Sernik wielkanocny
- Twaróg sernikowy (1000 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Cukier puder (220 g)
- Jajko (6 szt.)
- Cukier wanilinowy - 1 opakowanie (16 g)
- Śmietanka kremowa 30% - pół szklanki (125 g)
- Mąka ziemniaczana - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
- Bułka tarta (20 g)
Przepis na sernik wielkanocny krok po kroku
Białka oddziel od żółtek.
Białka ubij z dodatkiem szczypty soli na sztywna pianę.
Miękkie masło ubij na puszystą masę, następnie stopniowo dodawaj cukier puder oraz po jednym żółtku ciągle ubijając masę.
Obroty miksera zmniejsz na średnie, dodaj ser twarogowy i wymieszaj do połączenia.
Następnie dodawaj po kolei cukier wanilinowy, śmietankę i mąkę ziemniaczaną cały czas miksując masę na średnich obrotach miksera.
Na koniec do masy dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj łyżką lub szpatułką.
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem i wysyp bułka tartą.
Masę serową przełóż do tortownicy i wyrównaj ją.
Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez około 60 minut.
Upieczony sernik zacznij studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Następnie przestudzony sernik wyciągnij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik bez spodu
-
Puszysty sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik dyniowy
-
Sernik z rodzynkami
-
Sernik wiedeński z wiaderka
-
Sernik ze śmietany
-
Sernik z wiaderka na herbatnikach
-
Sernik na biszkoptach
-
Sernik z wiaderka bez spodu
-
Sernik baskijski
-
Sernik z masłem orzechowym
-
Sernik z masą krówkową
-
Sernik lwowski
-
Sernik z wiaderka ze śmietaną kremówką
-
Sernik pomarańczowy
-
Sernik z mascarpone na herbatnikach
-
Sernik z wiaderka
Więcej informacji na temat sernika wielkanocnego
Sernik wielkanocny to doskonały pomysł na ciasto na święta wielkanocne. Puszysty sernik świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych. Prosty przepis na sernik wielkanocny nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: twaróg sernikowy, masło, cukier puder, jajka, cukier wanilinowy, śmietanka 30%, mąka ziemniaczana, bułka tarta oraz sól.
A jak zrobić sernik wielkanocny? Białka oddziel od żółtek. Białka ubij z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Miękkie masło ubij na puszystą masę, następnie stopniowo dodawaj cukier puder oraz po jednym żółtku ciągle ubijając masę. Obroty miksera zmniejsz na średnie, dodaj ser twarogowy i wymieszaj do połączenia. Następnie dodawaj po kolei cukier wanilinowy, śmietankę i mąkę ziemniaczaną cały czas miksując masę na średnich obrotach miksera. Na koniec do masy dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj łyżką lub szpatułką. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem i wysyp bułka tartą. Masę serową przełóż do tortownicy i wyrównaj ją. Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 60 minut. Upieczony sernik zacznij studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie przestudzony sernik wyciągnij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do sernika najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku, sernik z chudego sera będzie mniej smaczny i nie tak bardzo kremowy, jak z twarogu pełnotłustego. Twaróg jest również dobrym źródłem białka.
Podsumowując: najlepszy sernik świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty. Ciasto warto przygotować na święta wielkanocne. Aby sernik nie opadł podczas pieczenia, nie należy otwierać drzwiczek piekarnika, a upieczone ciasto należy studzić przy uchylonych drzwiczkach. Pyszny sernik jest dobry do spożycia po przestudzeniu. Produkty niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w serniku wielkanocnym
Lista alergenów dla sernika wielkanocnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- twaróg sernikowy
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
Wartości odżywcze sernika wielkanocnego
Sernik wielkanocny to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Sernik jest ciastem o wysokim indeksie glikemicznym, dlatego osoby chorujące na cukrzycę powinny uważać na jego ilość w diecie.
Energia i białka
(95g)
Węglowodany
(95g)
Tłuszcze
(95g)
Witaminy
(95g)
Składniki mineralne
(95g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.