Szarlotka z bezą
- Mąka pszenna typ 500 - 3 szklanki mąki (400 g)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - pół szklanki (135 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
- Masło - 1 kostka (250 g)
- Jajko - 5 sztuk (5 szt.)
- Jabłko - 5 sztuk (1000 g)
Przepis na szarlotkę z bezą krok po kroku
Do miski dodaj mąkę, pół porcji ksylitolu, proszek do pieczenia.
Masło drobno posiekaj i dodaj do miski z suchymi składnikami.
Całość posiekaj, aż powstanie kruszonka.
Oddziel białka od żółtek.
Żółtka dodaj do miski z mąką i masłem i zagniataj ciasto do połączenia składników.
Uformuj kulę, zawiń w folię aluminiową i odstaw do lodówki na godzinę.
Połowę jabłek obierz ze skórki.
Zetrzyj jabłka na tarce o grubych oczkach.
Dodaj cynamon i wymieszaj.
Wyjmij ciasto z lodówki, odetnij ok. ⅓ i schowaj tą cześć do lodówki.
Z reszty ciasta rozwałkuj cienki placek i ułóż na dnie formy do pieczenia wyłożonej papierem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 10 min.
Białka ubij na sztywną pianę.
Stopniowo dodawaj ksylitol cały czas ubijając.
Na upieczony spód ciasta wyłóż jabłka i bezę.
Pozostałą ilość ciasta zetrzyj na tarce na wierzch tworząc kruszonkę.
Piecz ok. 40 min
-
Szarlotka
-
Szarlotka z kruszonką
-
Szarlotka sypana
-
Szarlotka krucha
-
Szarlotka z budyniem
-
Szarlotka na kruchym cieście
-
Szarlotka królewska
-
Szybka szarlotka
-
Szarlotka na dużą blachę
-
Szarlotka z pianką
-
Szarlotka z jabłkami
-
Fit szarlotka
-
Klasyczna szarlotka na kruchym cieście
-
Szarlotka Thermomix
-
Szarlotka z jabłkiem
-
Szarlotka bezglutenowa
-
Ciasto na szarlotkę
-
Szarlotka z papierówek
-
Szarlotka
Więcej informacji na temat szarlotki z bezą
Pyszna szarlotka z bezą na kruchym cieście to ciasto, które po prostu trzeba znać. Jest bardzo delikatna, maślana i kremowa w smaku, a świeże sezonowe jabłka, korzenne przyprawy, dobra, delikatna beza i chrupiąca kruszonka na wierzchu nadają jej niepowtarzalnego smaku. Jabłecznik z bezą świetnie smakuje o każdej porze roku, najczęściej jednak przygotowuje się ją jesienią, w sezonie najlepszych jabłek, jako osłodę na pochmurne, zimowe dni. Łatwa szarlotka z bezą to ciasto idealne na każdą okazję, zarówno jako tort okolicznościowy, ciasto na spotkanie z rodziną i przyjaciółmi, czy nawet słodki dodatek do grilla. Jeśli nie wiesz jak zrobić placek z jabłkami i bezą, jesteś w najlepszym miejscu. Koniecznie poznaj przepis na szarlotkę z bezą, która sprawdzi się jako ciasto na każdą okazję. Co będzie Ci potrzebne, aby przygotować to wyjątkowe ciasto? Oczywiście jabłka - do szarlotek najlepiej sprawdzą się antonówki lub szare renety. Składniki niezbędne do przygotowania kruchego ciasta to mąka (szczególnie polecana do ciast kruchych jest krupczatka, mąka tortowa lub ich mieszanka), jajko, cukier (a najlepiej ksylitol, aby niepotrzebnie nie zwiększać kaloryczności i indeksu glikemicznego ciasta), masło lub dobrej jakości margaryna oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki wystarczy połączyć i zagniatać rękami do uzyskania jednolitej, gładkiej masy, z której następnie należy uformować kulę i odłożyć do lodówki. W tym czasie należy zająć się jabłkami - zetrzeć je na tarce o grubych oczkach, wymieszać z dużą ilością cynamonu i opcjonalnie rodzynek, jeśli lubisz je jako dodatek do ciasta. Następnie ciasto wyjęte z lodówki wystarczy podzielić na dwie części - pierwszą rozwałkować i ułożyć na dnie blachy do pieczenia i upiec, drugą zetrzeć na tarce na kruszonkę. Upieczony spód ciasta należy przykryć warstwą jabłek, przykryć warstwą bezy, czyli ubitych białek jaj z cukrem i na koniec posypać kruszonką. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut. Gotowe!
Alergeny w szarlotce z bezą
Lista alergenów dla szarlotki z bezą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze szarlotki z bezą
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.