Ciasto Dakłas
- Jajko (3 szt.)
- Kakao 16% (proszek) (30 g)
- Mąka pszenna typ 500 (50 g)
- Cukier (225 g)
- Białko jajka (4 szt.)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (5 g)
- Orzechy laskowe (150 g)
- Mascarpone (250 g)
- Śmietanka kremowa 30% (500 g)
- Kajmak (150 g)
- Daktyle suszone (100 g)
Przepis na ciasto dakłas krok po kroku
Nagrzej piekarnik do 170 st. C (bez termoobiegu). Formę wyłóż papierem do pieczenia. Białka do bezy mają mieć temperaturę pokojową.
Oddziel białka od żółtek z 3 jajek.
Mąkę przesiej z łyżeczką proszku do pieczenia oraz kakao.
3 białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
Dodawaj stopniowo 75 g cukru, cały czas miksując.
Gdy masa będzie puszysta, zmniejsz moc miksera i dodawaj stopniowo 3 żółtka (jedno po drugim) i krótko miksuj.
Dodaj przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.
Wymieszaj łyżką delikatnie.
Masę wlej do blaszki i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz do suchego patyczka około 25 minut.
W tym czasie daktyle zalej gorącą wodą.
Orzechy drobno posiekaj.
Upieczone ciasto ostudź.
Od razu po upieczeniu biszkoptu przygotuj bezę.
4 białka ubij na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
Dodawaj łyżka po łyżce 150 g cukru i cały czas miksuj.
Gdy białka staną się białe i kremowe, dodaj skrobię i krótko zmiksuj (do połączenia składników).
Dodaj do bezy 50 g posiekanych orzechów i wymieszaj.
Wyłóż papier do pieczenia na płaską blaszkę. Odrysuj na niej dno blaski (w której był pieczony biszkopt).
Masę na bezę wyłóż na blaszce, pozostawiając około 1 cm wolnego brzegu od odrysowanego kształtu dna blaszki. Łyżką zrób nierówności na bezie (przyłóż łyżkę wgłębieniem do bezy i szybko podnieś do góry).
Bezę piecz z termoobiegiem w 140 st. C przez 30 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 100 st. C i piecz jeszcze 35 minut.
Upieczoną bezę wyjmij z piekarnika i ostudź.
Gdy biszkopt wystygnie, zacznij robić krem.
Śmietankę, mascarpone i śmietan-fix ubij.
Gdy całość będzie ubita, dodaj kajmak i krótko zmiksuj (do połączenia składników).
Odsączone z wody daktyle posiekaj drobno i wraz z resztą orzechów dodaj do kremu. Wymieszaj łyżką.
Na zimny biszkopt wyłóż krem i rozsmaruj równomiernie.
Na kremie ułóż ostudzoną bezę.
Ciasto odstaw na całą noc do lodówki.
Ciasto jest gotowe do podania.
-
Ciasto krówkowe
-
3 bit bez pieczenia
-
Ciasto kinder bueno
-
Tort pavlova
-
Ciasto ze słonecznikiem
-
Chatka baby jagi
-
Banoffee
-
Ciasto "wiśniowy puszek z kajmakiem"
-
Słonecznikowiec
-
Ciasto rafaello na biszkopcie
-
Ciasto zielony mech
-
Ciasto ambasador
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Boża krówka
-
Ciasto filadelfia
-
Szarlotka królewska
-
Ciasto fale dunaju
-
Ciasto marysieńka
-
Ciasto z kremem
Więcej informacji na temat ciasta dakłas
Ciasto dakłas to ciemny, mocno czekoladowy biszkopt, krem orzechowy z kajmakiem i daktylami oraz orzechowa beza. Daquoise jest idealnym pomysłem na deser do kawy. Połączenie składników daje znakomite doznania. Ciasto jest pyszne i bardzo słodkie. To świetny pomysł na wypiek dla wielbicieli ciast z kremem. Przepis na ciasto dakłas robi się prosto, ale warto go przygotować, chociaż dzień wcześniej. Będzie doskonałe na imprezę albo na święta. Jeśli nie wiesz, jak wykonać ciasto dakłas, sprawdź ten przepis. Jest bardzo prosty.
Ciasto dakłas, inaczej zwane daquoise, jest francuskim deserem. Oryginalny, francuski pomysł na daquoise to połączenie bezy z kremem (tort bezowy). Taki tort bezowy to nie jedyny sposób na ciasto – dlatego właśnie powstało ciasto dakłas. Lekko zmodyfikowane, ale równie pyszne!
Ten pyszny przepis na ciasto dakłas składa się z trzech warstw. Przepis na ciasto dakłas zawiera kakaowy biszkopt, który jest wilgotny i mocno czekoladowy. Krem na bazie śmietanki i mascarpone jest wzbogacony w kajmak, suszone daktyle i orzechy laskowe. Na wierzch idzie beza z dodatkiem orzechów. Ciasto, ma mocny, orzechowy smak z lekkim posmakiem kajmaku.
Ten francuski deser rozpływa się w ustach. Wypiek jest niezwykle pyszny i naprawdę prosty. Doskonale sprawdzi się na takich uroczystościach jak: urodziny imieniny, święta lub imprezy. Fantastyczny dobór składników tworzy ciasto godne polecenia. Jeżeli lubisz dosyć słodkie desery, to ciasto z pewnością będzie dla Ciebie dobre.
Do przepisu na ciasto dakłas przygotuj wszystkie składniki. Oddziel białka od żółtek, przesiej mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, daktyle namocz w wodzie, by zmiękły, a orzechy posiekaj drobno. Daquoise zacznij od zrobienia biszkoptu. Po upieczeniu ciasta ostudź je, od razu możesz przygotowywać bezę z orzechami laskowymi. Upiecz bezę jako drugą, by na spokojnie ostygła. Na samym końcu przygotuj krem ze śmietanki, mascarpone, śmietan-fixu, kajmaku, posiekanych daktyli i orzechów. Kremem posmaruj biszkopt i przykryj ciasto bezą.
Ciasto dakłas studź całą noc w lodówce. Ciasto będzie dobre na drugi dzień, gdy beza lekko zmięknie. Ciasto dodatkowo się bardziej zespoli i będzie się je lepiej kroiło.
*Kajmak i daktyle są słodkie, więc nie dodaje się do kremu dodatkowego cukru. Można zmniejszyć ilość cukru w bezie i biszkopcie według upodobań.
*Do bezy białka powinny być w temperaturze pokojowej i, co jest bardzo ważne, nie może być w nim ani odrobiny żółtka. Oddziel więc je dokładnie, by beza wyszła odpowiednia.
Alergeny w cieście dakłas
Lista alergenów dla ciasta Dakłas przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy laskowe
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 30%
- kajmak
Wartości odżywcze ciasta dakłas
Jest to przepis o wysokiej kaloryczności. Orzechy laskowe zwiększają ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych (ważnych w diecie).
Energia i białka
(174g)
Węglowodany
(174g)
Tłuszcze
(174g)
Składniki mineralne
(174g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.