Przepis na śledzie w oleju z musztardą krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
To będzie niezbędne
miska, lodówka

Śledzie przełóż do miski, zalej wodą i odstaw na kilka godzin moczenia.

Płaty śledzi osusz za pomocą ręcznika papierowego, natrzyj musztardą i przełóż do półmiska.

Dodaj rozgniecione ziele angielskie oraz liście laurowe.

Całość przykryj posiekaną cebulą i polej olejem rzepakowym.

Odłóż śledzie do lodówki pod przykryciem na 2-3 dni.

śledzie w oleju z musztardą
Śledzie w oleju z musztardą
Koszt przygotowania dania
5.74 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
186 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
0

Śledzie w oleju z musztardą - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o śledziach w oleju z musztardą

Śledzie w oleju z musztardą to potrawa, która gości na naszych stołach mam wrażenie coraz rzadziej, a jest to idealny sposób na włączenie cennych ryb do naszego jadłospisu.

Ryby to idealny pomysł na zdrowy obiad pełen witamin, a co najważniejsze kwasów omega 3, które Polacy spożywają w bardzo niewielkich ilościach.

Średnie spożycie ryb w Polsce niestety wciąż jest niskie i wynosi tylko około 12 kg/rok na osobę. Polacy najczęściej sięgają po mintaja, śledzie i makrelę. Są to zdecydowanie najtańsze gatunki ryb, często zapominamy o dorszu, łososiu lub halibucie, które charakteryzują się wysoką zawartością kwasów omega 3 w swoim składzie.

Według WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia, każdy z nas powinien spożywać 250 g ryb dwa razy w tygodniu lub suplementować kwasy omega 3, szczególnie chodzi tutaj o kwasy, które należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – EPA, DHA. Nasz organizm nie jest w stanie ich syntetyzować samodzielnie dlatego tak ważna jest podaż w żywności. Kwasy te działają przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko chorób sercowo- naczyniowych, które są główną przyczyną śmierci na Świecie.

Dlatego szczególnie zachęcam do włączenia ryb do swojego codziennego jadłospisu, wyjdzie to nam tylko na dobre.

Dzisiaj przedstawię Wam przepis na śledzie w oleju z musztardą.

Zatem, jak zrobić śledzie w oleju z musztardą?

Filety śledziowe umyj, przełóż do miski i zalej wodą. Tak przygotowana ryba powinna być moczona minimum godzinę, ja zazwyczaj moczę je 2 godziny, wtedy mam pewność, że mięso będzie delikatne.

Gdy ryba już odleży swoje, przekrój filety na mniejsze kawałki tak aby były łatwiejsze do spożycia. Wysmaruj kawałki lub całe filety musztardą i przełóż do naczynia żaroodpornego lub innego szklanego. Całość posyp rozgniecionym zielem angielskim, dodaj liście laurowe i zalej olejem.

Śledzie przykryj i odłóż do lodówki na 2-3 dni. Po takim czasie nasze płaty śledziowe zdecydowanie będą już dobre do spożycia. Podawaj je jako przekąska lub przystawka przed daniem głównym, niewielka porcja śledzi tylko rozbudzi nasze kubki smakowe na coś większego.

Skoro znasz już mój prosty przepis, koniecznie go wykorzystaj i przygotuj smaczne dodatki do dania.

Wartości odżywcze śledzi w oleju z musztardą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
186.96 kcal
186.96 kcal
Białko
6.00 g
6.00 g

Węglowodany w śledziach w oleju z musztardą

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
4.33 g
4.33 g
Węglowodany przyswajalne
2.10 g
2.10 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.24 g
2.24 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
16.50 g
16.50 g
Cholesterol
13.04 mg
13.04 mg

Witaminy w przepisie na śledzie w oleju z musztardą

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
7.83 µg (mcg)
7.83 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.20 mg
0.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
2.98 µg (mcg)
2.98 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
1.93 mg
1.93 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.91 µg (mcg)
0.91 µg (mcg)
Witamina E
0.39 mg
0.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
6.09 µg (mcg)
6.09 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.11 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.09 mg
0.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.97 mg
0.97 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
9.35 µg (mcg)
9.35 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
13.70 µg (mcg)
13.70 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na śledzie w oleju z musztardą

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
498.70 mg
498.70 mg
Potas
168.04 mg
168.04 mg
Wapń
44.78 mg
44.78 mg
Fosfor
104.57 mg
104.57 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
30.00 mg
30.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.98 mg
0.98 mg
Cynk
0.53 mg
0.53 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny śledzi w oleju z musztardą 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w śledziach w oleju z musztardą

Lista alergenów dla śledzi w oleju z musztardą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź filet
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

W przepisie na śledzie w oleju z musztardą nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście laurowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania śledzi w oleju z musztardą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź filet
100 g
10 filetów
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 100 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Musztarda
200 g
1 słoiczek
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
2.22
Za 200 g
Olej rzepakowy
60 ml
1/4 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Koszt składników
28.00
Jak oceniasz przepis na śledzie w oleju z musztardą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób