Zalewy i potrawy w zalewie

zalewy i potrawy w zalewie

Zalewa octowa wykorzystywana jest do marynowania różnego rodzaju pożywienia. To mieszanka octu z wodą, solą i cukrem, która nadaje przetworom bardzo specyficznego smaku i zapachu. Dzięki zalewom octowym można nie tylko zmienić smak potrawy, ale też przedłużyć jej żywotność. Umożliwia to długie korzystanie z przetworów – nawet z letnich smakołyków, które spożywać można zimą. Zalewa octowa to idealny sposób na zakonserwowanie również tych produktów spożywczych, których mamy nadmiar np. w ogrodzie.

Zalewy i potrawy w zalewie - polecane przepisy

Zalewy i potrawy w zalewie - pozostałe przepisy

Zalewy i potrawy w zalewie – zbiór przepisów na potrawy w zalewie

Zalewy i potrawy w zalewie są bardzo popularne w Polsce. Uwielbiamy ocet za jego właściwości konserwujące, dzięki którym możemy dłużej przechowywać niektóre przetwory. W jaki sposób zalewać potrawy octem? Jakie są najciekawsze przepisy na smaczne przekąski w zalewie octowej? Sprawdź najważniejsze informacje na ten temat!

Przepisy na smaczne zalewy i potrawy w zalewie octowej, krok po kroku

Czym jest zalewa octowa? Do czego można ją wykorzystać?

Zalewa octowa  jest mieszanką octu z wodą, solą i cukrem. Niekiedy pojawiają się w niej również inne przyprawy, w zależności od upodobań i przepisu. Zalewę można przyrządzić po to, aby przygotować z nią wybrane przetwory – dzięki zalewie można je w prosty sposób zakonserwować. To właśnie zalewa octowa potrafi znacznie poprawić smak i trwałość niektórych produktów spożywczych, na przykład ryb, grzybów albo warzyw. Marynowanie ich w zalewie octowej znacznie wydłuża świeżość, a także pozwala na zachowanie smaku poszczególnych produktów. Ocet umożliwia również zachowanie wartości odżywczych i zdrowotnych danych pokarmów, co sprawia, że naprawdę często korzysta się z pomysłu na zalewę. Konserwowanie produktów spożywczych z pomocą zalewy octowej uchodzi za jeden z najstarszych sposobów konserwacji i przechowywania pożywienia. Właśnie dzięki niej przez długi czas można uniknąć pojawiania się w danych produktach spożywczych bakterii albo szkodliwych dla zdrowia związków.

Zastanawiasz się nad tym, co takiego można zrobić z octem? Otóż jego mieszanką z wodą, cukrem i solą zalewać możesz wiele produktów, dzięki czemu stworzyć możesz dowolne niemal przetwory. Wśród najbardziej popularnych mamy oczywiście warzywa. Jednymi z najczęściej przyrządzanych są oczywiście ogórki, które robi się na wiele sposobów. Mamy też paprykę konserwową, pikle, buraczki lub sałatkę szwedzką. Polacy uwielbiają również grzyby w occie, zwłaszcza pieczarki i różne grzyby leśne, głównie te zebrane samodzielnie. W zalewach do grzybów bardzo często pojawiają się przyprawy, takie jak liść laurowy, pieprz ziarnisty i gałka muszkatołowa. Często też przyrządza się ryby w occie, które doskonale smakują na święta. Co ciekawe, zalewa octowa – pod warunkiem dobrego jej przygotowania – jest w stanie rozpuścić w rybie niebezpieczne ości. Z octem robi się też niektóre owoce. Dzięki temu, że można je marynować w zalewie octowej, można na dłużej zachować smak letnich owoców i delektować się nimi nawet zimą.

Czy zalewa octowa ma jakieś właściwości? W jaki sposób ją zrobić?

Ocet jest najważniejszym składnikiem każdej zalewy octowej, jak z resztą wskazuje na to nazwa zalewy. Może być on jabłkowy lub winny, jednak najczęściej używanym jest oczywiście uniwersalny kwas octowy w jasnym kolorze. Ocet spirytusowy to wodny roztwór kwasu octowego, więc po niego Polacy sięgają najchętniej. Ocet, będący wynikiem fermentacji alkoholowej, może być zarówno 6%, jak i 10%. Charakterystyczny jest jego nie tylko ostry aromat, ale i bardzo kwaśny smak. Gdy je się go w niewielkiej ilości, ocet może pobudzić apetyt i sprawić, że nawet najcięższe potrawy będą lepiej trawione przez nasz organizm. Nie powinno się jednak zjadać go w większej ilości, ponieważ ocet zabija czerwone krwinki i niszczy barierę ochronną żołądka. Zalewy i potrawy w zalewie będą mieć zakwaszający charakter, dlatego warto uważać na spożywaną ich ilość. Gdy nie możesz zrezygnować z częstego jedzenia potraw w occie, przerzuć się na ocet jabłkowy. Ten może bowiem znacznie poprawić metabolizm i obniżyć poziom cukru we krwi.

