Jak obrać szparagi?

To jak należy obrać szparagi, zależy od tego, z jakim gatunkiem mamy styczność. A więc jak obrać szparagi?

1. Zielone i fioletowe - należy najpierw umyć i odłamać zdrewniałą końcówkę. By pozbyć się zdrewniałej części należy złapać warzywo mniej więcej 2 cm mierząc od końca i odłamać delikatnie twarde zakończenie. To jedyna potrzebna obróbka

2. Białe - tak jak w przypadku innych gatunków, należy najpierw ją umyć i pozbyć się zdrewniałej końcówki. Następnie należy ją obrać nożykiem lub obieraczką, od odciętej lub odłamanej stwardniałej końcówki, aż do główki warzywa z jej pominięciem. Główka jest bardzo delikatna i miękka, nie wymaga dodatkowego obierania.

Zobacz pytania podobne do jak obrać szparagi?

To może wydać Ci się interesujące

Te artykuły mogą Cię zainteresować

Jak obrać szparagi? Co jeszcze warto wiedzieć?

Szparagi to warzywa o unikalnym smaku. Z roku na rok stają się coraz bardziej popularne wśród wielbicieli zdrowej i smacznej kuchni. Sezon na nie trwa wyjątkowo krótko, dlatego warto wykorzystać go w całości. Wiele osób obawia się jednak nie tylko gotowania szparag, ale także wstępnego przygotowania. Szparag jest warzywem cenionym ze względu na walory smakowe i lekkostrawność, przy czym jadalne są młode pędy zwane zwyczajowo szparagami lub wypustkami szparagów. W sprzedaży obecne są białe i zielone wypustki, które mimo różnic są pędami tego samego gatunku.

Szparagi są niskokaloryczne – 100 g obranego i ugotowanego warzywa (około cztery obrane sztuki) to zaledwie 22 kcal. W tej ilości mieści się około 4 g węglowodanów (w tym 1 g cukrów), niecałe 3 g białka i 2 g błonnika (w tym inulina). Szparagi praktycznie nie zawierają tłuszczu. Szparagi to warzywa bogate w witaminy i składniki odżywcze. W szparagach znajdziemy wapń, fosfor, potas, witaminy C i E oraz kwas foliowy i beta-karoten, który ma pozytywny wpływ na wzrok. Zawierają kwas foliowy, wspomagającą pracę nerek asparaginę, wzmacniający układ odpornościowy i korzystnie wpływający na pracę wątroby glutation. Szparagi są bogate w inulinę i błonnik, które dobrze wpływają na pracę układu pokarmowego. Mają działanie antynowotworowe.

To jak należy obrać szparagi, zależy od tego, z jakim gatunkiem mamy styczność. A więc jak obrać szparagi? Oto najprostszy sposób na obieranie szparagów:

1. Szparagi zielone i fioletowe - należy najpierw umyć i odłamać zdrewniałą końcówkę. By pozbyć się zdrewniałej części należy złapać warzywo mniej więcej 2 cm mierząc od końca i odłamać delikatnie twarde zakończenie. To jedyna potrzebna obróbka

2. Białe - tak jak w przypadku innych gatunków, należy najpierw ją umyć i pozbyć się zdrewniałej końcówki. Następnie należy ją obrać nożykiem lub obieraczką, od odciętej lub odłamanej stwardniałej końcówki, aż do główki warzywa z jej pominięciem. Główka jest bardzo delikatna i miękka, nie wymaga dodatkowego obierania.

Ten sprawdzony sposób pozwoli Ci przygotować szparagi naprawdę szybko. Jest bardzo łatwy, więc stanowi dobry wybór nawet dla początkujących kucharzy. Nie wszystkie szparagi trzeba obierać. Te, które należy, najwygodniej jest obierać je obieraczką, dzięki czemu oddzielona od szparagów skórka będzie jak najcieńsza. Szparagi obieramy na całej długości, od nasady główki w kierunku korzenia. Sama główka jest miękka i nie wymaga obierania. Po obraniu całej skórki należy pozbyć się twardej końcówki szparaga.

Szparagi to doskonały pomysł na dodatek do wielu dań. Są smaczne, a przy tym naprawdę zdrowe. Teraz gdy wiesz już jak obierać szparagi najlepiej, możesz po nie sięgać nawet częściej.

Zastanawiasz się, do czego używać szparagów?

Ich smak jest tak delikatny, że wspaniale sprawdzą się w zasadzie w każdej potrawie. Jednak szczególnie dobrze będą pasować do:

- makaronów,

- jajecznicy,

- omletów,

- sałatek,

- sosów,

- zup,

- tart,

- zapiekanek.

Więcej pomysłów na dania z dodatkiem szparagów znajdziesz w tym wpisie. Wszystkie są proste i szybkie. Warto z nich skorzystać w sezonie i cieszyć się smakiem szparagów.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto