Śledzie z czosnkiem

Opublikowano: 05.04.2022 r., 17:59 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Marynowane śledzie z czosnkiem
Śledzie z czosnkiem
Śledzie z czosnkiem to doskonały pomysł na przystawkę. Są pyszne w smaku oraz łatwe w przygotowaniu. Spróbuj ich koniecznie, a zagoszczą u Ciebie na stałe!
Przygotowanie 30 min
Marynowanie 15 min
1956 kcal
Kcal w porcji
780 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Śledź filet (400 g)
  • Cebula - 2 cebule (200 g)
  • Czosnek - 1 główka czosnku (50 g)
  • Olej rzepakowy (130 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
majeranek
Sprzęt kuchenny
słoik, praska do czosnku, miska

Przepis na śledzie z czosnkiem krok po kroku

Śledzie przekładamy do miski i moczymy je w wodzie około 3 godzin. W międzyczasie drobno kroimy cebulę oraz obieramy ząbki czosnku.

Gotowe ząbki drobno siekamy lub przepuszczamy przez prasę do czosnku, natomiast filety śledziowe kroimy na mniejsze kawałki.

Do słoika lub innego zamykanego naczynia przekładamy cebulę, czosnek oraz majeranek. Na to układamy kawałki ryby. Całość zalewamy olejem rzepakowym i szczelnie zamykamy.

Śledzie powinny marynować się około 24 godzin.

Jak oceniasz przepis na śledzie z czosnkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,2% osób

Więcej informacji na temat śledzi z czosnkiem

Pyszne śledzie z czosnkiem w oleju to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się na śniadanie, przystawkę lub podwieczorek. Śledzie solone z cebulą, czosnkiem i majerankiem w zalewie są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczna przystawka zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić ją o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić śledzie marynowane w oleju? Przygotowanie ich jest bardzo łatwe. Na początku śledzie przekładamy do miski i moczymy je w wodzie około 3 godzin. W międzyczasie drobno kroimy cebulę oraz obieramy ząbki czosnku. Gotowe ząbki drobno siekamy lub przepuszczamy przez prasę do czosnku, natomiast filety śledziowe kroimy na mniejsze części. Do słoika lub innego zamykanego naczynia przekładamy cebulę, czosnek oraz majeranek. Na to układamy kawałki ryby. Całość zalewamy olejem rzepakowym i szczelnie zamykamy. Śledzie powinny marynować się około 24 godzin.

Sprawdzony przepis na śledzie z czosnkiem nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się ona między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Jej działanie lecznicze znane jest od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli był polecany podczas leczenia chorób reumatycznych, a syrop z cebuli to doskonałe lekarstwo na przeziębienia. Kiedyś podczas kataru wąchało się surową cebulę ze względu na jej dobry wpływ na układ oddechowy. Cebula była także stosowana w leczeniu szkorbutu. Ponadto jest bogactwem fosforu, magnezu, cynku oraz krzemu, który poprawia naszą odporność. Warzywo jest również skuteczne w profilaktyce raka jamy ustnej, gardła czy jajnika.

Śledzie z cebulą i czosnkiem odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Sałatka śledziowa z czosnkiem również doskonale się tu sprawdzi. Ich smak możemy również podkręcić cytryną. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w śledziach z czosnkiem

Lista alergenów dla śledzi z czosnkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź filet

Wartości odżywcze śledzi z czosnkiem

na 100g gotowej potrawy

Danie ma niski IG, dzięki czemu możemy na stałe wprowadzić je do naszego menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(780g)
Energia (kcal)
250.83
1956.50
Białko (g)
9.92
77.38
Fenyloalanina (mg)
0.41
3.20
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(780g)
Węglowodany (g)
4.52
35.23
Węglowodany przyswajalne (g)
3.95
30.78
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.57
4.45

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(780g)
Tłuszcz (g)
21.36
166.61
Tłuszcze nasycone (g)
2.83
22.04
Tłuszcze nienasycone (g)
18.53
144.57
Tłuszcze jednonasycone (g)
12.92
100.78
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.61
43.78
Cholesterol (mg)
30.77
240.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(780g)
Witamina A (µg (mcg))
14.36
112.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.44
3.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
7.03
54.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.26
33.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
2.15
16.80
Witamina E (mg)
0.56
4.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
14.36
112.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
1.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.73
13.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
10.19
79.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.58
4.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(780g)
Sód (mg)
48.27
376.50
Potas (mg)
230.83
1800.50
Wapń (mg)
46.73
364.50
Fosfor (mg)
138.27
1078.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.58
160.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.73
5.67
Cynk (mg)
0.63
4.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny śledzi z czosnkiem 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania śledzi z czosnkiem

Koszt składników
27.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź filet
400 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
11.20
Za 400 g
Cebula
200 g
2 cebule
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Czosnek
50 g
1 główka czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 50 g
Olej rzepakowy
130 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.91
Za 130 ml
Koszt składników
27.00