Zobacz pytania podobne do jak zrobić szaszłyki?
To może wydać Ci się interesujące
-
Grillowanie - opis, potrawy, przepisy, porady, ciekawostki
-
Szaszłyki - przepisy, sposoby przygotowania, dodatki, porady
-
Potrawy na grilla - przedstawiamy zbiór najlepszych dań na grilla
-
Szaszłyki na grilla
-
Szaszłyki z piekarnika
-
Szaszłyki z kurczaka
-
Szaszłyki drobiowe
-
Szaszłyki z kurczaka z piekarnika
-
Marynata do szaszłyków
-
Szaszłyki na grilla z kurczaka
-
Szaszłyki z mięsa mielonego
-
Szaszłyki z kiełbasy
-
Szaszłyk z karkówki
-
Szaszłyki z krewetek
-
Szaszłyki z kurczakiem na grilla
-
Szaszłyki z cukinią
-
Szaszłyki z piekarnika z kurczaka
-
Szaszłyki wieprzowe
-
Szaszłyki wegetariańskie
-
Szaszłyki z indyka
-
Szaszłyki warzywne z grilla
-
Marynata do szaszłyków z kurczaka
-
Szaszłyki z ananasem
-
Szaszłyki z tofu
-
Szaszłyki z łososiem
Te artykuły mogą Cię zainteresować
-
Artykuł sponsorowanyWege grill - bogactwo smaków i możliwości
Grillowanie kojarzy się głównie z typowo mięsnymi, ciężkimi i tłustymi daniami. Nic więc dziwnego, że wiele osób nie wyobraża sobie tego popołudniowego spotkania w gronie przyjaciół i rodziny bez mięs.
-
Na wiosnęTe błędy mogą zepsuć każde grillowanie – zobacz, jak ich uniknąć
Sezon grillowy w pełni i planujesz spożywanie posiłków w ogrodzie? Sprawdź, jakich błędów przy grillowaniu warto unikać.
-
Najpopularniejsze przepisyDodatki do grilla – 4 przysmaki, które będą idealne do grilla
Dodatki do grilla to ważny element na biesiadnym stole. Sprawdź najlepsze inspiracje na przystawki i dodatki do grilla.
-
Najpopularniejsze przepisyTanie jedzenie z grilla – te potrawy nie zrujnują twojego budżetu
Tanie jedzenie z grilla wcale nie musi oznaczać nudy i monotonii. Sprawdź najlepsze przepisy na grilla, które nie kosztują dużo.
-
Najpopularniejsze przepisyFit grill – oto 4 pomysły na dietetyczne potrawy z grilla
Fit grill i dietetyczne dania na grilla to świetna alternatywa dla tradycyjnych i tłustych potraw. Sprawdź najlepsze przepisy.
-
Tylko u nasGrill wegetariański – 4 pomysły na wegetariańskie potrawy z grilla
Grill wegetariański w dzisiejszych czasach już nikogo nie zaskakuje. Sprawdź najlepsze przepisy na grilla bez mięsa.
-
Najpopularniejsze przepisyGrill dla dzieci – oto 4 potrawy z grilla, które pokochają twoje dzieci
Grill dla dzieci może stanowić niemałe wyzwanie, gdyż najmłodsi członkowie rodziny bywają wybredni. Sprawdź przepisy na grilla dla dzieci.
-
Najpopularniejsze przepisyDania na grilla - oto 4 pomysły na wyjątkowe przepisy na grilla
Dania na grilla to całe mnóstwo propozycji i inspiracji kulinarnych. Sprawdź najlepsze przepisy na grilla i poznaj smaczne propozycje.
-
Na latoCo na grilla? Oto 4 pomysły na nietuzinkowe dania z grilla
Co na grilla warto wybrać, aby zaskoczyć gości? Sprawdź najlepsze inspiracje na potrawy i dania z grilla.
Jak zrobić szaszłyki? Co jeszcze warto wiedzieć?
