Sernik wielkanocny

Opublikowano: 05.09.2023 r., 14:31 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik wielkanocny podany na drewnianej desce do krojenia.
Sernik wielkanocny
Sernik wielkanocny to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy lub herbaty podczas Świąt Wielkanocnych. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na puszyste ciasto.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 60 min
213 kcal
Kcal w porcji
95 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Twaróg sernikowy (1000 g)
  • Masło 1 kostka (200 g)
  • Cukier puder (220 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Cukier wanilinowy 1 opakowanie (16 g)
  • Śmietanka kremowa 30% pół szklanki (125 g)
  • Mąka ziemniaczana 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
  • Bułka tarta (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 26 cm, miska

Przepis na sernik wielkanocny krok po kroku

Białka oddziel od żółtek.

Białka ubij z dodatkiem szczypty soli na sztywna pianę.

Miękkie masło ubij na puszystą masę, następnie stopniowo dodawaj cukier puder oraz po jednym żółtku ciągle ubijając masę.

Obroty miksera zmniejsz na średnie, dodaj ser twarogowy i wymieszaj do połączenia.

Następnie dodawaj po kolei cukier wanilinowy, śmietankę i mąkę ziemniaczaną cały czas miksując masę na średnich obrotach miksera.

Na koniec do masy dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj łyżką lub szpatułką.

Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem i wysyp bułka tartą.

Masę serową przełóż do tortownicy i wyrównaj ją.

Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez około 60 minut.

Upieczony sernik zacznij studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Następnie przestudzony sernik wyciągnij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na sernik wielkanocny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 77,5% osób

Więcej informacji na temat sernika wielkanocnego

Sernik wielkanocny to doskonały pomysł na ciasto na święta wielkanocne. Puszysty sernik świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych. Prosty przepis na sernik wielkanocny nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: twaróg sernikowy, masło, cukier puder, jajka, cukier wanilinowy, śmietanka 30%, mąka ziemniaczana, bułka tarta oraz sól.

A jak zrobić sernik wielkanocny? Białka oddziel od żółtek. Białka ubij z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Miękkie masło ubij na puszystą masę, następnie stopniowo dodawaj cukier puder oraz po jednym żółtku ciągle ubijając masę. Obroty miksera zmniejsz na średnie, dodaj ser twarogowy i wymieszaj do połączenia. Następnie dodawaj po kolei cukier wanilinowy, śmietankę i mąkę ziemniaczaną cały czas miksując masę na średnich obrotach miksera. Na koniec do masy dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj łyżką lub szpatułką. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem i wysyp bułka tartą. Masę serową przełóż do tortownicy i wyrównaj ją. Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 60 minut. Upieczony sernik zacznij studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie przestudzony sernik wyciągnij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do sernika najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku, sernik z chudego sera będzie mniej smaczny i nie tak bardzo kremowy, jak z twarogu pełnotłustego. Twaróg jest również dobrym źródłem białka.

Podsumowując: najlepszy sernik świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty. Ciasto warto przygotować na święta wielkanocne. Aby sernik nie opadł podczas pieczenia, nie należy otwierać drzwiczek piekarnika, a upieczone ciasto należy studzić przy uchylonych drzwiczkach. Pyszny sernik jest dobry do spożycia po przestudzeniu. Produkty niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w serniku wielkanocnym

Lista alergenów dla sernika wielkanocnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze sernika wielkanocnego

na 100g gotowej potrawy

Sernik wielkanocny to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Sernik jest ciastem o wysokim indeksie glikemicznym, dlatego osoby chorujące na cukrzycę powinny uważać na jego ilość w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(95g)
Energia (kcal)
225.12
213.87
Białko (g)
8.33
7.91

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(95g)
Węglowodany (g)
16.58
15.75
Węglowodany przyswajalne (g)
16.42
15.60
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.17
0.16

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(95g)
Tłuszcz (g)
14.11
13.40
Tłuszcze nasycone (g)
9.96
9.47
Tłuszcze nienasycone (g)
4.15
3.94
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.43
3.26
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.72
0.68
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
93.68
88.99
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(95g)
Witamina A (µg (mcg))
116.15
110.34
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.07
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.39
0.37
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.08
0.07
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.39
0.37
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.47
0.45
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
114.30
108.59
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.04
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.16
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.21
0.20
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
16.02
15.22
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
22.35
21.23
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(95g)
Sód (mg)
195.46
185.69
Potas (mg)
101.85
96.75
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
57.80
54.91
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
122.58
116.45
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.11
7.70
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.42
0.40
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.46
0.44
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.04
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika wielkanocnego 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika wielkanocnego

Koszt składników
38.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier puder
220 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 220 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier wanilinowy
16 g
1 opakowanie
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Śmietanka kremowa 30%
125 g
pół szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 125 g
Mąka ziemniaczana
40 g
4 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Bułka tarta
20 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 20 g
Koszt składników
38.40