Śledzie po japońsku

Opublikowano: 21.07.2021 r., 18:39 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Śledzie po japońsku ułożone na półmisku i udekorowane pomidorkami.
Śledzie po japońsku
Śledzie po japońsku to pyszne danie, które świetnie sprawdzi się jako imprezowa przystawka. Tak przygotowana ryba jest smaczna i pięknie się prezentuje.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 20 min
385 kcal
Kcal w porcji
179 g
Wielkość porcji
10
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Śledź filet 2 filety (200 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Majonez 6 łyżek (150 g)
  • Szczypiorek 1 pęczek (45 g)
  • Ogórek kiszony 2 szt (120 g)
  • Cebula 1 szt (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka
Sprzęt kuchenny
kuchenka, duża miska, rondelek, prostokątne naczynie

Przepis na śledzie po japońsku krok po kroku

Filety dokładnie wypłucz, włóż do miski napełnionej wodą i mocz przez 2 godziny. Po tym czasie dokładnie wypłucz i sprawdź, czy ich smak ci odpowiada. Następnie każdy filet przekrój na pół, tnąc wzdłuż.

Jajka ugotuj w małym rondelku na twardo. Ostudź je i obierz. Przekrój je na pół.

Ogórki i cebulę pokrój w drobną kostkę i połącz z 2 łyżkami majonezu, pieprzem i solą. Całość przełóż na półmisek.

Połówki jajek owiń paskami fileta. I udekoruj obficie majonezem.

Całość posyp papryką i posiekanym szczypiorkiem.

Jak oceniasz przepis na śledzie po japońsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,7% osób

Więcej informacji na temat śledzi po japońsku

Śledzie po japońsku to przepiękna i równie smaczna przystawka, która świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju przyjęcia. To danie, choć proste i składające się tylko z kilku produktów, bardzo dekoracyjnie się prezentuje. Idealnie sprawdzi się jako propozycja na wigilijne przyjęcie, ze względu na swój postny charakter i pyszny smak.

Przepis na śledzie po japońsku jest niesamowicie łatwy, choć może się wydawać zupełnie inaczej, gdyż wygląda na danie bardzo pracochłonne. To jednak tylko pozory, w rzeczywistości całość można zrobić w kilka chwil i cieszyć się smakiem tej pysznej potrawy.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić śledzie po japońsku, w sposób naprawdę bardzo łatwy, to ten przepis na pewno przypadnie do gustu. Śledzie w tej wersji są znane i popularne od bardzo dawna. Jednak przepis na nie ciągle ewoluuje. W tym wypadku jest to zdecydowanie bardziej urozmaicona wersja, która oprócz samej ryby i jajek, wprowadza również odrobinę cebuli i ogórka, dzięki czemu całość jest bardziej smaczna i lepiej się komponuje. To coś dla wszystkich miłośników tradycyjnych potraw w wersji bardziej nowoczesnej.

Do przygotowania tego dania świetnie sprawdzi się biała cebula, która odznacza się dużą ostrością i wspaniale równoważy słony smak śledzia. Można również użyć cebuli czerwonej, która nie tylko dobrze połączy się z pozostałymi produktami, ale także nada całości piękny kolor. W tej wersji dodaje się również ogórki kiszone, które przełamują smak jajka i ryby. Świetnie komponują się one z cebulą i majonezem.

Śledzie tak przyrządzone są naprawdę pyszne, dlatego ciężko jest przejść obok nich obojętnie. To wszystko dzięki wspaniałej kompozycji smakowej, którą tworzą wszystkie użyte produkty. To sprawdzony przepis, który zawsze się udaje.

Choć są tak pyszne, to ich wykonanie jest niezwykle proste, dlatego poradzi sobie z nim nawet początkująca osoba. To danie idealne na imprezę, gdyż prezentuje się niezwykle i bardzo elegancko. Do przygotowania tej potrawy można użyć śledzi w zalewie lub solonych filetów. Obie wersje sprawdzą się fantastycznie.

Alergeny w śledziach po japońsku

Lista alergenów dla śledzi po japońsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź filet
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze śledzi po japońsku

na 100g gotowej potrawy

To danie, które ze względu na duży udział majonezu nie powinno gościć zbyt często w menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(179g)
Energia (kcal)
215.17
385.16
Białko (g)
7.48
13.39

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(179g)
Węglowodany (g)
2.16
3.87
Węglowodany przyswajalne (g)
1.57
2.81
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.59
1.05

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(179g)
Tłuszcz (g)
19.52
34.93
Tłuszcze nasycone (g)
4.28
7.66
Tłuszcze nienasycone (g)
15.24
27.27
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.08
9.09
Tłuszcze wielonasycone (g)
10.16
18.18
Cholesterol (mg)
81.68
146.21

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(179g)
Witamina A (µg (mcg))
50.50
90.39
Witamina B6 (mg)
0.23
0.41
Witamina B12 (µg (mcg))
3.94
7.05
Witamina C (mg)
4.99
8.92
Witamina D (µg (mcg))
1.50
2.69
Witamina E (mg)
1.15
2.06
Retinol (µg (mcg))
35.10
62.84
Tiamina (mg)
0.04
0.08
Ryboflawina (mg)
0.15
0.27
Niacyna (mg)
0.96
1.71
Foliany (µg (mcg))
20.23
36.21
Beta karoten (µg (mcg))
176.79
316.45

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(179g)
Sód (mg)
378.77
677.99
Potas (mg)
157.60
282.10
Wapń (mg)
34.76
62.22
Fosfor (mg)
109.41
195.84
Magnez (mg)
15.50
27.75
Żelazo (mg)
0.81
1.44
Cynk (mg)
0.56
1.00
Miedź (mg)
0.07
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny śledzi po japońsku 10
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania śledzi po japońsku

Koszt składników
37.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź filet
200 g
2 filety
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.60
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Majonez
150 g
6 łyżek
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
2.22
Za 150 g
Szczypiorek
45 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Ogórek kiszony
120 g
2 szt
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.44
Za 120 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
37.00