Tradycyjne szaszłyki opiekane były bezpośrednio nad ogniem, ale teraz piecze się je na rożnie albo grilluje. To bardzo popularne danie serwowane jest w sezonie letnim, przy okazji różnych spotkań i przyjęć. Szaszłyki to danie idealne na grilla, ale nie tylko. Są smaczne, a przy okazji bardzo proste w przygotowaniu. W dodatku można zrobić je na kilka sposobów. A więc jak zrobić szaszłyki? Oto najprostszy przepis na szaszłyki:
1. Jeśli używasz mięsa, tofu lub ryby, dobrze jest je wcześniej zamarynować. Dzięki temu będą smaczniejsze, a ich struktura stanie się bardziej jędrna.
2. Przygotuj ulubione warzywa, świetnie sprawdzą się:
- z papryką,
- z cukinią,
- z bakłażanem,
- z cebulą,
- z czosnkiem.
3. Możesz dodać również grzyby: boczniaki lub pieczarki. A także owoce np. ananasa.
4. Warzywa i inne dodatki polej oliwą i przypraw ulubionymi ziołami.
5. Wszystkie składniki nakładaj na długie patyczki szaszłykowe w dowolnej kolejności.
6. Szaszłyki możesz upiec w piekarniku (ok. 20-30 min) lub zgrillować (15-20 min).
Szaszłyki smakują naprawdę pysznie nie tylko grillowane, ale też z piekarnika. Nie ma jednego uniwersalnego sposobu na szaszłyki. Można je zrobić z wielu różnych składników, dodawać ulubione dodatki i serwować z różnymi sosami. Dzięki czemu to danie, które nigdy się nie nudzi. Idealnie sprawdza się na wszelkiego rodzaju przyjęcia. Należy jednak pamiętać, że szaszłyki najlepiej smakują na ciepło, dlatego dobrze jest podawać je zaraz po upieczeniu.
Zastanawiasz się, z czego zrobić szaszłyki? Tak naprawdę ogranicza nas tylko wyobraźnia. Do szaszłyków świetnie sprawdzi się mięso, zarówno:
- wołowe,
- wieprzowe,
- drobiowe.
A także ryby i owoce morza, zwłaszcza łosoś, czy krewetki. Mięso na szaszłyki, nieważne czy tradycyjne, czy z ryby, powinno być wcześniej dobrze zamarynowane. To właśnie ten proces sprawia, że staje się ono smaczne, delikatne i bardzo miękkie. Przygotowanie marynaty do szaszłyków nie jest trudne. Wystarczy tylko oliwa lub olej, a także ulubione zioła i przyprawy. Do mięsa świetnie sprawdzi się tymianek, oregano, słodka papryka, czy czosnek. Natomiast ryby najlepiej wzbogacić o sok z cytryny, bazylię, koperek i pieprz ziołowy. Marynatę można też przygotowywać na bazie musztardy, czy ketchupu. Warto wiedzieć, że dodatek kwaśnych produktów np. octu jabłkowego, czy soku z cytryny, chroni mięso przed wnikaniem w jego głąb szkodliwych substancji.
Najlepsze szaszłyki, to niewątpliwie te robione samodzielnie w domu. Są nie tylko pyszne, ale też dobre dla zdrowia. Wiele osób obawia się, że będąc na diecie, nie można sięgać po to danie. Nie jest to prawda. Oczywiście wszystko zależy od tego jak je podamy, jednak szaszłyki mogą być naprawdę lekką i smaczną pozycją w menu. O czym należy pamiętać? Zamiast czerwonego mięsa, które jest przepełnione tłuszczem, warto raczej sięgnąć po drób, ryby, czy roślinne zamienniki. Dobrze też zadbać o odpowiednią porcję warzyw, owoców i grzybów. Świetnie komponują się z mięsem i dostarczają błonnika, a także niezbędnych witamin. Ważne, by było ich więcej niż mięsa. Dzięki temu szaszłyki pozwolą na włączenie do diety większej ilości prozdrowotnych składników.