Polecane przepisy na tosty
-
Śniadanie wiedeńskie
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, dlatego powinniśmy zwracać szczególną uwagę na to, co znajduje się na naszym talerzu. Dzisiaj przedstawię …
10 + 20 min łatwy 1 -
Tosty z awokado
Tosty z awokado to pomysł na szybką przekąskę. Nadają się na śniadanie lub jako przystawka. Te grzanki z awokado i …
20 min łatwy 2 653 kcal -
Jajka po benedyktyńsku z guacamole i łososiem
Lżejsza wersja tosta benedyktyńskiego. Awokado i łosoś to źródło cennych kwasów omega-3. Taka wersja świetnie sprawdzi się jako zdrowszy zamiennik …
30 min łatwy 2 460 kcal -
Jajka po benedyktyńsku w wersji tradycyjnej
Jajka po benedyktyńsku jest to słynna forma śniadaniowa podania jajek. Potrawa ta pochodzi z kuchni amerykańskiej. Jest to danie wysokokaloryczne, …
20 min łatwy 2 859 kcal -
Tosty z piekarnika
Tosty z piekarnika z serem mozzarella i pieczarkami to doskonała propozycja na śniadanie dla dzieci i dorosłych. Pyszne tosty z …
10 + 15 min łatwy 2
Pozostałe przepisy na tosty
-
Croque monsieur
Croque monsieur to francuska zapiekanka z serem, szynką oraz sosem beszamelowym zapiekana w piekarniku. Smaczna kanapka croque monsieur to doskonały …
20 min łatwy 2 436 kcal -
Tosty z jajkiem i bekonem
Tosty z jajkiem i bekonem to doskonały pomysł na śniadanie dla całej rodziny. Pyszne tosty możemy przygotować również z serem. …
25 min łatwy 1 -
Croque madame
Croque madame to francuska kanapka, która przypomina tost. Podaje się ją ze sporą ilością roztopionego sera i jajkiem sadzonym, które …
15 + 15 min łatwy 1 566 kcal -
Omlet z chlebem
Omlet to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, z którym poradzi sobie każdy. Nawet osoba bez doświadczenia kulinarnego. Klasyczny omlet …
10 + 7 min łatwy 1 454 kcal -
Tort z chleba tostowego
Tort z chleba tostowego to danie, które nie tylko pięknie wygląda, ale również wspaniale smakuje. Będzie świetnym wyborem na wszelkiego …
20 min łatwy 10 475 kcal -
Zapiekanka z chleba
Zapiekanka z chleba to smaczne rozwiązanie, jeśli chcesz wykorzystać czerstwy chleb. Pieczony z salami, pomidorem i serem to świetny pomysł …
5 + 10 min łatwy 2 399 kcal
-
Tosty francuskie z jajkiem
Pyszne, łatwe, szybkie tosty francuskie z jajkiem idealne na śniadanie i na kolację nie tylko dla dzieci. Tosty francuskie z …
15 min łatwy 2 559 kcal -
Masło wegańskie
Masło wegańskie to świetna opcja, jeśli nie chcesz lub nie możesz jeść tradycyjnego masła. Nasz przepis na masło wegańskie zawiera …
10 + 3 min łatwy 40 19 kcal -
Tosty z jajkiem sadzonym
Tosty z jajkiem sadzonym to idealna propozycja na śniadanie czy kolację. Chrupiące, lekko opieczone w tosterze pieczywo z towarzystwie sadzonego …
10 + 15 min łatwy 1 407 kcal -
Tosty z jajkiem
Brakuje Ci pomysłu na ciepłe, szybkie śniadanie przed pracą lub lunch w ciągu dnia? Dzisiaj przychodzę z idealną propozycją, koniecznie …
15 + 15 min łatwy 1 381 kcal
-
Tosty z pieczarkami
Tostem nazywamy kromkę pieczywa (zazwyczaj pszennego), która została podpieczona w tosterze; jest to rodzaj grzanki. Idealnie nadają się na śniadanie, …
15 + 5 min łatwy 1 465 kcal -
Tosty francuskie
Zdarzyło Ci się kupić za dużo pieczywa, które musiałaś wyrzucić, bo zrobiło się twarde? Jeżeli tak to wyjaśnię Ci, jak …
15 min łatwy 1 472 kcal -
Tortilla z szynką
Tortilla z szynką to pomysł na prosty, szybki, smaczny i pożywny posiłek dla całej rodziny. Tak naprawdę sprawdzi się zarówno …
10 min łatwy 1 524 kcal -
Jajko po benedyktynsku z serem burrata oraz pesto
Kolejna propozycja przepisu na tosty benedyktyńskie jest bardzo aromatyczne, co zawdzięcza się przepysznemu pesto z suszonych pomidorów. Pesto czerwone bez …
20 min łatwy 2 698 kcal -
Jajka po benedyktyńsku z sosem chrzanowym
Różnica między wersją tradycyjną jajka benedyktyńskiego a tą, o której tutaj mowa to kwestia dotycząca sosu do jajek po benedyktyńsku …
30 min łatwy 2 451 kcal -
Krem kawowy do tortu
