Szarlotka z bezą

Opublikowano: 22.05.2021 r., 13:22 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szarlotka z puszystą bezą
Szarlotka z bezą
Pyszna szarlotka z bezą na kruchym cieście, idealna na każdą okazję. Kruche ciasto i kruszonka, korzenne jabłka i rozpływająca się w ustach, słodka beza.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie 40 min
440 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 3 szklanki mąki (400 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) - pół szklanki (135 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
  • Masło - 1 kostka (250 g)
  • Jajko - 5 sztuk (5 szt.)
  • Jabłko - 5 sztuk (1000 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, tarka, stolnica, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia, wałek

Przepis na szarlotkę z bezą krok po kroku

Do miski dodaj mąkę, pół porcji ksylitolu, proszek do pieczenia.

Masło drobno posiekaj i dodaj do miski z suchymi składnikami.

Całość posiekaj, aż powstanie kruszonka.

Oddziel białka od żółtek.

Żółtka dodaj do miski z mąką i masłem i zagniataj ciasto do połączenia składników.

Uformuj kulę, zawiń w folię aluminiową i odstaw do lodówki na godzinę.

Połowę jabłek obierz ze skórki.

Zetrzyj jabłka na tarce o grubych oczkach.

Dodaj cynamon i wymieszaj.

Wyjmij ciasto z lodówki, odetnij ok. ⅓ i schowaj tą cześć do lodówki.

Z reszty ciasta rozwałkuj cienki placek i ułóż na dnie formy do pieczenia wyłożonej papierem.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 10 min.

Białka ubij na sztywną pianę.

Stopniowo dodawaj ksylitol cały czas ubijając.

Na upieczony spód ciasta wyłóż jabłka i bezę.

Pozostałą ilość ciasta zetrzyj na tarce na wierzch tworząc kruszonkę.

Piecz ok. 40 min

Jak oceniasz przepis na szarlotkę z bezą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,2% osób

Więcej informacji na temat szarlotki z bezą

Pyszna szarlotka z bezą na kruchym cieście to ciasto, które po prostu trzeba znać. Jest bardzo delikatna, maślana i kremowa w smaku, a świeże sezonowe jabłka, korzenne przyprawy, dobra, delikatna beza i chrupiąca kruszonka na wierzchu nadają jej niepowtarzalnego smaku. Jabłecznik z bezą świetnie smakuje o każdej porze roku, najczęściej jednak przygotowuje się ją jesienią, w sezonie najlepszych jabłek, jako osłodę na pochmurne, zimowe dni. Łatwa szarlotka z bezą to ciasto idealne na każdą okazję, zarówno jako tort okolicznościowy, ciasto na spotkanie z rodziną i przyjaciółmi, czy nawet słodki dodatek do grilla. Jeśli nie wiesz jak zrobić placek z jabłkami i bezą, jesteś w najlepszym miejscu. Koniecznie poznaj przepis na szarlotkę z bezą, która sprawdzi się jako ciasto na każdą okazję. Co będzie Ci potrzebne, aby przygotować to wyjątkowe ciasto? Oczywiście jabłka - do szarlotek najlepiej sprawdzą się antonówki lub szare renety. Składniki niezbędne do przygotowania kruchego ciasta to mąka (szczególnie polecana do ciast kruchych jest krupczatka, mąka tortowa lub ich mieszanka), jajko, cukier (a najlepiej ksylitol, aby niepotrzebnie nie zwiększać kaloryczności i indeksu glikemicznego ciasta), masło lub dobrej jakości margaryna oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki wystarczy połączyć i zagniatać rękami do uzyskania jednolitej, gładkiej masy, z której następnie należy uformować kulę i odłożyć do lodówki. W tym czasie należy zająć się jabłkami - zetrzeć je na tarce o grubych oczkach, wymieszać z dużą ilością cynamonu i opcjonalnie rodzynek, jeśli lubisz je jako dodatek do ciasta. Następnie ciasto wyjęte z lodówki wystarczy podzielić na dwie części - pierwszą rozwałkować i ułożyć na dnie blachy do pieczenia i upiec, drugą zetrzeć na tarce na kruszonkę. Upieczony spód ciasta należy przykryć warstwą jabłek, przykryć warstwą bezy, czyli ubitych białek jaj z cukrem i na koniec posypać kruszonką. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut. Gotowe!

Alergeny w szarlotce z bezą

Lista alergenów dla szarlotki z bezą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze szarlotki z bezą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
220.34
440.69
Białko (g)
4.68
9.36

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
27.44
54.88
Węglowodany przyswajalne (g)
26.27
52.55
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.17
2.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
11.48
22.96
Tłuszcze nasycone (g)
7.54
15.08
Tłuszcze nienasycone (g)
3.94
7.88
Cholesterol (mg)
75.57
151.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
105.57
211.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.13
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
102.54
205.08
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.20
0.40
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.33
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.33
2.66
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
36.44
72.87
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
31.23
62.47
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
22.01
44.02
Potas (mg)
118.77
237.53
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
27.44
54.88
Fosfor (mg)
74.77
149.54
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.29
22.57
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.39
2.79
Cynk (mg)
0.41
0.82
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.13
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szarlotki z bezą 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szarlotki z bezą

Koszt składników
44.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
3 szklanki mąki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
135 g
pół szklanki
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.94
Za 135 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Jajko
5 szt.
5 sztuk
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Jabłko
1000 g
5 sztuk
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 6
2.78
Za 1000 g
Koszt składników
44.60