Przepis na śledzia w oleju lnianym krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca
To będzie niezbędne
duża miska, słoik

Zacznij od namoczenia filetów śledziowych w zimnej wodzie przez 2 godziny. Osusz je ręcznikiem papierowym i odłóż na bok.

Filety śledziowe pokrój w kostkę.

Cebulę obierz i pokrój w cienkie krążki.

Dodaj cebulę do śledzia i wymieszaj. Przełóż całość do słoika.

Do ryby wrzuć gorczycę, ziele i liście laurowe.

Dodaj olej i wymieszaj.

Przykryj słoik i wstaw na noc do lodówki.

Śledź w oleju lnianym podany na małym talerzyku.
śledź w oleju lnianym
Koszt przygotowania dania
36.66 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1232 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
35

Śledź w oleju lnianym - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o śledziu w oleju lnianym

Śledź w oleju lnianym jest tak dobry, smaczny i prosty, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Całość doskonale sprawdzi się na co dzień, ze względu na łatwość wykonania. To danie dla miłośników kuchennych eksperymentów. W tym daniu łączy się tradycja z nowoczesnością.

Przepis na śledzie w oleju lnianym to dobra opcja na tradycyjne filety śledziowe. Są tak smaczne i delikatne, że na pewno skradną serca wszystkich domowników. Śledzie to najpopularniejsza w Polsce ryba, jednak wciąż gości na talerzach za rzadko. Ta potrawa to świetny sposób na zwiększenie jego obecności w codziennym menu. Śledzie dostarczają wielu cennych witamin i składników mineralnych. To wspaniałe źródło kwasów Omega 3, selenu, witamin A, E i D. Dostarczają również sporo pełnowartościowego białka. Będą idealną opcją na smaczną i sycącą przystawkę. To super opcja dla wszystkich, którzy nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni, gdyż całe danie można zrobić w naprawdę nieskomplikowany i mało pracochłonny sposób.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić śledzie w oleju lnianym, które będą pyszne, a przy okazji domowe, to ten prosty przepis będzie idealnym wyborem. Najlepiej połączyć je z cebulą. Mają wspaniały smak i dekoracyjnie się prezentują. To dobry wybór dla wszystkich miłośników tradycji w nowoczesnym wydaniu. Wystarczy tylko pokroić śledzie i przygotować bardzo łatwą zalewę, którą łączy się z rybą. Zalewa ma bardzo delikatny smak. Wszystko można przygotować w kilkanaście minut i cieszyć się wspaniałą, nieco wykwintną przekąską. Śledź podany w taki sposób prezentuje się bardzo elegancko i dostarcza mnóstwo smaku kubkom smakowym. Płaty śledziowe, których używa się do przygotowywania tego dania, powinny być jak najświeższe, by całość miała wspaniałą jakość i dobry smak. Najlepiej nie kupować tych, które mają lekko żółtawe końcówki. Dobrze śledzie porządnie przepłukać, gdyż trzymane w soli, stają się niezwykle słone i ciężko jest pozbawić ich tego smaku. W tej opcji z cebulką smakują jednak naprawdę wspaniale. To dobry przepis, w którym śledzie solone wspaniale się odnajdują.

Wartości odżywcze śledzia w oleju lnianym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
616.17 kcal
1232.33 kcal
Białko
22.39 g
44.77 g

Węglowodany w śledziu w oleju lnianym

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
0.78 g
1.56 g
Węglowodany przyswajalne
0.64 g
1.27 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.14 g
0.28 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
58.97 g
117.93 g
Tłuszcze nasycone
23.01 g
46.02 g
Tłuszcze nienasycone
35.96 g
71.91 g

Witaminy w przepisie na śledzia w oleju lnianym

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tiamina
0.01 mg
0.02 mg
Ryboflawina
1.10 mg
2.21 mg

Składniki mineralne w przepisie na śledzia w oleju lnianym

Na 100g
Na porcję
(200g)
Fosfor
344.83 mg
689.67 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny śledzia w oleju lnianym 35
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w śledziu w oleju lnianym

Lista alergenów dla śledzia w oleju lnianym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź w oleju
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

Cena przygotowania śledzia w oleju lnianym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź w oleju
600 g
6.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 3
16.36
Za 600 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej lniany
500 ml
10.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 2
20.00
Za 500 ml
Koszt składników
41.00
Jak oceniasz przepis na śledzia w oleju lnianym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób