Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
laska wanilii
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm

Przepis na sernik wiedeński z wiaderka krok po kroku

W dużej misce ubij jaja z cukrem. Dodaj do nich twaróg, ziarenka wanilii, mąkę ziemniaczaną oraz mascarpone i zmiksuj krótko do połączenia składników.

Przelej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 70 minut.

Po tym czasie wystudź w piekarniku z otwartymi drzwiami.

Gotowe i przestygnięte ciasto schłodź w lodówce przez 12 godzin.

Sernik wiedeński z wiaderka podany jest na małym, białym talerzyku.
Często zadawane pytania
Sernik wiedeński z wiaderka - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - sernik wiedeński z wiaderka

W skrócie
Kalorii w porcji
350 kcal
Wielkość
jednej porcji
180 g
Indeks glikemiczny
62

Wartości odżywcze sernika wiedeńskiego z wiaderka

na 100g gotowej potrawy

Sernik wiedeński domowej roboty jest wyrobem wysoko kalorycznym. Dlatego powinniśmy unikać spożywania tego typu wypieków. Domowy wypiek nie zawiera konserwantów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
194.84
350.72
Białko (g)
8.62
15.52

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
16.76
30.17
Węglowodany przyswajalne (g)
16.67
30.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.09
0.17

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
10.22
18.40
Tłuszcze nasycone (g)
8.79
15.82
Tłuszcze nienasycone (g)
1.44
2.58
Cholesterol (mg)
91.55
164.79

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina A (µg (mcg))
47.02
84.63
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.12
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.38
0.68
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.06
0.11
Witamina D (µg (mcg))
0.40
0.72
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.23
0.41
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
46.49
83.69
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.05
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.30
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.12
0.22
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.80
26.63
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
6.28
11.31
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
195.63
352.14
Potas (mg)
94.26
169.67
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń (mg)
75.17
135.31
Fosfor (mg)
120.09
216.17
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez (mg)
7.28
13.11
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.37
0.66
Cynk (mg)
0.44
0.80
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.06
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika wiedeńskiego z wiaderka 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w serniku wiedeńskim z wiaderka

Lista alergenów dla sernika wiedeńskiego z wiaderka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
    • mascarpone
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Więcej informacji na temat sernika wiedeńskiego z wiaderka

Sernik wiedeński z wiaderka to doskonała propozycja na najlepszy sernik bez spodu domowej roboty. Ser w wiaderka idealnie nadaje się na sernik, a jego przygotowanie staje się proste i szybkie. Przepis na sernik wiedeński z wiaderka jest bardzo prosty, wystarczy że będziesz trzymać się przepisu a doświadczenie cukiernicze nie będzie Ci potrzebne. Do przygotowania tego cista będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: ser twarogowy z wiaderka, jajka, cukier, serek mascarpone, laska wanilii oraz mąka ziemniaczana.

Jak zrobić sernik wiedeński z wiaderka? W dużej misce umieść jajka i cukier. Ubij, aż masa podwoi objętość i zrobi się lekko biała. Następnie dodaj twaróg, ser mascarpone, laskę wanilii oraz mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj do połączenia składników. Masy twarogowej nie należy długo miksować. Gdyż zbytnio nabierze powietrza i sernik pęknie podczas pieczenia. Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia przelej masę na serową i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 70 minut. Wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiami. Wstaw do lodówki na 12 godzin.

Jajka użyte do przygotowania sernika są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Witaminy z grupy B biorą udział w przemianach pożywienia w energię, pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, biorą udział w syntezie krwinek czerwonych, pomagają wzmacniać nasz układ odpornościowy, odpowiadają za dobry stan naszych włosów, paznokci oraz skóry. Witaminy z grupy B są bardzo ważne dla funkcjonowania naszego organizmu dlatego powinniśmy dbać o spożywanie ich w odpowiedniej ilości. Zawierają składniki mineralne takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując sernik wiedeński to dobry pomysł na szybki sernik na imprezę. Ser z wiaderka jest najlepszy na pieczenie sernika, gdyż jest już trzy krotnie zmielony i ma gładką konsystencję. Pyszny sernik świetnie sprawdzi się jako deser na imprezę rodzinną lub ze znajomymi.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika wiedeńskiego z wiaderka

Koszt składników
40.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Mascarpone
300 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.80
Za 300 g
Mąka ziemniaczana
30 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Koszt składników
40.50
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na sernik wiedeński z wiaderka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,6% osób