Przepis na delikatne śledzie w oleju krok po kroku
- Filety śledziowe solone 600 g
- Cebula 300 g 2 średnie sztuki
- Koperek ogrodowy świeży 30 g 1 pęczek
- Olej rzepakowy 200 ml
- Cytryna 100 g 1 średnia sztuka
Śledzie pokrój w dużą kostkę.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w cienkie pióra.
Posiekaj koper.
Cytrynę pokrój w plastry.
W misce umieść śledzie, dodaj plastry cytryny, koper i olej rzepakowy.
Dopraw pieprzem i cukrem.
Dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
Wymieszaj całość i przełóż do słoika.
Śledzie przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku.
-
Śledź w oleju
-
Śledź po żydowsku
-
Śledzie z cebulką w oleju i occie
-
Śledź w oleju lnianym
-
Śledzie z czosnkiem
-
Śledzie marynowane w oleju
-
Śledzie w oleju z musztardą
-
Śledzie w oleju z żurawiną
-
Śledzie marynowane w oleju na wigilię
-
Śledzie po meksykańsku w oleju
-
Śledzie w oleju i occie
-
Śledzie w oleju z cebulką
-
Śledzie w oleju z suszonymi pomidorami
-
Śledzie korzenne w oleju
-
Śledzie w oleju

(liczba kalorii)
Delikatne śledzie w oleju - cechy przepisu
Więcej o delikatnych śledziach w oleju
Delikatne śledzie w oleju to bardzo dobry pomysł na pyszną przystawkę podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Śledzie podać można także na kolację lub drugie śniadanie. Śledzie mogą zostać przygotowane kilka dni przed spożyciem. Przepis na delikatne śledzie w oleju jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia przekąski potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: śledzie solone, cebula, cytryna, koper, olej rzepakowy, liść laurowy, ziele angielskie, cukier, pieprz.
Jak zrobić delikatne śledzie w oleju? Śledzie pokrój w dużą kostkę. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w cienkie pióra. Posiekaj koper. Cytrynę pokrój w plastry. W misce umieść śledzie, dodaj plastry cytryny, koper i olej rzepakowy. Dopraw pieprzem i cukrem. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Wymieszaj całość i przełóż do słoika. Śledzie przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku.
Śledź jest tłustą morską rybą. Śledzie zawierają duże ilości witaminy A, są też źródłem żelaza, jodu i fosforu. Śledzie zawierają bardzo duża ilość kwasów omega 3, które działają przeciwzapalnie i pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Żelazo jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowego transportu tlenu do wszystkich komórek naszego ciała. Cebula jest znana ze swych bakteriobójczych właściwości. Zawiera spore ilości potasu, obniżającego ciśnienie krwi. Jest też skarbnicą siarki, fosforu, magnezu i krzemu. Fosfor jest niezbędny do prawidłowego zmineralizowania kości. Jest także potrzebny do przemian naszego DNA.
Podsumowując pyszne śledzie sprawdzą się podane na kolację lub jako przekąska podczas spotkania ze znajomymi. Prosty przepis przygotujesz bez większego problemu. Smaczne śledzie mają lekko cytrusowy aromat dzięki dodatkowi cytryny. Zalewa do śledzi pozwala zachować ich świeżość na dłużej. Filety śledziowe są słone, nie ma potrzeby doprawiać ich solą jeszcze bardziej. Śledzie są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Wartości odżywcze delikatnych śledzi w oleju
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w delikatnych śledziach w oleju
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na delikatne śledzie w oleju
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na delikatne śledzie w oleju
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w delikatnych śledziach w oleju
Lista alergenów dla delikatnych śledzi w oleju przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- filety śledziowe solone