Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
majeranek, ziele angielskie, czosnek
To będzie niezbędne
słoiki, miska

Przepis na śledzia po żydowsku krok po kroku

Śledzie włóż do miski i zalej je wodą. Całość odstaw na około 4 godziny w chłodne miejsce.

Cebulę obierz i pokrój w piórka.

Pokrojoną cebulę włóż do miseczki i posyp solą. Składniki wymieszaj.

4 ząbki czosnku obierz i pokrój w plasterki.

Koper umyj, osusz i posiekaj.

Do większego słoika wlej olej, ocet, 5 ziarenek ziela angielskiego, łyżeczkę majeranku, cebulę, czosnek oraz koper. Całość dokładnie wymieszaj.

Filety śledziowe wyjmij z wody i osusz. Następnie pokrój je na kawałki o 2 cm długości.

Pokrojone śledzie włóż do słoika z marynatą. Całość dokładnie wymieszaj.

Słoik przykryj i odstaw do lodówki na noc.

Po tym czasie śledzie podawaj na zimno.

Śledź po żydowsku podany z dodatkiem cebuli na kromce pieczywa.
Często zadawane pytania
Śledź po żydowsku - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - śledź po żydowsku

W skrócie
Kalorii w porcji
858 kcal
Wielkość
jednej porcji
225 g
Indeks glikemiczny
24

Wartości odżywcze śledzia po żydowsku

na 100g gotowej potrawy

Śledź po żydowsku to doskonała propozycja na smaczną przekąskę. Śledzie stanowią doskonałe źródło białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kcal)
381.48
858.32
Białko (g)
22.62
50.90

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany (g)
3.30
7.43
Węglowodany przyswajalne (g)
2.66
5.99
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.64
1.44

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz (g)
30.26
68.08
Tłuszcze nasycone (g)
5.27
11.85
Tłuszcze nienasycone (g)
24.99
56.23
Tłuszcze jednonasycone (g)
17.21
38.73
Brak danych dla: ocet spirytusowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
7.78
17.51
Brak danych dla: ocet spirytusowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
73.81
166.07

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina A (µg (mcg))
47.75
107.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.38
0.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
12.62
28.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.07
15.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
5.16
11.61
Retinol (µg (mcg))
29.37
66.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.31
0.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.07
9.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
24.29
54.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód (mg)
472.13
1062.29
Potas (mg)
483.97
1088.93
Wapń (mg)
88.13
198.29
Fosfor (mg)
303.02
681.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
45.13
101.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.74
3.90
Cynk (mg)
1.32
2.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.14
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny śledzia po żydowsku 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w śledziu po żydowsku

Lista alergenów dla śledzia po żydowsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • filety śledziowe solone

Więcej informacji na temat śledzia po żydowsku

Śledź po żydowsku to doskonały pomysł na smaczną przekąskę, którą możesz bez obawy podać na święta oraz jako przystawkę podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Dobre śledzie po żydowsku świetnie sprawdzi się również podane jako kolacja. Przepis na śledzie po żydowsku jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Do ich wykonania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: filety śledziowe, cebula, olej rzepakowy, ocet spirytusowy, koper świeży, majeranek, ziele angielskie oraz czosnek. Produkty te są dostępne w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Jak zrobić śledzie po żydowsku? Śledzie włóż do miski i zalej je wodą. Całość odstaw na około 4 godziny w chłodne miejsce. Pokrojoną cebulę włóż do miseczki i posyp solą. Składniki wymieszaj. 4 ząbki czosnku obierz i pokrój w plasterki. Koper umyj, osusz i posiekaj. Do większego słoika wlej olej, ocet, 5 ziarenek ziela angielskiego, łyżeczkę majeranku, cebulę, czosnek oraz koper. Całość dokładnie wymieszaj. Filety śledziowe wyjmij z wody i osusz. Następnie pokrój je na kawałki o 2 cm długości. Pokrojone śledzie włóż do słoika z marynatą. Całość dokładnie wymieszaj. Słoik przykryj i odstaw do lodówki na noc. Po tym czasie śledzie podawaj na zimno.

Śledź ceniony jest w wielu kuchniach całego świata. Jest to ryba tłusta o stosunkowo niskiej zawartości kalorii. Jest również dobre źródło wielu witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Śledzie są doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, jodu, żelaza i wapnia. Znajdziemy w nich również witaminę A, witaminę D oraz niektóre witaminy z grupy B. Śledź jest także doskonałym źródłem potasu.

Podsumowując sprawdzony przepis na smaczne śledzie po żydowsku świetnie sprawdzi się jako potrawa świąteczną, ale bez obawy możesz podać ją również jako danie w codziennej diecie. Pyszne śledzie są bardzo proste w przygotowaniu i zawierają spore ilości składników odżywczych.

Szacunkowy koszt przygotowania śledzia po żydowsku

Koszt składników
23.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Filety śledziowe solone
250 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 250 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Olej rzepakowy
120 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Ocet spirytusowy
30 ml
3 łyżki stołowe
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.18
Za 30 ml
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Koszt składników
23.00
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na śledzia po żydowsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,8% osób