Tort marcello
- Jajko (7 szt.)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 6 łyżek (60 g)
- Mąka pszenna typ 750 - 1/2 szklanki (70 g)
- Kakao 16% (proszek) - 1/2 szklanki (70 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 4 łyżki (40 g)
- Czekolada gorzka - 1 tabliczka (80 g)
- Masło (250 g)
- Cukier puder - 5 łyżek (50 g)
- Mleko 2% - 1/2 szklanki (125 ml)
- Czekolada deserowa (250 g)
- Śmietanka kremowa 36% (150 ml)
- Czekolada mleczna (150 g)
- Wiśnie (400 g)
Przepis na tort marcello krok po kroku
Czekoladę drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce.
Kakao, mąkę, skrobię wymieszaj.
Oddziel białka od żółtek.
Białka ubij na sztywną pianę.
Na koniec stopniowo dodawaj po łyżce ksylitolu i po jednym żółtku, cały czas ubijając na średnich lub małych obrotach.
Suche składniki dodać do mokrych, dosypać czekoladę. Dokładnie wymieszać.
Z powstałego ciasta upiec osobno 6 warstw biszkoptu. Piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Przygotować krem: masło utrzyj z cukrem pudrem, aż masa będzie jasna i puszysta. W rondelku podgrzej masło, dodaj kawałki czekolady deserowej i wymieszaj, aż się rozpuści. Po przestudzeniu dodaj do ubitego masła, cały czas mieszając. Odstaw do lodówki, aż ostygnie.
Upieczone, ostudzone warstwy biszkoptu przekładaj kolejno kremem i wiśniami.
Tort polej polewą czekoladową (czekoladę mleczną wystarczy rozpuścić ze śmietanką) i udekoruj owocami.
-
Tort
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort czekoladowy
-
Tort kinder
-
Tort kinder bueno
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Tort pavlova
-
Tort schachera
-
Tort Sachera
-
Tort czekoladowy z wiśniami
-
Tort dacquoise
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Tort ferrero rocher
-
Tort węgierski
-
Masa czekoladowa do tortu
-
Tort bananowy
-
Tort snickers
-
Tort rocher
-
Tort czekoladowy
Więcej informacji na temat tortu marcello
Tort Marcello z wiśniami i czekoladą to rewelacyjny pomysł na pyszny deser lub ciasto okolicznościowe. Świetnie sprawdzi się na urodziny, święta, wesela, czy inne uroczyste okazje. Jest nie tylko pyszny, ale odpowiednio udekorowany pięknie prezentuje się na stole i przyciąga uwagę każdego gościa. Jego przygotowanie jest jednak dość czasochłonne, dlatego zaplanuj sobie to odpowiednio wcześnie, ponieważ niestety nie należy on do ciast, które bez problemu przygotujesz na ostatnią chwilę. Zdecydowanie warto jednak poświęcić czas na jego przygotowanie, efekt na pewno Cię zadowoli! Jak zrobić czekolady tort marcello, aby był naprawdę przepyszny i dobry na każdą okazję? Koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz najlepszy, sprawdzony przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Składniki niezbędne do przygotowania tortu to jajka, mąka, skrobia ziemniaczana, czekolada, cukier puder, ksylitol, kakao, masło, śmietanka oraz wiśnie. Do tortów najczęściej wykorzystuje się biszkopt nasączony alkoholem (na przykład likierem wiśniowym), jednak jest to opcjonalne. Bez nasączania, ciasto również będzie smaczne, a biszkopt dobry i wilgotny. Przepis na tort Marcello jest dość złożony. Zacznij od przygotowania warstw biszkoptowych, następnie przygotuj masę czekoladową, a po przełożeniu wszystkich warstw, czyli biszkoptu, kremu i wiśni, całość polej domową polewą czekoladową i udekoruj wiśniami lub innymi kolorowymi owocami. To tort idealny dla wszystkich, którzy lubią mocno czekoladowe ciasta z kremem. Mimo że tort Marcello jest bardzo słodki i intensywnie czekoladowy, dzięki obecności lekko kwaskowatych wiśni, nie jest mdły, a wszystkie smaki i składniki idealnie się komponują. Jeśli planujesz przygotować tort Marcello, koniecznie poznaj nasz przepis, który pokaże Ci jak upiec to wyjątkowe ciasto krok po kroku.
Alergeny w torcie marcello
Lista alergenów dla tortu marcello przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 750
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
- Czekolada deserowa
- Śmietanka kremowa 36%
- Czekolada mleczna
Wartości odżywcze tortu marcello
Jeśli chcesz obniżyć indeks glikemiczny ciasta, użyj ksylitolu zamiast cukru.
Energia i białka
(220g)
Węglowodany
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Witaminy
(220g)
Składniki mineralne
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.