Sernik pomarańczowy

Opublikowano: 27.02.2023 r., 17:05 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik pomarańczowy
Sernik pomarańczowy
Ten sernik pomarańczowy to sprawdzony przepis na wilgotny, intensywnie pomarańczowy placek. Lubisz pomarańcze? Zobacz, jak zrobić sernik pomarańczowy.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Miksowanie 75 min
410 kcal
Kcal w porcji
215 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Herbatniki kakaowe lub zwykłe (200 g)
  • Masło (50 g)
  • Twaróg sernikowy (1000 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier (270 g)
  • Cukier waniliowy 1 opakowanie (16 g)
  • Budyń (proszek) bez cukru, waniliowy (40 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 1 łyżka (10 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (250 g)
  • Sok pomarańczowy z 1 pomarańczy (100 ml)
  • Migdały - płatki (30 g)
  • Pomarańcza 2 sztuki (400 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, mikser, blender, papier do pieczenia, tortownica 23 cm, sitko, miska

Przepis na sernik pomarańczowy krok po kroku

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej oprócz śmietanki - ta ma być dobrze schłodzona.

Nagrzej piekarnik na 170 st C (góra-dół), do blaszki włóż papier do pieczenia.

Herbatniki zblenduj na piasek.

Wymieszaj herbatniki z roztopionym, lekko ostudzonym masłem - wyłóż ciasteczkowy spód na dno blaszki i lekko przyklep.

Śmietankę ubij na sztywno.

Ser z cukrem oraz cukrem waniliowym zmiksuj do połączenia składników.

Do sera dodaj przesiany budyń ze skrobią. Krótki miksuj.

Dodaj sok z 1 pomarańczy, a następnie jajka (po jednym). Miksuj do połączenia składników.

Dodaj ubitą śmietankę (podziel na 3 porcje). Miksuj delikatnie tylko do połączenia składników.

Masę przelej na spód ciasteczkowy.

Piecz ciasto przez 70-75 minut. Jakby sernik się zbyt przyrumienił, zmień grzanie piekarnika tylko na dół.

Po upieczeniu lekko uchyl drzwiczki, po godzinie otwórz całkowicie i po 30 minutach wyjmij sernik z piekarnika do ostudzenia.

Obierz pomarańcze ze skórki, usuń z nich białe błonki i pozostaw tylko miąższ (bez soku).

Do garnka wsyp 70 g cukru. Podgrzewaj do rozpuszczenia (nie przypal).

Dodaj pomarańcze.

Gotuj, aż pomarańcze się rozpadną. Nadmiar płynu także powinien odparować. Mieszaj co jakiś czas.

Zblenduj mus mikserem, by był gładki.

Sernik polej lekko przestudzonym musem i posyp migdałami.

Smacznego!

Jak oceniasz przepis na sernik pomarańczowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,0% osób

Więcej informacji na temat sernika pomarańczowego

Ten sernik pomarańczowy to sprawdzony przepis na wilgotny, intensywnie pomarańczowy placek. Lubisz pomarańcze? Zobacz, jak zrobić sernik pomarańczowy. To ciasto ma pyszny, ciasteczkowy spód, wilgotną i aksamitną masę serową z sokiem pomarańczowym oraz mus pomarańczowy z migdałami na wierzchu. Przepis na sernik pomarańczowy jest najlepszy dla tych, którzy kochają słodkie desery. Do kawy lub herbaty ten sprawdzony przepis pasuje super. Jest dobry na każdą okazję, a najlepszy jest w zimową porę, gdy pomarańcze są najbardziej soczyste.

Sernik pomarańczowy z sokiem pomarańczowym jest pysznym ciastem, które ma świetną, kremową konsystencję. Przepis na sernik pomarańczowy to spód z herbatników i masła, masa serowa z sokiem z pomarańczy oraz mus pomarańczowy i płatki migdałów. Wszystko daje niezwykle smaczne połączenie – idealne dla tych, którzy kochają serniki oraz pomarańcze.

Sernik pomarańczowy pyszny jest na każdą okazję. W tym sprawdzonym przepisie super jest to, że deser pasuje na zwykły dzień tak samo, jak na imprezy czy święta. Placek należy zrobić dzień przed planowanym podaniem.

