Przepis na sernik z wiaderka na herbatnikach krok po kroku

Składniki
  • twaróg sernikowy 1000 g
  • Jajko 6 szt.
  • mleko skondensowane (zagęszczone) 300 g
  • mascarpone 350 g
  • Budyń (proszek) 75 g
  • Herbatniki 250 g
  • Masło 100 g Pół kostki
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
To będzie niezbędne
piekarnik, blaszka do pieczenia 20x20 cm, papier do pieczenia, malakser

Jajka ubij w misce, aż zbieleją. Dodaj do nich twaróg, mleko skondensowane słodzone oraz mascarpone i budyń. Zmiksuj do połączenia składników.

Herbatniki umieść w malakserze i rozdrobnij. Dodaj ciepłe masło i utrzyj do połączenia składników. Masa powinna być wilgotna.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż na spód masę z herbatników. Przelej masę twarogową.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez 85 minut.

Gotowe ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Sernik z wiaderka na herbatnikach podany jest na białym talerzyku. Kawałek ciasta udekorowany jest świeżymi truskawkami.
Sernik z wiaderka na herbatnikach
Koszt przygotowania dania
41.47 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
562 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
59

Sernik z wiaderka na herbatnikach - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o serniku z wiaderka na herbatnikach

Sernik z wiaderka na herbatnikach to doskonała propozycja na dobry sernik domowej roboty na spodzie z herbatników. Ser w wiaderka idealnie nadaje się na sernik, a jego przygotowanie staje się dużo szybsze. Przepis sernik z wiaderka jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego aby go wykonać. Do przygotowania tego ciasta będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: ser twarogowy z wiaderka, jajka, mleko skondensowane słodzone, serek mascarpone, herbatniki i masło, cukier z prawdziwą wanilią oraz budyń.

Jak zrobić sernik z wiaderka na herbatnikach? W dużej misce umieść jajka i ubij aż masa podwoi objętość i zrobi się lekko biała. Następnie dodaj twaróg, ser mascarpone, cukier z prawdziwą wanilią mleko skondensowane słodzone oraz budyń. Zmiksuj do połączenia składników. Masy twarogowej nie należy długo miksować. Gdyż zbytnio nabierze powietrza i sernik pęknie podczas pieczenia. Herbatniki umieść w malakserze i rozdrobnij, dodaj ciepłe masło i utrzyj. Masa powinna być wilgotna i klejąca. Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia na spód wyłóż ciastka z masłem na nie przelej masę na serową i piecz w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez 85 minut. Wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiami. Wstaw do lodówki na 12 godzin.

Jajka użyte do przygotowania sernika są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Witaminy z grupy B biorą udział w przemianach pożywienia w energię, pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, biorą udział w syntezie krwinek czerwonych, pomagają wzmacniać nasz układ odpornościowy, odpowiadają za dobry stan naszych włosów, paznokci oraz skóry. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując sernik z wiaderka na herbatnikach to dobry pomysł na smaczny deser na imprezę rodzinną. Pyszny sernik jest kremowy i słodki. Sernik na spodzie z herbatników zasmakuje niejednemu wymagającemu gościowi.

Wartości odżywcze sernika z wiaderka na herbatnikach

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (230g)
Energia (kalorie)
244.75 kcal
562.92 kcal
Białko
8.69 g
20.00 g

Węglowodany w serniku z wiaderka na herbatnikach

Na 100g
Na porcję (230g)
Węglowodany
18.28 g
42.05 g
Węglowodany przyswajalne
18.05 g
41.51 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (230g)
Tłuszcz
14.98 g
34.46 g
Tłuszcze nasycone
11.30 g
25.98 g
Tłuszcze nienasycone
3.69 g
8.48 g
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
3.00 g
6.89 g
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.69 g
1.59 g
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Cholesterol
88.53 mg
203.61 mg
Brak danych dla: budyń (proszek).
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sernik z wiaderka na herbatnikach

Na 100g
Na porcję (230g)
Witamina A
75.22 µg (mcg)
173.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone, budyń (proszek).
czytaj dalej
Witamina B12
0.40 µg (mcg)
0.93 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone, budyń (proszek).
czytaj dalej
Retinol
74.14 µg (mcg)
170.52 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone, budyń (proszek).
czytaj dalej
Tiamina
0.09 mg
0.20 mg
Brak danych dla: mascarpone, budyń (proszek).
czytaj dalej
Ryboflawina
0.23 mg
0.53 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna
0.55 mg
1.27 mg
Brak danych dla: mascarpone, budyń (proszek).
czytaj dalej
Foliany
25.93 µg (mcg)
59.64 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone, budyń (proszek).
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sernik z wiaderka na herbatnikach

Na 100g
Na porcję (230g)
Sód
323.74 mg
744.59 mg
Potas
127.02 mg
292.15 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń
116.74 mg
268.50 mg
Fosfor
186.71 mg
429.44 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez
10.90 mg
25.07 mg
Brak danych dla: mascarpone, budyń (proszek).
czytaj dalej
Żelazo
0.58 mg
1.34 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Cynk
0.53 mg
1.21 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.10 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika z wiaderka na herbatnikach 59
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w serniku z wiaderka na herbatnikach

Lista alergenów dla sernika z wiaderka na herbatnikach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. cukier z prawdziwą wanilią.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
    • mleko skondensowane (zagęszczone)
    • mascarpone
    • Herbatniki
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki

Cena przygotowania sernika z wiaderka na herbatnikach

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
mleko skondensowane (zagęszczone)
300 g
7.50
Za 530,0 g
Liczba opakowań 1
4.25
Za 300 g
mascarpone
350 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
9.10
Za 350 g
Budyń (proszek)
75 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
1.88
Za 75 g
Herbatniki
250 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
3.75
Za 250 g
Masło
100 g
Pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Liczba porcji:
Razem
52.00
Łączny koszt
41.47
Jak oceniasz przepis na sernik z wiaderka na herbatnikach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób