy dodać kakao do ciasta kruchego, aby nabrało ono czekoladowego koloru. Natomiast krem budyniowy robimy z czekoladą lub z kakao.

Innym sposobem urozmaicenia placka kruchego jest pianka. Na podpieczonym placku kruchym układamy warstwę porzeczek wymieszanych z mąką ziemniaczaną. Następnie układamy warstwę pianki bezowej i pieczemy. Ciasto można udekorować porzeczkami, orzechami, posypką itp.

Jak zrobić szybkie i pyszne ciasta i ciasteczka z porzeczkami na imprezę

Jeśli chcesz szybko zrobić pyszne desery na imprezę, porzeczki również staną się idealnym dodatkiem. Świetnym pomysłem będzie tarta z budyniem posypana porzeczkami i polana galaretką. Zrobienie takiego deseru jest naprawdę szybkie, szczególnie jeśli mamy gotowe spody do tarty lub tartaletek. Podobnie możemy zrobić pyszne ciasteczka z kruchych babeczek. Babeczki napełniamy budyniem, bitą śmietaną lub kremem i posypujemy porzeczkami. Porzeczki świetnie pasują do słodkich, tłustych kremów, gdyż są kwaskowe i świetnie równoważą słodycz kremu.

Nic nie pasuje na imprezę tak jak szybki sernik na zimno. Jest to jeden z najszybszych deserów, jaki można szybko zrobić i zaserwować gościom. Wystarczy wyłożyć blachę herbatnikami, na których układamy łatwą do zrobienia masę serową. Jak wykorzystać porzeczki? Możemy dodać je do masy serowej. Zmiksowane porzeczki razem z masą serową, zabarwią ją na czerwony kolor. Idealnym zwieńczeniem sernika na zimno jest zawsze galaretka, w której zatapiamy porzeczki.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto