Sernik z wiaderka ze śmietaną kremówką

Opublikowano: 30.09.2021 r., 12:38 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik z owocami i kwiatami
Sernik z wiaderka ze śmietaną kremówką
Sernik z wiaderka ze śmietaną kremówką świetnie sprawdzi się na letnie przyjęcia z rodziną i znajomymi. Dzięki dodatkowi owoców ma on orzeźwiający, kwaskowaty smak.
Przygotowanie 30 min
386 kcal
Kcal w porcji
255 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Twaróg sernikowy (1000 g)
  • Cukier (120 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (500 g)
  • Żelatyna - 3 łyżki (24 g)
  • Maliny (300 g)
  • Jagody (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, tortownica 23 cm, miska

Przepis na sernik z wiaderka ze śmietaną kremówką krok po kroku

Żelatynę rozpuść w 0,25 szklanki ciepłej wody.

Zmiksuj twaróg z cukrem i żelatyną.

Śmietankę ubij wymieszaj z twarogiem.

Dodaj połowę malin i jagód i wymieszaj. Wlej masę sernikową do tortownicy i posyp resztą owoców.

Schładzaj sernik przez co najmniej godzinę.

Jak oceniasz przepis na sernik z wiaderka ze śmietaną kremówką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,0% osób

Więcej informacji na temat sernika z wiaderka ze śmietaną kremówką

Ciasta bez pieczenia to moim zdaniem najlepszy pomysł na lato. Nie trzeba nagrzewać piekarnik, który w pewnym stopniu nagrzewa nam także całą kuchnię. Dodatkowo sernik z wiaderka ze śmietaną kremówką i z owocami orzeźwia swoim kwaskowatym smakiem owoców. To ciasto jest też dobrym źródłem białka, a jeżeli użyjesz do jego przygotowania słodzika, to będzie miało także niski indeks glikemiczny. Sernik bez spodu jest też bezglutenowy, a używając twarogu bez laktozy, może być też bez laktozy. Przepis na sernik z wiaderka ze śmietaną kremówką składa się z mielonego twarogu, śmietanki, żelatyny, cukru lub słodzika i twoich ulubionych owoców. Mleko dodajemy, jeżeli mielony twaróg jest bardzo gęsty, do rzadkiego twarogu nie musisz dodawać mleka. Kupując twaróg w wiaderku, zwróć uwagę, aby nie miał żadnych dodatków jak jajka, mąka, cukier itp. Nie chcemy piec tego sernika, więc twaróg nie powinien zawierać jajek, ani mąki, a cukier lub słodzik możemy dodać samodzielnie według naszego gustu. Owoce mogą być świeże lub mrożone, wybór w pełni należy do ciebie. Nadają one nie tylko smaku naszemu sernikowi, ale też sprawiają, że jest on zdrowszy i bardziej kolorowy, co zdecydowanie zachęca do zjedzenia. Sam słodki ser z żelatyną byłby nudny, a zatopione w nim owoce dodają mu letniego, orzeźwiającego smaku.

Przygotowania zaczynamy od żelatyny. W misce rozpuszczamy żelatynę w niewielkiej ilości ciepłej wody. Śmietankę ubijamy. Potem twaróg miksujemy z cukrem lub słodzikiem oraz przestudzoną żelatyną i opcjonalnie mlekiem. Miksujemy wszystko kilka minut, aby mieć pewność, że będzie dobrze połączone. Teraz do sera dodajemy śmietankę i ulubione owoce i dokładnie mieszamy całą masę. Czekamy, aż masa serowa zacznie gęstnieć i wykładamy ją do blaszki. Taki sernik wystarczy już tylko schłodzić w lodówce, do całkowitego zgęstnienia masy serowej. Taki pyszny sernik z jest bardzo dobry na letnie, upalne dni, w tym na imprezę przy grillu, gdy potrzebujemy czegoś chłodnego oraz orzeźwiającego. Dokładną instrukcję jak zrobić sernik z wiaderka ze śmietanką kremówką znajdziesz powyżej.

Alergeny w serniku z wiaderka ze śmietaną kremówką

Lista alergenów dla sernika z wiaderka ze śmietaną kremówką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze sernika z wiaderka ze śmietaną kremówką

na 100g gotowej potrawy

Sernik z wiaderka bez spodu jest dobrym źródłem białka, a jeżeli użyjesz do jego przygotowania słodzika, to będzie miał także niski indeks glikemiczny. Sernik bez spodu jest też bezglutenowy, a używając twarogu bez laktozy, może być też bez laktozy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(255g)
Energia (kcal)
151.70
386.83
Białko (g)
6.89
17.58

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(255g)
Węglowodany (g)
10.94
27.89
Węglowodany przyswajalne (g)
9.80
25.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.13
2.89

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(255g)
Tłuszcz (g)
9.14
23.31
Tłuszcze nasycone (g)
8.64
22.04
Tłuszcze nienasycone (g)
0.50
1.28
Cholesterol (mg)
7.93
20.22
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(255g)
Witamina A (µg (mcg))
17.82
45.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.51
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.57
11.66
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.05
0.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.09
0.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
16.79
42.82
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.02
0.06
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.22
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.17
0.44
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
9.43
24.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
10.26
26.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(255g)
Sód (mg)
149.41
381.00
Potas (mg)
77.11
196.63
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
43.44
110.78
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
79.77
203.42
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
7.62
19.42
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.17
0.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.26
0.67
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika z wiaderka ze śmietaną kremówką 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika z wiaderka ze śmietaną kremówką

Koszt składników
74.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Cukier
120 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Śmietanka kremowa 30%
500 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Żelatyna
24 g
3 łyżki
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 24 g
Maliny
300 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 3
19.20
Za 300 g
Jagody
200 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 200 g
Koszt składników
74.50