Śledzie z czosnkiem
- Śledź filet (400 g)
- Cebula - 2 cebule (200 g)
- Czosnek - 1 główka czosnku (50 g)
- Olej rzepakowy (130 ml)
Przepis na śledzie z czosnkiem krok po kroku
Śledzie przekładamy do miski i moczymy je w wodzie około 3 godzin. W międzyczasie drobno kroimy cebulę oraz obieramy ząbki czosnku.
Gotowe ząbki drobno siekamy lub przepuszczamy przez prasę do czosnku, natomiast filety śledziowe kroimy na mniejsze kawałki.
Do słoika lub innego zamykanego naczynia przekładamy cebulę, czosnek oraz majeranek. Na to układamy kawałki ryby. Całość zalewamy olejem rzepakowym i szczelnie zamykamy.
Śledzie powinny marynować się około 24 godzin.
-
Śledzie w occie
-
Śledzie po japońsku
-
Śledź w oleju
-
Kiszone śledzie
-
Śledź po żydowsku
-
Śledzie ze śliwkami
-
Śledzie z grzybami marynowanymi
-
Śledzie pod pierzynką z serem
-
Śledzie z cebulką w oleju i occie
-
Śledź w oleju lnianym
-
Rolmopsy po kaszubsku
-
Śledzie marynowane w oleju
-
Śledzie w oleju z musztardą
-
Śledzie w oleju z żurawiną
-
Delikatne śledzie w oleju
-
Śledzie marynowane w oleju na wigilię
-
Śledzie solone w oleju
-
Śledzie w oleju z cebulą i ogórkiem
-
Śledzie w oleju
Więcej informacji na temat śledzi z czosnkiem
Pyszne śledzie z czosnkiem w oleju to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się na śniadanie, przystawkę lub podwieczorek. Śledzie solone z cebulą, czosnkiem i majerankiem w zalewie są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczna przystawka zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić ją o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić śledzie marynowane w oleju? Przygotowanie ich jest bardzo łatwe. Na początku śledzie przekładamy do miski i moczymy je w wodzie około 3 godzin. W międzyczasie drobno kroimy cebulę oraz obieramy ząbki czosnku. Gotowe ząbki drobno siekamy lub przepuszczamy przez prasę do czosnku, natomiast filety śledziowe kroimy na mniejsze części. Do słoika lub innego zamykanego naczynia przekładamy cebulę, czosnek oraz majeranek. Na to układamy kawałki ryby. Całość zalewamy olejem rzepakowym i szczelnie zamykamy. Śledzie powinny marynować się około 24 godzin.
Sprawdzony przepis na śledzie z czosnkiem nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się ona między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Jej działanie lecznicze znane jest od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli był polecany podczas leczenia chorób reumatycznych, a syrop z cebuli to doskonałe lekarstwo na przeziębienia. Kiedyś podczas kataru wąchało się surową cebulę ze względu na jej dobry wpływ na układ oddechowy. Cebula była także stosowana w leczeniu szkorbutu. Ponadto jest bogactwem fosforu, magnezu, cynku oraz krzemu, który poprawia naszą odporność. Warzywo jest również skuteczne w profilaktyce raka jamy ustnej, gardła czy jajnika.
Śledzie z cebulą i czosnkiem odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Sałatka śledziowa z czosnkiem również doskonale się tu sprawdzi. Ich smak możemy również podkręcić cytryną. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w śledziach z czosnkiem
Lista alergenów dla śledzi z czosnkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Śledź filet
Wartości odżywcze śledzi z czosnkiem
Danie ma niski IG, dzięki czemu możemy na stałe wprowadzić je do naszego menu.
Energia i białka
(780g)
Węglowodany
(780g)
Tłuszcze
(780g)
Witaminy
(780g)
Składniki mineralne
(780g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.