Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
ziele angielskie, liść laurowy, cukier
To będzie niezbędne
miska, lodówka

Przepis na śledzie marynowane w oleju krok po kroku

Śledzie przełóż do miski i zalej wodą, wymocz całość przez dobę.

Ocet wymieszaj z wodą (2 szklanki), dodaj ziele angielskie, liście laurowe.

Cebulę pokrój na mniejsze kawałki, zasyp cukrem i odstaw na chwilę.

Wymoczone śledzie nafaszeruj cebulką i zwiń w rulon, zalej octem i odstaw na 2-3 godziny.

Następnie polej śledzie olejem i odstaw na noc do lodówki.

śledzie marynowane w oleju
Śledzie marynowane w oleju - cechy przepisu

Informacje dietetyczne - śledzie marynowane w oleju

W skrócie
Kalorii w porcji
204 kcal
Wielkość
jednej porcji
100 g
Indeks glikemiczny
30

Wartości odżywcze śledzi marynowane w oleju

na 100g gotowej potrawy

Śledzie możesz podawać na kolację lub jako dodatek do pieczywa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
204.47
204.47
Białko (g)
12.97
12.97
Fenyloalanina (mg)
0.50
0.50
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
2.75
2.75
Węglowodany przyswajalne (g)
2.51
2.51
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.24
0.24

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
15.35
15.35
Tłuszcze nasycone (g)
2.89
2.89
Tłuszcze nienasycone (g)
12.46
12.46
Cholesterol (mg)
42.70
42.70

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
19.93
19.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.47
0.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
9.75
9.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.55
1.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
2.99
2.99
Witamina E (mg)
0.76
0.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
19.93
19.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.31
2.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
9.82
9.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.14
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
64.73
64.73
Potas (mg)
253.64
253.64
Wapń (mg)
44.11
44.11
Fosfor (mg)
172.27
172.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
24.24
24.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.81
0.81
Cynk (mg)
0.73
0.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny śledzi marynowane w oleju 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w śledziach marynowane w oleju

Lista alergenów dla śledzi marynowane w oleju przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź filet

Więcej informacji na temat śledzi marynowane w oleju

Śledzie marynowane w oleju to potrawa, która gości na naszych stołach przeważnie w okresie świątecznym, ale nie tylko. W ciągu roku będzie to pyszna przekąska lub dodatek do dań głównych. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na śledzie marynowane w oleju, które możesz przechowywać w słoiku. Warto pamiętać, że ryby to idealny pomysł na zdrowy obiad pełen witamin, a co najważniejsze kwasów omega 3, które Polacy spożywają w bardzo niewielkich ilościach.

Średnie spożycie ryb w Polsce niestety wciąż jest niskie i wynosi tylko około 12 kg/rok na osobę. Polacy najczęściej sięgają po mintaja, śledzie i makrelę. Są to zdecydowanie najtańsze gatunki ryb, często zapominamy o dorszu, łososiu lub halibucie, które charakteryzują się wysoką zawartością kwasów omega 3 w swoim składzie.

Według WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia, każdy z nas powinien spożywać 250 g ryb dwa razy w tygodniu lub suplementować kwasy omega 3, szczególnie chodzi tutaj o kwasy, które należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – EPA, DHA. Nasz organizm nie jest w stanie ich syntetyzować samodzielnie, dlatego tak ważna jest podaż w żywności. Kwasy te działają przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko chorób sercowo- naczyniowych, które są główną przyczyną śmierci na Świecie.

Dlatego szczególnie zachęcam do włączenia ryb do swojego codziennego jadłospisu, wyjdzie to nam tylko na dobre.

Dokładnie jak zrobić śledzie marynowane w oleju opisuję nieco niżej. Zaopatrz się w płaty śledziowe, cebulę, która ma właściwości antybakteryjne i antywirusowe oraz odrobinę oleju. Polecam szczególnie olej rzepakowy, który charakteryzuje się bardzo dobrym dla naszego zdrowia stosunkiem kwasów omega 3 do omega 6. Mój przepis jest prosty i uniwersalny, jeśli chcesz wzbogacić śledzie o dodatkowe składniki postaw na żurawinę, która pasuje tutaj idealnie. Taki przepis znajdziesz w innych moich propozycjach.

W tych kilku składników po krótkiej chwili najlepsze śledzie w oleju są gotowe.

Koniecznie przygotuj je przy najbliższej okazji i przekonaj się, jakie są pyszne.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Szacunkowy koszt przygotowania śledzi marynowane w oleju

Koszt składników
43.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
200 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Olej rzepakowy
125 ml
1/2 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Ocet spirytusowy
60 ml
1/4 szklanki
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.36
Za 60 ml
Śledź filet
1000 g
10 filetów
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
28.00
Za 1000 g
Cukier
20 g
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Koszt składników
43.50
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na śledzie marynowane w oleju
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,8% osób