Sernik lwowski
- Ser twarogowy tłusty (500 g)
- Jajko (4 szt.)
- Cukier (200 g)
- Masło - pół kostki (100 g)
- Kasza manna (10 g)
- Rodzynki - pół szklanki (70 g)
Przepis na sernik lwowski krok po kroku
Twaróg zmiel trzykrotnie przy pomocy maszynki do mielenia.
Rodzynki namocz w gorącej wodzie na około 5 minut. Gdy napęcznieją, przecedź je porządnie na sitku.
Białka oddziel od żółtek.
Masło utrzyj z dodatkiem cukru przy pomocy miksera do uzyskania puszystej, jednolitej masy.
Następnie do masy dodaj żółtka i ponownie zmiksuj do całkowitego połączenia się składników.
Do masy dodaj także twaróg, rodzynki i kaszę. Składniki wymieszaj.
Oddzielnej misce ubij białka ze szczyptą soli do uzyskania sztywnej piany.
Następnie pianę z białek przełóż do masy twarogowej i delikatnie połącz składniki przy pomocy szpatułki.
Gotową masę na ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 50 minut.
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik bez spodu
-
Puszysty sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik dyniowy
-
Sernik wielkanocny
-
Sernik z rodzynkami
-
Sernik wiedeński z wiaderka
-
Sernik ze śmietany
-
Sernik z wiaderka na herbatnikach
-
Sernik na biszkoptach
-
Sernik z wiaderka bez spodu
-
Sernik baskijski
-
Sernik z masłem orzechowym
-
Sernik z masą krówkową
-
Sernik z wiaderka ze śmietaną kremówką
-
Sernik pomarańczowy
-
Sernik z mascarpone na herbatnikach
-
Sernik z wiaderka
Więcej informacji na temat sernika lwowskiego
Sernik lwowski to doskonały pomysł na pyszny deser. W dalszej części dowiesz się jak upiec sernik lwowski. Sernik z rodzynkami świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych, lub ze znajomymi. Sprawdzony przepis na sernik lwowski jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania ciasta niezbędne będą następujące produkty spożywcze: ser twarogowy tłusty, jajka, cukier, masło, kasza manna, rodzynki oraz sól.
A jak zrobić sernik lwowski? Twaróg zmiel trzykrotnie przy pomocy maszynki do mielenia. Rodzynki namocz w gorącej wodzie na około 5 minut. Gdy napęcznieją, przecedź je porządnie na sitku. Masło utrzyj z dodatkiem cukru przy pomocy miksera do uzyskania puszystej, jednolitej masy. Następnie do masy dodaj żółtka i ponownie zmiksuj do całkowitego połączenia się składników. Do masy dodaj także twaróg, rodzynki i kaszę. Składniki wymieszaj. Oddzielnej misce ubij białka ze szczyptą soli do uzyskania sztywnej piany. Następnie pianę z białek przełóż do masy twarogowej i delikatnie połącz składniki przy pomocy szpatułki. Gotową masę na ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 50 minut. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do sernika najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku, sernik z chudego sera będzie mniej smaczny i nie tak bardzo kremowy, jak z twarogu pełnotłustego. Twaróg jest również dobrym źródłem białka.
Podsumowując smaczny sernik lwowski stanowi doskonały pomysł na wypiek, który możemy podać z dodatkiem kawy lub herbaty na deser, lub słodką przekąskę podczas spotkań rodzinnych, lub ze znajomymi. Najlepszy sernik jest dobry do spożycia po przestygnięciu. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania ciasta dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Ciasto przed podaniem możesz polać polewą czekoladową i pozostawić ją do zastygnięcia.
Alergeny w serniku lwowskim
Lista alergenów dla sernika lwowskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy tłusty
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Kasza manna
Wartości odżywcze sernika lwowskiego
Sernik lwowski to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Twaróg stanowi doskonałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.