Sernik z wiaderka bez spodu

Opublikowano: 30.09.2021 r., 12:17 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kawałek sernika z wiaderka, bez spodu, na łopatce do ciasta i białym talerzyku. Dookoła rozsypane są świeże owoce i  listki mięty.
Sernik z wiaderka bez spodu
Sernik z wiaderka bez spodu świetnie sprawdzi się na letnie przyjęcia z rodziną i znajomymi. Dzięki dodatkowi owoców sernik zyskuje orzeźwiający, kwaskowaty smak.
Przygotowanie 30 min
216 kcal
Kcal w porcji
198 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Twaróg sernikowy (1000 g)
  • Żelatyna 2 łyżki (16 g)
  • Cukier (120 g)
  • Maliny (300 g)
  • Jagody (150 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, tortownica 23 cm, miska

Przepis na sernik z wiaderka bez spodu krok po kroku

Żelatynę rozpuść w 0,25 szklanki ciepłej wody.

Zmiksuj twaróg z cukrem i żelatyną.

Dodaj połowę rozgniecionych malin, dokładnie wymieszaj i wlej masę sernikową do tortownicy. Posyp sernik malinami i jagodami.

Schładzaj sernik przez co najmniej godzinę.

Jak oceniasz przepis na sernik z wiaderka bez spodu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,2% osób

Więcej informacji na temat sernika z wiaderka bez spodu

Ciasta bez pieczenia to moim zdaniem najlepszy pomysł na lato. Nie trzeba nagrzewać piekarnik, który w pewnym stopniu nagrzewa nam także całą kuchnię. Dodatkowo sernik z wiaderka bez spodu i z owocami orzeźwia swoim kwaskowatym smakiem owoców. To ciasto jest też dobrym źródłem białka, a jeżeli użyjesz do jego przygotowania słodzika, to będzie miało także niski indeks glikemiczny. Sernik bez spodu jest też bezglutenowy, a używając twarogu bez laktozy, może być też bez laktozy. Przepis na sernik z wiaderka bez spodu składa się z mielonego twarogu, żelatyny, cukru lub słodzika i twoich ulubionych owoców. Mleko dodajemy, jeżeli mielony twaróg jest bardzo gęsty, do rzadkiego twarogu nie musisz dodawać mleka. Kupując twaróg w wiaderku, zwróć uwagę, aby nie miał żadnych dodatków jak jajka, mąka, cukier itp. Nie chcemy piec tego sernika, więc twaróg nie powinien zawierać jajek, ani mąki, a cukier lub słodzik możemy dodać samodzielnie według naszego gustu. Owoce mogą być świeże lub mrożone, wybór w pełni należy do ciebie. Nadają one nie tylko smaku naszemu sernikowi, ale też sprawiają, że jest on zdrowszy i bardziej kolorowy, co zdecydowanie zachęca do zjedzenia. Sam słodki ser z żelatyną byłby nudny, a zatopione w nim owoce dodają mu letniego, orzeźwiającego smaku.

Przygotowania zaczynamy od żelatyny. W misce rozpuszczamy żelatynę w niewielkiej ilości ciepłej wody. Potem twaróg miksujemy z cukrem lub słodzikiem oraz przestudzoną żelatynę i opcjonalnie mleko. Miksujemy wszystko kilka minut, aby mieć pewność, że będzie dobrze połączone. Teraz do sera dodajemy ulubione owoce i dokładnie mieszamy całą masę. Czekamy, aż masa serowa zacznie gęstnieć i wykładamy ją do blaszki. Taki sernik wystarczy już tylko schłodzić w lodówce, do całkowitego zgęstnienia masy serowej. Taki pyszny sernik z jest bardzo dobry na letnie, upalne dni, w tym na imprezę przy grillu, gdy potrzebujemy czegoś chłodnego oraz orzeźwiającego. Dokładną instrukcję jak zrobić sernik z wiaderka bez spodu znajdziesz powyżej.

Alergeny w serniku z wiaderka bez spodu

Lista alergenów dla sernika z wiaderka bez spodu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy

Wartości odżywcze sernika z wiaderka bez spodu

na 100g gotowej potrawy

Sernik z wiaderka bez spodu jest dobrym źródłem białka, a jeżeli użyjesz do jego przygotowania słodzika, to będzie miał także niski indeks glikemiczny. Sernik bez spodu jest też bezglutenowy, a używając twarogu bez laktozy, może być też bez laktozy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(198g)
Energia (kcal)
109.53
216.86
Białko (g)
8.17
16.18

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(198g)
Węglowodany (g)
13.29
26.31
Węglowodany przyswajalne (g)
11.83
23.43
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.46
2.88

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(198g)
Tłuszcz (g)
2.89
5.72
Tłuszcze nasycone (g)
2.22
4.40
Tłuszcze nienasycone (g)
0.67
1.33
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.51
1.01
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.16
0.32
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
10.72
21.22

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(198g)
Witamina A (µg (mcg))
23.99
47.50
Witamina B6 (mg)
0.05
0.09
Witamina B12 (µg (mcg))
0.27
0.54
Witamina C (mg)
5.87
11.63
Witamina D (µg (mcg))
0.06
0.12
Witamina E (mg)
0.10
0.21
Retinol (µg (mcg))
22.70
44.94
Tiamina (mg)
0.03
0.06
Ryboflawina (mg)
0.12
0.23
Niacyna (mg)
0.22
0.43
Foliany (µg (mcg))
12.41
24.57
Beta karoten (µg (mcg))
12.86
25.47

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(198g)
Sód (mg)
200.95
397.88
Potas (mg)
101.73
201.43
Wapń (mg)
58.26
115.35
Fosfor (mg)
107.27
212.39
Magnez (mg)
9.99
19.79
Żelazo (mg)
0.22
0.43
Cynk (mg)
0.35
0.69
Miedź (mg)
0.06
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika z wiaderka bez spodu 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika z wiaderka bez spodu

Koszt składników
63.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Żelatyna
16 g
2 łyżki
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 16 g
Cukier
120 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Maliny
300 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 3
19.20
Za 300 g
Jagody
150 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 150 g
Koszt składników
63.00