Śledzie marynowane w oleju na wigilię

Opublikowano: 26.05.2022 r., 8:29 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Śledzie marynowane w oleju na wigilię podane z dodatkiem pomarańczy na białym talerzu.
Śledzie marynowane w oleju na wigilię
Śledzie marynowane w oleju na wigilię to świetny pomysł na pyszną potrawę podczas świąt Bożego Narodzenia, lecz nie tylko. Śledzie podać można także jako zakąskę do wódki.
Przygotowanie 15 min
746 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
34
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Filety śledziowe solone (600 g)
  • Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
  • Pomarańcza - 1 mała sztuka (200 g)
  • Olej rzepakowy (200 ml)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, goździki
Sprzęt kuchenny
słoik

Przepis na śledzie marynowane w oleju na wigilię krok po kroku

Śledzie pokrój w mniejsze kawałki.

Pomarańcze pokrój w plastry.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę.

Poszatkuj natkę pietruszki.

W słoiku umieść śledzie, plastry pomarańczy oraz olej rzepakowy.

Wymieszaj delikatnie.

Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, goździki, pieprz oraz natkę pietruszki.

Wymieszaj całość i odstaw do lodówki na jeden dzień.

Śledzie podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.

Jak oceniasz przepis na śledzie marynowane w oleju na wigilię
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,6% osób

Więcej informacji na temat śledzi marynowanych w oleju na wigilię

Śledzie marynowane w oleju na wigilię to bardzo dobry pomysł na pyszne danie podczas świąt. Tradycja wigilijna zabrania spożywania mięsa, co jest doskonałą okazją na spożywanie ryb w większej ilości. Ryby są bardzo zdrowe i zawierają dużą ilość białka. Przepis na śledzie marynowane w oleju na wigilię jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia śledzi potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: śledzie solone, cebula, goździki, pomarańcza, olej rzepakowy, natka pietruszki, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy.

Jak zrobić śledzie marynowane w oleju na wigilię? Śledzie pokrój w mniejsze kawałki. Pomarańcze pokrój w plastry. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę. Poszatkuj natkę pietruszki. W słoiku umieść śledzie, plastry pomarańczy oraz olej rzepakowy. Wymieszaj delikatnie. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, goździki, pieprz oraz natkę pietruszki. Wymieszaj całość i odstaw do lodówki na jeden dzień. Śledzie podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.

Cebula od setek lat jest ceniona za swoje właściwości prozdrowotne. Ciekawostką jest, iż cebula w kulturze starożytnego Egiptu była uważana za symbol życia wiecznego. Przechodząc do właściwości zdrowotnych cebuli, jest ona źródłem witaminy C oraz substancji o działaniu bakteriobójczym. Dzięki zawartości witaminy C cebula była niegdyś cenionym lekarstwem na szkorbut, zabierano ją jako część ekwipunku na wyprawy żeglarskie. Zawarte w niej substancje bakteriobójcze do dziś wykorzystywane są w leczeniu przeziębienia i zapaleniach gardła. Cebula jest także znana z zawartości kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Cebula zawiera także spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Cebuli nie powinny spożywać osoby z chorobami układu pokarmowego, niewydolnością nerek i chorobami wątroby.

Podsumowując pyszne śledzie idealnie sprawdzą się na święta. Smaczne śledzie w marynacie przechowywać można przez ponad tydzień. Śledzie są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Śledzie solone można zamienić na te w occie. Mają one delikatniejszą konsystencję i są mniej słone.

Alergeny w śledziach marynowanych w oleju na wigilię

Lista alergenów dla śledzi marynowanych w oleju na wigilię przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • filety śledziowe solone

Wartości odżywcze śledzi marynowanych w oleju na wigilię

na 100g gotowej potrawy

Śledzie marynowane w oleju na wigilię to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Śledzie są niskokaloryczne i sprawdzą się idealnie w diecie redukcyjnej. Śledzie są bardzo dobrym źródłem kwasów omega 3.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
373.14
746.29
Białko (g)
25.55
51.11

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
3.98
7.96
Węglowodany przyswajalne (g)
3.16
6.32
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.82
1.64

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
27.76
55.52
Tłuszcze nasycone (g)
5.53
11.06
Tłuszcze nienasycone (g)
22.23
44.46
Tłuszcze jednonasycone (g)
15.17
30.34
Tłuszcze wielonasycone (g)
7.06
14.12
Cholesterol (mg)
83.91
167.82

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
44.53
89.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.42
0.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
14.35
28.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
12.20
24.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
5.86
11.73
Witamina E (mg)
1.50
3.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
33.38
66.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.34
0.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.62
9.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
22.90
45.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
124.81
249.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
534.05
1068.09
Potas (mg)
528.29
1056.57
Wapń (mg)
95.07
190.14
Fosfor (mg)
339.88
679.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
49.55
99.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.74
3.48
Cynk (mg)
1.46
2.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.15
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny śledzi marynowanych w oleju na wigilię 34
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania śledzi marynowanych w oleju na wigilię

Koszt składników
29.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Filety śledziowe solone
600 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
12.00
Za 600 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Pomarańcza
200 g
1 mała sztuka
2.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 200 g
Olej rzepakowy
200 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 ml
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
29.00