Jak zrobić sernik pomarańczowy: wszystkie produkty (z wyjątkiem śmietanki) muszą mieć temperaturę pokojową. Na początku przygotuj blaszkę i piekarnik. Zrób spód z ciasteczek – zblenduj herbatniki i wymieszaj je z roztopionym masłem. Wyłóż na spód blaszki. Przygotuj masę serową. Ubij śmietankę, a następnie zmiksuj ser z cukrami. Dodaj budyń i mąkę, chwilę miksuj, a następnie wlej sok z pomarańczy i dodawaj po jednym jajku – miksuj do połączenia składników. Na koniec do masy serowej dodaj w 3 częściach śmietankę i chwilę miksuj. Masę serową przełóż na spód z herbatników i piecz ciasto.

Jak zrobisz sernik pomarańczowy, polej jego wierzch domowym musem pomarańczowym. Należy obrać pomarańcze i zostawić sam miąższ. Wszystkie białe błonki należy usunąć. Najpierw w garnku umieść cukier i podgrzewaj do rozpuszczenia. Dodaj pomarańcze i gotuj do rozpadnięcia owoców. Zblenduj i lekko ostudź. Mus pomarańczowy powinien być gładki i bez grudek. Mus jest dobry, gdy odparuje z niego sok i będzie trochę gęsty – taki, by dał się polać po wierzchu ciasta. Na końcu obsyp placka płatkami migdałów. Sernik będzie smaczny, gdy ostygnie – najlepiej podawać go na dzień następny. Wtedy dobrze się będzie go kroiło. Nie krój go na ciepło. Może się rozpadać.

*Do przepisu na sernik pomarańczowy możesz użyć herbatników zwykłych zamiast kakaowych – będzie równie smaczny.

*Cukier waniliowy można zamienić na aromat waniliowy.

Alergeny w serniku pomarańczowym

Lista alergenów dla sernika pomarańczowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki kakaowe
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki kakaowe
    • Masło
    • twaróg sernikowy
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały - płatki

Wartości odżywcze sernika pomarańczowego

na 100g gotowej potrawy

Przepis jest wysokokaloryczny. Dostarcza nasycone kwasy tłuszczowe, niekorzystne w nadmiarze dla zdrowia. Znajdzie się w nim białko, ale też sporo cukru. Z tego powodu lepiej go unikać, jeśli ma się cukrzycę albo insulinooporność.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(215g)
Energia (kcal)
190.81
410.24
Białko (g)
6.63
14.25

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(215g)
Węglowodany (g)
21.83
46.94
Węglowodany przyswajalne (g)
21.11
45.39
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.72
1.55

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(215g)
Tłuszcz (g)
8.79
18.90
Tłuszcze nasycone (g)
6.11
13.14
Tłuszcze nienasycone (g)
2.68
5.76
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.10
4.52
Brak danych dla: cukier, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.58
1.24
Brak danych dla: cukier, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
42.53
91.45
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(215g)
Witamina A (µg (mcg))
43.35
93.20
Brak danych dla: cukier waniliowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.11
Brak danych dla: cukier waniliowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.28
0.59
Brak danych dla: cukier waniliowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
8.16
17.55
Brak danych dla: cukier waniliowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.21
0.45
Brak danych dla: cukier waniliowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.47
1.01
Brak danych dla: cukier waniliowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
40.66
87.42
Brak danych dla: cukier waniliowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.17
Brak danych dla: cukier waniliowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.34
Brak danych dla: cukier waniliowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.52
1.12
Brak danych dla: cukier waniliowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
22.53
48.44
Brak danych dla: cukier waniliowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
19.81
42.59
Brak danych dla: cukier waniliowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(215g)
Sód (mg)
243.07
522.59
Potas (mg)
111.17
239.02
Brak danych dla: cukier waniliowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
61.76
132.78
Brak danych dla: cukier waniliowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
132.81
285.54
Brak danych dla: cukier waniliowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.40
24.52
Brak danych dla: cukier waniliowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.46
1.00
Brak danych dla: cukier waniliowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.37
0.79
Brak danych dla: cukier waniliowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.11
Brak danych dla: cukier waniliowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika pomarańczowego 70
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika pomarańczowego

Koszt składników
58.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki kakaowe
200 g
lub zwykłe
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 200 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
270 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.68
Za 270 g
Cukier waniliowy
16 g
1 opakowanie
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Budyń (proszek)
40 g
bez cukru, waniliowy
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
10 g
1 łyżka
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 10 g
Śmietanka kremowa 30%
250 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Sok pomarańczowy
100 ml
z 1 pomarańczy
4.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 100 ml
Migdały - płatki
30 g
7.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
2.81
Za 30 g
Pomarańcza
400 g
2 sztuki
2.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
3.20
Za 400 g
Koszt składników
58.60