Przepis na sernik z wiaderka ze śmietaną kremówką krok po kroku

Składniki
  • twaróg sernikowy 1000 g
  • Cukier 120 g
  • Śmietanka kremowa 30% 500 g
  • Żelatyna 24 g 3 łyżki
  • Maliny 300 g
  • Jagody 200 g
To będzie niezbędne
mikser, tortownica 23 cm, miska

Żelatynę rozpuść w 0,25 szklanki ciepłej wody.

Zmiksuj twaróg z cukrem i żelatyną.

Śmietankę ubij wymieszaj z twarogiem.

Dodaj połowę malin i jagód i wymieszaj. Wlej masę sernikową do tortownicy i posyp resztą owoców.

Schładzaj sernik przez co najmniej godzinę.

2 kawałki sernika z wiaderka ze śmietaną kremówką. Dookoła sernika rozsypane są owoce i kwiaty.
sernik z wiaderka ze śmietaną kremówką
Koszt przygotowania dania
52.00 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
386 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
66

Sernik z wiaderka ze śmietaną kremówką - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o serniku z wiaderka ze śmietaną kremówką

Ciasta bez pieczenia to moim zdaniem najlepszy pomysł na lato. Nie trzeba nagrzewać piekarnik, który w pewnym stopniu nagrzewa nam także całą kuchnię. Dodatkowo sernik z wiaderka ze śmietaną kremówką i z owocami orzeźwia swoim kwaskowatym smakiem owoców. To ciasto jest też dobrym źródłem białka, a jeżeli użyjesz do jego przygotowania słodzika, to będzie miało także niski indeks glikemiczny. Sernik bez spodu jest też bezglutenowy, a używając twarogu bez laktozy, może być też bez laktozy. Przepis na sernik z wiaderka ze śmietaną kremówką składa się z mielonego twarogu, śmietanki, żelatyny, cukru lub słodzika i twoich ulubionych owoców. Mleko dodajemy, jeżeli mielony twaróg jest bardzo gęsty, do rzadkiego twarogu nie musisz dodawać mleka. Kupując twaróg w wiaderku, zwróć uwagę, aby nie miał żadnych dodatków jak jajka, mąka, cukier itp. Nie chcemy piec tego sernika, więc twaróg nie powinien zawierać jajek, ani mąki, a cukier lub słodzik możemy dodać samodzielnie według naszego gustu. Owoce mogą być świeże lub mrożone, wybór w pełni należy do ciebie. Nadają one nie tylko smaku naszemu sernikowi, ale też sprawiają, że jest on zdrowszy i bardziej kolorowy, co zdecydowanie zachęca do zjedzenia. Sam słodki ser z żelatyną byłby nudny, a zatopione w nim owoce dodają mu letniego, orzeźwiającego smaku.

Przygotowania zaczynamy od żelatyny. W misce rozpuszczamy żelatynę w niewielkiej ilości ciepłej wody. Śmietankę ubijamy. Potem twaróg miksujemy z cukrem lub słodzikiem oraz przestudzoną żelatyną i opcjonalnie mlekiem. Miksujemy wszystko kilka minut, aby mieć pewność, że będzie dobrze połączone. Teraz do sera dodajemy śmietankę i ulubione owoce i dokładnie mieszamy całą masę. Czekamy, aż masa serowa zacznie gęstnieć i wykładamy ją do blaszki. Taki sernik wystarczy już tylko schłodzić w lodówce, do całkowitego zgęstnienia masy serowej. Taki pyszny sernik z jest bardzo dobry na letnie, upalne dni, w tym na imprezę przy grillu, gdy potrzebujemy czegoś chłodnego oraz orzeźwiającego. Dokładną instrukcję jak zrobić sernik z wiaderka ze śmietanką kremówką znajdziesz powyżej.

Wartości odżywcze sernika z wiaderka ze śmietaną kremówką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (255g)
Energia (kalorie)
151.70 kcal
386.83 kcal
Białko
6.89 g
17.58 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w serniku z wiaderka ze śmietaną kremówką

Na 100g
Na porcję (255g)
Węglowodany
10.94 g
27.89 g
Brak danych dla: żelatyna.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
9.80 g
25.00 g
Brak danych dla: żelatyna.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (255g)
Tłuszcz
9.14 g
23.31 g
Tłuszcze nasycone
8.64 g
22.04 g

Witaminy w przepisie na sernik z wiaderka ze śmietaną kremówką

Na 100g
Na porcję (255g)
Ryboflawina
0.09 mg
0.22 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sernik z wiaderka ze śmietaną kremówką

Na 100g
Na porcję (255g)
Sód
149.41 mg
381.00 mg
Potas
77.11 mg
196.63 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
43.44 mg
110.78 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.17 mg
0.43 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.26 mg
0.67 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.15 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika z wiaderka ze śmietaną kremówką 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w serniku z wiaderka ze śmietaną kremówką

Lista alergenów dla sernika z wiaderka ze śmietaną kremówką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. .

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania sernika z wiaderka ze śmietaną kremówką

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Cukier
120 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Śmietanka kremowa 30%
500 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Żelatyna
24 g
3 łyżki
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 24 g
Maliny
300 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 3
19.20
Za 300 g
Jagody
200 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 200 g
Liczba porcji:
Razem
74.50
Łączny koszt
52.00
Jak oceniasz przepis na sernik z wiaderka ze śmietaną kremówką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób