Sernik z wiaderka na herbatnikach
- Twaróg sernikowy (1000 g)
- Jajko (6 szt.)
- Mleko skondensowane (zagęszczone) (300 g)
- Mascarpone (350 g)
- Budyń (proszek) (75 g)
- Herbatniki (250 g)
- Masło - Pół kostki (100 g)
Przepis na sernik z wiaderka na herbatnikach krok po kroku
Jajka ubij w misce, aż zbieleją. Dodaj do nich twaróg, mleko skondensowane słodzone oraz mascarpone i budyń. Zmiksuj do połączenia składników.
Herbatniki umieść w malakserze i rozdrobnij. Dodaj ciepłe masło i utrzyj do połączenia składników. Masa powinna być wilgotna.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż na spód masę z herbatników. Przelej masę twarogową.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez 85 minut.
Gotowe ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik bez spodu
-
Puszysty sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik dyniowy
-
Sernik wielkanocny
-
Sernik z rodzynkami
-
Sernik wiedeński z wiaderka
-
Sernik ze śmietany
-
Sernik na biszkoptach
-
Sernik z wiaderka bez spodu
-
Sernik baskijski
-
Sernik z masłem orzechowym
-
Sernik z masą krówkową
-
Sernik lwowski
-
Sernik z wiaderka ze śmietaną kremówką
-
Sernik pomarańczowy
-
Sernik z mascarpone na herbatnikach
-
Sernik z wiaderka
Więcej informacji na temat sernika z wiaderka na herbatnikach
Sernik z wiaderka na herbatnikach to doskonała propozycja na dobry sernik domowej roboty na spodzie z herbatników. Ser w wiaderka idealnie nadaje się na sernik, a jego przygotowanie staje się dużo szybsze. Przepis sernik z wiaderka jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego aby go wykonać. Do przygotowania tego ciasta będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: ser twarogowy z wiaderka, jajka, mleko skondensowane słodzone, serek mascarpone, herbatniki i masło, cukier z prawdziwą wanilią oraz budyń.
Jak zrobić sernik z wiaderka na herbatnikach? W dużej misce umieść jajka i ubij aż masa podwoi objętość i zrobi się lekko biała. Następnie dodaj twaróg, ser mascarpone, cukier z prawdziwą wanilią mleko skondensowane słodzone oraz budyń. Zmiksuj do połączenia składników. Masy twarogowej nie należy długo miksować. Gdyż zbytnio nabierze powietrza i sernik pęknie podczas pieczenia. Herbatniki umieść w malakserze i rozdrobnij, dodaj ciepłe masło i utrzyj. Masa powinna być wilgotna i klejąca. Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia na spód wyłóż ciastka z masłem na nie przelej masę na serową i piecz w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez 85 minut. Wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiami. Wstaw do lodówki na 12 godzin.
Jajka użyte do przygotowania sernika są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Witaminy z grupy B biorą udział w przemianach pożywienia w energię, pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, biorą udział w syntezie krwinek czerwonych, pomagają wzmacniać nasz układ odpornościowy, odpowiadają za dobry stan naszych włosów, paznokci oraz skóry. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując sernik z wiaderka na herbatnikach to dobry pomysł na smaczny deser na imprezę rodzinną. Pyszny sernik jest kremowy i słodki. Sernik na spodzie z herbatników zasmakuje niejednemu wymagającemu gościowi.
Alergeny w serniku z wiaderka na herbatnikach
Lista alergenów dla sernika z wiaderka na herbatnikach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- twaróg sernikowy
- mleko skondensowane (zagęszczone)
- mascarpone
- Herbatniki
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
Wartości odżywcze sernika z wiaderka na herbatnikach
Sernik jest wyrobem wysokokalorycznym. Domowy wypiek zawiera mniej dodatków do żywności. Twaróg zawiera dużo białka i wapnia.
Energia i białka
(230g)
Węglowodany
(230g)
Tłuszcze
(230g)
Witaminy
(230g)
Składniki mineralne
(230g)
-
twaróg,
jajka,
mleko,
mascarpone,
budyń,
herbatniki,
masło,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.