Jesteś w trakcie przygotowywania tortu na przyjęcie urodzinowe, ale nie masz pomysłu na krem? Idealnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci …
20 min łatwy 1 1290 kcal
-
Grzanki francuskie
Grzanki francuskie to proste danie przygotowane z czerstwego pieczywa, mleka z jajkiem i cukru jeśli mają być podane na słodko …
10 + 15 min łatwy 2 -
Tosty z mozzarellą
Tosty z mozzarellą to świetny pomysł na niezwykle szybką i pyszną przekąskę. Te tosty w stylu śródziemnomorskim są świetną alternatywą …
10 + 10 min łatwy 4 726 kcal -
Masło z awokado
Masło z awokado to świetna alternatywa i zdrowy zamiennik, który śmiało można wykorzystywać zamiast masła lub margaryny na kanapki. Pasta …
15 min łatwy 1 217 kcal -
Krokiety z chleba tostowego
Krokiety z chleba tostowego to idealna propozycja dla osób, które kochają to tradycyjne danie, jednak nie mają odpowiednio dużo czasu, …
15 + 15 min łatwy 3 412 kcal
-
Chleb tostowy
Pieczywo znane jest od tysięcy lat. Pierwsze wypieki to były placki z mąki i śruty wypiekane w popiele, gorących kamieniach …
90 + 30 min średni 24 -
Chleb w jajku
Słyszałaś kiedyś o tostach francuskich? Ja od dziecka jadłam chleb w jajku, ale dopiero mając kilkanaście lat, dowiedziałam się, że …
15 min łatwy 1 342 kcal -
Pieczywo czosnkowe
Pieczywo czosnkowe to przekąska, której chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Chrupiąca bagietka z masłem czosnkowym i pysznym, ciągnącym się serem …
15 + 20 min łatwy 3 251 kcal
Przepisy na tosty - zobacz, jak zrobić pyszne tosty krok po kroku
Każdy lubi tosty, szczególnie te z opiekacza, pachnące serem i szynką i ociekające majonezem. Nie ma nic lepszego na śniadanie, na przekąskę, lub w przerwie w pracy, niż dobre tosty z opiekacza lub tosty francuskie. Danie to jest stare jak ludzkość, lecz upowszechniło się dopiero w XX wieku wraz z wynalezieniem tostera i opiekacza. Dowiedz się jak zrobić dobre tosty i na czym polegają fajne tosty francuskie. Poznaj najciekawsze przepisy na tosty.
Jak się je tosty i kto pierwszy wymyślił przepisy na tosty
Kto wymyślił pyszne tosty
Tosty stanowią rodzaj grzanek, czyli opiekanego chleba. O ile grzanki mogą mieć postać całej kromki lub chleba pokrojonego w kostkę, tosty stanowią całą kromkę opieczoną lub podsmażoną i podawaną na ciepło. Pod nazwą tosty ukrywają się trzy różne potrawy:
- grzanki z chleba opiekanego w tosterze lub na patelni, podawane podobnie jak zwykłe kanapki na słodko lub na słono. Tosty różnią się tym od zwykłych kanapek, że są podawane na ciepło, gdyż po wystygnięciu nie są już tak smaczne.
- rodzaj kanapki z opiekacza, która składa się z dwóch kawałków chleba tostowego zapieczonego z serem i wędliną w środku,
- francuskie tosty z jajkiem smażone na patelni.
Płaskie, upieczone kawałki chleba, czyli podpłomyki czy maca, znane były w już w zamierzchłych czasach, lecz nie były to tosty w obecnym rozumieniu. Opieczony, ciepły chleb jest bardzo smaczny, szczególnie jeśli się go nie przypali. W wielu kulturach ludzie biedni opiekali sobie nad ogniskiem chleb namoczony w oliwie, mleku lub wodzie. W ten sposób można było też uzdatnić do jedzenia stary, czerstwy chleb. Prawdopodobnie w tej sposób powstały słynne francuskie tosty z jajkiem.
Pyszne tosty z opiekacza pojawiły się dopiero w XX wieku, kiedy to opatentowano tostery. Już wcześniej wynalazcy wymyślali sposób opiekania chleba na drutach. Lecz należało poczekać do upowszechnienia się elektryczności. Początkowo tostery opiekały po jednej stronie i kromki chleba należało przekładać na drugą stronę. Na początku XX wieku powstały tostery ze sprężynką, z których kromki wyskakiwały po opieczeniu. Kolejnym krokiem, który uzupełnił historię tosta, był wynalazek krajalnicy do chleba, która pozwalała kroić chleb na równe kromki.
Tosty są bardzo smaczne, ale czy zdrowe
Obecnie do tostów używany jest głównie specjalny chleb tostowy, którego kromki mają kwadratowy kształt. Chleb tostowy ma bardzo cienką skórkę, zaś jego miękisz jest odpowiednio miękki, tak że w opiekaczu staje się równomiernie opieczony i chrupiący.
