Przepis na sernik wiedeński z wiaderka krok po kroku

Składniki
  • twaróg sernikowy 1000 g
  • Jajko 6 szt.
  • mascarpone 300 g
  • Mąka ziemniaczana 30 g
  • Cukier 250 g 1 szklanka
Przyprawy
laska wanilii
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm

W dużej misce ubij jaja z cukrem. Dodaj do nich twaróg, ziarenka wanilii, mąkę ziemniaczaną oraz mascarpone i zmiksuj krótko do połączenia składników.

Przelej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 70 minut.

Po tym czasie wystudź w piekarniku z otwartymi drzwiami.

Gotowe i przestygnięte ciasto schłodź w lodówce przez 12 godzin.

Sernik wiedeński z wiaderka podany jest na małym, białym talerzyku.
Sernik wiedeński z wiaderka
Koszt przygotowania dania
28.57 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
350 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
62

Sernik wiedeński z wiaderka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o serniku wiedeńskim z wiaderka

Sernik wiedeński z wiaderka to doskonała propozycja na najlepszy sernik bez spodu domowej roboty. Ser w wiaderka idealnie nadaje się na sernik, a jego przygotowanie staje się proste i szybkie. Przepis na sernik wiedeński z wiaderka jest bardzo prosty, wystarczy że będziesz trzymać się przepisu a doświadczenie cukiernicze nie będzie Ci potrzebne. Do przygotowania tego cista będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: ser twarogowy z wiaderka, jajka, cukier, serek mascarpone, laska wanilii oraz mąka ziemniaczana.

Jak zrobić sernik wiedeński z wiaderka? W dużej misce umieść jajka i cukier. Ubij, aż masa podwoi objętość i zrobi się lekko biała. Następnie dodaj twaróg, ser mascarpone, laskę wanilii oraz mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj do połączenia składników. Masy twarogowej nie należy długo miksować. Gdyż zbytnio nabierze powietrza i sernik pęknie podczas pieczenia. Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia przelej masę na serową i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 70 minut. Wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiami. Wstaw do lodówki na 12 godzin.

Jajka użyte do przygotowania sernika są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Witaminy z grupy B biorą udział w przemianach pożywienia w energię, pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, biorą udział w syntezie krwinek czerwonych, pomagają wzmacniać nasz układ odpornościowy, odpowiadają za dobry stan naszych włosów, paznokci oraz skóry. Witaminy z grupy B są bardzo ważne dla funkcjonowania naszego organizmu dlatego powinniśmy dbać o spożywanie ich w odpowiedniej ilości. Zawierają składniki mineralne takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując sernik wiedeński to dobry pomysł na szybki sernik na imprezę. Ser z wiaderka jest najlepszy na pieczenie sernika, gdyż jest już trzy krotnie zmielony i ma gładką konsystencję. Pyszny sernik świetnie sprawdzi się jako deser na imprezę rodzinną lub ze znajomymi.

Wartości odżywcze sernika wiedeńskiego z wiaderka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (180g)
Energia (kalorie)
194.84 kcal
350.72 kcal
Białko
8.62 g
15.52 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w serniku wiedeńskim z wiaderka

Na 100g
Na porcję (180g)
Węglowodany
16.76 g
30.17 g
Węglowodany przyswajalne
16.67 g
30.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (180g)
Tłuszcz
10.22 g
18.40 g
Tłuszcze nasycone
8.79 g
15.82 g

Witaminy w przepisie na sernik wiedeński z wiaderka

Na 100g
Na porcję (180g)
Ryboflawina
0.17 mg
0.30 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sernik wiedeński z wiaderka

Na 100g
Na porcję (180g)
Sód
195.63 mg
352.14 mg
Potas
94.26 mg
169.67 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń
75.17 mg
135.31 mg
Żelazo
0.37 mg
0.66 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Cynk
0.44 mg
0.80 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź
0.03 mg
0.06 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika wiedeńskiego z wiaderka 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w serniku wiedeńskim z wiaderka

Lista alergenów dla sernika wiedeńskiego z wiaderka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. laska wanilii.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
    • mascarpone
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania sernika wiedeńskiego z wiaderka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Mascarpone
300 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.80
Za 300 g
Mąka ziemniaczana
30 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Liczba porcji:
Razem
40.50
Łączny koszt
28.57
Jak oceniasz przepis na sernik wiedeński z wiaderka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób