Delikatne śledzie w oleju

Opublikowano: 26.05.2022 r., 8:27 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Delikatne śledzie w oleju podane w małym słoiczku.
Delikatne śledzie w oleju
Delikatne śledzie w oleju to wspaniała propozycja na bardzo zdrową przekąskę. Śledzie podać można na wiele różnych okazji. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszne danie ze śledzi marynowanych.
Przygotowanie 15 min
797 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
23
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Filety śledziowe solone (600 g)
  • Cebula 2 średnie sztuki (300 g)
  • Koperek ogrodowy świeży 1 pęczek (30 g)
  • Olej rzepakowy (200 ml)
  • Cytryna 1 średnia sztuka (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, cukier
Sprzęt kuchenny
duża miska, słoik

Przepis na delikatne śledzie w oleju krok po kroku

Śledzie pokrój w dużą kostkę.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w cienkie pióra.

Posiekaj koper.

Cytrynę pokrój w plastry.

W misce umieść śledzie, dodaj plastry cytryny, koper i olej rzepakowy.

Dopraw pieprzem i cukrem.

Dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Wymieszaj całość i przełóż do słoika.

Śledzie przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku.

Jak oceniasz przepis na delikatne śledzie w oleju
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,0% osób

Więcej informacji na temat delikatnych śledzi w oleju

Delikatne śledzie w oleju to bardzo dobry pomysł na pyszną przystawkę podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Śledzie podać można także na kolację lub drugie śniadanie. Śledzie mogą zostać przygotowane kilka dni przed spożyciem. Przepis na delikatne śledzie w oleju jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia przekąski potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: śledzie solone, cebula, cytryna, koper, olej rzepakowy, liść laurowy, ziele angielskie, cukier, pieprz.

Jak zrobić delikatne śledzie w oleju? Śledzie pokrój w dużą kostkę. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w cienkie pióra. Posiekaj koper. Cytrynę pokrój w plastry. W misce umieść śledzie, dodaj plastry cytryny, koper i olej rzepakowy. Dopraw pieprzem i cukrem. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Wymieszaj całość i przełóż do słoika. Śledzie przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku.

Śledź jest tłustą morską rybą. Śledzie zawierają duże ilości witaminy A, są też źródłem żelaza, jodu i fosforu. Śledzie zawierają bardzo duża ilość kwasów omega 3, które działają przeciwzapalnie i pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Żelazo jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowego transportu tlenu do wszystkich komórek naszego ciała. Cebula jest znana ze swych bakteriobójczych właściwości. Zawiera spore ilości potasu, obniżającego ciśnienie krwi. Jest też skarbnicą siarki, fosforu, magnezu i krzemu. Fosfor jest niezbędny do prawidłowego zmineralizowania kości. Jest także potrzebny do przemian naszego DNA.

Podsumowując pyszne śledzie sprawdzą się podane na kolację lub jako przekąska podczas spotkania ze znajomymi. Prosty przepis przygotujesz bez większego problemu. Smaczne śledzie mają lekko cytrusowy aromat dzięki dodatkowi cytryny. Zalewa do śledzi pozwala zachować ich świeżość na dłużej. Filety śledziowe są słone, nie ma potrzeby doprawiać ich solą jeszcze bardziej. Śledzie są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Alergeny w delikatnych śledziach w oleju

Lista alergenów dla delikatnych śledzi w oleju przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • filety śledziowe solone

Wartości odżywcze delikatnych śledzi w oleju

na 100g gotowej potrawy

Delikatne śledzie w oleju to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Śledzie zawierają także dużą ilość kwasów omega 3, które działają przeciwzapalnie i pomagają obniżyć poziom cholesterolu w krwi.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
398.53
797.06
Białko (g)
27.62
55.24

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
3.21
6.41
Węglowodany przyswajalne (g)
2.51
5.03
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.69
1.39

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
30.01
60.03
Tłuszcze nasycone (g)
5.97
11.94
Tłuszcze nienasycone (g)
24.04
48.08
Tłuszcze jednonasycone (g)
16.41
32.82
Tłuszcze wielonasycone (g)
7.63
15.27
Cholesterol (mg)
90.73
181.46

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
45.59
91.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.45
0.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
15.51
31.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
9.02
18.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
6.34
12.68
Retinol (µg (mcg))
36.10
72.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.37
0.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.94
9.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
22.85
45.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
577.75
1155.50
Potas (mg)
559.46
1118.93
Wapń (mg)
99.63
199.25
Fosfor (mg)
367.06
734.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
52.72
105.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.88
3.76
Cynk (mg)
1.57
3.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.16
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny delikatnych śledzi w oleju 23
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania delikatnych śledzi w oleju

Koszt składników
31.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Filety śledziowe solone
600 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
12.00
Za 600 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Olej rzepakowy
200 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 ml
Cytryna
100 g
1 średnia sztuka
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 100 g
Koszt składników
31.30