Sernik baskijski

Opublikowano: 02.04.2022 r., 9:35 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik baskijski podany na talerzyku.
Sernik baskijski
Sernik baskijski to ciasto, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. Zawiera dużą ilość smacznego twarogu, który po upieczeniu staje się delikatny i fantastycznie miękki.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 60 min
420 kcal
Kcal w porcji
210 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Twaróg sernikowy (1000 g)
  • Cukier (250 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Śmietanka kremowa 36% (500 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 (50 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 24 cm

Przepis na sernik baskijski krok po kroku

Utrzyj w misce ser z cukrem.

Wbijaj do niego po jednym jajku, cały czas ubijając. Następnie wlej śmietankę i dokładnie rozmieszaj mikserem.

Do masy przesiej mąkę i wymieszaj łyżką.

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i przelej na nią ciasto.

Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 60 minut.

Jak oceniasz przepis na sernik baskijski
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,2% osób

Więcej informacji na temat sernika baskijskiego

Sernik baskijski to ciasto, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. Zawiera dużą ilość smacznego twarogu, który po upieczeniu staje się delikatny i fantastycznie miękki. Sprawdzi się świetnie jako łatwy deser do kawy. Jest tak dobry, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie.

Przepis na sernik baskijski jest tak prosty, że spokojnie poradzi sobie z nim nawet początkująca osoba. Całość zabiera niewiele czasu, dzięki czemu na pewno pokochają go również osoby nielubiące spędzać zbyt dużo czasu w kuchni.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sernik baskijski, który będzie pyszny, a przy tym naprawdę ciekawy, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. To dobry pomysł na smaczne i lekkostrawne ciasto, które, choć dobrze znane, nigdy się nie nudzi. By przygotować ten placek wystarczy dobry mikser i piekarnik. Również produkty, których się używa, są bardzo podstawowe, dzięki czemu całość jest dość prosta. Głównym składnikiem jest oczywiście twaróg, najlepiej użyć specjalnego serka, który ma odpowiednią konsystencję, gdyż został podwójnie zmielony. Można również sięgnąć po kremowy serek, którego nie trzeba już nawet ucierać. Świetnie sprawdzi się również mascarpone, jednak ze względu na jego dość dużą kaloryczność warto pozostać przy twarogu. W przypadku nabiału najlepiej kupować ten o obniżonej ilości tłuszczu jest to znacznie zdrowszy wybór.

Sernik baskijski wyróżnia się spośród innych swoim nietypowym wyglądem. Pochodzi z San Sebastian i urzeka swoją kremową strukturą. Choć serniki są dość popularnymi ciastami, to ten uchodzi za najlepszy i najbardziej puszysty. W dodatku zachwyca lekko podpieczonym wierzchem, który smakuje nieco karmelowo. Całość w przeciwieństwie do innych serników piecze się w wysokiej temperaturze, by osiągnąć ciekawy efekt wizualny i smakowy. To ciasto, które nie posiada spodu, więc może spokojnie gościć w diecie bezglutenowej. Dzięki temu ma również niezwykle niski, jak na ciasta, indeks glikemiczny, więc może spokojnie gościć w menu nawet osób z insulinoopornością.

Alergeny w serniku baskijskim

Lista alergenów dla sernika baskijskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
    • Śmietanka kremowa 36%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze sernika baskijskiego

na 100g gotowej potrawy

Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kcal)
200.04
420.09
Białko (g)
7.97
16.74

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany (g)
15.80
33.18
Węglowodany przyswajalne (g)
15.80
33.18
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz (g)
12.02
25.24
Tłuszcze nasycone (g)
10.73
22.54
Tłuszcze nienasycone (g)
1.29
2.70
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina B6 (mg)
0.05
0.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.21
0.45
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
16.32
34.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód (mg)
170.08
357.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas (mg)
73.42
154.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
48.21
101.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
108.23
227.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
6.46
13.56
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.44
0.92
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.41
0.87
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.06
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika baskijskiego 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika baskijskiego

Koszt składników
33.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Śmietanka kremowa 36%
500 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 ml
Mąka pszenna typ 500
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Koszt składników
33.50