Jak zrobić śledzie w oleju?

- Na początek przygotuj:
- filety śledziowe (około 10 sztuk),
- pół szklanki octu,
- liście laurowe,
- ziaren ziela angielskiego,
- płaską łyżeczkę pieprzu ziarnistego,
- dużą cebulę,
- olej rzepakowy.
- Śledzie wypłucz pod bieżącą wodą, włóż je do dużej miski, zalej zimną wodą i pozostaw na godzinę (w tym czasie wymień wodę 3-4 razy).
- Do drugiej miski wlej ocet i zanurz w nim filety na chwilę.
- Następnie każdy filet pokrój na 5 części.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- W salaterce ułóż śledzie, przekładając każdą warstwę cebulą oraz przyprawami i zalewając odrobiną oleju.
- Na koniec śledzie zalej olejem do całkowitego przykrycia.
- Śledzie pozostaw pod przykryciem i wstaw do lodówki.