Przepis na śledzia z grzybami marynowanymi krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
słoiki

Śledzie zamocz w wodzie na minimum godzinę.

Osusz ryby i dopraw do smaku.

Cebulę pokrój w pióra, pieczarki przekrój na pół, a ogórki w kostkę.

Przekrój filety śledziowe na mniejsze kawałki

Przełóż rybę do słoików razem z pokrojonymi warzywami.

Przed zamknięciem słoików dodaj odrobinę oleju.

śledzie marynowane
Śledzie z grzybami marynowanymi
Koszt przygotowania dania
18.75 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
321 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
30

Śledzie z grzybami marynowanymi - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o śledziu z grzybami marynowanymi

Śledzie z grzybami marynowanymi to doskonały pomysł na zamknięcie sporej dawki witamin w słoiku, po które możemy sięgnąć w dowolnej chwili.

Przygotowanie ich jest niezwykle proste i szybkie, na pewno poradzi sobie z nią każdy nawet osoba początkująca w kuchni. Przetwory na zimę kiedy nie wszystkie warzywa i owocowe są ogólnie dostępne to bardzo dobry pomysł. Warto poświęcić chwilę i takowe przygotować.

W tym wypadku wystarczy, że wybierzesz swoje ulubione grzyby. Śmiało możesz postawić na borowiki, podgrzybki, maślanki, opieńki, kurki czy pieczarki. Tak naprawdę każdy rodzaj grzybów sprawdzi się do marynowania ze śledziem.

Jak zrobić śledzie z grzybami marynowanymi?

Skorzystaj w tym przepisie z gotowych marynowanych grzybków, mogą być kupne lub sięgnij po samodzielnie marynowane grzyby.

Przejdźmy do składnika głównego czyli śledzi. Filety przed obróbką warto jest zamoczyć w wodzie na minimum godzinę, wtedy pozbędziemy się nadmiaru soli i będziemy mieć pewność, że nasze śledzie z grzybkami nie będą zbyt słone. Możesz dodać także cebulę i czosnek, mają one działanie antybakteryjne i antywirusowe co ma ogromne znaczenie w kontekście naszej odporności szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym.

Namoczone śledzie przypraw do smaku najlepiej świeżo zmielonym czarnym pieprzem i pokrój filety na mniejsze kawałki. Włóż rybę do wcześniej przygotowanych słoików, a następnie dodaj warzywa pokrojone w kosteczkę. Całość zalej odrobiną oleju i porządnie zakręć słoiki.

Każdy z nas chce odżywiać się zdrowo i świadomie. Samodzielne przygotowanie marynowanych grzybów, surówek, dżemów, konfitur sprawi ze będziemy wiedzieć co jest w środku i jak zostały te przetwory przygotowane.

Dodatkowo domowe przetwory będą cennym źródłem witamin i składników mineralnych.

Przepis na śledzie z grzybami marynowanymi sprawdzi się idealnie się jako dodatek do dań, będą także dobre jako przekąska.

Taką potrawę możesz przygotować także w occie, wtedy takie przetwory mogą stać naprawdę długo.

Śledzie, które dzisiaj przygotowaliśmy możesz podawać także w śmietanie. Nie ma co ukrywać każda wersja sprawi, że śledzie będą bardzo dobre.

Skoro już wiesz jak zrobić śledzie z grzybami marynowanymi, nie pozostaje nic innego jak spróbować samodzielnie.

Wartości odżywcze śledzia z grzybami marynowanymi

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
160.79 kcal
321.58 kcal
Białko
12.25 g
24.49 g

Węglowodany w śledziu z grzybami marynowanymi

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
1.46 g
2.92 g
Węglowodany przyswajalne
1.10 g
2.19 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.36 g
0.73 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
11.54 g
23.07 g
Tłuszcze nasycone
2.53 g
5.05 g
Tłuszcze nienasycone
9.01 g
18.02 g
Tłuszcze jednonasycone
6.09 g
12.19 g
Tłuszcze wielonasycone
2.91 g
5.83 g
Cholesterol
39.56 mg
79.12 mg

Witaminy w przepisie na śledzia z grzybami marynowanymi

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
18.90 µg (mcg)
37.80 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.45 mg
0.89 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
9.04 µg (mcg)
18.07 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
1.64 mg
3.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
2.77 µg (mcg)
5.54 µg (mcg)
Witamina E
0.72 mg
1.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
18.46 µg (mcg)
36.92 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.08 mg
0.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.19 mg
0.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.39 mg
4.77 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
10.68 µg (mcg)
21.36 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
5.05 µg (mcg)
10.11 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na śledzia z grzybami marynowanymi

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
148.90 mg
297.80 mg
Potas
264.92 mg
529.85 mg
Wapń
46.17 mg
92.35 mg
Fosfor
165.12 mg
330.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
23.56 mg
47.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.81 mg
1.61 mg
Cynk
0.72 mg
1.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny śledzia z grzybami marynowanymi 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w śledziu z grzybami marynowanymi

Lista alergenów dla śledzia z grzybami marynowanymi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź filet
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ogórek konserwowy

Cena przygotowania śledzia z grzybami marynowanymi

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź filet
600 g
6 filetów
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
16.80
Za 600 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pieczarki marynowane
60 g
1 garść
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 60 g
Ogórek konserwowy
100 g
4 sztuki
6.00
Za 860,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
49.00
Jak oceniasz przepis na śledzia z grzybami marynowanymi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób