Przepis na ciasto dakłas krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, proszek do pieczenia, śmietan-fix
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, blaszka do pieczenia 20x20 cm, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm

Nagrzej piekarnik do 170 st. C (bez termoobiegu). Formę wyłóż papierem do pieczenia. Białka do bezy mają mieć temperaturę pokojową.

Oddziel białka od żółtek z 3 jajek.

Mąkę przesiej z łyżeczką proszku do pieczenia oraz kakao.

3 białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.

Dodawaj stopniowo 75 g cukru, cały czas miksując.

Gdy masa będzie puszysta, zmniejsz moc miksera i dodawaj stopniowo 3 żółtka (jedno po drugim) i krótko miksuj.

Dodaj przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.

Wymieszaj łyżką delikatnie.

Masę wlej do blaszki i wstaw do nagrzanego piekarnika.

Piecz do suchego patyczka około 25 minut.

W tym czasie daktyle zalej gorącą wodą.

Orzechy drobno posiekaj.

Upieczone ciasto ostudź.

Od razu po upieczeniu biszkoptu przygotuj bezę.

4 białka ubij na sztywno z dodatkiem szczypty soli.

Dodawaj łyżka po łyżce 150 g cukru i cały czas miksuj.

Gdy białka staną się białe i kremowe, dodaj skrobię i krótko zmiksuj (do połączenia składników).

Dodaj do bezy 50 g posiekanych orzechów i wymieszaj.

Wyłóż papier do pieczenia na płaską blaszkę. Odrysuj na niej dno blaski (w której był pieczony biszkopt).

Masę na bezę wyłóż na blaszce, pozostawiając około 1 cm wolnego brzegu od odrysowanego kształtu dna blaszki. Łyżką zrób nierówności na bezie (przyłóż łyżkę wgłębieniem do bezy i szybko podnieś do góry).

Bezę piecz z termoobiegiem w 140 st. C przez 30 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 100 st. C i piecz jeszcze 35 minut.

Upieczoną bezę wyjmij z piekarnika i ostudź.

Gdy biszkopt wystygnie, zacznij robić krem.

Śmietankę, mascarpone i śmietan-fix ubij.

Gdy całość będzie ubita, dodaj kajmak i krótko zmiksuj (do połączenia składników).

Odsączone z wody daktyle posiekaj drobno i wraz z resztą orzechów dodaj do kremu. Wymieszaj łyżką.

Na zimny biszkopt wyłóż krem i rozsmaruj równomiernie.

Na kremie ułóż ostudzoną bezę.

Ciasto odstaw na całą noc do lodówki.

Ciasto jest gotowe do podania.

Ciasto Dakłas
Ciasto Dakłas
Koszt przygotowania dania
37.19 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
551 kcal
Liczba alergenów w daniu
5
61

Ciasto Dakłas - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście Dakłas

Ciasto dakłas to ciemny, mocno czekoladowy biszkopt, krem orzechowy z kajmakiem i daktylami oraz orzechowa beza. Daquoise jest idealnym pomysłem na deser do kawy. Połączenie składników daje znakomite doznania. Ciasto jest pyszne i bardzo słodkie. To świetny pomysł na wypiek dla wielbicieli ciast z kremem. Przepis na ciasto dakłas robi się prosto, ale warto go przygotować, chociaż dzień wcześniej. Będzie doskonałe na imprezę albo na święta. Jeśli nie wiesz, jak wykonać ciasto dakłas, sprawdź ten przepis. Jest bardzo prosty.

Ciasto dakłas, inaczej zwane daquoise, jest francuskim deserem. Oryginalny, francuski pomysł na daquoise to połączenie bezy z kremem (tort bezowy). Taki tort bezowy to nie jedyny sposób na ciasto – dlatego właśnie powstało ciasto dakłas. Lekko zmodyfikowane, ale równie pyszne!

Ten pyszny przepis na ciasto dakłas składa się z trzech warstw. Przepis na ciasto dakłas zawiera kakaowy biszkopt, który jest wilgotny i mocno czekoladowy. Krem na bazie śmietanki i mascarpone jest wzbogacony w kajmak, suszone daktyle i orzechy laskowe. Na wierzch idzie beza z dodatkiem orzechów. Ciasto, ma mocny, orzechowy smak z lekkim posmakiem kajmaku.

Ten francuski deser rozpływa się w ustach. Wypiek jest niezwykle pyszny i naprawdę prosty. Doskonale sprawdzi się na takich uroczystościach jak: urodziny imieniny, święta lub imprezy. Fantastyczny dobór składników tworzy ciasto godne polecenia. Jeżeli lubisz dosyć słodkie desery, to ciasto z pewnością będzie dla Ciebie dobre.

Do przepisu na ciasto dakłas przygotuj wszystkie składniki. Oddziel białka od żółtek, przesiej mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, daktyle namocz w wodzie, by zmiękły, a orzechy posiekaj drobno. Daquoise zacznij od zrobienia biszkoptu. Po upieczeniu ciasta ostudź je, od razu możesz przygotowywać bezę z orzechami laskowymi. Upiecz bezę jako drugą, by na spokojnie ostygła. Na samym końcu przygotuj krem ze śmietanki, mascarpone, śmietan-fixu, kajmaku, posiekanych daktyli i orzechów. Kremem posmaruj biszkopt i przykryj ciasto bezą.

Ciasto dakłas studź całą noc w lodówce. Ciasto będzie dobre na drugi dzień, gdy beza lekko zmięknie. Ciasto dodatkowo się bardziej zespoli i będzie się je lepiej kroiło.

*Kajmak i daktyle są słodkie, więc nie dodaje się do kremu dodatkowego cukru. Można zmniejszyć ilość cukru w bezie i biszkopcie według upodobań.

*Do bezy białka powinny być w temperaturze pokojowej i, co jest bardzo ważne, nie może być w nim ani odrobiny żółtka. Oddziel więc je dokładnie, by beza wyszła odpowiednia.

Wartości odżywcze ciasta Dakłas

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(174g)
Energia (kalorie)
317.24 kcal
551.99 kcal
Białko
5.88 g
10.23 g

Węglowodany w cieście dakłas

Na 100g
Na porcję
(174g)
Węglowodany
27.89 g
48.53 g
Węglowodany przyswajalne
25.97 g
45.18 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.92 g
3.35 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(174g)
Tłuszcz
21.20 g
36.88 g
Tłuszcze nasycone
15.81 g
27.51 g
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
5.38 g
9.36 g

Składniki mineralne w przepisie na ciasto dakłas

Na 100g
Na porcję
(174g)
Sód
42.93 mg
74.69 mg
Wapń
60.88 mg
105.94 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.04 mg
1.82 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta Dakłas 61
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście Dakłas

Lista alergenów dla ciasta Dakłas przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy laskowe
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%
    • kajmak

Cena przygotowania ciasta Dakłas

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Kakao 16% (proszek)
30 g
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Mąka pszenna typ 500
50 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Cukier
225 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 225 g
Białko jajka
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
5 g
5.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 5 g
Orzechy laskowe
150 g
13.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
9.75
Za 150 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Śmietanka kremowa 30%
500 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Kajmak
150 g
6.00
Za 460.0 g
Liczba opakowań 1
1.96
Za 150 g
Daktyle suszone
100 g
9.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 100 g
Koszt składników
71.00
Jak oceniasz przepis na ciasto dakłas
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób