Tort marcello

Opublikowano: 01.08.2023 r., 16:05 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Czekoladowy tort z owocami
Tort marcello
Poznaj przepis na pyszny, czekolady tort marcello z wiśniami.
Przygotowanie 90 min
698 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Jajko (7 szt.)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) - 6 łyżek (60 g)
  • Mąka pszenna typ 750 - 1/2 szklanki (70 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 1/2 szklanki (70 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 4 łyżki (40 g)
  • Czekolada gorzka - 1 tabliczka (80 g)
  • Masło (250 g)
  • Cukier puder - 5 łyżek (50 g)
  • Mleko 2% - 1/2 szklanki (125 ml)
  • Czekolada deserowa (250 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (150 ml)
  • Czekolada mleczna (150 g)
  • Wiśnie (400 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, tortownica 20 cm, miska

Przepis na tort marcello krok po kroku

Czekoladę drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce.

Kakao, mąkę, skrobię wymieszaj.

Oddziel białka od żółtek.

Białka ubij na sztywną pianę.

Na koniec stopniowo dodawaj po łyżce ksylitolu i po jednym żółtku, cały czas ubijając na średnich lub małych obrotach.

Suche składniki dodać do mokrych, dosypać czekoladę. Dokładnie wymieszać.

Z powstałego ciasta upiec osobno 6 warstw biszkoptu. Piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Przygotować krem: masło utrzyj z cukrem pudrem, aż masa będzie jasna i puszysta. W rondelku podgrzej masło, dodaj kawałki czekolady deserowej i wymieszaj, aż się rozpuści. Po przestudzeniu dodaj do ubitego masła, cały czas mieszając. Odstaw do lodówki, aż ostygnie.

Upieczone, ostudzone warstwy biszkoptu przekładaj kolejno kremem i wiśniami.

Tort polej polewą czekoladową (czekoladę mleczną wystarczy rozpuścić ze śmietanką) i udekoruj owocami.

Jak oceniasz przepis na tort marcello
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,2% osób

Więcej informacji na temat tortu marcello

Tort Marcello z wiśniami i czekoladą to rewelacyjny pomysł na pyszny deser lub ciasto okolicznościowe. Świetnie sprawdzi się na urodziny, święta, wesela, czy inne uroczyste okazje. Jest nie tylko pyszny, ale odpowiednio udekorowany pięknie prezentuje się na stole i przyciąga uwagę każdego gościa. Jego przygotowanie jest jednak dość czasochłonne, dlatego zaplanuj sobie to odpowiednio wcześnie, ponieważ niestety nie należy on do ciast, które bez problemu przygotujesz na ostatnią chwilę. Zdecydowanie warto jednak poświęcić czas na jego przygotowanie, efekt na pewno Cię zadowoli! Jak zrobić czekolady tort marcello, aby był naprawdę przepyszny i dobry na każdą okazję? Koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz najlepszy, sprawdzony przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Składniki niezbędne do przygotowania tortu to jajka, mąka, skrobia ziemniaczana, czekolada, cukier puder, ksylitol, kakao, masło, śmietanka oraz wiśnie. Do tortów najczęściej wykorzystuje się biszkopt nasączony alkoholem (na przykład likierem wiśniowym), jednak jest to opcjonalne. Bez nasączania, ciasto również będzie smaczne, a biszkopt dobry i wilgotny. Przepis na tort Marcello jest dość złożony. Zacznij od przygotowania warstw biszkoptowych, następnie przygotuj masę czekoladową, a po przełożeniu wszystkich warstw, czyli biszkoptu, kremu i wiśni, całość polej domową polewą czekoladową i udekoruj wiśniami lub innymi kolorowymi owocami. To tort idealny dla wszystkich, którzy lubią mocno czekoladowe ciasta z kremem. Mimo że tort Marcello jest bardzo słodki i intensywnie czekoladowy, dzięki obecności lekko kwaskowatych wiśni, nie jest mdły, a wszystkie smaki i składniki idealnie się komponują. Jeśli planujesz przygotować tort Marcello, koniecznie poznaj nasz przepis, który pokaże Ci jak upiec to wyjątkowe ciasto krok po kroku.

Alergeny w torcie marcello

Lista alergenów dla tortu marcello przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
    • Czekolada deserowa
    • Śmietanka kremowa 36%
    • Czekolada mleczna

Wartości odżywcze tortu marcello

na 100g gotowej potrawy

Jeśli chcesz obniżyć indeks glikemiczny ciasta, użyj ksylitolu zamiast cukru.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
317.69
698.91
Białko (g)
7.46
16.41

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
27.71
60.95
Węglowodany przyswajalne (g)
25.00
54.99
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.71
5.96

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
21.98
48.35
Tłuszcze nasycone (g)
15.38
33.83
Tłuszcze nienasycone (g)
6.60
14.53
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.51
12.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.09
2.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
99.83
219.63
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A (µg (mcg))
140.58
309.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.16
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.37
0.81
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.01
4.42
Brak danych dla: czekolada gorzka, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.44
0.96
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.58
1.28
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
126.60
278.52
Brak danych dla: czekolada gorzka, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.16
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.42
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.60
1.33
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
20.74
45.63
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), czekolada gorzka, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
168.24
370.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
47.33
104.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas (mg)
238.53
524.77
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
68.72
151.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
129.81
285.57
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
42.68
93.90
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.73
3.80
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.11
2.44
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.31
0.69
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tortu marcello

Koszt składników
99.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
7 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
7.00
Za 7 szt.
Ksylitol (cukier brzozowy)
60 g
6 łyżek
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.64
Za 60 g
Mąka pszenna typ 750
70 g
1/2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 70 g
Kakao 16% (proszek)
70 g
1/2 szklanki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 70 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
40 g
4 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Czekolada gorzka
80 g
1 tabliczka
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 80 g
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Cukier puder
50 g
5 łyżek
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Mleko 2%
125 ml
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Czekolada deserowa
250 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
10.00
Za 250 g
Śmietanka kremowa 36%
150 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 150 ml
Czekolada mleczna
150 g
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
5.25
Za 150 g
Wiśnie
400 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 400 g
Koszt składników
99.50