Przepis na śledzie marynowane w oleju krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
ziele angielskie, liść laurowy, cukier
To będzie niezbędne
miska, lodówka

Śledzie przełóż do miski i zalej wodą, wymocz całość przez dobę.

Ocet wymieszaj z wodą (2 szklanki), dodaj ziele angielskie, liście laurowe.

Cebulę pokrój na mniejsze kawałki, zasyp cukrem i odstaw na chwilę.

Wymoczone śledzie nafaszeruj cebulką i zwiń w rulon, zalej octem i odstaw na 2-3 godziny.

Następnie polej śledzie olejem i odstaw na noc do lodówki.

śledzie marynowane w oleju
Śledzie marynowane w oleju
Koszt przygotowania dania
29.89 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
204 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
30

Śledzie marynowane w oleju - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o śledziach marynowane w oleju

Śledzie marynowane w oleju to potrawa, która gości na naszych stołach przeważnie w okresie świątecznym, ale nie tylko. W ciągu roku będzie to pyszna przekąska lub dodatek do dań głównych. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na śledzie marynowane w oleju, które możesz przechowywać w słoiku. Warto pamiętać, że ryby to idealny pomysł na zdrowy obiad pełen witamin, a co najważniejsze kwasów omega 3, które Polacy spożywają w bardzo niewielkich ilościach.

Średnie spożycie ryb w Polsce niestety wciąż jest niskie i wynosi tylko około 12 kg/rok na osobę. Polacy najczęściej sięgają po mintaja, śledzie i makrelę. Są to zdecydowanie najtańsze gatunki ryb, często zapominamy o dorszu, łososiu lub halibucie, które charakteryzują się wysoką zawartością kwasów omega 3 w swoim składzie.

Według WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia, każdy z nas powinien spożywać 250 g ryb dwa razy w tygodniu lub suplementować kwasy omega 3, szczególnie chodzi tutaj o kwasy, które należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – EPA, DHA. Nasz organizm nie jest w stanie ich syntetyzować samodzielnie, dlatego tak ważna jest podaż w żywności. Kwasy te działają przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko chorób sercowo- naczyniowych, które są główną przyczyną śmierci na Świecie.

Dlatego szczególnie zachęcam do włączenia ryb do swojego codziennego jadłospisu, wyjdzie to nam tylko na dobre.

Dokładnie jak zrobić śledzie marynowane w oleju opisuję nieco niżej. Zaopatrz się w płaty śledziowe, cebulę, która ma właściwości antybakteryjne i antywirusowe oraz odrobinę oleju. Polecam szczególnie olej rzepakowy, który charakteryzuje się bardzo dobrym dla naszego zdrowia stosunkiem kwasów omega 3 do omega 6. Mój przepis jest prosty i uniwersalny, jeśli chcesz wzbogacić śledzie o dodatkowe składniki postaw na żurawinę, która pasuje tutaj idealnie. Taki przepis znajdziesz w innych moich propozycjach.

W tych kilku składników po krótkiej chwili najlepsze śledzie w oleju są gotowe.

Koniecznie przygotuj je przy najbliższej okazji i przekonaj się, jakie są pyszne.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Wartości odżywcze śledzi marynowane w oleju

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
204.47 kcal
204.47 kcal
Białko
12.97 g
12.97 g
Fenyloalanina
0.50 mg
0.50 mg
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany w śledziach marynowane w oleju

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
2.75 g
2.75 g
Węglowodany przyswajalne
2.51 g
2.51 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.24 g
0.24 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
15.35 g
15.35 g
Tłuszcze nasycone
2.89 g
2.89 g
Tłuszcze nienasycone
12.46 g
12.46 g
Cholesterol
42.70 mg
42.70 mg

Witaminy w przepisie na śledzie marynowane w oleju

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
19.93 µg (mcg)
19.93 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.47 mg
0.47 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
9.75 µg (mcg)
9.75 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
1.55 mg
1.55 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
2.99 µg (mcg)
2.99 µg (mcg)
Witamina E
0.76 mg
0.76 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
19.93 µg (mcg)
19.93 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.17 mg
0.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.31 mg
2.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
9.82 µg (mcg)
9.82 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
0.14 µg (mcg)
0.14 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na śledzie marynowane w oleju

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
64.73 mg
64.73 mg
Potas
253.64 mg
253.64 mg
Wapń
44.11 mg
44.11 mg
Fosfor
172.27 mg
172.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
24.24 mg
24.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.81 mg
0.81 mg
Cynk
0.73 mg
0.73 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny śledzi marynowane w oleju 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w śledziach marynowane w oleju

Lista alergenów dla śledzi marynowane w oleju przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź filet

Cena przygotowania śledzi marynowane w oleju

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
200 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Olej rzepakowy
125 ml
1/2 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Ocet spirytusowy
60 ml
1/4 szklanki
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.36
Za 60 ml
Śledź filet
1000 g
10 filetów
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
28.00
Za 1000 g
Cukier
20 g
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Koszt składników
43.50
Jak oceniasz przepis na śledzie marynowane w oleju
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób