Polędwiczka wieprzowa z kurkami

Opublikowano: 07.12.2021 r., 13:10 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Polędwiczki wieprzowe z kurkami na patelni
Polędwiczki wieprzowe z kurkami
Polędwiczka wieprzowa w sosie kurkowym idealnie sprawdzi się na obiad lub spotkanie rodzinne. Mięso rozpada się w ustach i jest aromatyczne. Spróbuj koniecznie!
Przygotowanie 60 min
Smażenie i Czas duszenia 45 min
160 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Polędwiczki wieprzowe (500 g)
  • Kurki świeże (400 g)
  • Cebula 1 cebula (100 g)
  • Koperek ogrodowy świeży 4 łyżeczki (16 g)
  • Bulion warzywny 1 szklanka (250 ml)
  • Śmietana 12% 1/2 szklanki (125 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
miska, patelnia, pokrywka do patelni, tłuczek

Przepis na polędwiczkę wieprzową z kurkami krok po kroku

Polędwiczkę pokrój na cienkie plastry. Delikatnie rozbij je i posyp solą i pieprzem.

Cebulę pokrój w kostkę, a koperek drobno posiekaj.

Kurki oczyść i dokładnie umyj. Rozdrobnij je na mniejsze kawałki.

Na patelni podsmaż na połowie oliwy cebulę na złoty kolor, następnie dodaj kurki i smaż na małym ogniu około 5 minut.

Drugą połowę oliwy rozgrzej na drugiej patelni. Podsmaż z obu stron mięso.

Do mięsa dodaj farsz z grzybami. Całość zalej bulionem i duś pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.

Na koniec dodaj śmietanę, koperek i przyprawy. Trzymaj na palniku, aż sos zgęstnieje.

Jak oceniasz przepis na polędwiczkę wieprzową z kurkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,4% osób

Więcej informacji na temat polędwiczki wieprzowej z kurkami

Pyszna polędwiczka z kurkami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad lub spotkanie rodzinne. Polędwiczki w połączeniu z kurkami i sosem śmietanowym są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Danie zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz je doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania. Warto w przepisie wykorzystać świeże kurki, ponieważ danie jest jeszcze bardziej aromatyczne.

Jak zrobić polędwiczkę wieprzową z kurkami? Przygotowanie jej jest proste. Na początku polędwiczkę należy pokroić w cienkie plastry, delikatnie rozbić oraz doprawić solą i pieprzem. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a koperek drobno siekamy. Natomiast kurki oczyszczamy, dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze części. Wykorzystując połowę oliwy z oliwek, podsmażamy na patelni cebulę na złoty kolor, a następnie dodajemy kurki i całość smażymy na małym ogniu około 5 minut. Gotowy farsz z grzybów odstawiamy. Na drugiej patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę i podsmażamy na niej mięso z obu stron oraz dodajemy farsz z grzybów. Wlewamy bulion i gotujemy tak długo, aż mięso będzie miękkie. Na koniec dodajemy śmietanę, koperek i przyprawy i gotujemy, aż sos zgęstnieje.

Przepis na polędwiczkę wieprzową z kurkami nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się między innymi z grzybów, które posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim są cenne w błonnik, który wpływa na prawidłową pracę naszego układu pokarmowego, a także chroni nas przed nadmierną ilością poziomu cholesterolu we krwi. Grzyby to w większości biało, dlatego nazywane są „leśnym mięsem”. Są również bogate w potas, który odpowiada za prawidłowe ciśnienie krwi, a ponadto możemy w nich znaleźć żelazo, wapń czy magnez. Dodatkowo są doskonałym źródłem witamin z grupy B, które odpowiadają za układ nerwowy. Grzyby leśne to również witamina D, która w żywności jest rzadko spotykana. Są doskonałym zamiennikiem przypraw, a nawet soli. Ponadto należą do naturalnych wzmacniaczy smaku, dzięki swojej intensywności. Podczas grzybobrania upewnij się, że zbierasz tylko grzyby jadalne, a jeśli nie jesteś pewien to kup je u sprawdzonego źródła.

Pyszne polędwiczki posiadają wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Posiłek jest łatwy w przygotowaniu oraz smaczny. Składniki nadają mu aromatu, który będzie roznosił się po całym domu. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na dobre polędwiczki na pewno ułatwi Ci ich przygotowanie.

Alergeny w polędwiczce wieprzowej z kurkami

Lista alergenów dla polędwiczki wieprzowej z kurkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%

Wartości odżywcze polędwiczki wieprzowej z kurkami

na 100g gotowej potrawy

Danie posiada niski IG, dlatego doskonale sprawdzi się u diabetyków. Sos kurkowy również doskonale komponuje się z polędwiczkami z kurczaka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
80.38
160.76
Białko (g)
8.19
16.38

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
3.48
6.96
Węglowodany przyswajalne (g)
2.26
4.52
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.22
2.44

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
3.79
7.58
Tłuszcze nasycone (g)
1.60
3.20
Tłuszcze nienasycone (g)
2.19
4.38
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.80
3.61
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.39
0.77
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
26.13
52.27
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
14.48
28.95
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.30
0.60
Witamina B12 (µg (mcg))
0.22
0.44
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.64
3.28
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.63
3.25
Witamina E (mg)
0.31
0.62
Brak danych dla: kurki świeże, koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
7.80
15.59
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.36
0.73
Ryboflawina (mg)
0.20
0.41
Niacyna (mg)
3.55
7.11
Foliany (µg (mcg))
4.59
9.18
Beta karoten (µg (mcg))
21.60
43.20
Brak danych dla: kurki świeże, koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
81.78
163.56
Potas (mg)
323.58
647.17
Wapń (mg)
23.40
46.81
Fosfor (mg)
111.89
223.79
Magnez (mg)
16.45
32.89
Żelazo (mg)
1.44
2.88
Cynk (mg)
0.94
1.87
Miedź (mg)
0.14
0.28
Szacunkowy indeks glikemiczny polędwiczki wieprzowej z kurkami 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania polędwiczki wieprzowej z kurkami

Koszt składników
92.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwiczki wieprzowe
500 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
20.00
Za 500 g
Kurki świeże
400 g
30.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
24.00
Za 400 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koperek ogrodowy świeży
16 g
4 łyżeczki
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 16 g
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Śmietana 12%
125 g
1/2 szklanki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.38
Za 125 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
92.70