Szaszłyki drobiowe
- Udko kurczaka ze skórą (1000 g)
- Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
- Olej rzepakowy (50 ml)
- Jajko (3 szt.)
- Bułka tarta (100 g)
Przepis na szaszłyki drobiowe krok po kroku
Mięso z udek odetnij od kości i pokrój w paski.
Umieść w misce, dodaj sól, pieprz, sos sojowy.
Obierz czosnek i cebulę z łupiny i posiekaj bardzo drobno.
Dodaj paprykę ostrą, curry i wymieszaj dokładnie.
Mięso odstaw na 30 minut.
Zmiel w maszynce do mielenia mięsa.
Dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.
Do masy dodaj jajko i bułkę tartą w razie potrzeby.
Patyczki do szaszłyków namocz w wodzie przez 20 minut.
Mięso nadziewaj na patyczki, formując dłonią.
Ułóż szaszłyki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 25 minut.
Szaszłyki podawaj z dodatkiem chleba typu lawasz oraz dodatkiem świeżych warzyw.
Więcej informacji na temat szaszłyków drobiowych
Szaszłyki drobiowe to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Szaszłyki są bardzo pożywne i aromatyczne. Mięso pieczone nie zawiera dodatku tłuszczu i jest bardzo soczyste. Przepis na szaszłyki drobiowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia szaszłyków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: udka z kurczaka, cebula, czosnek, natka pietruszki, papryka ostra, curry, sos sojowy, sól, pieprz, olej rzepakowy, jajko, bułka tarta.
Jak zrobić szaszłyki drobiowe? Mięso z udek odetnij od kości i pokrój w paski. Umieść w misce, dodaj sól, pieprz, sos sojowy. Obierz czosnek i cebulę z łupiny i posiekaj bardzo drobno. Dodaj paprykę ostrą, curry i wymieszaj dokładnie. Mięso odstaw na 30 minut. Zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj. Do masy dodaj jajko i bułkę tartą w razie potrzeby. Patyczki do szaszłyków namocz w wodzie przez 20 minut. Mięso nadziewaj na patyczki, formując dłonią. Ułóż szaszłyki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut. Szaszłyki podawaj z dodatkiem chleba typu lawasz oraz dodatkiem świeżych warzyw.
Udka z kurczaka są źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm. Białko jest składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie, bierze udział w szeregach reakcji odpowiadających za metabolizm. Jest także potrzebne do budowy komórek naszego ciała. Dlatego powinniśmy dbać o prawidłową podaż tego makroskładnika. Zawsze staraj się wybierać mięso z chowu bez antybiotyków. Dobrej jakości mięso ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
Podsumowując pyszne szaszłyki pieczone w piekarniku to najlepsze danie na obiad dla całej rodziny. Możesz użyć także innej części kurczaka. Szaszłyki pieczone w piekarniku zawierają małą ilość kalorii. Szaszłyki są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Szaszłyki odgrzać można w sosie śmietanowym z dodatkiem curry.
Alergeny w szaszłykach drobiowych
Lista alergenów dla szaszłyków drobiowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
Wartości odżywcze szaszłyków drobiowych
Szaszłyki drobiowe to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Szaszłyki nie zawierają dużej ilości kalorii i świetnie sprawdzą się w diecie redukcyjnej oraz osób chorujących na cukrzycę.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.