Niestety dietetycy ostrzegają przed pieczywem tostowym. Chleb tostowy wypiekany jest z mąki pszennej pozbawionej wartości odżywczych i błonnika. Stanowi on żywność wysokoprzetworzoną, która posiada wiele sztucznych dodatków, spulchniaczy, uzdatniaczy i konserwantów. Ponadto kromka chleba tostowego ma znacznie więcej kalorii niż zwykłego chleba. Chleb tostowy nie zawiera wielu wartości odżywczych i stanowi rodzaj pustych kalorii, przed którymi przestrzegają dietetycy. Ponadto zapiekanie, czy w ogóle smażenie jest niezdrowe jako sposób przygotowywania dań. Dlatego też przygotowując pyszne tosty, warto zadbać, aby nie stały się one podstawą żywienia i codziennym posiłkiem. Natomiast opiekacz do tostów powinien być urządzeniem do zrobienia pysznej przekąski dla gości, na imprezę, czy wtedy gdy nie mamy czasu, lecz nie powinien stać się sposobem na codzienne gotowanie posiłków.
Najciekawsze przepisy na tosty
Kiedy jemy tosty
Tosty najbardziej popularne są w kuchni amerykańskiej i stąd spopularyzowały się na całym świecie. Okazało się, że jest to proste i szybkie jedzenie, choć niekoniecznie zdrowe. Pośpiech i szybkie tempo życia, brak czasu, sprawia, że upowszechniły się metody na szybkie przekąski, zarówno na śniadanie kiedy spieszymy się do pracy czy do szkoły, jak również w czasie przerwy śniadaniowej w pracy.
Toster stał się jednym z podstawowych sprzętów kuchennych w większości gospodarstw domowych i to zarówno singli jak i rodzin. Częstym posiłkiem na śniadanie są francuskie tosty z jajkiem czy też tosty z opiekacza z różnymi dodatkami. Nie ma przecież nic prostszego niż włożenie między dwie kromki chleba tostowego najróżniejszych dodatków jak ser, wędlina, pomidor itp, i zapieczenie kanapki w tosterze. Tosty z opiekacza czy tosty francuskie stały się także ulubionym posiłkiem dzieci.
Tosty stanowią nie tylko szybki posiłek na śniadanie, lecz także fajny pomysł na wycieczką i na imprezę. Opiekacze czy tostownice królują również w firmach, gdzie pracownicy mogą szybko przygotować sobie przekąskę w czasie przerwy.
Francuskie tosty z jajkiem
Szczególnym hitem i ulubioną potrawą dzieci są tak zwane tosty francuskie. Fajne tosty można zrobić w kilka minut i zjeść z dodatkami na słodko i na słono. Historia tego dania sięga zamierzchłych czasów, kiedy to ludzie biedni ratowali wczorajszy, suchy chleb mocząc go w mleku i zapiekając. W krajach europejskich danie to nazywano “starym chlebem” lub “biednym rycerzem”, gdyż właśnie biedni rycerze żywili się chlebem namoczonym w mleku i w jajku.
Dobre tosty francuskie robimy nie w tosterze, lecz na patelni. Najlepszy będzie, już suchy, wczorajszy chleb, ale nadaje się także świeży chleb lub bułka. Kromkę moczymy z obu stron w mleku, a następnie w roztrzepanym jajku. Pamiętaj, że mleka i jajka nie mieszamy ze sobą, lecz kromkę zanurzamy kolejno w mleku, a następnie w jajku. Smażymy z obu stron na patelni, aż jajko się zetnie. Fajne tosty francuskie robimy z dodatkami, jak pieczarki, pomidor, ogórek czy inne. Właściwie pomysłowość nie ma granic. Tosty francuskie są smaczne także podawane na słodko, z miodem czy dżemem.
Jak zrobić dobre tosty
Zrobić dobre tosty nie jest trudno. Jeśli robimy tosty w opiekaczu, przydatny będzie odpowiedni chleb tostowy, który dobrze pasuje do tostera czy opiekacza. Dobre tosty możemy zrobić również na patelni, lecz trzeba je w odpowiednim czasie przewrócić na drugą stronę. Zwykłe tosty po prostu smarujemy masłem i dodajemy słodkie lub słone dodatki, jak na zwykłe kanapki.
Dopiero fajne tosty możemy zrobić w opiekaczu. Przepisy na tosty możemy stworzyć samemu i tu wyobraźnia nie zna granic. Opiekacz przytrzymuje zawartość kanapki i opieka ją równomiernie z obu stron, tak że zawartość nie wypływa.
Co włożyć do środka, aby wyszły nam pyszne tosty? Ideałem jest plasterek szynki, plasterek sera żółtego i warzywa, jak cebula, sałata, pomidory itp. Fajne tosty wychodzą, jeśli do środka dodamy łyżką majonezu, wtedy kanapka ma pyszną wilgotność. Dodatki możemy wymyślić najróżniejsze, według naszego gustu. Mogą to być podsmażone pieczarki, ryba z puszki czy jajko. Ogórki w occie czy papryka będą elementem chrupiącym. Warto dodać również trochę zieleniny jak szpinak sałatkowy, rukolę, czy sałatę. Do tostów nadają się różne rodzaje sera i wędlin, zaś jako dodatek najróżniejsze warzywa.