Ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli z orzechami i malinami
- Maliny (150 g)
- Orzechy włoskie (60 g)
- Fasola konserwowa (400 g)
- Banan - 2 sztuki (240 g)
- Jajko (4 szt.)
- Czekolada mleczna (100 g)
- Olej rzepakowy - 1/4 szklanki (65 ml)
- Kakao 16% (proszek) - 2 łyżki (20 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżka (8 g)
- Cukier - 1/4 szklanki (55 g)
Przepis na ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli z orzechami i malinami krok po kroku
Przygotowania zacznij od nagrzania piekarnika na 180 stopni. Wyłóż także z każdej strony blachę papierem do pieczenia.
W niewielkim garnku umieść połamaną czekoladę. Zagrzej do roztopienia czekolady - ma powstać gładka masa. Ostudź.
Fasolę wyłóż na sitko. Bardzo dokładnie przepłukaj nasiona pod wodą.
Wypłukaną fasolę zblenduj razem z bananem, jajkami, czekoladą, cukrem, olejem, kakao oraz połową orzechów i proszkiem do pieczenia. Blenduj kilka minut aż masa będzie idealnie gładka.
Wylej masę do blaszki i posyp malinami oraz posiekanymi orzechami.
Piecz ciasto około 40 minut.
Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem.
-
Charlotte
-
Sernik z rosą
-
Ciasto z malinami
-
Sernikobrownie z malinami
-
Tort pavlova
-
Malinowa księżniczka
-
Ciasto balladyna
-
Ciasto bezowe
-
Tort z malinami
-
Tort lodowy
-
Krem malinowy do tortów
-
Ciasto bez pieczenia na biszkoptach
-
Ciasto czekoladowe z malinami
-
Kruche ciasto z malinami
-
Ciasto kruche z malinami
-
Ciasto z malinami i budyniem
-
Tarta z mascarpone i owocami
-
Ciasto jogurtowe z malinami
-
Ciasto z malinami
Więcej informacji na temat ciasta czekoladowego z czerwonej fasoli z orzechami i malinami
Przepis na ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli bezglutenowe. Jako dodatki są tu orzechy i pyszne maliny. Super propozycja na dobre ciasto bez mąki, które jest bardzo smaczne. Szukasz ciasta bez glutenu? Ciasto czekoladowe posypane cukrem pudrem to super przekąska na co dzień. Można zabrać je na wynos w podróż lub na zajęcia na uczelni. Dzieci będą zachwycone tym wypiekiem. Poza pysznym smakiem jest również wartościowym ciastem. Ciasto czekoladowe z fasoli czerwonej jest naprawdę szybkie w wykonaniu i warte polecenia.
Przygotowując zdrowsze, domowe placki wpływasz na dostarczenie wszystkich ważnych do funkcjonowania witamin i innych. W przepisie nie wykorzystuje się mąki. Zamiast tego super są orzechy. Połowę orzechów można zastąpić gotowymi zmielonymi orzechami – tak zwana mąka z orzechów. Jaki rodzaj mąki wybierzesz – Twój wybór. Nie ma to większego znaczenia. Można orzechy też oddzielnie zmielić za pomocą blendera. Z powodzeniem zastąpią mąkę, a przy tym dostarczą korzystne dla zdrowia tłuszcze. Gdybyś jednak nie miał orzechów czy mąki orzechowej nawet zwykła mąka się sprawdzi. W wersji bezglutenowej polecanymi mąkami są mąka ryżowa, kukurydziana lub gryczana. Gdy nie potrzebujesz ciasta czekoladowego z fasoli bez glutenu a w domu posiadasz zwykłą mąkę tortową – użyj ją. Bardziej wartościową mąką byłaby ta z pełnego ziarna – więcej składników mineralnych, witamin i błonnika.
Jeżeli chcesz zrezygnować z cukru zamiast niego można dodać inny słodzik. Miód, erytrytol, ksylitol, stewia to dobre zamienniki cukru. Tak samo dotyczy to czekolady. Użycie jej w wersji bez dodatku cukru jest możliwe – można kupić pyszne czekolady bez cukru. Gorzka czekolada jest dobrym pomysłem, gdy nie przepadasz za zbyt słodkimi ciastami. Maliny mogą być świeże, ale także mrożone będą dobre. Mrożonych owoców nie ma potrzeby rozmrażać. Równie dobrze każdy inny owoc (jagoda, wiśnia, truskawka…) nadający się do wypieków się sprawdzi w tym cieście. Fajnym pomysłem byłoby również dodanie dżemu.
Alergeny w cieście czekoladowym z czerwonej fasoli z orzechami i malinami
Lista alergenów dla ciasta czekoladowego z czerwonej fasoli z orzechami i malinami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Czekolada mleczna
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze ciasta czekoladowego z czerwonej fasoli z orzechami i malinami
Przepis wskazany na diecie bezglutenowej. Bogaty z białko, zdrowe tłuszcze.
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.