Przepis na ciasto kinder country z mlekiem w proszku krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
mikser, duża miska, tortownica 24 cm

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj na niej herbatniki bardzo blisko siebie, by nie tworzyły żadnych luk.

W rondelku rozpuść białą czekoladę i wymieszaj ją z mlekiem w proszku.

W dużej misce ubij na sztywno 250 ml śmietanki wraz z cukrem waniliowym. Gdy powstanie piana dodaj mascarpone i kontynuuj ubijanie.

Na koniec dodaj ostudzoną białą czekoladę z mlekiem.

Gdy masa będzie dobrze, połączona dodaj pszenicę i dobrze wymieszaj łyżką.

Masę wyłóż na herbatniki i przykryj kolejną partią ciastek.

W rondelku podgrzej 100 ml śmietanki i dodaj pokruszone kawałki czekolady. Całość mieszaj aż do roztopienia

Polewą polej ciasto i odstaw na 2 godziny do lodówki.

Ciasto kinder country z mlekiem w proszku podane na białym talerzyku.
ciasto kinder country z mlekiem w proszku
Koszt przygotowania dania
51.15 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
777 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
72

Ciasto kinder country z mlekiem w proszku - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście kinder country z mlekiem w proszku

Ciasto kinder country z mlekiem w proszku to jeden z tych przepisów, który skradnie serce każdego, kto tylko go spróbuje. Jest smaczny, prosty i niezwykle szybki.

Do jego przygotowania używa się pszenicy ekspandowanej. Choć może się wydawać, że ekspandowanie to proces, który jest niekorzystny i wpływa negatywnie na właściwości surowców, to jednak nie jest to prawda. Jest to proces technologiczny, który za pomocą odpowiedniego ciśnienia i temperatury sprawia, że ziarna zwiększają swoją objętość, zyskując przy tym charakterystyczną puszystą strukturę. Ekspandowane ziarna mają wiele zalet, między innymi większą zawartość błonnika czy składników mineralnych. Dobrze jest włączyć je do swojego menu na co dzień, a ten przepis stanowi idealne rozwiązanie, zwłaszcza dla wszystkich miłośników słodkości.

Przepis na ciasto kinder country z mlekiem w proszku to doskonała propozycja dla wszystkich, którzy kochają ten popularny batonik. Podobnie jak w nim, tutaj również pojawia się pszenica ekspandowana. Głównym składnikiem kremu jest za to pyszne mleko w proszku. Można je spokojnie dostać w każdym większym supermarkecie. Jego wspaniały smak to zasługa pysznego serowego kremu. To ciasto to wspaniała alternatywa dla tradycyjnego sernika, gdyż ten przepis pokazuje, że ciasto to może być nowoczesne i kreatywne. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom nowinek kulinarnych i nieoczywistych połączeń.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto kinder country z mlekiem w proszku, by było pyszne, a przy okazji naprawdę szybkie i łatwe, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Ten placek w smaku przypomina jeden z najpopularniejszych batonów dla najmłodszych. W dodatku jest szybkie i łatwe, dlatego można je przygotować bez większego problemu i może często pojawiać się na stole. Choć najlepiej przygotować je ze zwykłą pszenicą preparowaną, można też zrobić je z płatkami miodowymi. Ten sprawdzony przepis pozwala na przygotowanie ciasta wyjątkowego już w kilka chwil. To doskonały pomysł na ciasto pyszne, a przy tym naprawdę proste i szybkie. Stanowi ono dobre rozwiązanie również dla początkujących kucharzy.

Wartości odżywcze ciasta kinder country z mlekiem w proszku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(173g)
Energia (kalorie)
449.21 kcal
777.13 kcal
Białko
7.38 g
12.77 g

Węglowodany w cieście kinder country z mlekiem w proszku

Na 100g
Na porcję
(173g)
Węglowodany
40.67 g
70.36 g
Węglowodany przyswajalne
38.98 g
67.43 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.69 g
2.93 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(173g)
Tłuszcz
28.78 g
49.79 g
Tłuszcze nasycone
23.48 g
40.62 g
Tłuszcze nienasycone
5.30 g
9.17 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol
27.25 mg
47.15 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto kinder country z mlekiem w proszku

Na 100g
Na porcję
(173g)
Witamina C
0.04 mg
0.06 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mleko w proszku.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto kinder country z mlekiem w proszku

Na 100g
Na porcję
(173g)
Sód
179.16 mg
309.95 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń
200.24 mg
346.42 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo
1.04 mg
1.80 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta kinder country z mlekiem w proszku 72
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście kinder country z mlekiem w proszku

Lista alergenów dla ciasta kinder country z mlekiem w proszku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • udziec
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 36%
    • Czekolada biała
    • Herbatniki
    • Czekolada deserowa
    • Mleko w proszku

Cena przygotowania ciasta kinder country z mlekiem w proszku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udziec
80 g
6.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 80 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Śmietanka kremowa 36%
350 ml
8.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
5.60
Za 350 ml
Czekolada biała
400 g
4.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 4
16.00
Za 400 g
Herbatniki
150 g
1.50
Za 100.0 g
Liczba opakowań 2
2.25
Za 150 g
Czekolada deserowa
400 g
4.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 4
16.00
Za 400 g
Mleko w proszku
100 g
12.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 100 g
Koszt składników
67.50
Jak oceniasz przepis na ciasto kinder country z mlekiem w proszku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92.8% osób