Jak zrobić zalewę octową? Oczywiście z octu, wody, cukru i soli. Przyprawy wybiera się samodzielnie, w zależności od upodobań i tego, co chcesz marynować w słoiku. Może być to zarówno cynamon, jak i cebula, ziele angielskie, czosnek, kminek czy korzeń chrzanu. Marynatę można zrobić łagodną (do 0,8% kwasu octowego), kwaśną (do 1,2% kwasu octowego) lub silną (do 2% kwasu octowego). Uniwersalną zalewę octową, którą zalać będziesz mógł np. przetwory z ogórków albo papryki, zrobisz z 1 l wody, 250 ml octu 10%, soli kamiennej (niejodowanej), cukru i opcjonalnie papryczki chili albo cebuli. Dorzucić możesz też marchew do smaku.

Przepisy na zalewy i potrawy w zalewie octowej – sprawdź najlepsze z nich!

Czy potrawy w zalewie octowej są zdrowe? Na co uważać?

Mimo że zalewa nie niszczy cennych właściwości zdrowotnych ryb, warzyw czy grzybów, marynowane w niej produkty na pewno mają ich mniej niż świeże lub surowe. Zalewa octowa nie sprawia też, że nagle pojawia się w przetworach więcej witamin. Aby nie zakwasić organizmu nadmiarem zalewy, zaleca się robić ją z octu jabłkowego. Jest on łagodniejszy niż spirytusowy, a także poprawia wszystkie procesy metaboliczne zachodzące w organizmie.

Zamiast cukru, używać można ksylitolu – w ten sposób osoby z cukrzycą, insulinoopornością lub odchudzające się nie będą musiały unikać jedzenia przetworów w occie. Jedząc przysmaki z octem, nie powinno się zaszkodzić zdrowiu. Trzeba jednak pamiętać, aby spożywać je wyłącznie sporadycznie.

Popularne zalewy i potrawy w zalewie – najciekawsze przepisy

Warto mieć w spiżarce kilka rodzajów potraw w zalewie. Sprawdzają się znakomicie zazwyczaj wtedy, gdy potrzebujemy jakiegoś smacznego dodatku do obiadu albo po prostu chcielibyśmy przekąsić cos między głównymi posiłkami. Potrawy w zalewie octowej posłużą również znakomicie za przekąskę na każdej imprezie. Oto kilka sprawdzonych rodzajów popularnych dań w zalewie, które warto znać:

  • Cukinia w zalewie curry – to przepyszna propozycja na zamarynowanie cukinii, aby rozkoszować się nią nie tylko latem na grillu, ale też zimą. Po przygotowaniu zalewy octowej z wody, octu, cukru, soli i curry należy umyć cukinię i pokroić w słupki. Następnie umieścić ją trzeba w słoikach i zalać gorącą marynatą, po czym zawekować, wstawiając do garnka słoje i zalewając je do 2/3 wysokości. Następnie gotuje się je na średnim ogniu przez kwadrans, po czym wyjmuje z garnka i ustawia do góry dnem.
  • Ryba opiekana w zalewie octowej – możesz wykorzystać ją również na Wigilię, ponieważ jak najbardziej pasuje do tego święta. Filet należy doprawić pieprzem i solą, po czym obtoczyć w rozbełtanej mące z jajkiem. Następnie należy usmażyć ją z każdej strony na oleju. Zrób zalewę octową, posiekaj cebulę i podsmaż ją na oleju. Umieść w słoikach filety rybne z cebulą, po czym zalej je gorącą zalewą octową. Zakręć słoje i przechowuj przez ok. 4 dni w lodówce. Możesz też je zawekować.
  • Buraczki w zalewie octowej – jeśli masz ochotę na pyszne buraczki zimą, warto przygotować je w zalewie octowej. Najpierw umyj buraczki i ugotuj je na miękko. Następnie ostudź buraki, obierz je i pokrój na małe kawałki. Zagotuj ocet z wodą, cukrem i solą, aby stworzyć zalewę. Przełóż buraczki do wyparzonych słoików, dodaj ziele angielskie, pieprz i liście laurowe, po czym zalej je wrzącą zalewą octową. Pasteryzuj całość przez maksymalnie 30 minut i zostaw do wystygnięcia.
  • Kanie w zalewie octowej – to idealny pomysł na te przepyszne grzyby w zupełnie innej odsłonie. Najpierw należy porządnie umyć i oczyścić kanie, po czym osuszyć je ręcznikiem papierowym. Grzyby trzeba podzielić na mniejsze kawałki, ewentualnie na paski, aby zmieścić je w słoikach. Rozgrzej olej na patelni, roztrzep jajka z pieprzem i solą, po czym panieruj kanie w jajku i bułce tartej. Usmaż je na złoto, następnie odsącz z nadmiaru tłuszczu, odkładając na papierowy ręcznik. Pokrój na drobne kawałeczki marchewkę oraz cebulę. Przygotuj zalewę, zagotowując wodę z octem, cukrem, solą, zielem angielskim, liśćmi laurowymi, cebulą i marchewką. Następnie włóż grzyby do słoików i zalej je zalewą octową. Możesz zapasteryzować całość przez ok. 30 minut i zostawić do wystygnięcia.
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto