Sernik na biszkoptach

Opublikowano: 01.10.2021 r., 8:29 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik na biszkoptach podany na ozdobnym talerzyku. Udekorowany jest listkami mięty oraz kawałkami limonki.
Sernik na biszkoptach
Sernik na biszkoptach to pyszny i kremowy deser idealnie komponujący się z kawą i herbatą podczas rodzinnych spotkań. Pamiętaj, aby sernik przygotować dzień przed podaniem.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 60 min
372 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Twaróg sernikowy (1000 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (200 g)
  • Biszkopty (300 g)
  • Cukier Jedna szklanka (200 g)
  • Budyń (proszek) (40 g)
  • Jajko (5 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, tortownica 24 cm

Przepis na sernik na biszkoptach krok po kroku

Jajka ubij na białą masę z cukrem, dodaj twaróg, śmietanę, budyń i cukier z prawdziwą wanilią oraz budyń i zmiksuj do połączenia składników.

Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.

Na papier wyłóż biszkopty i wlej masę twarogową.

Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 60 minut.

Gotowe ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.

Jak oceniasz przepis na sernik na biszkoptach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,7% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat sernika na biszkoptach

Pyszny sernik na biszkoptach to doskonała propozycja na szybki sernik. Kremowy sernik doskonale komponuje się z dodatkiem świeżych owoców podany z kawą lub herbatą. Przepis na sernik na biszkoptach jest łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego. Do zrobienia sernika potrzebne Ci są następujące produkty spożywcze: twaróg sernikowy, jajka, śmietana kremowa 30%, cukier, cukier z prawdziwą wanilią, budyń oraz biszkopty.

Jak zrobić sernik na biszkoptach? Na początek w dużej misce jajka ubij na białą masę z cukrem, dodaj twaróg, śmietanę, budyń i cukier z prawdziwą wanilią oraz budyń i zmiksuj do połączenia składników aby nie napowietrzyć niepotrzebnie masy. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wyłóż biszkopty i wlej masę twarogową. Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 60 minut. Sernik wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiami i wstaw do lodówki na 12 godzin.

Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do sernika najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku, sernik z chudego sera będzie mniej smaczny i nie tak bardzo kremowy jak z twarogu pełnotłustego. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia. Czyli podstawowego składnika mineralnego budującego nasze kości. Niedobór wapnia prowadzi do powstania osteoporozy oraz zaburzeń układu mięśniowo – nerwowego.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując prosty sernik z budyniem to dobry pomysł na kremowy deser. Pieczony sernik z serem z wiaderka jest szybki do przygotowania, twaróg tego rodzaju jest gotowy do użycia, nie musisz go mielić ponownie. Puszysty sernik podawaj na zimno z dodatkiem świeżych owoców.

Alergeny w serniku na biszkoptach

Lista alergenów dla sernika na biszkoptach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze sernika na biszkoptach

na 100g gotowej potrawy

Serniki to kaloryczne wyroby na bazie twarogu. Słodkie wypieki powinny pojawiać się w naszym jadłospisie jedynie raz w tygodniu. Powinny ich w szczególności unikać osoby chore na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
186.05
372.09
Białko (g)
8.26
16.52

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
22.93
45.85
Węglowodany przyswajalne (g)
22.84
45.68
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.09
0.17

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
6.85
13.70
Tłuszcze nasycone (g)
5.43
10.85
Tłuszcze nienasycone (g)
1.43
2.85
Cholesterol (mg)
74.39
148.78
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
46.75
93.50
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.37
0.74
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.35
0.70
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.22
0.44
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
46.25
92.51
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.37
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.35
0.70
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
19.37
38.73
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
6.55
13.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
280.73
561.47
Potas (mg)
85.78
171.56
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
59.45
118.91
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
126.37
252.73
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
7.25
14.49
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.69
1.37
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.45
0.90
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika na biszkoptach 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika na biszkoptach

Koszt składników
35.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Biszkopty
300 g
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 300 g
Cukier
200 g
Jedna szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Budyń (proszek)
40 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Koszt składników
35.50