Przepis na sernik na biszkoptach krok po kroku
- Twaróg sernikowy 1000 g
- Śmietanka kremowa 30% 200 g
- Biszkopty 300 g
- Cukier 200 g Jedna szklanka
- Budyń (proszek) 40 g
- Jajko 5 szt.
Jajka ubij na białą masę z cukrem, dodaj twaróg, śmietanę, budyń i cukier z prawdziwą wanilią oraz budyń i zmiksuj do połączenia składników.
Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
Na papier wyłóż biszkopty i wlej masę twarogową.
Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 60 minut.
Gotowe ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
Często zadawane pytania
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Sernik z mleka w proszku
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Ciasto z mlekiem w proszku
-
Sernik tradycyjny
-
Serniki

(liczba kalorii)
Sernik na biszkoptach - cechy przepisu
Więcej o serniku na biszkoptach
Pyszny sernik na biszkoptach to doskonała propozycja na szybki sernik. Kremowy sernik doskonale komponuje się z dodatkiem świeżych owoców podany z kawą lub herbatą. Przepis na sernik na biszkoptach jest łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego. Do zrobienia sernika potrzebne Ci są następujące produkty spożywcze: twaróg sernikowy, jajka, śmietana kremowa 30%, cukier, cukier z prawdziwą wanilią, budyń oraz biszkopty.
Jak zrobić sernik na biszkoptach? Na początek w dużej misce jajka ubij na białą masę z cukrem, dodaj twaróg, śmietanę, budyń i cukier z prawdziwą wanilią oraz budyń i zmiksuj do połączenia składników aby nie napowietrzyć niepotrzebnie masy. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wyłóż biszkopty i wlej masę twarogową. Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 60 minut. Sernik wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiami i wstaw do lodówki na 12 godzin.
Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do sernika najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku, sernik z chudego sera będzie mniej smaczny i nie tak bardzo kremowy jak z twarogu pełnotłustego. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia. Czyli podstawowego składnika mineralnego budującego nasze kości. Niedobór wapnia prowadzi do powstania osteoporozy oraz zaburzeń układu mięśniowo – nerwowego.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując prosty sernik z budyniem to dobry pomysł na kremowy deser. Pieczony sernik z serem z wiaderka jest szybki do przygotowania, twaróg tego rodzaju jest gotowy do użycia, nie musisz go mielić ponownie. Puszysty sernik podawaj na zimno z dodatkiem świeżych owoców.
Wartości odżywcze sernika na biszkoptach
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w serniku na biszkoptach
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na sernik na biszkoptach
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na sernik na biszkoptach
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w serniku na biszkoptach
Lista alergenów dla sernika na biszkoptach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- twaróg sernikowy
- Śmietanka kremowa 30%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko