Przepis na sernik baskijski krok po kroku
- Twaróg sernikowy 1000 g
- Cukier 250 g
- Jajko 6 szt.
- Śmietanka kremowa 36% 500 ml
- Mąka pszenna typ 500 50 g
Utrzyj w misce ser z cukrem.
Wbijaj do niego po jednym jajku, cały czas ubijając. Następnie wlej śmietankę i dokładnie rozmieszaj mikserem.
Do masy przesiej mąkę i wymieszaj łyżką.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i przelej na nią ciasto.
Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 60 minut.
Często zadawane pytania
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernikobrownie z brzoskwiniami
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Seromakowiec
-
Sernik z mleka w proszku
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernikobrownie z malinami
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Serniki

(liczba kalorii)
Sernik baskijski - cechy przepisu
Więcej o serniku baskijskim
Sernik baskijski to ciasto, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. Zawiera dużą ilość smacznego twarogu, który po upieczeniu staje się delikatny i fantastycznie miękki. Sprawdzi się świetnie jako łatwy deser do kawy. Jest tak dobry, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie.
Przepis na sernik baskijski jest tak prosty, że spokojnie poradzi sobie z nim nawet początkująca osoba. Całość zabiera niewiele czasu, dzięki czemu na pewno pokochają go również osoby nielubiące spędzać zbyt dużo czasu w kuchni.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sernik baskijski, który będzie pyszny, a przy tym naprawdę ciekawy, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. To dobry pomysł na smaczne i lekkostrawne ciasto, które, choć dobrze znane, nigdy się nie nudzi. By przygotować ten placek wystarczy dobry mikser i piekarnik. Również produkty, których się używa, są bardzo podstawowe, dzięki czemu całość jest dość prosta. Głównym składnikiem jest oczywiście twaróg, najlepiej użyć specjalnego serka, który ma odpowiednią konsystencję, gdyż został podwójnie zmielony. Można również sięgnąć po kremowy serek, którego nie trzeba już nawet ucierać. Świetnie sprawdzi się również mascarpone, jednak ze względu na jego dość dużą kaloryczność warto pozostać przy twarogu. W przypadku nabiału najlepiej kupować ten o obniżonej ilości tłuszczu jest to znacznie zdrowszy wybór.
Sernik baskijski wyróżnia się spośród innych swoim nietypowym wyglądem. Pochodzi z San Sebastian i urzeka swoją kremową strukturą. Choć serniki są dość popularnymi ciastami, to ten uchodzi za najlepszy i najbardziej puszysty. W dodatku zachwyca lekko podpieczonym wierzchem, który smakuje nieco karmelowo. Całość w przeciwieństwie do innych serników piecze się w wysokiej temperaturze, by osiągnąć ciekawy efekt wizualny i smakowy. To ciasto, które nie posiada spodu, więc może spokojnie gościć w diecie bezglutenowej. Dzięki temu ma również niezwykle niski, jak na ciasta, indeks glikemiczny, więc może spokojnie gościć w menu nawet osób z insulinoopornością.
Wartości odżywcze sernika baskijskiego
Energia i białka
(210g)
Węglowodany w serniku baskijskim
(210g)
Tłuszcze
(210g)
Witaminy w przepisie na sernik baskijski
(210g)
Składniki mineralne w przepisie na sernik baskijski
(210g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w serniku baskijskim
Lista alergenów dla sernika baskijskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- twaróg sernikowy
- Śmietanka kremowa 36%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500