Szaszłyki drobiowe

Opublikowano: 05.04.2022 r., 8:09 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szaszłyki drobiowe podane z dodatkiem warzyw na ciemnym talerzu.
Szaszłyki drobiowe
Szaszłyki drobiowe to świetna propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Szaszłyki są nisko kaloryczne i łatwe do zjedzenia. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszne danie pieczone w piekarniku.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 25 min
413 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Udko kurczaka ze skórą (1000 g)
  • Cebula 2 średnie sztuki (300 g)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
  • Jajko (3 szt.)
  • Bułka tarta (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy, curry, papryka ostra, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, blaszka do pieczenia, patyczki do szaszłyków, maszynka do mielenia

Przepis na szaszłyki drobiowe krok po kroku

Mięso z udek odetnij od kości i pokrój w paski.

Umieść w misce, dodaj sól, pieprz, sos sojowy.

Obierz czosnek i cebulę z łupiny i posiekaj bardzo drobno.

Dodaj paprykę ostrą, curry i wymieszaj dokładnie.

Mięso odstaw na 30 minut.

Zmiel w maszynce do mielenia mięsa.

Dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.

Do masy dodaj jajko i bułkę tartą w razie potrzeby.

Patyczki do szaszłyków namocz w wodzie przez 20 minut.

Mięso nadziewaj na patyczki, formując dłonią.

Ułóż szaszłyki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 25 minut.

Szaszłyki podawaj z dodatkiem chleba typu lawasz oraz dodatkiem świeżych warzyw.

Jak oceniasz przepis na szaszłyki drobiowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,4% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat szaszłyków drobiowych

Szaszłyki drobiowe to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Szaszłyki są bardzo pożywne i aromatyczne. Mięso pieczone nie zawiera dodatku tłuszczu i jest bardzo soczyste. Przepis na szaszłyki drobiowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia szaszłyków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: udka z kurczaka, cebula, czosnek, natka pietruszki, papryka ostra, curry, sos sojowy, sól, pieprz, olej rzepakowy, jajko, bułka tarta.

Jak zrobić szaszłyki drobiowe? Mięso z udek odetnij od kości i pokrój w paski. Umieść w misce, dodaj sól, pieprz, sos sojowy. Obierz czosnek i cebulę z łupiny i posiekaj bardzo drobno. Dodaj paprykę ostrą, curry i wymieszaj dokładnie. Mięso odstaw na 30 minut. Zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj. Do masy dodaj jajko i bułkę tartą w razie potrzeby. Patyczki do szaszłyków namocz w wodzie przez 20 minut. Mięso nadziewaj na patyczki, formując dłonią. Ułóż szaszłyki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut. Szaszłyki podawaj z dodatkiem chleba typu lawasz oraz dodatkiem świeżych warzyw.

Udka z kurczaka są źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm. Białko jest składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie, bierze udział w szeregach reakcji odpowiadających za metabolizm. Jest także potrzebne do budowy komórek naszego ciała. Dlatego powinniśmy dbać o prawidłową podaż tego makroskładnika. Zawsze staraj się wybierać mięso z chowu bez antybiotyków. Dobrej jakości mięso ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

Podsumowując pyszne szaszłyki pieczone w piekarniku to najlepsze danie na obiad dla całej rodziny. Możesz użyć także innej części kurczaka. Szaszłyki pieczone w piekarniku zawierają małą ilość kalorii. Szaszłyki są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Szaszłyki odgrzać można w sosie śmietanowym z dodatkiem curry.

Alergeny w szaszłykach drobiowych

Lista alergenów dla szaszłyków drobiowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze szaszłyków drobiowych

na 100g gotowej potrawy

Szaszłyki drobiowe to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Szaszłyki nie zawierają dużej ilości kalorii i świetnie sprawdzą się w diecie redukcyjnej oraz osób chorujących na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
206.87
413.74
Białko (g)
12.47
24.94

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
6.37
12.74
Węglowodany przyswajalne (g)
5.78
11.56
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.59
1.19

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
14.32
28.64
Tłuszcze nasycone (g)
4.50
9.01
Tłuszcze nienasycone (g)
9.82
19.64
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.58
13.16
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.24
6.47
Cholesterol (mg)
95.59
191.18

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
33.68
67.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.25
0.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.46
0.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.50
3.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.27
0.53
Witamina E (mg)
0.16
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
33.68
67.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.37
6.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
17.43
34.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.19
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
112.59
225.18
Potas (mg)
179.05
358.11
Wapń (mg)
26.90
53.80
Fosfor (mg)
131.81
263.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.51
35.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.94
1.89
Cynk (mg)
1.16
2.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szaszłyków drobiowych 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szaszłyków drobiowych

Koszt składników
34.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka ze skórą
1000 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 1000 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Bułka tarta
100 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 100 g
Koszt składników
34.80