Dania ze szparagami

dania ze szparagami

Szparagi znano już w starożytności i były przysmakiem w starożytnym Rzymie. W roślinie tej jada się młode wypustki, które pojawiają się na wiosnę. Szparagi zielone i białe stanowią odmiany tej samej rośliny i różnią się tylko sposobem uprawy. Dania ze szparagami są szczególnie popularne w kuchni niemieckiej. W kuchni polskiej szparagi są jeszcze mało popularne. Szparagi gotuje się szybko, dlatego nadają się na szybkie i proste dania. Główne przepisy z dodatkiem szparagów to: zupy szparagowe, sałatki ze szparagami, dodatek do pizzy lub tarty, sosy do makaronu lub ryżu, jak również sałatka do mięsa na obiad. Tradycyjnie jada się ugotowane szparagi z masłem, sosem lub posypane tartym serem.

Najciekawsze przepisy w temacie dania ze szparagami

Przepisy w temacie dania ze szparagami

Najciekawsze artykuły w temacie dania ze szparagami

Potrawy ze szparagami - pomysły na dania i przekąski ze szparagami

Potrawy ze szparagów nie są zbyt popularne w Polsce, jednak warto je poznać, gdyż jest to warzywo pełne witamin i składników mineralnych. Szybki sposób gotowania sprawia, że warzywo to nadaje się na szybkie i proste dania. Robimy z nich zupy, sałatki, sosy do makaronu, przystawki na imprezę lub dodajemy do pizzy, czy tarty. Doradzamy jak poprawnie gotować szparagi oraz przedstawiamy najciekawsze przepisy na dania ze szparagami.

Przepisy na szparagi w kuchniach świata

Szparagi to popularna nazwa jadalnej wypustki rośliny z rodziny szparagowatych. Roślina ta naturalnie występuje w regionie śródziemnomorskich. Obecnie zaś największe uprawy znajdują się w Chinach. Występują białe i zielone szparagi, lecz są to odmiany tej samej rośliny. Kolory te powstają w wyniku różnego sposobu upraw, gdyż zielone szparagi wyrastają nad powierzchnię, zaś białe rosną w kopcach, przysypane ziemią.

Szparagi uprawiane były już w starożytnym Egipcie. Ogromną popularnością cieszyły się w starożytnym Rzymie, gdzie ówcześni pisarze opisywali je jako jedne z najsmaczniejszych warzyw i szczególnie warte uprawy. Później o uprawie szparagów zapomniano, zaś ich popularność odrodziła się dopiero w XVI wieku.

Szparagi pojawiają się na rynku na wiosnę, od początku maja do połowy czerwca. Sezon na te warzywa jest krótki, dlatego też warto wykorzystać ten okres, aby tworzyć ciekawe potrawy ze szparagami. Szparagi uchodzą za jedno z najsmaczniejszych warzyw. Mają delikatny smak, który doskonale pasuje do mięsa, ryb, czy też do makaronu. Szparagi można również zamrozić, jednak najsmaczniejsze są świeże.

Szparagi zawierają kwas foliowy, witaminy A, C i B, inulinę i błonnik. Są niskokaloryczne i możn je jeść na diecie odchudzajacej. Dzięki zawartości licznych antyoksydantów usuwają toksyny z organizmu. Podobno działają jako afrodyzjak. Mają one właściwości moczopędne i poprawiają pracę nerek. Zawarty w nich beta-karoten dobrze wpływa na oczy.

W kuchni polskiej szparagi są jeszcze mało popularne. Są one u nas uprawiane, lecz większość przeznaczona jest na eksport. Natomiast przepisy ze szparagami grają ważną rolę w kuchni niemieckiej. Tradycyjnie jada się tam gotowane szparagi z szynką parmeńską i ziemniakami. Dodaje się je także do sosów do ryżu lub makaronu z mięsem lub robi z nich zupy.

Najciekawsze dania ze szparagami

Przepis jak gotować szparagi

Szparagi należy gotować w zależności czy są to szparagi białe czy zielone. Najpierw trzeba odłamać lub odciąć twardą końcówkę. Szparagi białe obieramy ze skórki. Gotuje się je dość krótko, bo tylko 10 - 15 minut w osolonej wodzie. Dobrym pomysłem jest gotowanie szparagów na parze. Do gotowania białych szparagów dodaje się sok z cytryny. Szparagi białe należy gotować do miękkości, zaś szparagi zielone al dente. Najczęściej gotuje się je związane w wiązkę w specjalnych, wysokich garnkach.

Szparagi świetnie pasują do mięsa, ryby, a także do sałatek i zup. Ugotowane szparagi jemy polane masłem, sosem beszamelowym lub sosem winegret. Do szparagów pasuje także koperek lub tarty parmezan. Zielone szparagi można jeść na surowo. Przyrządzamy je również jako smażone, grillowane lub pieczone.

Proste dania ze szparagami na obiad

Najbardziej proste danie ze szparagami na obiad to gotowane szparagi z sosem beszamelowym. Inny dobry pomysł to usmażenie szparagów w maśle i posypanie tartym parmezanem. Bardzo łatwy przepis na proste danie stanowi zupa krem ze szparagów. Wystarczy podsmażyć cebulę i szparagi, dodać przyprawy i bulion, a następnie zagotować. Ugotowaną zupę blendujemy z jogurtem.

Szparagi jada się nie tylko jako warzywo na obiad, lecz także jako przekąskę lub składnik dania na imprezę. Świetny pomysł stanowią gotowane szparagi zawinięte w plaster bekonu lub innej wędliny. Szparagi sprawdzą się także jako dodatek do mięsa lub ryby zapiekanej w cieście oraz jako dodatek do tarty.

Potrawy ze szparagów na śniadanie lub przekąskę

Szparagi nadają się również jako przepis na szybkie śniadanie. Ugotowane szparagi można podać z szynką i jajkiem sadzonym. Świeże szparagi możemy dodać również do omleta czy tarty. Możemy je również pokroić na kanapki, jako dodatek do sera lub wędliny. Na śniadanie lub obiad świetnie smakują naleśniki ze szparagami. Wystarczy usmażyć naleśniki i zawinąć w nie szparagi, zaś całość polać sosem beszamelowym.

Świeże szparagi, pokrojone w plasterki dodajemy do sałatki. Ciekawy pomysł stanowi również sałatka, w której połączymy świeże szparagi, młode ziemniaki, koperek i sos musztardowy.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto