Przepis na zapiekankę ze szparagami i makaronem krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne, tarka

Wstaw piekarnik do nagrzania na 210 stopni Celsjusza.

Ugotuj makaron w wodzie z solą al dente.

Rozgrzej olej na patelni.

Pokrój cebulę i zarumień ją na patelni.

Dodaj mięso pokrojone w kostkę i smaż kilka minut, by zmieniło kolor.

Pod koniec dodaj posiekany ząbek czosnku i smaż minutę.

Przypraw wszystko.

Szparagi umyj, pokrój na mniejsze kawałki.

Pomidorki przekrój na pół.

Makaron wymieszaj ze wszystkimi składnikami (zostaw kilka kawałków szparagów oraz pomidorków).

Przełóż całość do naczynia żaroodpornego, polej śmietanką wymieszaną ze startym serem i udekoruj wierzch pomidorkami i szparagami.

Piecz całość w piekarniku około 30 minut.

Zapiekanka ze szparagami i makaronem
Zapiekanka ze szparagami i makaronem
Koszt przygotowania dania
34.41 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
794 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
43

Zapiekanka ze szparagami i makaronem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zapiekance ze szparagami i makaronem

Szybka i pyszna makaronowa zapiekanka ze szparagami na obiad z piekarnika. Z kurczakiem, szparagami zielonymi w śmietance z ogromną ilością sera. Prosta w wykonaniu i o wspaniałym smaku. Przepis na zapiekankę ze szparagami zrobić można w niecałą godzinę, więc to dobra propozycja na obiad. Ma super kremową konsystencję i dużo sera. Makaronowa zapiekanka ze szparagami ma niski indeks glikemiczny, więc mogą ją jeść osoby z cukrzycą i insulinoopornością. Jeśli zrobisz zapiekankę ze szparagami podawaj ją na gorąco.

Zapiekanka ze szparagami pieczona w piekarniku to pyszna potrawa, która jest prosta i nie wymaga zbyt dużej ilości czasu. To dobra inspiracja, gdy nie masz pomysłu na obiady. Jak zrobić zapiekankę ze szparagami? Zacznij od nagrzania piekarnika. Do przepisu na zapiekankę makaronową najlepiej jest najpierw ugotować makaron i podsmażyć mięso. To sprawi, że będzie to szybka alternatywa na posiłek (nieugotowany makaron musiałby piec się dłużej). Makaron ugotuj al. dente, nie powinien być rozgotowany. Gotuj go w solonej wodzie. W tym czasie usmaż cebulę posiekaną drobno oraz pokrojone w kostkę mięso. Pod koniec dodaj czosnek, by się nie przypalił. Całość należy przyprawić. Przygotuj też pomidorki koktajlowe oraz szparagi zielone. Pomidory wystarczy pokroić na pół, szparagi zielone zaś – na mniejsze kawałki. Do śmietanki dodaj starty na tarce ser i wymieszaj. Sos możesz też przyprawić. Ugotowany makaron odcedź, a następnie wymieszaj z kurczakiem oraz szparagami i pomidorkami (zostaw parę pomidorków i szparagów, by wyłożyć je na wierzch). Wyłóż do naczynia żaroodpornego makaron z warzywami i zalej wszystko śmietanką z serem. Wierzch wyłóż warzywami. Wstaw do pieczenia. Wystarczy jedynie 30 minut.

Zapiekanka ze szparagami ma dobre składniki, ale ser i śmietanka dostarczają dużej ilości tłuszczu nasyconego. Zrobienie makaronowej zapiekanki jest możliwe też w wersji zdrowszej. Jak zrobić zapiekankę ze szparagami, by miała mniej kilokalorii i była bardziej wartościowa? Ser żółty zawiera większą kaloryczność niż ser mozzarella. Jeszcze mniej ma mozzarella w obniżonej zawartości tłuszczu. Będzie więc dobrym produktem dla osób szukających mniej kalorycznych rozwiązań. Makaron z mąki pszennej wymień na makaron pełnoziarnisty. Ma niższy indeks glikemiczny i dostarczy więcej błonnika.

Z tym przepisem szybko i prosto możesz zrobić coś ciekawego na obiad pieczony w piekarniku wykorzystując warzywa, makaron i kurczaka. Przepis na zapiekankę ze szparagami może być pysznym, zdrowym posiłkiem, który będzie odpowiedni do zjedzenia dla każdego.

Wartości odżywcze zapiekanki ze szparagami i makaronem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kalorie)
198.64 kcal
794.55 kcal
Białko
11.24 g
44.96 g
Fenyloalanina
0.53 mg
2.12 mg
Brak danych dla: cebula, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Węglowodany w zapiekance ze szparagami i makaronem

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany
16.29 g
65.16 g
Węglowodany przyswajalne
15.12 g
60.46 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.17 g
4.69 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz
9.70 g
38.81 g
Tłuszcze nasycone
7.17 g
28.69 g
Tłuszcze nienasycone
2.53 g
10.12 g
Tłuszcze jednonasycone
1.98 g
7.91 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.55 g
2.22 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.01 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ser gouda.
czytaj dalej
Cholesterol
31.21 mg
124.83 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zapiekankę ze szparagami i makaronem

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A
38.30 µg (mcg)
153.19 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.22 mg
0.88 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.28 µg (mcg)
1.11 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
3.02 mg
12.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
0.08 µg (mcg)
0.31 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.16 mg
0.65 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
27.06 µg (mcg)
108.24 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.12 mg
0.49 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
2.34 mg
9.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
19.35 µg (mcg)
77.40 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
126.72 µg (mcg)
506.87 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zapiekankę ze szparagami i makaronem

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód
137.43 mg
549.74 mg
Potas
191.86 mg
767.43 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
119.57 mg
478.27 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
172.01 mg
688.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
23.68 mg
94.74 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.73 mg
2.90 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
1.11 mg
4.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.11 mg
0.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki ze szparagami i makaronem 43
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zapiekance ze szparagami i makaronem

Lista alergenów dla zapiekanki ze szparagami i makaronem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron penne
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser gouda

Cena przygotowania zapiekanki ze szparagami i makaronem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron penne
300 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 300 g
Piersi kurczaka bez skóry
300 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 300 g
Szparagi
250 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 250 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
15 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.10
Za 15 ml
Pomidory koktajlowe
200 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Ser gouda
250 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 250 g
Koszt składników
62.40
Jak oceniasz przepis na zapiekankę ze szparagami i makaronem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób